Udgivet 28/09/2020
Læsetid: 2 min.

Enkeltmandsvirksomhed regnskabsregler – pligt og krav

Som enkeltmandsvirksomhed har du højst sandsynligt mange, hvis ikke alle, af virksomhedens kasketter på. Det gælder muligvis også for din bogføring og dit regnskab, og i så fald er indlægget her nok noget for dig. Vi sætter nemlig spot på enkeltmandsvirksomheders regnskabsregler samt på, hvilke pligter og krav du skal være opmærksom på.

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech

Regnskabspligt i en enkeltmandsvirksomhed

Når du har en enkeltmandsvirksomhed, er der ikke noget lovmæssigt krav om at skulle offentliggøre regnskabet eller udarbejde et egentligt årsregnskab til offentliggørelse. Du har dog regnskabspligt, hvilket betyder, at du har pligt til at føre regnskab med enkeltmandsvirksomheden. Du skal også kunne fremvise dit regnskab for enkeltmandsvirksomheden til Skattestyrelsen, hvis de beder om det. 

Regnskabsregler i en enkeltmandsvirksomhed

Hvad skal du så nærmere bestemt føre regnskab med, tænker du måske? Jo, der findes en række regler for regnskabet for enkeltmandsvirksomhed – og dem vil vi gennemgå i det her.

Du kan fx trække underskud i enkeltmandsvirksomhed fra i din personlige indkomst.

Regnskab for skat

Som enkeltmandsvirksomhed dækker skatteregnskabet dit regnskabsår eller indkomstår. Regnskabsåret følger kalenderåret og løber frem til 31. december. Det er altså den periode, du skal bogføre din enkeltmandsvirksomheds indtægter og udgifter for.

For at du kan lave dit regnskab og overholde kravene til regler for regnskab i enkeltmandsvirksomheder, er det vigtigt, at du løbende bogfører gennem hele året. Dine løbende bogføringer af indtægter og udgifter danner nemlig i sidste ende grundlag for din virksomheds resultat i regnskabet.

Dit skatteregnskab viser din virksomheds resultater og skal oplyses/indberettes i dit oplysningsskema via skat.dk/tastselv. 

Med Dineros skatteopgørelse behøver du ikke at bruge en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen – bliv klogere her.

Enkeltmandsvirksomhed regnskabsregler og moms

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal den momsregistreres. Det betyder også, at du skal føre regnskab over din moms. For at kunne lave din endelige momsafregning skal du altså føre regnskab over dine køb og salg af varer og ydelser. 

Dit momsregnskab skal ved udgangen af hver momsperiode indberettes til Skattestyrelsen, men dine momsfrister afhænger af din enkeltmandsvirksomheds omsætning og kan ses nedenfor:

  • Omsætning: 0-5 mio. kr. = Momsafregning halvårligt
  • Omsætning: 5-50 mio. kr. = Momsafregning kvartalsvis
  • Omsætning: +50 mio. kr. = Momsafregning månedligt

Dit momsregnskab skal som nævnt vise, hvor meget du skal indberette og betale i moms. Det skal som minimum indeholde en konto for købsmoms og salgsmoms.

I sidste ende er det forskellen mellem de to momstyper, der udgør den moms, du skal indberette og betale.

Med Dineros regnskabsprogram kan du bogføre al din moms med ét simpelt klik. Det gør, at du ikke skal rode rundt i din moms og risikere at lave fejl til din indberetning.

Læs endnu mere om skat i en enkeltmandsvirksomhed her.

Pas på med Excel – et regnskabsprogram hjælper dig med reglerne

Hvis du er god til Excel, kan du langt hen af vejen godt bruge det dit regnskab. Det kræver dog også, at du gemmer fx kvitteringer eksternt og sørger for, at de nemt kan matches med posteringer flere år ud i fremtiden. Det er nemlig med at holde tungen lige i munden ift. regnskabsregler for enkeltmandsvirksomheder, hvis du ikke bruger et regnskabsprogram

Problemet med Excel i en enkeltmandsvirksomhed – og virksomheder generelt – er, at programmet ikke har styr på moms og fradragsregler. Hvis du bruger Dinero, hjælper bogføringsskabelonerne dig med at bogføre korrekt og få de rigtige fradrag – helt uden at du skal gøre noget.

Oftest stillede spørgsmål

Har jeg som enkeltmandsvirksomhed pligt til at offentliggøre mit regnskab?

Nej – til en enkeltmandsvirksomhed er der ikke noget lovmæssigt krav om at skulle offentliggøre regnskabet.

Skal jeg som enkeltmandsvirksomhed udarbejde årsrapport?

Nej – enkeltmandsvirksomheder skal ikke udarbejde nogen årsrapport, så det er en del nemmere sammenlignet med fx ApS.

Har en enkeltmandsvirksomhed regnskabspligt?

Ja – Som enkeltmandsvirksomhed skal man føre regnskab, da man både skal indberette sit moms- og skatteregnskab.

Kan man se eksempel på enkeltmandsvirksomhed regnskab?

Ja – du kan nemt oprette en gratis konto på Dinero, og udforske de forskellige regnskabstal for en demovirksomhed.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Lead Performance & Video hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

6 kommentarer

  1. Jeg har en opsparet del egenkapital i min enkeltmandsvirksomhed og overvejer at stoppe med at arbejde (dvs. ingen indtægt i virksomheden) og så udbetale pengene over nogle år for at være under topskattegrænsen – er der nogen øvre grænse for hvor mange år man kan gøre det i?

    1. Hej Christian

      Du betaler skat af dit resultat i din enkeltmandsvirksomhed og ikke dine udbetalinger til dig selv.

      Det betyder helt konkret, at det ikke påvirker din skat om du udbetaler 10 kr. eller 1 mio. kr., du betaler skatten løbende af dine resultater for dine regnskabsår, når de indberettes til SKAT.

      Du kan læse mere om det lige her: https://dinero.dk/support/privat-haevning-enkeltmandsvirksomhed/

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

  2. Jeg har en bogholder som jeg bruger men får at vide jeg skal have mit egen regnskapsprogram er det noget jeg kan få hos jer. og hvor meget koster det.

    1. Hej Michael

      Ja du skal have et regnskabsprogram som din bogholder kan bogføre i. VI har både en gratis version og en betalende version. Du kan se alt om det på vores side http://www.dinero.dk/priser

      De bedste hilsner Frederik Nielsen

    1. Hej Jens

      Det afhænger af, hvad du har brug for. Du kan fx bruge Dinero Starter til 0 kr. om måneden – det er med andre ord gratis.

      Du kan også for et mindre beløb hver måned købe Dinero Pro, hvor du får adgang til alle funktioner, integrationer og meget andet.

      Du kan læse mere om de to løsninger og priser her: https://dinero.dk/priser/

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram