Skift regnskabsprogram til Dinero - vi flytter dit regnskab HELT GRATIS - Læs mere her
X

Opret gratis konto

Tilbage til regnskabsordbogen Sidst opdateret: 16/10/2018

Driftsbudget

Med et driftsbudget kan du få et overblik over alle de udgifter og indtægter, som du forventer, at din virksomhed vil få i løbet af en afgrænset regnskabsperiode. Ved hjælp af et driftsbudget kan du se, om din virksomhed forventes at være lønsom over en given periode.

Hvad er et driftsbudget?

Når du driver en virksomhed, er det vigtigt hele tiden at have et overblik over den økonomiske situation. Et driftsbudget kan hjælpe dig med at vurdere, om din virksomhed er lønsom eller ej. Ved at skrive ind i dit driftsbudget hvad du forventer at have af henholdsvis indtægter og udgifter i løbet af det kommende regnskabsår, kan du få en fornemmelse for, hvordan det står til.

Når regnskabsåret rinder ud, fører du dit driftsbudget ajour med de reelle indtægter og udgifter, som du har haft i løbet af året. Og så kan du sammenligne dine tal med dit årsregnskab. For hvordan er det egentlig gået? Er det gået bedre eller dårligere end forventet?

Et driftsbudget bliver normalvis opstillet for et år ad gangen, men kan også opstilles for kortere perioder. Det giver bedst mening at vurdere driften over en længere periode end eksempelvis blot en enkelt måned ad gangen.

Hvad skal du have med i dit driftsbudget?

Hvis du gerne vil lave et driftsbudget, er der en række poster, som du skal have med. Det drejer sig om:

Eksempel på driftsbudget

Med udgangspunkt i fiktive tal har vi her opstillet et eksempel på, hvordan et driftsbudget kan se ud, så du kan se, hvordan du selv kan opstille et:

Driftsbudget
Salg/omsætning (eksklusiv moms) 700.000 kr.
– Vareforbrug/direkte omkostninger 300.000 kr.
= Bruttofortjeneste/dækningsbidrag 400.000 kr.
– Faste omkostninger 150.000 kr.
– Renter 5.000 kr.
– Afskrivninger 50.000 kr.
= Overskud 195.000 kr.

Hvorfor er det en fordel med et driftsbudget?

Der er mange situationer, hvor det kan være givtigt at opstille et driftsbudget. En af dem er, hvis du planlægger at starte en ny virksomhed op. Som iværksætter bliver du nødt til at have et grundlag at gå ud fra, inden du kaster penge og tid i at starte en virksomhed op. Du bliver med andre ord nødt til at vide, om du har råd til at overleve som privatperson med de penge, som du forventer at komme til at tjene.

Opstiller du et driftsbudget, er du tvunget til at regne på hvor mange penge, som du egentlig kan forvente, at din virksomhed kan indbringe. Dermed ikke sagt at det er givet, at det kommer til at ske, men du bliver nødt til at regne på tingene, inden du går i gang. Og har du lavet et realistisk driftsbudget, som stemmer overens med virkeligheden, kan det sagtens være, at det mere eller mindre vil stemme.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Gør som andre virksomheder!

Få en Dinero konto og få styr på dit regnskab - det er helt gratis og uden binding