Udgivet 22/07/2020
Læsetid: 3 min.

Skat i en enkeltmandsvirksomhed

Som enkeltmandsvirksomhed har du forskellige veje at gå, når din skat skal betales. Indlægget her giver et indblik i dine skattemæssige muligheder, så du er godt klædt på til at træffe den rette beslutning for din virksomhed.

Portræt af Nicklas Aabech
Skrevet af Nicklas Aabech

Skat i en enkeltmandsvirksomhed – hvilke muligheder har jeg?

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, medfølger der som sagt en række forskellige muligheder for at betale skat. Du kan vælge at følge de almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder, du kan vælge virksomhedsordningen eller vælge at følge kapitalafkastordningen.

De to sidste ordninger betyder oftest et større arbejde i forhold til dit regnskab, hvilket du skal tage med i overvejelserne, når du opvejer mulighederne. Vælger du ikke aktivt beskatning efter virksomheds- eller kapitalafkastordningen, bliver du beskattet efter de almindelige skatteregler, som står i personskatteloven.

Hvad er A- og B-skat?

A-skat er den skat, du betaler af din primære indtægt. Det er de penge, du betaler til Skattestyrelsen, når du tjener penge som lønmodtager. Det er individuelt, hvor meget A-skat du skal betale, da det afhænger af din indkomst. 


B-skat er derimod den skat du betaler, hvis du har andre indtægtskilder end de primære indtægter. Når du er selvstændig og ejer en enkeltmandsvirksomhed, har du en B-indkomst. Du skal betale B-skat af B-indkomst.

De almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder

I en enkeltmandsvirksomhed betaler du skat af virksomhedens overskud, mens et eventuelt underskud kan trækkes fra egen eller ægtefælles lønindkomst. Det er kun den, som i overvejende grad driver virksomheden, der skal medregne virksomhedens indkomst i sin egen personlige – men der er også regler og muligheder for medarbejdende ægtefælle.

Når der skal betales b-skat, skal du selv indberette et forventet overskud i din forskudsopgørelse. Denne skat i enkeltmandsvirksomhed betales løbende og trækkes på dit månedsfradrag eller ved eventuel stigning af trækprocenten, hvis fradraget er endt i nul. 

Hvis al din skat ikke kan trækkes på den måde, skal du betale det resterende beløb løbende som rater. Du har løbende mulighed for at ændre i din opgørelse, hvis dine forventninger til overskud ændrer sig – og på den måde ændrer din b-skat og b-skatterater sig ligeledes.

Til marts kan du angive dit endelige resultat på årsopgørelse og finde ud af, om du skal have penge tilbage eller betale mere i skat. 

Virksomhedsordningen

En anden mulighed er at vælge virksomhedsordningen som skatteordning. Med virksomhedsordningen skal du betale en selskabsskat på 22% af det skattemæssige resultat, der spares op i din virksomhed. Når der hæves af denne opsparing, betaler du skat som af personlig indkomst og får fratrukket den skat, som du i forvejen har betalt.

Som nævnt stiller denne ordning en række større krav til regnskabsførelsen og bogføringen – blandt andet, at egenkapitalen skal bogføres på særlige konti, og at du skal lave et årsregnskab. Du vil oftest have brug for en revisor, hvis du vælger ordningen, da det kan være nødvendigt med en del vejledning. Betalingen ved denne ordning foregår ved udfyldelse af oplysningsskemaet, der tidligere var kendt som den udvidede selvangivelse.

Kapitalafkastordningen

Som rosinen i pølseenden har vi kapitalafkastordningen

Ordningen kan ses som et alternativ til virksomhedsordningen, og den er ligeledes frivillig at til- eller fravælge. Nogle vil mene, at kapitalafkastordningen er nemmere at administrere – måske også fordi, den ikke har de samme specifikke krav til bogføringen, som gælder ved virksomhedsordningen.

Kapitalafkastordningen foregår sådan, at et kapitalafkast beregnes og beskattes i stedet for personlig indkomst som kapitalindkomst. På den måde skal du betale mindre i am-bidraget end ved de almindelige skatteregler ved enkeltmandsvirksomhed. Betalingen ved denne ordning foregår ligeledes ved udfyldelse af oplysningsskemaet.

Det er altså de tre metoder til betaling af skat, du skal vælge mellem, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed – det er tid til at vælge.

Spørgsmål & svar

Hvad kan trækkes fra i skat i en enkeltmandsvirksomhed?

Der er mange ting, som du kan trække fra i skat i en enkeltmandsvirksomhed – nogle forslag kunne være varekøb, husleje og forsikringer

Hvor meget skal jeg betale i skat i min enkeltmandsvirksomhed?

Du betaler 22 % i skat ved opsparing i virksomheden (VSO-ordningen).

Trækker du penge ud af din enkeltmandsvirksomhed ved en privat hævning og beskattes efter de almindelige regler, betaler du ikke skat af den specifikke private hævning. Du betaler nemlig udelukkende skat af virksomhedens overskud.
Skatten sørger du for at betale løbende, hvis du har forskudsregistreret, hvad du forventer at tjene i løbet af året. Hvis du ikke har forskudsregistreret, skal hele skatten betales, når du angiver virksomhedens overskud i årsopgørelsen.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Lead Performance & Video hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

44 kommentarer

    1. Hej Cecilie

      Det kan du godt – men du skal være opmærksom på, at du gør det rigtigt. Der er nemlig forskellige måder at “udbetale løn” på i fx et selskab og en personligt ejet virksomhed.

      Løn som ejer i personligt ejet virksomhed: https://dinero.dk/support/privat-haevning-enkeltmandsvirksomhed/

      Udbetaling af løn til sig selv i ApS: https://dinero.dk/tips/udbetaling-af-loen-til-sig-selv-aps/

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  1. Hej, jeg har et spørgsmål, fordi jeg ikke kunne finde svaret nogen steder. Hvis jeg registrerer en enkeltmandsvirksomhed, skal jeg så betale eventuelle regelmæssige bidrag, for eksempel socialsikring? Betaler jeg kun procentdel af det overskud, jeg genererer?

    1. Hej Michal

      Du skal fx betale et bidrag til barsel.dk, hvis du tjener mere end beløbsgrænsen: https://virk.dk/vejledning/barsel-dk/bdk-selvstaendig/#Betaling-af-bidrag

      Du betaler kun skat af overskuddet i din virksomhed. Du kan læse mere om B-skat i vores blogindlæg her: https://dinero.dk/ordbog/b-skat/

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Hej, Jeg vil gerne spørge om det er lovpligtigt at man betaler skat løbende i rater af det forventede overskud? Jeg ved godt at det er sådan man kan gøre det, men jeg kan ikke læse på skats hjemmeside, om det er sådan jeg SKAL gøre det? Eller om det er ok at lade være med at indberette noget forventet overskud før fx d. 31. december og så betale b-skat for hele året på én gang. På den måde kan jeg have pengene stående på min konto i løbet af året, i stedet for at betale ind til skat. Er det ok at gøre sådan?

    1. Hej Thea

      Nej, det er ikke lovpligtigt. Det er en mulighed for ikke at stå med en stor skatteregning sidst på året.

      Når du indberetter dit endelige overskud, finder du ud af, om du skal betale restskat eller have penge tilbage. Når der er styr på det, kan du betale det hele af én gang (hvis du har restskat). Husk, der løber renter på fra januar.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  3. Hej Jeg har fuldtidsjob (hovedkort selvfølgelig), samt en enkeltmandsvirksomhed ved siden af. Jeg har ramt meget spot-on med forskudsopgørelsen og kan se at min potentielle b-skat er dækket af et nedsat fradrag hver måned. Jeg er dog interreseret i at høre, hvordan man bogfører potentielle tilbagebetalinger/indbetalinger fra/til skat ved årsopgørelsens afslutning, hvis man f.eks. havde penge til gode, eller skyldte flere penge.

    Jeg kan sagtens se, at der er en skabelon til bogføring af b-skatterater, men ikke ved årets afslutning… og skal de i så fald ikke bogføres på det nye år, da det er det år man står i?

    Tak på forhånd!

    1. Hej Rasmus

      Sidst på den side du referer til, står der også, hvordan du skal gøre, hvis du har betalt restskat eller fået penge tilbage 🙂

      Hvis du har modtaget skat vedr. et tidligere regnskabsår, skal det bogføres i skabelonen “Indskudt privat”. Du finder skabelonen under Bogføring → Skabeloner. Hvis du har betalt skat vedr. et tidligere regnskabsår, skal det bogføres i skabelonen “Hævet privat”. Du finder skabelonen under Bogføring → Skabeloner.

      https://dinero.dk/support/b-skat/#h-tips-amp-bonusinfo

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  4. Hi Niklas, I would like to to open a company to be able to invoice for consulting services and pay myslef a salary. I have read that I have to register on B-tax when I have tax reduction on my A-tax but this company will be my main income starting next year. Which sole proprietorship fits the best regarding tax on income?

    1. Hi Erwan

      Based on the limited information you would be best of contacting The Danish Tax Agency regarding the optimal type of business.

      In relation to taxes. When having an “enkeltmandsvirksomhed” you should update your preliminary income assesement (forskudsopgørelsen), so it is always as accurate as possible. The reason for this is, that your personal allowance (personfradrag) will be lowered in order to pay your taxes. If your earn more than the amount in your allowance, you’ll need to pay B-skat for the rest of the amount. By doing this you will not end up having a lot of bad taxes at the end of the year.

      Sincerely yours

      Lasse from Dinero

  5. Hejsa. Hvis man har betalt sin skat i rater for i år og betaler den sidste moms for det sidste kvartal, og der i sidste ende står en del penge tilbage på kontoen, og man har ramt sin forskud næsten præcist – skal man trække det hele ud til sig selv som løn (og beholde moms pengene til næste kvartal) eller kan man lade noget af det stå til næste år? Bliver de penge så beskattet selvom man ikke har en sktteordning men har bare betalt i rater?

    1. Hej Max

      Hvis der er tale om en personligt ejet virksomhed (PMV, enkeltmandsvirksomhed eller I/S), så bliver du beskattet af dit overskud i din virksomhed. Hvis du har betalt skatten løbende via rater og tallet passer nogenlunde til det du har forskudsindberettet, så burde du have betalt din skat løbende.

      Du bliver aldrig beskattet af ind- og udbetalinger mellem dig og din virksomhed, når du har en personligejet virksomhed, det er udelukkende dit resultat du bliver beskattet af. Det kan selvfølgelig være en god idé og lade penge stå til din momsbetaling for den sidste periode i 2024.

      Hvis du har yderligere konkrete spørgsmål til ovenstående, så må du lige fange os via vores live-chat eller på mail 🙏

      De bedste hilsner

      Lasse – Dinero Support

  6. Hej Nicklas Jeg har en enkeltmandsvirksomhed og har et fuldtids job ved siden af men hvorfor kan det være at jeg har 0 i person fradrag betaler min skat fra virksomheden over min løn i mit fuldtidsjob syntes det er mærkeligt at jeg ikke har fradrag på mit almenlige job Kan du hjælpe her Mvh Christian

    1. Hej Christian

      Tak for dit spørgsmål.

      Vi kan ikke svare på hvorfor, men det lyder til, at dine indtægter i virksomheden kører over dit hovedkort, hvor du har fradrag, mens din løn kører over dit bikort, hvor du ikke har fradrag. Såfremt det skal være omvendt, og din løn er din hovedindtægtskilde, skal du rette det på skat.dk samt informere din arbejdsgiver om at bruge dit hovedkort i stedet.

      Rigtig god dag.

      Med venlig hilsen

      Huda – Dinero Support

  7. Hej. Jeg vil gerne vide hvordan jeg skal forholde mig i forhold til de penge der står i min virksomhed. Jeg er fuldtidsansat som lønmodtager i en almindelig virksomhed men har en enkeltmandsvirksomhed ved siden af. Jeg udbetaler intet til mig selv fra min egen virksomhed. Jeg har kun indtægter i min virksomhed så beløbet i min virksomhed stiger stille og roligt. Jeg betaler min moms af det arbejde jeg udfører. Skal jeg betale skat af det der står i min virksomhed også? Og hvis jeg har betalt skat af beløbet en gang, skal jeg så betale skat af beløbet igen næste år?

    1. Hej Christian

      Ja, du skal også betale skat af de penge, du tjener i din enkeltmandsvirksomhed.

      I en enkeltmandsvirksomhed betaler du skat af virksomhedens overskud, mens et eventuelt underskud kan trækkes fra. Du skal løbende opdatere din forskudsopgørelse med dit forventede overskud, hvorefter Skattestyrelsen beregner din B-skat. Hvis betalingen ikke kan ske ved blot at ændre i dine fradrag og/eller trækprocent, skal du betale såkaldte B-skatterater (som er B-skatten fordelt ud på 10 måneder). Læs mere her: https://dinero.dk/tips/betal-b-skat/

      Du skal kun betale skat af pengene én gang. Du kan sagtens lade pengene stå på din erhvervskonto år efter år – det er kun overskuddet for indeværende regnskabsår, du betaler skat af.

      Jeg håber, det gav mening. Ellers er du velkommen til at skrive til vores support 🙂

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  8. Hej, jeg vil forhøre mig omkring vso. Når jeg har enkeltmandsvirksomhed (vso )og skal betale løn til mig Selv, skal jeg så betale b skat efter jeg har hævet løn til mig Selv,samt skat af overskuddet i firmaet eller hvordan ?

    Er det revisoren Der går ind og rette til vso eller skal man selv gøre det inde på skat.dk

    1. Hej EE

      Nej det skal du ikke. Din b-skat betales løbende via. B-skat indbetalingskort, og ikke når du udbetaler løn til dig selv.

      Det er rigtigt at du i VSO dog skal beregne din Skat ud fra hvad du hæver til dig selv, og betale en foreløbig skat af det overskud som står i virksomheden fra år til år, men som du ikke hæver. Denne skat kan så modregne når du hæver pengene.

      Det er vigtigt at regnskabet står snorlige når du ønsker at bruge VSO, så fint du allerede har tænkt en revisor ind i det, han/hun vil typiske også kunne hjælpe dig med det praktiske. Men det er egentlig blot et felt på din selvangivelse du ændrer, hvor du vælger at du vil beskattes efter virksomhedsordningen.

  9. Hej. Jeg overvejer at starte enkeltmandsvirksomhed. Jeg har et alm. arbejde ved siden af. Vil beskatning af min enkeltmands virksomhed påvirke mit personfradrag og dermed den nuværende ubetalte løn? Hvornår registreres beskatningstype? Er det når man opretter CVR nr?

    1. Hej Benjamin

      Indtjeningen i din enkeltmandsvirksomhed kan godt påvirke din udbetaling på din almindelig løn ja. Typisk vil enten dit fradrag sænkes eller din trækprocent hæves for at kompensere for din nye indtjening som også skal beskattes, men du bestemmer selv, igennem din forskudsopgørelse med hvor meget. Det er selvfølgelig bedst at betale sin skat på forkant da man så slipper for de renter som påløber fra 1. januar og indtil man betaler sin restskat, normalt tidligst i marts og senest i juni.

      Beskatningsformen vælges typisk når du indberetter din selvangivelse – hvis du overvejer Kapitalafkastsordningen eller Virksomhedsskatteordningen allerede nu, ville jeg dog alliere mig med en revisor fra starten og indregne det som en nødvendig udgift. Men det er blot min anbefaling herfra. 🙂

  10. Hej, jeg har ledt, men ikke fundet svar i jeres glimrende artikler, så nu spørger jeg her: er det ok at betale B-skatteraterne fra firmakontoen, eller skal beløbet hæves privat først, og så betales fra min private konto? Er begge dele tilladt? Jeg har hidtil haft en BS-aftale på privat-kontoen, men det er jo meget nemmere at lade det køre fra virksomhedskontoen, når jeg alligevel også skal bogføre den betalte B-skat i Dinero. Men er der et problem med det?

    1. Hej Tine

      Det er der intet problem i. Om du betaler din B-skat fra din private konto eller fra virksomhedskontoen gør ikke nogen forskel. Det er kun selve bogføringen der ændrer sig lidt alt efter om man har betalt privat eller med virksomhedskontoen.

      De bedste hilsner Amalie H – Dinero Support

  11. Hvornår er det sidste frist for at opgive sin indtægt fra 2020 fra enkeltmandsvirksomhed til Skat? Tak

    1. Hej Charlotte,

      Man skal indberette tallene til den udvidede selvangivelse senest d. 30/6/2021 ⭐️

  12. Hvad hvis man har betalt for meget i skat – hvordan skal man så bogføre det i regnskabet for enkeltmandsvirksomheden? Jeg har tidligere bogført restskat i firmaet, også selvom jeg godt ved, at man behøver at gøre det – men jeg blev rådet til at gøre, sådan at jeg kunne se udviklingen i min forretning. Så hvad gør jeg, hvis jeg en dag står i den omvendte situation, og har betalt for meget i skat – og gerne vil bogføre det? På forhånd tak.

    1. Hej Pernille

      Det omvendte af hvad du plejer at gøre i virkeligheden. 👍

      Som du selv siger vejleder vi i hævet/indskudt privat hvis restskatten ryger på firmakontoen. Så hvis du har lavet en specifik konto, hvor du holder styr på din restskat, så kan du lave det omvendt på den af hvad du plejer. 🙌

  13. Hejsa, jeg ejer en enkeltmandsvirksomhed. Jeg er lidt i tvivl om hvad og hvornår man skal betale skat. Hvis jeg har en indkøbspris på 10.000kr. og har en salgspris på 50.000kr. men vælger at investere hele overskuddet i nye produkter, skal jeg så betale skat af overskuddet inden jeg kan investere pengene?

    1. Hej Andreas,

      Man betaler skat af årets resultat. Det vil sige indtægter fratrukket udgifter ved årets afslutning. Når man køber varer, så laver man i slutningen af året en varelagerregulering som regulere den mængde af varer man har tilbage. Det betyder at de varer man har tilbage overføres som en værdi i næste årsregnskab og ikke tæller med som en udgift i tidligere årsregnskab.

      Dvs. Et salg på 50.000 kr – 10.000 kr og du så investerer 40.000 kr i nye varer så vil du måske have solgt for 20.000 kr i slutningen af året og det vil betyde at den reelle udgift i det indeværende år kun er 50.000 – 10.000 – 20.000 = 20.000 kr overskud som du betaler skat af.

      Kort sagt må du altså gerne investere din indtjening ved salg af varer i nye varer – du betaler skat af årets resultat.

      Skriv endelig til os på support@dinero.dk eller i chatten så hjælper vi meget gerne hvis der er yderligere spørgsmål.

  14. Hejsa Jeg er lige startet som selvstændig, og det er det, jeg skal leve af. Jeg har været på dagpenge i januar, men ellers kommer der ikke andre indtægter end dem, jeg får som selvstændig.

    Jeg har lige været inde og rette forskudsopgørelse (jeg kalkulerer med et overskud på 550.000 kr i 2020).

    Her kommer spørgsmålet: På den gamle forskudsopgørelse (a-skat) havde jeg en trækprocent på 38 og et månedligt personfradrag på ca. 8500 kr. På den nye forskudsopgørelse er trækprocenten faldet til 37%, men hele mit personfradrag er væk. Kan det virkelig passe, eller har jeg mon begået en fejl et eller andet sted?

    Jeg har ingen ægtefælle, lån, aktieindtægter eller andet sjovt.

    På forhånd tak for hjælpen

    1. Hej Louise

      Vi er desværre ikke eksperter i personlige skatteforhold og det lyder underligt hvis hele dit personfradrag er væk. Du skal dog være opmærksom på din skat ikke længere bliver opkrævet som a-skat, men som b-skat, hvor du betaler rater hen over året. 👍

      Det kan være det er her dit fradrag er “forsvundet” hen. Men så går min ekspertise desværre ikke længere i personlig skat. Det bedste er naturligvis at tage fat i Skat direkte hvis du er i tvivl om de beregninger deres system har foretaget. 👌

  15. Hej 🙂

    Jeg er netop sprunget ud som iværksætter, og det er jo super spændende, men jeg er allerede løbet med hovedet mod (moms)muren.

    Situationen er den, at jeg startede ud med at for en virksomhed skulle være lønmodtager med et par timer månedligt med en timeløn på 850,-

    efter et par dage besluttede jeg mig for, at jeg ville være selvstændig og prøve at få flere kunder i stedet for at have et fuldtidsarbejde ved siden af mit “deltidsarbejde”!

    nu er situationen den, at jeg er helt på bar bund med faktura.

    Skal kunden betale mig 650.- i timen plus moms på 25%, således at beløbet bliver 850,-? Eller hvordan udfylder jeg faktura, så kunden i sidste ende ikke ender med at betale mere end vores aftalte 850,- og at jeg ikke snyder mig selv senere hen, når jeg skal betale moms og skat.

    skal have sat mig mere ind i moms og skat, men lige nu har jeg brug for et enkelt svar eller forklaring 🙂

    håber, du kan hjælpe mig!

    vh. Christina

    1. Hej Christina

      Det afhænger naturligvis af den pris som du aftaler med din kunde. Jeg antager din kunde er en virksomhed eftersom du skulle have været ansat der først.

      Umiddelbart vil det derfor være mest oplagt at de betaler dig 850 ekskl. moms, det vil sige 1.062,50 pr. time når momsen er medregnet. 👍

      Årsagen er, at momsen på 212,50 pr. time er noget du betaler til Staten (igennem din momsangivelsen) og som de får retur på når de indberetter moms. (Hvis dit arbejde er fradragsberettiget for dem). Det vil sige din omsætning stadig er 850, mens deres omkostning fortsat er 850 kroner. Når i henholdsvis har betalt og fået momsbeløbet retur, hver i sær. 🙌

      Håber det giver mening. 🙂

  16. Hej Rasmus, jeg har nogle spørgsmål ifht. beskatning og AM-bidrag i min enkeltmandsvirksomhed. Jeg startede selvstændig op i midt November og har fra midt november til 31. december tjent 53000 ex. moms. Nu har jeg så idag modtaget pengene fra fakturaerne, men er i tvivl om hvordan jeg skal lave beregningen korrekt. Så jeg ikke lige pludselig står med håret i postkassen. Er der en udregning du kan lære mig som tommelfinger-regel?

    De bedste hilsner Christian

    1. Hej Christian

      Yes altså først og fremmest er det en indtægt den dag du udsteder fakturaen og ikke den dag du får pengene. Så de skal medregnes i din årsopgørelse for 2020 sådan som jeg læser din besked. Det samme gælder momsen som skal medregnes i din 4. kvt moms 2020 og betales her omkring 1/3 – Det spurgte du ikke om, men for god ordens skyld fulgte den lige med. 👍

      Der er ikke nogen tommelfingerregel som sådan til at udregne din Skat, for der er mange ting i spil. Du beskattes personligt og det gør du ved at fortælle Skat hvor meget du har tjent(haft i skattemæssigt overskud). Det kan du desuden forskudsopgøre hvilket jeg vil anbefale, så kan du betale din Skat løbende fremadrettet. 🎉

      Hvis du f.eks. har haft indtægter ved siden af virksomheden, og intet fradrag tilbage, så kan det være du skal betale omkring 40-45% af beløbet i Skat. Hvis du ikke har haft andre indtægter ved siden af sidste år, kan det være du nærmest ikke skal betale Skat af det, fordi dit fradrag vil dække hele beløbet. Hvis du har haft høje indtægter kan det være du skal betale topskat og dermed en højere procentsats. Hvis du har haft indtægt ved siden af, men her betalt for lidt/meget i Skat vil det også påvirke hvor meget du skal betale. Det afhænger derfor i høj grad også af dine private skatteforhold. 😅

      Mit bedste råd er derfor: Læg lidt til side, så du er sikker på du kan betale din Skat. Vil du være meget sikker skal du have gennemgået dine samlede Skatteforhold for sidste år. Sørg for at forskudsopgøre løbende så du også løbende kan betale din Skat fra i år og frem. Og sørg for at få lavet din udvidet selvangivelse hurtigt efter denne åbner(jeg ville nok ikke gøre det lige på dagen, da der typisk er vildt meget kø), så du ikke risikerer at betale for mange renter i tilfælde af du skylder noget i Skat. Det er nok mine bedste råd sådan overordnet set. 👍

      Du vil selvfølgelig altid kunne få meget mere konkret rådgivning hvis du finder nogen som kan sætte sig ned med dig, kigge dine skattepapirer og indtægter igennem og finde den optimale løsning for dig, men det koster jo typisk også penge. 😛

  17. Hej Rasmus.

    Jeg har brugt dinero i mange år og er glad for det. Nu er jeg kommet i en situation hvor min største kunde ikke må gøre brug af freelancere med cvr.nr. Men kun må gøre brug af “private” personer. Jeg skal derfor sende en opgørelse over mine timer hver måned med mit cpr. Nummer på? Skal dette så stadigvæk indgå i mit firmaregnskab eller skal det selvangives som b-indkomst personligt?

    Og skal enkeltmandsfirmaet overgå som hobbyvirksomhed? Deltidsvirksomhed?

    1. Hej Anna

      Jeg tror ikke helt jeg forstår konteksten om de ikke “må” gøre brug af det. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om det før.

      Hvis du udsteder faktura fra dit CPR-nr skal der ikke moms på, og det skal ikke indgå i dit firma, men som b-indkomst som du selv nævner men, træd varsomt og kontakt meget gerne Skat.

      Hvis det du leverer er en momspligtig ydelse er det ikke sikkert du kan komme omkring, at det skal igennem dit firma, afhængigt af hvad det er for noget arbejde du udfører og hvor meget du fakturerer årligt. 🤞

      Ud fra det du beskriver kan det dog også godt være at Skat vurderer du faktisk er lønmodtager og din kunde derfor skal afregne feriepenge af din løn og du skal ansættes. Det er altid lidt svært at sige direkte om man er virksomhed, honorar-modtager eller ansat. Det beror på en konkret vurdering af den enkelte situation og en masse omstændigheder omkring tilrettelæggelse af arbejde, arbejdsopgaver, arbejdstid og andre aspekter. 👍

  18. Hej. Jeg overvejer at blive selvstændig. Et almindelig enkeltmandsvirksomhed ikke en virksomhedens eller kapital ordning. Jeg forventer ikke at trække løn ud til mig selv, det første år, da jeg har et arbejde ved siden af. Jeg forventer en årlig omsætning på ca. 120.000 kr. samlet udgifter for ca. 90.000 kr. inkl. moms – indkøb – fragt. Hvad vil min samlet netto fortjeneste være efter skat, eller sagt anderledes hvad skal jeg betale i skat det første år. VH. Ole

    1. Hej Ole

      Hvis vi antager dit salg er på 120.000 ekskl. moms, og dine indkøb på 90.000 inkl. moms – så skal vi først finde begge beløb uden moms. Det vil sige, 90.000 * 0,8 = 72.000.

      Så tager du din omsætning 120.000 og trækker 72.000 fra, og ender på 48.000.

      Det er dit overskud (i hvert fald meget groft fortalt) og det som du betaler Skat af. Der er dog en masse skattekorrektioner som måske eller måske ikke skal fortages. Hvis du er tvivl, har vi en skattepakke som kan hjælpe dig, eller du kan spørge en bogholder/revisor til råds, eller du kan selvfølgelig nærstuderer reglerne. 👍

  19. Hej. Jeg overvejer at blive selvstændig. Almindelig enkeltmandsvirksomhed uden virksomhedens eller kapital ordning. Hvordan beskattes jeg med 250dkk i timen med 160 timer om måneden… 40000 plus moms = 50000. Betaler jeg 60% af 40000 eller hæver jeg 20000 og betaler jeg 60% af resten 20000? Er det så 24000 eller 12000 i skat? Skal de 10000 moms bare betales hvis der er ikke købt noget med moms? Hvad hvis bruger jeg min privat konto til virksomheden, betales der 60% af de 40000 uanset hvad?

    1. Hej Andis

      Du betaler Skat af hele dit overskud i virksomheden, altså alle 40.000 i dit eksempel, lige meget om det står på en privatkonto, en firmakonto, om du hæver det til dig selv eller lader det stå i virksomheden.

      I hvert fald under den normale beskatningsmodel. Der findes en alternativ måde at blive beskattes på, som du selv nævner, hvor du kun beskattes af det du hæver til dig selv, men det stiller meget større krav til regnskabshold og aflægning og derfor vil jeg altid anbefale at have en revisor med ind over, hvis man vælger den løsning. 💪

      Håber det giver mening. 🙂

  20. Findes der ingen total guide på hvordan man regner tingene fuldstændig ud I en enkeltmandsvirksomhed?

    F.eks: jeg er selvstændig og lever af det. Jeg har et personfradrag på 4000 kroner hver måned. Jeg har udgifter for 2.000 kroner. Vil det her så være en korrekt udregning på hvor mange penge jeg reelt har til overs hver måned:

    Indtægt: 20.000 dkk Udgifter 2.000 dkk Personfradrag: 4.000 dkk Am-bidrag: 8% Skat: 37%

    Udregning: 20.000-2.000 = 18.000 18.000-8% = 16.560 16.560-4.000 = 12.560 12.560-37% = 7.912,80 7.912,80+4.000 = 11.912,80

    Er det en korrekt udregning?

    1. Hej Morten, 



      Nej det er der desværre ikke en formel guide til.

      

Der er nemlig mange flere ting der spiller ind på indkomsten når det er, at man skal skal udregne det samlede overskud efter Am bidrag, a-skat osv. 

Blandt andet kan en eventuel hustrus indkomst også have indvirkning, fri telefoni osv.

      Men det er helt korrekt udregning for et estimat til hvor meget du kan regne med. Men det skal kun ses som et estimat og kan afvige lidt. 



      Derfor anbefaler vi også at man retter sin forskudsopgørelse med det man regner med at tjene, så man fra start rammer korrekt i forhold til den skyldte skat.

  21. hej. jeg har hørt der er en app hvor du kan kører din løn fra. jeg er kun mig i virksomheden og jeg skulle gerne kunne trække løn ud hver mdr. kan i hjælpe mig med det

    1. Hej Henriette

      I forhold til opslaget du kommenterer på, tænker jeg ikke umiddelbart du skal lave løn seddel til dig selv, da du har enkeltmandsvirksomhed. Så udbetaler du blot penge og beskattes privat baseret på din virksomheds overskud (som udgangspunkt i hvert fald). Derfor skal du på din forskudsopgørelse skrive, hvad du forventer at tjene i år. 🙂

      Har du derimod et selskab er det rigtigt. Jeg ved ikke lige hvilken app du tænker på, men der findes mange lønprogrammer derude, blandt andet i Dinero PRO hvor man kan lave én lønseddel pr. måned. Men igen er det kun aktuelt hvis du har et selskab. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram