Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Skat i en enkeltmandsvirksomhed

Som enkeltmandsvirksomhed har du forskellige veje at gå, når din skat skal betales. Indlægget her giver et indblik i dine skattemæssige muligheder, så du er godt klædt på til at træffe den rette beslutning for din virksomhed.

Skat i en enkeltmandsvirksomhed

Skat i en enkeltmandsvirksomhed – hvilke muligheder har jeg?

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, medfølger der som sagt en række forskellige muligheder for at betale skat. Du kan vælge at følge de almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder, du kan vælge virksomhedsordningen eller vælge at følge kapitalafkastordningen. De to sidste ordninger betyder oftest et større arbejde i forhold til dit regnskab, hvilket du skal tage med i overvejelserne, når du opvejer mulighederne.

De almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder

I en enkeltmandsvirksomhed betaler du skat af virksomhedens overskud (b-skat), mens et eventuelt underskud kan trækkes fra egen eller ægtefælles lønindkomst (a-skat).
Når der skal betales b-skat, skal du selv indberette et forventet overskud i din forskudsopgørelse. Denne skat i enkeltmandsvirksomhed betales løbende og trækkes på dit månedsfradrag eller ved eventuel stigning af trækprocenten, hvis fradraget er endt i nul. 

Hvis al din skat ikke kan trækkes på den måde, skal du betale det resterende beløb løbende som rater. Du har løbende mulighed for at ændre i din opgørelse, hvis dine forventninger til overskud ændrer sig – og på den måde ændrer din b-skat og b-skatterater sig ligeledes.

Til marts kan du angive dit endelige resultat på årsopgørelse og finde ud af, om du skal have penge tilbage eller betale mere i skat. 

Virksomhedsordningen

En anden mulighed er at vælge virksomhedsordningen som skatteordning. Med virksomhedsordningen skal du betale en selskabsskat på 22% af det skattemæssige resultat, der spares op i din virksomhed. Når der hæves af denne opsparing, betaler du skat som af personlig indkomst og får fratrukket den skat, som du i forvejen har betalt.

Som nævnt stiller denne ordning en række større krav til regnskabsførelsen og bogføringen – blandt andet, at egenkapitalen skal bogføres på særlige konti, og at du skal lave et årsregnskab. Du vil oftest have brug for en revisor, hvis du vælger ordningen, da det kan være nødvendigt med en del vejledning. Betalingen ved denne ordning foregår ved udfyldelse af oplysningsskemaet, der tidligere var kendt som den udvidede selvangivelse.

Kapitalafkastordningen

Som rosinen i pølseenden har vi kapitalafkastordningen. 

Ordningen kan ses som et alternativ til virksomhedsordningen, og den er ligeledes frivillig at til- eller fravælge. Nogle vil mene, at kapitalafkastordningen er nemmere at administrere – måske også fordi, den ikke har de samme specifikke krav til bogføringen, som gælder ved virksomhedsordningen.

Kapitalafkastordningen foregår sådan, at et kapitalafkast beregnes og beskattes i stedet for personlig indkomst som kapitalindkomst. På den måde skal du betale mindre i am-bidraget end ved de almindelige skatteregler ved enkeltmandsvirksomhed.
Betalingen ved denne ordning foregår ligeledes ved udfyldelse af oplysningsskemaet.

Det er altså de tre metoder til betaling af skat, du skal vælge mellem, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed – det er tid til at vælge.

Nicklas Aabech
Nicklas Aabech
Nicklas er en af Dineros skarpe content-skribenter. Han hjælper med at producere brugbart indhold om alt fra regnskab til revisorregler til såvel Dinero-brugere som andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

2 kommentarer

  1. hej. jeg har hørt der er en app hvor du kan kører din løn fra. jeg er kun mig i virksomheden og jeg skulle gerne kunne trække løn ud hver mdr. kan i hjælpe mig med det

    1. Hej Henriette

      I forhold til opslaget du kommenterer på, tænker jeg ikke umiddelbart du skal lave løn seddel til dig selv, da du har enkeltmandsvirksomhed. Så udbetaler du blot penge og beskattes privat baseret på din virksomheds overskud (som udgangspunkt i hvert fald). Derfor skal du på din forskudsopgørelse skrive, hvad du forventer at tjene i år. 🙂

      Har du derimod et selskab er det rigtigt. Jeg ved ikke lige hvilken app du tænker på, men der findes mange lønprogrammer derude, blandt andet i Dinero PRO hvor man kan lave én lønseddel pr. måned. Men igen er det kun aktuelt hvis du har et selskab. 👍

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?