Moms på køb af software i Danmark og udlandet – sådan bogføres det

Skal du betale moms, når du køber software i Danmark eller i udlandet? I dette indlæg tager vi dig gennem reglerne for køb af software, eventuelle momsfradrag, og hvordan du bogfører det hele.


Moms på software købt i Danmark

Hvis du køber software fra en dansk leverandør, udgør købsmomsen 25% – altså den sædvanlige moms, som vi kender. Hvis din virksomhed er momsregistreret, har du ret til et momsfradrag.

Det er dog vigtigt at huske, at du kun har ret til momsfradrag, hvis du skal bruge din indkøbte software i virksomheden. Som privatperson har du nemlig ikke ret til momsfradrag.

Software købt i udlandet

Når du køber software fra EU og resten af verden, skal der ikke være moms på fakturaen. Hvis sælger alligevel har sat moms på, er det vigtigt, at du beder om en ny.

Selvom der ikke skal moms på fakturaen ved køb af software fra udlandet, skal du alligevel betale moms i form af omvendt betalingspligt – det er dog penge, du får tilbage igen, så det samlet set går i 0.

Ved omvendt betalingspligt er det dig (altså køber), der selv skal beregne salgsmoms af beløbet og trække det fra under købsmoms.

Dinero bogfører automatisk din moms

Omvendt betalingspligt kan lyde besværligt og tidskrævende. Men hvis du har Dinero, klarer vores bogføringsassistent det helt automatisk for dig, når du bogfører dit køb. Læs mere her.

Men hvad er momsregistrering egentlig?

Hvornår skal jeg momsregistreres”, tænker du måske. Hvis din virksomhed sælger varer eller serviceydelser, og du har en forventet omsætning på over 50.000 kr. årligt, skal virksomheden momsregistreres. Hvis omsætningen er under 50.000 kr., kan du selv bestemme, om du vil momsregistreres eller ej. 

Det kan i nogle tilfælde være en fordel at momsregistrere sig, selvom omsætningen er lavere end 50.000 kr. Om det kan betale sig for dig afhænger af, om du primært sælger dine varer til momsregistrerede virksomheder eller til private kunder. 

Hvis du primært sælger til andre momsregistrerede virksomheder, er det en god idé selv at være momsregistreret. Er din virksomhed momsregistreret, kan du nemlig få momsfradrag på de udgifter, du har i din virksomhed.

Hvis du derimod ikke er momsregistreret, må du ikke opkræve moms for de varer, du sælger. På den måde kan du sælge dine varer til en mere konkurrencedygtig pris til private kunder. Til gengæld kan du ikke trække momsen fra de varer, du selv køber.

Salg af software til udlandet

Ejer du en virksomhed, der sælger software til private kunder bosat i forskellige EU-lande, har du ansvaret for at pålægge varen moms efter, hvor kunden køber varen. Læs mere her.

Sådan bogfører du køb af software fra udlandet

Hvis du er momsregistreret, skal fakturaen være uden moms – der er nemlig omvendt betalingspligt i sådan en situation. Hvis leverandøren alligevel har sat moms på fakturaen, er det derfor vigtigt, at du beder om en ny. Det hænder nemlig, at en leverandør fakturerer dig med moms, fordi de tror, du er en privatperson. 

Du skal desuden være opmærksom på, at det er dit ansvar at beregne og betale moms af dit køb, da der er omvendt betalingspligt. Men da du i de fleste tilfælde har ret til momsfradrag, ender regnestykket med at gå i nul. 

På momsangivelsen i Dinero kan du se, hvordan købsmomsen bliver registreret og trukket fra igen, og at “Moms i alt” derfor ender i 0 kr.

Billede af en momsangivelse i Dinero, hvor købsmomsen er registreret og trukket fra igen.

Se vores guide til, hvordan du bogfører et køb med omvendt betalingspligt.

Hvad kan du ellers få momsfradrag for?

Hvis din virksomhed er momsregistreret, er det ikke kun software, du kan få momsfradrag for. Det er dog vigtigt at understrege, at du kun kan få fradrag for de varer og ydelser, du bruger eller videresælger i din virksomhed. 

Du kan bl.a. få momsfradrag for: 

 • Revisor 
 • Varer, du køber til videresalg og udlejning
 • Køb af driftsmidler og udgifter til vedligeholdelse af dem
 • Firmatelefon
 • Kontorartikler
 • Rengøring

Hvis du vil læse mere om, hvilke indkøb du kan få momsfradrag for. Dem kan du blive klogere på ved at klikke på linket. 

Oftest stillede spørgsmål

Ja, når du køber software, skal du betale moms. Du kan dog få momsfradrag, hvis din virksomhed er momsregistreret, og det udelukkende anvendes til erhvervsmæssige formål.

Hvis du køber software fra en udenlandsk leverandør, skal der ikke være moms på fakturaen. Du skal dog omvendt betalingspligt, så du (som køber) skal på sin vis stadig betale moms – men dem får du igen, så det hele reelt set går i 0.

Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

 1. Vil I præciserer om I med køb af software OGSÅ mener køb af brugsret til software, hvor der betales en afgift pr. måned eller år? Således at der også er omvendt betalingspligt for disse køb i EU og at der slet ikke opkræves moms uden for EU.

  1. Hej Karen

   Ja, det er også det. Du kan løse mere her ift. omvendt betalingspligt, samt hvordan du bogfører det 🙂 https://dinero.dk/support/erhvervelsesmoms/

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

  1. Hej Gitte

   Når du køber software uden for EU og du oplyser dem omkring dit CVR-nr.(VAT-nr.), så vil du normalt ikke blive opkrævet nogen former for moms/tax.

   Når du i Dinero opretter et købsbilag, så skal du oprette en leverandør fra det pågældende land og så kan du under beskrivelsen skrive software, så bogføres det hele korrekt.

   Du kan også læse mere om det i vores guide lige her: https://dinero.dk/support/udenlandsk-kob/

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram