Sådan bogfører du dagens salg fra din butik eller restaurant

• Læsetid: 4 min.

• Sidst opdateret 05/03/2024

Når dagen er omme, vil man typisk afstemme kassen – herefter vil du have et beløb for samlet salg, samt indbetalinger fordelt på dine betalingsløsninger. De fleste butikker i dag vil håndtere kreditkort og kontanter som et minimum.

Bemærk: det er vigtigt, at man gemmer specifikationen/kassebonen af salget fra sit kassesystem, når man bogfører dagens omsætning samlet. Den kan evt. uploades sammen med din bogføring til Dinero.

Sådan oprettes en konto

Inden vi kan gå i gang med bogføringen af dit daglige salg, skal vi oprette en beholdning til det, der er solgt på kreditkort, mobilepay osv. Det skal vi gøre fordi pengene herfra typisk først overføres til din bankkonto senere.

Beholdningen opretter du under mappen Regnskab → Kontoplan. Herinde vælger du Opret konto → Beholdning. Det er vigtigt, at du vælger beholdning.

Udfyld med f.eks. 55500 Kreditkort (eller Mobilepay eller noget tredje) og gem kontoen. Alle bankoplysninger skal blot efterlades tomme, da der ikke er tale om en bankbeholdning, men en beholdning ved en indløser.

Udfyld med kreditkort

(Klik eventuelt på billedet for at forstørre det)

Med ovenstående beholdning oprettet, er vi nu klar til at gå i krig med bogføringen.

Bemærk: Tager du imod MobilePay foregår det med samme princip. Du skal derfor også oprette en ekstra beholdningskonto til dette. Giv den f.eks. nummeret 55520 MobilePay.

Selve bogføringen

Klik ind på fanen Bogføring Skabeloner. Herinde skal du finde den type, som hedder Finansbilag.

Dit finansbilag skal udfyldes med en del linjer. Du laver ekstra ved at klikke på “Opret ny linje” når du kommer ind. I mit tilfælde her skal jeg bruge 3 linjer da jeg har haft et samlet salg, og dette er betalt igennem kontanter og på kreditkort. Modtager du også penge på mobilepay kan det være du skal have en 4 linje, og modtager du intet i kontanter eller kreditkort fjerner du de linjer. Opbyg det efter netop dit salg.

I vores tilfælde har vi:

Dato: Dagen for salget

Konto: 1000 Salg
Beløb: I minus (vigtigt denne linje er i minus)

Konto: 55040 Kontanter (Kasse)
Beløb: I plus det som er gået i kassen

Konto: 55500 Kreditkort
Beløb: I plus det samlede beløb vi har modtaget hos vores indløser (ikke modregnet gebyrer, det kommer senere).

Bemærk at modkonto ikke er valgt – det er meningen. Du skal ikke vælge modkonto på nogen af linjerne.

Opsætning af bogføring af dagens salg

(Klik eventuelt på billedet for at forstørre det)

I ovenstående har vi nu bogført et samlet salg på 5.000 kr. (1. linje), 2.000 kr. kontant (2. linje) og 3.000 kr. på kreditkort (3. linje).

Tilbage er nu blot at trykke Godkend. Du har nu bogført dagens salg fra din butik/restaurant.

Indbetaling af kreditkort indløser

Wuhu! Så kom pengene fra dit kreditkort eller MobilePay salg inde på din bankkonto. Det sker typisk et par dage efter du lavede salget i din butik. Heri er der måske salg for 1, 2, 3 eller flere dage. Det skal vi nu bogføre.

Det kan også være du har sat pengene du fik i kassen ind på din bank. Det er samme procedure.

Sådan bogføres det

Vi har gjort det nemt med vores bogføringsskabelon Overførsel af penge mellem beholdninger. Tryk på Bogføring → Skabeloner for at finde den (Kun for Pro – for Starter og Starter+, se nedenfor).

Skabelonen udfylder du med følgende oplysninger:

Dato: Penge ind på din bank
Jeg har overført penge herfra: Kreditkort (eller kontanter eller mobilepay hvis de kommer herfra)
Hertil: Bank
Beløb: I plus det som er indbetalt til bankkontoen.

Overførsel af penge mellem beholdninger

(Klik eventuelt på billedet for at forstørre det)

Tryk nu Godkend – og du har bogført, at de 3.000 kr. er indsat på din bankkonto. Du kan nu gentage dette hvor penge flyttes fra kassen til bank, eller mobilepay til bank, eller en tredje beholdning til bank.

Bemærk: Det er ikke sikkert du modtager alle 3.000. Har du modtaget penge fra kreditkort eller mobilepay vil der ofte være modregnet et gebyr. Se punkt 4 for hvordan du får klaret det.

Dinero Starter og Starter+

Har du ikke Pro, skal du i stedet have fat i et finansbilag, som vi har brugt tidligere, hvor du udfylder:

Dato: Penge ind
Tekst: Overførsel fra indløser
Konto: 55000 Bank
Modkonto: 55500 Kreditkort
Beløb: I plus det beløb som er overført

(Vigtigt du bruger præcist samme opsætning af konto, modkonto og fortegn på beløb, ellers kan der gå ged i det.) 👍

Gebyrer som er modregnet i udbetaling

Har du solgt for 3.000 på kreditkort, MobilePay eller anden udbyder så modtager du normalt ikke alle 3.000. Normalt vil de modregne gebyrer i din udbetaling.

Eksemplet

Lad os sige vi i stedet fik 2.950 kroner udbetalt. De sidste 50 kroner var gebyrer. Oppe i overførsel i punkt 3 har vi naturligvis tastet 2.950 og nu skal vi bogføre de sidste 50 kroner i et købsbilag.

Det vigtigste i dette køb er at du vælger det er betalt med beholdningen Kreditkort, Mobilepay eller der hvor gebyrerne hører til. Dette gør vi fordi vi først indsatte 3.000 da vi havde vores salg. Nu har vi flyttet 2.950 til vores bank og de sidste 50 kroner står stadig på beholdningen for vores indløser. Dette er gebyrer, og derfor skal de ud af den beholdning.

P.S. Er dine gebyrer afregnet særskilt hvor du har fået alt udbetalt og senere betaler gebyrer, så lav dem som et normalt køb betalt med bank.

Sådan bogføres det

Disse gebyr skal bogføres i et købsbilag

Tryk på Opret Nyt køb.

Sørg for i beholdning af vælge din indløser konto. Om det er kreditkort, mobilepay eller noget tredje hvor du skal modregne et gebyr i udbetalingen.

Vælg forslaget gebyr og scenariet med ikke momsbelagte gebyrer. (Der vil normalt ikke være moms på disse gebyrer).

Datoen er den dato gebyrerne er modregnet hos din indløser. Du vil normalt kunne se dette hos dem. Ellers så brug samme dag som du fik din udbetaling.

Dato for gebyrer

(Klik eventuelt på billedet for at forstørre det)

Tips og bonusinfo: