Udgivet 02/06/2021

Iværksætterselskabet (IVS) afskaffes – har du en plan?

Det er vigtigt, du har taget stilling til, hvad der skal ske med dit iværksætterselskab, inden fristen udløber. Du skal enten lukke eller omdanne selskabet, inden fristen d. 15. oktober 2021, hvor dit IVS afskaffes – og det er bedst at gøre det frivilligt. Hvad er din plan?

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Læsetid: 9 min.

Dit IVS-selskab afskaffes og udfases – hvad er din plan?

Folketinget besluttede i april 2019 at afskaffe muligheden for det populære iværksætterselskab (IVS). Det blev samtidig besluttet, at alle eksisterende IVS’er skulle udfases.

Derfor er det vigtigt, at du enten omdanner dit IVS til et ApS eller lukker det senest 15. oktober 2021. Hvis du ikke gør det inden fristens udløb, tvangsopløser Erhvervsstyrelsen selskabet.

IVS afskaffes – vigtig information til ejere af iværksætterselskaber

  • Fristen er til og med 15. oktober 2021
  • Du skal enten omdanne til ApS eller lukke dit IVS inden da
  • IVS tvangsopløses, og alle aktiver sælges, hvis du ikke gør noget

Samtidig med at Folketinget besluttede at afskaffe IVS’erne, sænkede de også kapitalkravet til anpartsselskaber (ApS) fra 50.000 kroner til 40.000 kroner. 

Det betyder, at du kan omdanne dit IVS til et ApS for 40.000 kroner – enten ved at benytte eksisterende aktiver/egenkapital eller tilføre restkapital. Læs mere om det i næste afsnit.

Skal du omdanne eller lukke?

Du bestemmer selv, hvad der skal ske med dit selskab, inden dit IVS afskaffes. Du kan enten omdanne det til et anpartsselskab (med nedsat kapitalkrav) eller lukke iværksætterselskabet korrekt og ordentligt. 

Hvis du gerne vil fortsætte med at bruge selskabet efter fristen, skal du lave en virksomhedsomdannelse. Hvis det ikke er tilfældet, kan du i stedet lukke dit IVS på en ordentlig måde – læs mere om det senere i blogindlægget.

Omdan iværksætterselskab til anpartsselskab

Der er to måder, du kan omdanne dit iværksætterselskab på hos virk.dk. Inden fristens udløb, hvor IVS lukker og slukker, skal du have omdannet selskabet på én af disse to måder:

  • Værdier for under 40.000 kroner – indskyde differencen op til 40.000 kroner
  • Værdier for over 40.000 kroner – brug et aktivs værdi eller egenkapital til omdannelse

De to løsninger har nok brug for yderligere forklaring. Der er som sagt et kapitalkrav på 40.000 kroner til et ApS med de nye regler. Det betyder, at der skal være minimum den mængde kapital (penge) i selskabet. Der er visse dokumentationskrav, og pengene “låses” i selskabet.

Samlede værdi i IVS er under 40.000 kroner

Hvis den samlede værdi af selskabets egenkapital og aktiver er under 40.000 kroner, skal du indsætte differencen mellem kapitalen, selskabet blev stiftet med, og kapitalkravet på en bankkonto. 

Processen, når dit IVS afskaffes og omdannes til et ApS, indeholder blandt andet:

  • Bekræftelse af selskabskapital
  • Opdatering af selskabets ejerbog
  • Ændringer hos Erhvervsstyrelsen
  • Referat fra generalforsamling
  • Opdatering af selskabets vedtægter

Der er altså tale om en omfattende proces, når dit IVS skal lukkes og omdannes. Hvis du har brug for hjælp til omdannelsen, klarer vi gerne hele omdannelsen for dig.

Samlede værdi i IVS er over 40.000 kroner

Hvis du har en egenkapital eller et aktiv med en værdi på 40.000 kroner eller over, kan du bruge disse til at omdanne virksomheden, inden IVS afskaffes. Løsningen kaldes for en kapitaludvidelse og kræver, at en revisor gennemgår og godkender omdannelsen.

Når et IVS lukker og omdannes til et ApS med en kapitaludvidelse, er der typisk lidt flere krav til processen:

  • Revision af periodebalance
  • Godkendelse af kapital af registreret revisor
  • Referat af generalforsamling
  • Opdatering af selskabets vedtægter
  • Opdatering af selskabets ejerbog
  • Ændringer hos Erhvervsstyrelsen

Der er mange elementer og krav i forbindelse med omdannelsen. Det kan ofte være en god idé at få hjælp til hele processen, så du kommer godt videre og slipper for bøvl og meromkostninger. 

Luk IVS ordentligt og korrekt

Hvis du frivilligt lukker et IVS, kaldes det for en frivillig og solvent likvidation. Det er et krav, at der er styr på både det regnskabsmæssige og juridiske. Du skal også have styr på et par dokumenter, før du kan lukke iværksætterselskabet. 

Et IVS lukkes på én af tre måder:

  1. Betalingserklæring (selskabslovens § 216)
  2. Likvidation (selskabslovens § 217-224)
  3. Tvangsopløsning  (selskabslovens § 225-230)

Selvom en tvangsopløsning er en mulighed, bør du så vidt muligt undgå den. Det kan nemlig have betydning både privat og arbejdsmæssigt senere. Erhvervsstyrelsen har lavet en guide til opløsning af IVS’er, hvor du kan læse mere.

Hvis du har styr på processen og kravene, kan du selv anmelde likvidationen hos Erhvervsstyrelsen via virk.dk eller indsende betalingserklæringen. Hvis du vil være helt sikker på, at det bliver gjort ordentligt – og undgå meromkostninger og bøvl – hjælper vi gerne med at sætte det sidste punktum. 

Er du i tvivl om afskaffelse af IVS eller processen – spørg eksperterne

Der kan være rigtig mange ting at overveje, i forbindelse med at IVS afskaffes. Hvad er den rigtige løsning for dig og virksomheden? Skal den omdannes til et ApS – og skal du indbetale en difference, eller har du nok aktiver og egenkapital til omdannelsen?

Hvis du er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at spørge vores eksperter. De hjælper dig med at få styr på både jura og regnskab, når dit IVS skal lukkes eller omdannes. 

Sæt et ordentligt punktum, når dit IVS lukker og slukker

Du slipper for dårlig historik senere i livet, hvis du lukker dit iværksætterselskab på en god og ordentlig måde. Du er med til at sætte et godt punktum for din egen virksomhed – hvilket du vil sætte stor pris på senere, hvis du skal låne penge eller åbne ny virksomhed.

Hvis du ikke reagerer inden fristen, og dit IVS lukker ved tvangsopløsning, kommer det til at være en del af din professionelle historik. Det betyder, at fx banker får den information, hvis du senere skal låne penge. Ledelsen vil typisk også skulle bruge værdifuld tid på at deltage i en række møder i forbindelse med tvangsopløsningen.

Hvis du allerede nu ved, at du ikke vil omdanne selskabet til et ApS, inden IVS afskaffes, bør du lukke det med det samme. Så slipper du for bøvl og dårlig historik.

Oftest stillede spørgsmål

Det er vigtigt, du enten får omdannet dit IVS til et ApS eller lukker iværksætterselskabet i god tid. Ellers bliver virksomheden tvangsopløst, og alle aktiver sælger. En tvangsopløsning kan have betydning for din mulighed for at låne penge eller blive godkendt til et lån senere hen.

Du kan omdanne iværksætterselskabet på to måder – det afhænger af egenkapitalen og aktiverne i selskabet. Det er vigtigt, du træffer en beslutning inden fristens udløb.

Du kan lukke dit IVS på tre måder – tvangsopløsning er én af disse muligheder, men den bør du for alt i verden undgå. Slip for dårlig historik, når dit IVS lukker, ved at gøre det på den rigtige måde.

Folketinget besluttede at afskaffe og udfase alle IVS’er. Det betyder, at de enten skal lukkes eller omdannes (omregistreres) inden fristens udløber. Sker det ikke, vil selskabet automatisk blive tvangslukket, og alle aktiver solgt.

Der er mange ting, du skal overveje, inden du træffer din endelige beslutning. Spørg vores eksperter om alt, inden dit IVS afskaffes. De hjælper også gerne med både omdannelse og lukning på en god, hurtig, korrekt og forsvarlig måde, så du undgår bøvl og meromkostninger.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram