Genberegning af firmabil 2024 – eksempler og klagemuligheder

Værdien af din bil skal genberegnes, tre måneder efter indregistreringen. Din skat beregnes herefter med udgangspunkt i den nye værdi. Få et par eksempler på en genberegning, og se dine muligheder for at klage.


Hvad er genberegning af firmabil?

Genberegning af en firmabil er en ny beregning af din firmabils værdi

Når du modtager din firmabil, har den en værdi. Det er den værdi, din skat bliver beregnet ud fra af i første omgang.

Men kun i første omgang. For senest tre måneder efter bilens første indregistrering, skal værdien beregnes på ny. Det kaldes en genberegning.

Den nye værdi er så den, din skat herefter beregnes ud fra i de næste mange måneder.

Når bilen har været indregistreret i 36 måneder skal der så igen laves en ny beregning. På det tidspunkt falder din bils værdi nemlig til 75 % af nyvognsprisen. Værdien kan dog ikke blive lavere end 160.000 kr. 

Kan firmabil betale sig for dig?

Kører du i firmabil, skal du være opmærksom på, at du ikke kan få kørselsfradrag. Det kan derfor være en fordel at regne på, hvad der bedst kan betale sig for dig – firmabil eller kørselsfradrag.

Sådan foregår genberegning af firmabil

Genberegning af firmabil foregår sådan, at din arbejdsgiver eller bilens leasingfirma skal finde frem til den værdi, som din har i dag. 

Det skal de gøre senest tre måneder efter, at din bil blev indregistreret første gang. Før 1. januar 2022 lød fristen på fire måneder.

Reglen for genberegning blev vedtaget i Folketinget i 2017 og trådte i kraft 1. februar 2020.

Når din arbejdsgiver eller leasingfirmaet laver en genberegning, skal de sammenligne med priserne på de biler, der har samme kendetegn som den, de skal genberegne. Kendetegnene kan være:

  • Model
  • Årgang
  • Farve 
  • Antal kørte kilometer
  • Ekstraudstyr 
  • Stand 

Derefter skal de finde en passende værdi. 

Genberegningen foregår egentlig på samme måde som ved en almindelig værdifastsættelse. Hver gang en ny bil indregistreres foretager Motorstyrelsen eller en såkaldt selvanmelder nemlig en værdifastsættelse. 

Her tager de udgangspunkt i de annoncerede priser for biler, der kan sammenlignes med den, de skal værdifastsætte.

Markedspris eller købspris

Bilens tidspunkt for indregistrering afgør, hvilke priser de skal sammenligne med. Det kan enten være den aktuelle markedspris. Det vil sige den pris, som samme type bil bliver solgt for i dag. Det kan også være købsprisen. Det vil sige nyvognsprisen på den gældende bil eller en lignende bil.

Herunder kan du se, hvilken pris din arbejdsgiver eller din arbejdsgivers leasingfirma skal finde frem til ved en genberegning.

  • Hvis du du får en en bil, som din virksomhed har købt eller leaset, og som er indregistreret for under 36 måneder siden: Den aktuelle markedspris 
  • Hvis du beholder din leasede eller virksomhedens bil, efter den har været indregistreret i 36 måneder: 75 % af købsprisen (værdien kan dog ikke blive lavere end 160.000)
  • Hvis du får en firmabil, som din arbejdsgiver har købt brugt, og som første gang er indregistreret for mere end 36 måneder siden: Købsprisen (minimum 160.000)
  • Hvis du får en firmabil, som din arbejdsgiver har købt brugt, og som første gang er indregistreret for mindre end 36 måneder siden: Nyvognsprisen på en lignende bil

Er din bil leaset, skal leasingfirmaet fortælle værdien til din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver skal bruge bilens nye værdi til at indberette værdien af fri bil hver måned sammen med din løn i TastSelv Erhverv

Skattestyrelsen lægger derefter deres procentsats til. I 2024 er procentsatsen seks procent.

Eksempler på genberegning af firmabil

Det kan være svært at give et præcist bud på en genberegning af en firmabil, da ingen kan forudse priserne flere måneder i forvejen. 

Lad os derfor give et par fiktive eksempler på genberegning af en firmabil.  

Eksempel på genberegning af firmabil indregistreret for under tre år siden

Du er ansat i en virksomhed, som har givet dig en Hyundai Tucson Plug-in-Hybrid 2024. Du fik bilen for to måneder siden, da den lige var blevet indregistreret. Det er derfor tid til at få bilens værdi genberegnet. Da der ikke findes en 2024-model at sammenligne med, må vi sammenligne med en 2023-model og regulere prisen. Formlen kunne se sådan ud: 

Med fiktive tal vil det sådan ud: 

Eksempel på genberegning af firmabil indregistreret for over tre år siden

Har du haft din firmabil i mere end 36 måneder, efter den blev indregistreret første gang, skal der laves en genberegning af bilens værdi. Et eksempel på sådan en genberegning kunne se sådan ud:

Med fiktive tal vil det sådan ud: 

Vil du klage over din genberegning?

Der er få muligheder for at klage over genberegningen af din firmabil. 

Du kan tage fat i dit leasingfirma eller din arbejdsgiver, der har foretaget beregningen. Er de enige i, at beregningen er forkert, skal de henvende sig til Motorstyrelsen. Hvis de også er enige, kan de rette fejlen manuelt. 

Du kan også forsøge at henvende dig til Motorstyrelsen direkte.

Oftest stillede spørgsmål

Genberegning af firmabil er en beregning af den værdi, som din firmabil har i dag. Beregningen laves ved at tage udgangspunkt i markedsprisen eller købsprisen og ved at sammenligne lignende biler.

Er din firmabil ny, skal genberegnes tre måneder, efter den er indregistreret. Modtager du en brugt bil, skal der også laves en genberegning. Er det mere end 36 måneder siden, din bil blev indregistreret første gang, skal der også laves en genberegning.

Du genberegner en firmabil ved at finde markedsprisen (hvis bilen er under tre år) eller købsprisen (hvis bilen er over tre år), og tager ved beregningen hensyn til bl.a. årgang, farve, ekstraudstyr og stand.

Du kan klage over genberegningen af din firmabil, men der er ikke mange, der får lavet beregningen om.

Trine Roslev
Trine Roslev
Trine er vores content writer. Hun forklarer de krøllede og komplicerede regnskabsbegreber i et letforståeligt sprog, så regnskabslivet føles så let som muligt for dig som iværksætter.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram