Moms på køb af software i Danmark og udlandet – sådan bogføres det
Skal du betale moms, når du køber software i Danmark eller i udlandet? I dette indlæg tager vi dig gennem reglerne for køb af software, eventuelle momsfradrag, og hvordan du bogfører det hele.
-
Udgivet 12/10/2022
-
Læsetid: 3 min.
-
Pernille Madelaire - Content writer, Dinero
Moms på software købt i Danmark
Hvis du køber software fra en dansk leverandør, udgør købsmomsen 25% – altså den sædvanlige moms, som vi kender. Hvis din virksomhed er momsregistreret, har du ret til et momsfradrag.
Det er dog vigtigt at huske, at du kun har ret til momsfradrag, hvis du skal bruge din indkøbte software i virksomheden. Som privatperson har du nemlig ikke ret til momsfradrag.
Software købt i udlandet
Når du køber software fra EU og resten af verden, skal du også betale dansk moms af købet – det vil sige 25%. Det kan du trække fra, hvis du er momsregistreret, ligesom når du køber software fra en dansk leverandør.
Det er derfor afgørende, at du har styr på, om du skal være momsregistreret eller ej.
Men hvad er momsregistrering egentlig?
“Hvornår skal jeg momsregistreres”, tænker du måske. Hvis din virksomhed sælger varer eller serviceydelser, og du har en forventet omsætning på over 50.000 kr. årligt, skal virksomheden momsregistreres. Hvis omsætningen er under 50.000 kr., kan du selv bestemme, om du vil momsregistreres eller ej.
Det kan i nogle tilfælde være en fordel at momsregistrere sig, selvom omsætningen er lavere end 50.000 kr. Om det kan betale sig for dig afhænger af, om du primært sælger dine varer til momsregistrerede virksomheder eller til private kunder.
Hvis du primært sælger til andre momsregistrerede virksomheder, er det en god idé selv at være momsregistreret. Er din virksomhed momsregistreret, kan du nemlig få momsfradrag på de udgifter, du har i din virksomhed.
Hvis du derimod ikke er momsregistreret, må du ikke opkræve moms for de varer, du sælger. På den måde kan du sælge dine varer til en mere konkurrencedygtig pris til private kunder. Til gengæld kan du ikke trække momsen fra de varer, du selv køber.
Salg af software til udlandet
Ejer du en virksomhed, der sælger software til private kunder bosat i forskellige EU-lande, har du ansvaret for at pålægge varen moms efter, hvor kunden køber varen. Læs mere her.
Sådan bogfører du køb af software fra udlandet
Hvis du er momsregistreret, skal fakturaen være uden moms. Hvis leverandøren alligevel har sat moms på fakturaen, er det derfor vigtigt, at du beder om en ny. Det hænder nemlig, at en leverandør fakturerer dig med moms, fordi de tror, du er en privatperson.
Du skal desuden være opmærksom på, at det er dit ansvar at beregne og betale moms af dit køb, da der er omvendt betalingspligt. Men da du i de fleste tilfælde har ret til momsfradrag, ender regnestykket med at gå i nul.
På momsangivelsen i Dinero kan du se, hvordan købsmomsen bliver registreret og trukket fra igen, og at moms i alt derfor ender i 0 kr.
Se vores guide til, hvordan du bogfører et køb med omvendt betalingspligt.
Hvad kan du ellers få momsfradrag for?
Hvis din virksomhed er momsregistreret, er det ikke kun software, du kan få momsfradrag for. Det er dog vigtigt at understrege, at du kun kan få fradrag for de varer og ydelser, du bruger eller videresælger i din virksomhed.
Du kan bl.a. få momsfradrag for:
- Revisor
- Varer, du køber til videresalg og udlejning
- Køb af driftsmidler og udgifter til vedligeholdelse af dem
- Firmatelefon
- Kontorartikler
- Rengøring
Hvis du vil læse mere om, hvilke indkøb du kan få momsfradrag for. Dem kan du blive klogere på ved at klikke på linket.
Oftest stillede spørgsmål
-
Ja, når du køber software, skal du betale moms. Du kan dog få momsfradrag, hvis din virksomhed er momsregistreret, og det udelukkende anvendes til erhvervsmæssige formål.
-
Hvis du køber software fra en udenlandsk leverandør, skal du betale dansk moms på 25%. Det kan du dog trække fra igen, hvis du er momsregistreret.