EAN-faktura

En EAN-fakturering er en speciel faktureringsform, der benyttes til det offentlige og virksomheder, som er registreret i NemHandelsregisteret.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 17/11/2022

Skal du sende en EAN-faktura til det offentlige eller andre? Intet problem, det kan du sagtens klare direkte i Dinero.

Hvad er en EAN-faktura?

En EAN-faktura er en faktureringsform, der benyttes til offentlige instanser, herunder eksempelvis kommuner, eller virksomheder, der er oprettet i NemHandelsregisteret.

Faktureringsformen adskiller sig fra det, som vi kender som normal fakturering og elektronisk fakturering, da der skal fremgå et 13-cifret EAN-nummer og virksomhedens reference på faktureringen.

En EAN-faktura bliver ikke sendt via post eller mail, men i stedet bliver den sendt i elektroniske tekststrenge i det, der i fagsprog hedder OIOUBL-format, hvorfra de direkte bliver indlæst i et godkendelses- og økonomisystem.

Hvad er et EAN-nummer?

Som nævnt er et EAN-nummer et nummer på 13 cifre, der kendetegner en bestemt offentlig instans eller virksomhed. EAN er en forkortelse for ‘European Article Numbering’.

Det betyder basalt set, at det er det nummer, du skal skrive på en EAN-faktura, hvis du eksempelvis skal fakturere en kommune for et stykke arbejde, som du har udført for denne. EAN-nummeret svarer til en modtageradresse på et brev, og det er derfor strengt nødvendigt at skrive det på, fordi regningen ikke ellers kommer frem. EAN-nummeret er et slags identifikationsnummer for offentlige instanser. Hvert nummer er en unik afdeling/instans.

Det er et krav, at offentlige virksomheder skal modtage deres fakturaer gennem et EAN-nummer. Virksomheder, der ønsker at kunne modtage EAN-fakturaer, skal blot registreres i NemHandelsregisteret. Hvis man dog udelukkende ønsker at sende flere eller en EAN-regning til betaling, er det ikke en nødvendighed at registrere sig.

Hvad er NemHandelsregisteret?

NemHandelsregisteret kan sammenlignes med de gule sider i en telefonbog. Det er nemlig overordnet set en oversigt over samtlige NemHandel modtagere og deres adresser.

Registeret kan vise dig, hvem der kan modtage hvilke OIOUBL-dokumenter, og hvor disse skal sendes til.

Hvad er OIOUBL?

OIOUBL er blot det format, som din EAN-faktura bliver sendt i. OIOUBL består af hele 15 dokumenter, der alle understøtter hele e-handelsprocessen. Det er lige fra katalog og ordre til faktura, rykker og kvittering.

Vær opmærksom på, at du kan modtage OIOUBL-fakturaer, selvom du ikke har et EAN-nummer. Du kan nemlig registrere dig i NemHandelsregistret med forskellige identifikationskoder.

Hvordan sender jeg en EAN-faktura?

Flere regnskabsprogrammer understøtter fremsendelse af EAN-fakturaer, men hvis ikke du har et regnskabsprogram, der understøtter fremsendelsen af EAN-faktura, så frygt ej, fordi der findes andre muligheder i forhold til den problemstilling. I Dinero kan du sende EAN-fakturaer gratis med hjælp fra Sproom.

Den nemmeste, og letteste, måde at gøre det på er på den offentlige hjemmeside virk.dk, hvor du ganske let kan indtaste dine fakturaoplysninger manuelt og herefter afsende fakturaen.

Læs mere om Dineros fakturaservice.

Spørgsmål & svar

Dette gøres ved at bruge et program som Sproom som er bygget til netop dette. Dit regnskabsprogram, som f.eks. Dinero, vil også kunne hjælpe med det. Se hvordan du sender en EAN-faktura i Dinero her.

En EAN-faktura er en faktura der er sent eller modtaget gennem et EAN-nummer, fremfor CVR nr.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram