Driftsresultat – Hvad er det?

Driftsresultat er det danske ord for EBIT (Earnings Before Interests and Taxes). Driftsresultatet viser, hvor meget din virksomhed giver i overskud, inden renter og skat tages med i regnestykket.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 14/03/2023


Hvad er et driftsresultat?

Kært barn har mange navne. Sådan forholder det sig også med termen driftsresultat. 

Faktisk har de to termer ‘primært resultat’ og ‘EBIT’ præcis den samme betydning som termen driftsresultat. Det engelske udtryk EBIT forklarer meget godt, hvad der ligger i termen driftsresultat. EBIT er nemlig en forkortelse for Earnings Before Interests and Taxes.

Et driftsresultat eller resultat af primær drift er et udtryk for, hvor meget en virksomhed generer af overskud, når renter, afskrivninger og andet endnu ikke er regnet med. Rent lavpraktisk finder du driftsresultatet lige før finansielle poster, når du kigger i en regnskabsopstilling.

Hvad kan du bruge driftsresultatet til?

Driftsresultat er et meget nyttigt nøgletal, når du skal vurdere, om din virksomhed er sund, og om den genererer tilstrækkeligt med overskud til, at det kan blive en god forretning. 

Når du går ind og ser på dit driftsresultat og får vished om, hvorvidt der er tilstrækkeligt med fortjeneste til, at det ender med et overskud, når alle skatter, renter og afskrivninger er talt med, kan du bruge det som et værktøj til at optimere din virksomhed. 

Med kendskab til din virksomheds driftsresultat er det oplagt at se nærmere på, hvordan du i din virksomhed får det bedste ud af de ressourcer, der er til rådighed – og hvordan du kan undgå spild og unødvendige indkøb. Det kan i sidste ende betyde, at du kan få dit driftsresultat til at stige.

Er EBIT det samme som et driftsresultat?

Ja, det er det. EBIT, driftsresultat og resultat af primær drift er tre ord for det samme. 

Alle tre termer er udtryk for, hvor stor en fortjeneste din virksomhed giver, når alle driftsomkostninger er trukket fra, og poster som renter, afskrivninger og andet endnu ikke er taget med i dine beregninger. 

Driftsresultat og bruttofortjeneste – hvordan hænger de to begreber sammen?

Driftsresultatet og bruttofortjenesten hænger ikke som sådan sammen med hinanden. Men driftsresultatet kan påvirke bruttofortjenesten. 

Bruttofortjenesten er lig med den fortjeneste, der er tilbage, når de direkte omkostninger til produktion eller indkøb er trukket fra. Det vil altså sige, at des lavere omkostninger, der har været til indkøb eller produktion, des højere vil bruttofortjenesten være.

Har du høje driftsomkostninger, kan det påvirke dit driftsresultat, og det vil også påvirke din bruttofortjeneste.

Omsætnings- og driftsresultat per medarbejder

Når du skal måle på, hvordan det går med driften i din virksomhed, kan du også gå ind og måle på driftsresultatet per medarbejder. 

Det giver dig et billede af, hvor meget profit du får i din virksomhed per medarbejder, der er ansat. Det er et måleparameter, der især bliver taget i brug, når flere forskellige virksomheder skal sammenlignes.

Spørgsmål & svar

Hvad er driftsresultat?

Et driftsresultat er et udtryk for, hvilket overskud din virksomheder giver, inden du har taget afskrivninger, renter og andet med i dine beregninger.

Er driftsresultat det samme som resultat af primær drift?

Ja, det er det. Driftsresultat og resultat af primær drift er to udtryk for det samme.

Er driftsresultat det samme som EBIT?

Ja, det er det. Driftsresultat, resultat af primær drift og EBIT dækker over det samme. Hvad kan du bruge et driftsresultat til?

Hvad kan du bruge et driftsresultat til?

Du kan bruge et driftsresultat til at vurdere, hvordan det står til med omsætningen og udgifterne i din virksomhed. Er det en sund virksomhed med en sund fortjeneste, eller koster det så meget at producere dine produkter, at du ingen indtjening har i sidste ende?

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Driftsresultat – Hvad er det?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram