Opdatering: Vi har samlet al relevant viden om hjælpepakkerne ifb. med coronaudbruddet på et stort site. På sitet kan du dykke ned i relevant viden, teste, om du kan få kompensation, og få svar på typisk stillede spørgsmål i vores FAQ. Siden udgivelsen af dette indlæg, er der desuden kommet flere informationer og datoer på ansøgninger, læs mere i hjælpecentret.
Bemærk:
Indholdet i denne vejledning er fra tidligere kompensationsordningen og opdateres ikke længere. Har du spørgsmål omkring de nye kompensationsordninger anbefaler vi at holde øje med virksomhedsguiden.dk.
Kære alle.
Det er en meget særlig tid, og det påvirker naturligvis rigtig mange af jer. Heldigvis kan der være økonomisk hjælp at hente, og i dette blogindlæg vil jeg fortælle jer, hvordan I bedst muligt ruster jer til ansøgningsprocessen, når I bruger Dinero.
Hvilke kompensationer kan jeg få?
Den første kompensation: Fald i omsætning
Hvis du har oplevet et fald i din omsætning på mindst 30 procent på grund af coronavirus, så kan du måske få tilbagebetalt noget af den tabte omsætning af staten. Forudsætningerne for dette komme vi tilbage til senere.
Det vigtige er, at omsætningstabet er på grund af coronavirus og ikke af andre årsager. Så vær opmærksom på: Du skal kunne argumentere for, at coronavirus er årsagen til tabet af omsætning. Det argument kan du ligeså godt forberede med det samme.
Er du fx frisør vil det umiddelbart være meget ligetil – nemlig på grund af tvangslukning. Har du derimod en abonnementsbaseret it-løsning, kan det være sværere – men dit omsætningstab kan jo skyldes manglede villighed hos kunderne til at købe produktet i en svær tid.
Overvej, hvorfor faldet i omsætning skyldes coronavirus – og skriv begrundelsen ned.
Nedenfor har vi lavet et lille grafisk overblik over forudsætninger for at ansøge – og hvad du kan få ud af det. Længere nede kan du læse, hvad du konkret kan gøre i Dinero for at forberede dig til ansøgningsprocessen.
Bemærk at man kan få dækning hvis man ejer 25% af virksomheden, det vil sige fire ejere hver kan få dækning op til 23.000 pr. md. Det gælder dog kun hvis man selv arbejder i virksomheden og kun for én virksomhed pr. person.
Den anden kompensation: Dækning af faste udgifter
Den anden kompensation, du måske kan ansøge om, er dækning af faste udgifter til fx husleje, leasing, abonnementer mv.
Her skal du have oplevet et fald i omsætningen på mindst 35 procent, og der skal være en revisorpåtegnet opgørelse over de faste udgifter.
Inden revisorens arbejde kan du gøre meget for at have alt materiale klar til revisoren og være forberedt. For at få denne kompensation skal du have mindst 12.500 kroner i faste udgifter (minus revisorhonoraret, som du dog også kan få dækket 80 procent af) i en tre måneders periode fra den 9. marts til 8. juli. Det svarer til faste udgifter på cirka 4.166, 66 kroner om måneden ekskl. moms.
Har du mindre end det, er der desværre ikke noget at komme efter i denne omgang. Er du tvangslukket i perioden, vil du få dækket dine faste udgifter uafhængigt af hvor store de er.
Nedenfor har vi lavet et lille grafisk overblik over forudsætninger for at ansøge – og hvad du kan få ud af det. Længere nede kan du læse, hvad du konkret kan gøre i Dinero for at forberede dig til ansøgningsprocessen.
Hvad gør jeg nu?
Du kan ansøge allerede, men inden da er det rigtig godt at forberede alle ovenstående tal og argumenter, så de er klar på forhånd. Der er som beskrevet to forskellige kompensationer, og de udregnes lidt forskelligt – derfor tager vi dem en ad gangen. Husk at printe og downloade alle de dokumenter, jeg viser i Dinero, for de skal højst sandsynligt vedlægges din ansøgning som dokumentation.
Vil du søge kompensation for faste omkostninger, skal du huske, at du skal have fat i en revisor, der kan godkende dine omkostninger.
Dækning af omsætningstab
For at beregne, om du kan få dækket dit omsætningstab, skal du bruge tre tal. Hvor meget du normalt omsætter for i din virksomhed, hvor meget du har tjent i en referenceperiode, og hvor meget du har omsat for fra 9. marts 2020 og frem til 8. juni 2020.
Vi ved, at der er to måder at finde disse tal, og allerede nu kan du finde det inde i Dinero. (Opdatering! Vi har bygget det ind i programmet, så scroll bare fordi det her hvis du bruger Dinero.)
Metode 1 – 2019 regnskabet
Først og fremmest skal dit regnskab bogføres op for hele 2019.
Du skal finde tallet omsætning i alt for 2019. Det kan du finde i dit regnskabsprogram under resultatopgørelsen.
I Dinero klikker du på:
-> Mappe-ikonet (Regnskab) øverst i højre hjørne
-> Rapporter
-> Resultatopgørelse
Lad os tage et eksempel, og sige vi har 250.000 i 2019. Det er altså et godt stykke over de 120.000 kroner, som er mindstekravet. Med lidt hurtig hovedregning når vi frem til, at tallet svarer til lige under 21.000 kroner om måneden.
Derudover skal du bruge en omsætning til referenceperioden, det du sammenligner med kompensationsperioden. Den periode er 1. april til 30. juni 2019.
Metode 2 – Anden relevant periode
Har din virksomhed ikke noget tidligere regnskabsår? Eller er den under tolv måneder gammel? Har du ikke en omsætning i den sammenlignelige periode? Så kan du bruge metode 2.
I metode 2 skal du kigge på den bogføring, du har indtil videre har lavet. Her medregner du alt det, som er bogført fra start og frem til d. 9. marts 2020. Det tal bruger du som tallet for, hvad du tjener i gennemsnit. Du skal kunne dokumentere en gennemsnitlig omsætning over 10.000 om måneden op til 9. marts.
Er virksomheden oprettet før 1. december 2019, er din referenceperiode til sammenligning 1. december til 29. februar. Er virksomheden oprettet senere end det, bliver referenceperioden fra 8. marts og tilbage til start. (maks. 3 måneder)
Find ud af, om du kan få kompensation og hvor meget
Herefter skal vi ind og se, hvad vores faktiske omsætning er indtil videre i år for perioden fra 9. marts og frem. Det kræver selvfølgelig, at du har/får bogført helt op til dags dato. Det er meget vigtigt at få regnskabet bogført op i disse dage, så du har styr på din nedgang i omsætningen.
Bruger du Dinero?
Så har vi lavet et værktøj som automatisk henter de tal du skal bruge. Det eneste du selv skal tage stilling til, er din forventede omsætning i resten af perioden:
Herefter beregnes din kompensation og de tal du skal taste hos erhvervsstyrelsen får du også ud:
Bruger du ikke Dinero?
Så find selv ud af, om du kan få kompensation, og hvor meget du cirka kan få, når du har fundet tallene:
I vores eksempel her, er omsætningen faldet med mere end 30% og jeg kan få 45.659 kroner i kompensation i perioden.
Resultatet er et estimat baseret på din omsætning indtil videre. Går din omsætning op eller ned, kan kompensationen ændre sig. Du skal derfor efter periodens udløb fortælle erhvervsstyrelsen hvordan din omsætning faktisk er endt ud, og derefter enten betale tilbage eller modtage ekstra.
Dækning af faste udgifter
For at få kompensation for faste udgifter skal du igen bruge to tal. Hvor meget du har tjent fra 9. marts 2020 og frem (det tal har du allerede fundet ovenfor), og hvor meget du har tjent i samme periode sidste år. Omsætningen sidste år findes på samme måde som indeværende år – du skal bare lige over i regnskabsår 2019 i stedet.
Dine faste udgifter skal som sagt dokumenteres af en revisor med en såkaldt revisorpåtegning – så find gerne alle regninger for de sidste tre måneder frem. Fx din huslejekontrakt, regninger for abonnementer og lignende. Regn evt. på forhånd sammen, hvor meget det samlet udgør per måned for at få kort proces ved en revisor.
Er du tvangslukket i øjeblikket, vil du kunne få dækket 100 procent af dine faste udgifter. Denne beregner er kun gældende for alle øvrige berørte.
I eksemplet er omsætningen faldet med 70,9 procent, og jeg kan altså få dækket 50 procent af mine faste udgifter. Hvis det er en husleje på 10.000 kroner, kunne jeg altså få 5.000 kroner refunderet.
Resultatet er et estimat baseret på din omsætning indtil videre. Går din omsætning op eller ned kan kompensationen ændre sig.