Bruttoindkomst

Din bruttoindkomst er din samlede indkomst, før der bliver trukket skat, fradrag og andet fra. En bruttoindkomst kan være alt fra løn fra din arbejdsgiver, SU eller andre former for offentlige ydelser. Det er den indkomst, du har hver måned, inden der bliver fratrukket skat, ATP, AM-bidrag og andet.

  • Læsetid: 4 min.

  • Sidst opdateret 11/10/2023


Bruttoindkomst – hvad er det?

Bruttoindkomst har at gøre med den indkomst, du har hver måned. 

Det er din samlede indkomst før skat, AM-bidrag, ATP og pension. Du kan både regne din bruttoindkomst ud per måned eller for hele året. Det er nemt at komme til at forveksle bruttoindkomst med bruttoløn. Men det er faktisk to forskellige ting. 

Bruttoløn er din grundløn. Den løn, du får udbetalt fra din arbejdsgiver hver måned, inden der bliver trukket skat, pension og andet fra. Bruttoindkomst derimod kan være meget andet end lønkroner fra en arbejdsgiver. 

Har du ikke et arbejde, vil du stadig have en bruttoindkomst. Hvad enten du så er på SU, dagpenge eller modtager andre former for offentlige ydelser. 

Beregning af bruttoindkomst – sådan gør du

For at finde ud af hvor stor en bruttoindkomst du har hvert år, skal du først og fremmest finde lommeregneren frem. Dernæst taster du ind, hvor mange penge du tjener eller får fra det offentlige hver måned.

Modtager du SU, mens du også har et arbejde ved siden af, skal begge beløb med i regnestykket. Det samme gør sig gældende, hvis du både har et arbejde, men også modtager supplerende dagpenge – eller andet i samme boldgade. 

Vær dog opmærksom på, at du skal taste beløbet før skat, AM-bidrag og ATP ind – både i forbindelse med lønindtægt og offentlige ydelser. 

Når du ved, hvor stor en bruttoindkomst du har hver måned, ganger du beløbet med tolv for at finde frem til din bruttoindkomst på årsbasis.

Bruttoindkomst vs. nettoindkomst – hvad er forskellen? 

Når du skal beregne din bruttoindkomst, vil din nettoindkomst med stor sandsynlighed også komme ind i billedet.

Mens bruttoindkomst er din samlede indkomst før skat, pension og andet, er din nettoindkomst det samlede beløb efter skat, pension med videre. Der er altså tale om de penge, du får sat ind på din konto. Hvad enten det så er fra en arbejdsgiver, en pensionskasse eller det offentlige. 

Bruttoindkomst og skattebetaling – hvordan hænger det sammen? 

Du skal betale skat af din bruttoindkomst. Det er lige så sikkert som amen i kirken.

Det gælder, hvad enten du har en lønindkomst hver måned, eller du får en eller flere ydelser fra det offentlige – eller begge dele på én gang.

Hvor meget du skal betale i skat er dog en individuel sag. Det afhænger både af hvor høj eller hvor lav en indkomst, du har, samt hvordan dit personlige fradrag ser ud.

På Skattestyrelsens hjemmeside kan du få hjælp til at regne ud, hvad det betyder for din månedlige indkomst, hvis dit fradrag, din løn eller din trækprocent ændrer sig.  

Vil du gerne se dine personlige skatteforhold som fradrag, trækprocent eller andet, kan du logge ind på din forskudsopgørelse i TastSelv. 

Feriepenge – tæller de med i din bruttoindkomst?

Uanset om du er i arbejde, på dagpenge, på barsel, eller du er arbejdssøgende, har du ret til at tjene op til ferie. Ja, du har ikke alene ret til det, men du har faktisk også pligt til det.

Den løn eller indkomst, du optjener ferie af, er din bruttoindkomst. Det er din ferieberettigede løn eller indkomst. Der er altså ikke tale om den indkomst, du har efter skat, ATP og AM-bidrag, men den indkomst, du har, før der er trukket skat med videre fra.  

Bruttoindkomst og pension – hvordan hænger det sammen?

Når du har en lønindtægt, betaler du altid ind til ATP og muligvis også andre former for pension. Og hvordan hænger det så sammen med din bruttoindkomst? Er den med eller uden pension?

Din bruttoindkomst bliver opgjort, før der er trukket ATP eller andre former for pensionsbidrag fra. 

Lige så vel som skatten ikke er fratrukket, når din bruttoindkomst bliver opgjort, så er dine pensionsindbetalinger heller ikke trukket fra. 

Oftest stillede spørgsmål

Du kan se din bruttoindkomst på Skattestyrelsens hjemmeside. Her kan du logge ind og se dine personlige skatteforhold og din indkomst.

Hvor din bruttoindkomst er din indkomst før skat, pension og andet, så er din nettoindkomst din indkomst efter skat, pension og andet.

Din bruttoindkomst er den indkomst, du har hver måned, før der er trukket skat, ATP, AM-bidrag og pension fra. Din bruttoindkomst er ikke alene lønindkomst. Det kan også være SU, dagpenge eller andre former for offentlige ydelser.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Bruttoindkomst

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram