Enkeltmandsvirksomhed regnskabsregler – pligt og krav

Som enkeltmandsvirksomhed har du højst sandsynligt mange, hvis ikke alle, af virksomhedens kasketter på. Det gælder muligvis også for din bogføring og dit regnskab, og i så fald er indlægget her nok noget for dig. Vi sætter nemlig spot på enkeltmandsvirksomheders regnskabsregler samt på, hvilke pligter og krav du skal være opmærksom på.


Regnskabspligt i en enkeltmandsvirksomhed

Når du har en enkeltmandsvirksomhed, er der ikke noget lovmæssigt krav om at skulle offentliggøre regnskabet eller udarbejde et egentligt årsregnskab til offentliggørelse. Du har dog regnskabspligt, hvilket betyder, at du har pligt til at føre regnskab med enkeltmandsvirksomheden. Du skal også kunne fremvise dit regnskab for enkeltmandsvirksomheden til Skattestyrelsen, hvis de beder om det. 

Regnskabsregler i en enkeltmandsvirksomhed

Hvad skal du så nærmere bestemt føre regnskab med, tænker du måske? Jo, der findes en række regler for regnskabet for enkeltmandsvirksomhed – og dem vil vi gennemgå i det her.

Regnskab for skat

Som enkeltmandsvirksomhed dækker skatteregnskabet dit regnskabsår eller indkomstår. Regnskabsåret følger kalenderåret og løber frem til 31. December. Det er altså den periode, du skal bogføre din enkeltmandsvirksomheds indtægter og udgifter for. For at du kan lave dit regnskab og overholde kravene til regler for regnskab i enkeltmandsvirksomheder, er det vigtigt, at du løbende bogfører gennem hele året. Dine løbende bogføringer af indtægter og udgifter danner nemlig i sidste ende grundlag for din virksomheds resultat i regnskabet.

Dit skatteregnskab viser din virksomheds resultater og skal oplyses/indberettes i dit oplysningsskema via skat.dk/tastselv. 

Med Dineros skatteopgørelse behøver du ikke at bruge en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen – bliv klogere her.

Enkeltmandsvirksomhed regnskabsregler og moms

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal den momsregistreres. Det betyder også, at du skal føre regnskab over din moms. For at kunne lave din endelige momsafregning skal du altså føre regnskab over dine køb og salg af varer og ydelser. 

Dit momsregnskab skal ved udgangen af hver momsperiode indberettes til Skattestyrelsen, men dine momsfrister afhænger af din enkeltmandsvirksomheds omsætning og kan ses nedenfor:

  • Omsætning: 0-5 mio. kr. = Momsafregning halvårligt
  • Omsætning: 5-50 mio. kr. = Momsafregning kvartalsvis
  • Omsætning: +50 mio. kr. = Momsafregning månedligt

Dit momsregnskab skal som nævnt vise, hvor meget du skal indberette og betale i moms. Det skal som minimum indeholde en konto for købsmoms og salgsmoms.

I sidste ende er det forskellen mellem de to momstyper, der udgør den moms, du skal indberette og betale.

Med Dineros regnskabsprogram kan du bogføre al din moms med ét simpelt klik. Det gør, at du ikke skal rode rundt i din moms og risikere at lave fejl til din indberetning.

Læs endnu mere om skat i en enkeltmandsvirksomhed her.

Spørgsmål & svar

Har jeg som enkeltmandsvirksomhed pligt til at offentliggøre mit regnskab?

Nej – til en enkeltmandsvirksomhed er der ikke noget lovmæssigt krav om at skulle offentliggøre regnskabet.

Skal jeg som enkeltmandsvirksomhed udarbejde årsrapport?

Nej – enkeltmandsvirksomheder skal ikke udarbejde nogen årsrapport, så det er en del nemmere sammenlignet med fx ApS.

Har en enkeltmandsvirksomhed regnskabspligt?

Ja – Som enkeltmandsvirksomhed skal man føre regnskab, da man både skal indberette sit moms- og skatteregnskab.

Kan man se eksempel på enkeltmandsvirksomhed regnskab?

Ja – du kan nemt oprette en gratis konto på Dinero, og udforske de forskellige regnskabstal for en demovirksomhed.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram