Skat i en enkeltmandsvirksomhed – hvilke muligheder har jeg?
Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, medfølger der som sagt en række forskellige muligheder for at betale skat. Du kan vælge at følge de almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder, du kan vælge virksomhedsordningen eller vælge at følge kapitalafkastordningen.
De to sidste ordninger betyder oftest et større arbejde i forhold til dit regnskab, hvilket du skal tage med i overvejelserne, når du opvejer mulighederne. Vælger du ikke aktivt beskatning efter virksomheds- eller kapitalafkastordningen, bliver du beskattet efter de almindelige skatteregler, som står i personskatteloven.
Hvad er A- og B-skat?
A-skat er den skat, du betaler af din primære indtægt. Det er de penge, du betaler til Skattestyrelsen, når du tjener penge som lønmodtager. Det er individuelt, hvor meget A-skat du skal betale, da det afhænger af din indkomst.
B-skat er derimod den skat du betaler, hvis du har andre indtægtskilder end de primære indtægter. Når du er selvstændig og ejer en enkeltmandsvirksomhed, har du en B-indkomst. Du skal betale B-skat af B-indkomst.
De almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder
I en enkeltmandsvirksomhed betaler du skat af virksomhedens overskud, mens et eventuelt underskud kan trækkes fra egen eller ægtefælles lønindkomst. Det er kun den, som i overvejende grad driver virksomheden, der skal medregne virksomhedens indkomst i sin egen personlige – men der er også regler og muligheder for medarbejdende ægtefælle.
Når der skal betales b-skat, skal du selv indberette et forventet overskud i din forskudsopgørelse. Denne skat i enkeltmandsvirksomhed betales løbende og trækkes på dit månedsfradrag eller ved eventuel stigning af trækprocenten, hvis fradraget er endt i nul.
Hvis al din skat ikke kan trækkes på den måde, skal du betale det resterende beløb løbende som rater. Du har løbende mulighed for at ændre i din opgørelse, hvis dine forventninger til overskud ændrer sig – og på den måde ændrer din b-skat og b-skatterater sig ligeledes.
Til marts kan du angive dit endelige resultat på årsopgørelse og finde ud af, om du skal have penge tilbage eller betale mere i skat.
Virksomhedsordningen
En anden mulighed er at vælge virksomhedsordningen som skatteordning. Med virksomhedsordningen skal du betale en selskabsskat på 22% af det skattemæssige resultat, der spares op i din virksomhed. Når der hæves af denne opsparing, betaler du skat som af personlig indkomst og får fratrukket den skat, som du i forvejen har betalt.
Som nævnt stiller denne ordning en række større krav til regnskabsførelsen og bogføringen – blandt andet, at egenkapitalen skal bogføres på særlige konti, og at du skal lave et årsregnskab. Du vil oftest have brug for en revisor, hvis du vælger ordningen, da det kan være nødvendigt med en del vejledning. Betalingen ved denne ordning foregår ved udfyldelse af oplysningsskemaet, der tidligere var kendt som den udvidede selvangivelse.
Kapitalafkastordningen
Som rosinen i pølseenden har vi kapitalafkastordningen.
Ordningen kan ses som et alternativ til virksomhedsordningen, og den er ligeledes frivillig at til- eller fravælge. Nogle vil mene, at kapitalafkastordningen er nemmere at administrere – måske også fordi, den ikke har de samme specifikke krav til bogføringen, som gælder ved virksomhedsordningen.
Kapitalafkastordningen foregår sådan, at et kapitalafkast beregnes og beskattes i stedet for personlig indkomst som kapitalindkomst. På den måde skal du betale mindre i am-bidraget end ved de almindelige skatteregler ved enkeltmandsvirksomhed. Betalingen ved denne ordning foregår ligeledes ved udfyldelse af oplysningsskemaet.
Det er altså de tre metoder til betaling af skat, du skal vælge mellem, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed – det er tid til at vælge.
Spørgsmål & svar
Hvad kan trækkes fra i skat i en enkeltmandsvirksomhed? Der er mange ting, som du kan trække fra i skat i en enkeltmandsvirksomhed – nogle forslag kunne være varekøb, husleje og forsikringer
Hvor meget skal jeg betale i skat i min enkeltmandsvirksomhed? Du betaler 22 % i skat ved opsparing i virksomheden. Trækker du penge ud, skal du betale samme sats, som ved lønindtægt.