Er det nødvendigt at bogføre hver dag?

Selvom det ikke er et krav at skulle bogføre hver dag, har du med daglig bogføring altid et komplet og opdateret overblik over virksomhedens økonomi. Du har pligt til at bogføre, og det skal ske med det samme, du kan overskue det. Du skal dog have bogført op til vigtige frister som moms.


Du skal ikke bogføre hver dag – men det er en god idé

Bogføringslovens kapitel 3, § 7 siger, at “virksomheder skal registrere alle transaktioner nøjagtigt, og snarest muligt efter at de forhold, der danner grundlag for registreringerne, foreligger”. 

Det betyder helt grundlæggende, at du skal bogføre fx bilag og fakturaer hurtigst muligt – når du kan overskue det. Hvis du bogfører tingene med det samme, har du altid det mest retvisende billede af virksomhedens økonomi og tilstand.

Det er god bogføringsskik at bogføre relevante bilag, fakturaer og pengestrømme hver dag – især hvis virksomheden har en vis størrelse. Jo større virksomheden er, jo mere uoverskueligt bliver bogføringen, hvis du venter. 

Når du bogfører hver dag, ved du, at du altid kan træffe vigtige beslutninger baseret på opdaterede økonomiske nøgletal.

Regnskab og bogføring for begyndere er nemt med Dinero. Det er nemt at komme i gang, og du behøver ikke have styr på alle love, regler og frister – det hjælper systemet dig helt automatisk med.

Det bør bogføres hver dag

Det er en god idé at bogføre alle transaktioner hver dag. Men hvis du har svært ved at finde tid til det i en travl hverdag, bør du fokusere på at få bogført disse ting hver dag:

Hvis du bruger Dinero, kan du bruge en integration til at få fx dit kassesystem til at snakke sammen med dit regnskab. Det automatiserer bogføringen, så du slipper for manuelt tastearbejde.

Det bør bogføres minimum én gang om ugen

Selvom du bør bogføre hver dag, kan du bogføre bl.a. nedenstående ting (minimum) én gang om ugen. 

Det er vigtigt, du bogfører jævnligt. Hvis du udsætter bogføringen, risikerer du, at du ikke er opmærksom på fx manglende likviditet, der kan have alvorlige konsekvenser.

Infografik om 3 gode vaner for virksomheder: Gem dine bilag, bogfør løbende og få styr på fradrag.

Hvorfor skal jeg egentlig bogføre?

Der er flere gode grunde til, at du skal bogføre – hvis ikke dagligt, så i hvert fald minimum en gang om ugen. Før det første er du forpligtet til det jf. bogføringsloven – Skattestyrelsen laver løbende stikprøver, og du kan få en bøde, hvis du ikke overholder din bogføringspligt.

Ved at bogføre ofte får du et komplet og opdateret overblik over alle indtægter og udgifter. Det betyder, at du fx kan se, hvem der skylder dig penge – og, endnu vigtigere, ikke overholder betalingsfristen, så de skal have en påmindelse eller en rykker.

Kort sagt hjælper god bogføringsskik dig med at træffe de bedste beslutninger for din virksomhed. Det gør det meget nemmere at træffe gode beslutninger, og du skal ikke stresse med at skulle bogføre store mængder lige op til vigtige frister.

Overhold automatisk moms- og bogføringsloven med Dinero

Med Dinero overholder du automatisk moms- og bogføringsloven. Regnskabsprogrammet sørger for, at alt bliver posteret på de rigtige konti, så det hele stemmer – uden at du skal gøre noget. Se den gratis løsning.

Spar tid på den daglige bogføring

Den daglige bogføring behøver ikke være noget, der tager lang tid – tværtimod. Du kan nemlig automatisere mange dele af bogføringen, så du slipper for tidskrævende, manuelt tastearbejde. Et godt regnskabsprogram sparer dig for mange timers (bogførings)arbejde.

Husk, at der er forskel på bogføring og regnskab. Det er et krav, at alle virksomheder skal bogføre. Men det er ikke et krav, at de skal aflægge et regnskab. Korrekt bogføring er dog grundlaget for et korrekt regnskab – uanset om du har en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab.

Oftest stillede spørgsmål

Nej, det er ikke nødvendigt at bogføre hver dag, men det er ofte en god idé. Du skal bogføre så ofte, du kan overskue det i virksomheden, men der er ikke angivet specifikke frister – du skal dog have bogført, så du kan overholde generelle frister for fx moms.

Daglig bogføring er registrering af alle dagens transaktioner (både køb og salg). Du fører med andre ord regnskab over det, du har købt og solgt i løbet af din arbejdsdag.

Du har pligt til løbende at bogføre. Med daglig (eller minimum ugentlig) bogføring sørger for, at du altid har et godt og korrekt overblik over økonomien i virksomheden. Du skal heller ikke stresse op til vigtige frister, da du har styr på det hele.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

6 kommentarer

 1. Hej. Vi har forskellige salg på en dag og alle kommer fra vores online shop hver dag. Hvis der er 20 salg på en dag, skal de så bogføres enkeltvis? Eller kan man lægge alle tal sammen og taste et salgstal for dagen som omsætning?

  1. Hej Zayyad

   Det er egentlig op til dig selv, om du vil bogføre dem samlet eller hver for sig. Hvis du vælger at bogføre dem samlet, skal du dog have dokumentation for de enkelte salg 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 2. Hej Bo Må man rette fx en forkert faktura bagud i tid, dvs skrive en dato i januar på en postering i kassekladden selvom det er marts?

  1. Hej Jane

   Fakturaen der er lavet tilbage i tid, skal krediteres nu her med d.d. og der bør så dannes en ny korrekt faktura med d.d., man må ikke bare tilbagedatere en faktura.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  1. Hej Bo

   Det kan du sagtens, men det kræver, at du selv beregner den – ligesom i alle andre bogføringsprogrammer.

   Jeg kan dog nævne, at vi arbejder på en løsning, der kommer til at gøre arbejdet meget nemmere 🙂

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram