Virksomhedsskat

Driver du en virksomhed, skal du betale virksomhedsskat - altså skat i virksomheden. Ejer du et selskab, skal du i stedet betale selskabsskat.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 18/08/2022


Virksomhedsskat i Danmark

Hvad er virksomhedsskat?

Virksomhedsskat skal ikke forveksles med virksomhedsskatteordningen. Virksomhedsskat skal her forstås som skat, en virksomhed skal betale helt overordnet.

Ejer du en virksomhed, og har du en omsætning, skal du betale virksomhedsskat.

Ejer du derimod et selskab, som eksempelvis et anpartsselskab eller et aktieselskab, går du i stedet ind under kategorien selskabsskat.

Når du står som ejer af en personligt ejet virksomhed, kan du vælge mellem tre ordninger, når du skal betale virksomhedsskat

Det drejer sig om følgende:

  1. Personskat
  2. Virksomhedsskatteordningen (VSO)
  3. Kapitalafkastordningen (KAO)

Virksomhedsskat – hvor mange procent skal du betale?

Det er forskelligt, hvordan virksomhedsskatten bliver beregnet, alt efter hvilken ordning du vælger. Vi vil nu se nærmere på de tre forskellige ordninger en efter en.

Personskat

Vælger du at betale din virksomhedsskat i form af personskat, bliver du beskattet som privatperson af din indkomst i virksomheden. Din personlige indkomst plus virksomhedens resultat før renter bliver så beskattet, som det normalt er tilfældet med en almindelig lønindtægt.

Hvis du ønsker det, kan du dog også tilvælge virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastordningen. Begge kan give dig nogle skattemæssige fordele.

Virksomhedsskatteordningen

Vælger du at gå med virksomhedsskatteordningen, der også går under navnet virksomhedsordningen, bliver dit personlige skatteregnskab ikke rørt.

Med virksomhedsskatteordningen, som virksomhedsskat, kan du slippe afsted med kun at betale 22% A-skat af det opsparede overskud – dvs. det økonomiske overskud du vælger at spare op i din virksomheden.

De penge, du sparer op i din virksomhed, kan kun anvendes i din virksomhed. Vil du bruge pengene til privat forbrug, er det et krav, at du skal betale almindelig skat af pengene.

Virksomhedsordningen er god, hvis du vil gemme nogle penge i din virksomhed, så du har til dårlige tider. Du skal dog være opmærksom på, at der bliver stillet store krav i forhold til dit bogholderi, når du vælger at blive beskattet efter virksomhedsordningen – find en revisor, som kan hjælpe dig, hvis du ikke allerede har en.

Kapitalafkastordningen 

Den tredje og sidste mulighed, du kan gå med, er kapitalafkastordningen. 

Kapitalafkastordningen er nemmere at administrere, end det er tilfældet med virksomhedsskatteordningen, da kravene til bogføring er betydeligt mindre. For nogle kan denne ordning også medføre en større økonomisk gevinst.

Kapitalafkastordningen gør det muligt for dig at beskatte noget af din virksomheds indkomst som kapitalindkomst. Her er der skattepenge at spare, og du kan også trække din virksomheds renteudgifter fra. Desuden slipper du også for at betale AM-bidrag af den del af overskuddet, der bliver beskattet som kapitalindkomst.

Kapitalafkastordningen bliver af mange betegnet som en forenklet og mere simpel udgave af virksomhedsskatteordningen.

Hvordan forholder det sig med virksomhedsskat og enkeltmandsvirksomheder?

Driver du en enkeltmandsvirksomhed, har du pligt til at betale skat af det overskud, du genererer i din virksomhed. På samme vis som hvis du har en lønindtægt fra et almindeligt lønmodtagerjob. Skatten, du skal betale af et overskud på eksempelvis 200.000 kroner, vil altså være den samme, som hvis du har en lønindtægt på 200.000 kroner.

Vælger du at tilvælge enten kapitalafkastordningen eller virksomhedsskatteordningen, ser din beskatning anderledes ud.

Spørgsmål & svar

Hvad er virksomhedsskat?

Virksomhedsskat er en skat, som alle ejere af en personligt ejet virksomhed skal betale, hvis de har en omsætning på mere end 50.000 kroner om året.

Hvem skal betale virksomhedsskat?

Det skal alle virksomhedsejere, der driver en personligt ejet virksomhed, som genererer en omsætning på mere end 50.000 kroner om året.

Hvad med enkeltmandsvirksomheder og virksomhedsskat?

Ejere af enkeltmandsvirksomheder hører til dem, der skal betale virksomhedsskat.

Hvad er forskellen på virksomhedsskat og selskabsskat?

Ejer du et selskab, skal du betale selskabsskat. Ejer du en personligt ejet virksomhed, skal du betale virksomhedsskat.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Virksomhedsskat

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram