Opsparet overskud

Opsparet overskud er en metode, som du kan bruge til at gemme det økonomiske overskud, du har i en virksomhed, uden at du skal betale fuld skat af beløbet. Her kan du se, hvilke skatteregler der gælder, samt hvordan du regner ud, hvor meget du skal betale i skat af dit opsparede overskud.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 10/10/2023


Hvad er opsparet overskud?

Opsparet overskud er en fordel, du kan benytte dig af, hvis du beskattes efter virksomhedsordningen (VSO) i personlig ejet virksomhed. 

For at forstå hvad opsparet overskud er, er det derfor også nødvendigt at vide, hvad virksomhedsordningen er. Det forklarer vi i næste afsnit.

Med virksomhedsordningen kan du gemme en del af overskuddet

Virksomhedsordningen gør det muligt at spare op i virksomheden. Det vil sige, at du kan gemme en del af overskuddet i din virksomhed, uden at du skal betale fuld skat af beløbet – det er dét, man kalder for opsparet overskud. 

Der er mange gode grunde til at vælge denne løsning. Én af grundene er, at du kan geninvestere pengene i din virksomhed, så du kan videreudvikle din forretning.

Det kan fx også være smart, hvis du et år har tjent så meget, at du under normale omstændigheder stod til at betale topskat. I stedet kan du gemme overskuddet i virksomheden og evt. bruge det til at dække et underskud, hvis det går knap så godt det efterfølgende år.

Du kan bruge ordningen, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab

Der er dog en del forhold, du skal være opmærksom på, og en hel del administrativt arbejde, der følger med. Det er derfor altid en god idé at få hjælp af en revisor eller bogholder.

Hvordan betaler jeg skat af opsparet overskud?

Hvis du bruger virksomhedsordningen og gør brug af mulighederne med opsparet overskud, er det vigtigt at være opmærksom på skattereglerne. 

Du skal betale en foreløbig virksomhedsskat på 22% af dit opsparede overskud. Vælger du senere at hæve nogle af pengene til privat brug, skal du dog betale fuld skat af beløbet – hvilket modregnes den foreløbige virksomhedsskat, du allerede har betalt.  

Det betyder også, at hvis du en dag ikke ønsker, at din virksomhed skal høre under virksomhedsordningen mere, kan det godt blive dyrt. Så skal du nemlig betale personlig skat af hele det opsparede overskud, fordi det juridisk kommer til at gælde som din private formue.

Eksempel på beregning af opsparet overskud

Det er rimelig simpelt at regne ud, hvor meget du skal betale i skat af det opsparede overskud. 

I vores eksempel ejer Sofie en lille vinhandel. Sidste år havde hun en omsætning på 400.000 kr. og udgifter for 42.000 kr. Det giver hende et samlet overskud på 358.000 kr. før skat. Nu ønsker Sofie at hæve 100.000 kr. til sig selv og spare de resterende 258.000 kr. op i virksomheden som opsparet overskud. 

Det betyder, at hun skal betale almindelig personskat af de 100.000 kr. og en foreløbig virksomhedsskat på 22% af det opsparede overskud på 258.000 kr. Hun ender altså med at have 201.240 kr. stående som opsparet overskud i sin virksomhed.

Omsætning400.000 kr.
Udgifter– 42.000 kr.
Overskud358.000 kr.
Hævning– 100.000 kr.
Opsparet overskud258.000 kr.
Foreløbig skat (22%)– 56.760
Opsparet overskud i virksomheden efter skat201.240 kr.

Hvis du ønsker et hurtigt overblik over, hvor meget du skal betale i skat af dit opsparede overskud, kan du bruge vores praktiske beregner, som giver dig svaret med det samme.

Skal du lave en privathævning i Dinero?

Du kan nemt lave en privathævning i Dinero. Her skal du bare bruge en af vores bogføringsskabeloner. Sådan bogfører du privathævninger.

Der er andre beskatningsmetoder end VSO

Der findes to andre alternativer til VSO i forbindelse med skat i en enkeltmandsvirksomhed, du kan vælge, hvis du har en personlig ejet virksomhed: 

Der er fordele og ulemper ved alle tre metoder. Hvilken type beskatning du bør vælge afhænger derfor af mange faktorer. Det er dog kun i virksomhedsordningen, der er mulighed for opsparet overskud.

Opsparet overskud ved skattefri virksomhedsomdannelse

Hvis du fx ønsker at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S), kan du benytte dig af skattefri virksomhedsomdannelse.

Generelt kan det være en stor skattemæssig fordel at lave en skattefri virksomhedsomdannelse, for så skal du ikke betale skat af det opsparede overskud, når det overføres til selskabet. 

Det er faktisk ikke kun opsparet overskud, du skattefrit kan tage med videre, men al fortjeneste – herunder også goodwill

På den måde kan du altså udskyde beskatningen til et senere tidspunkt, hvor du eventuelt ønsker at sælge ud af dine anparter.

Opsparet overskud med succession, hvis virksomhedens ejer dør

Når ejeren af en virksomhed dør, bliver alle aktiver opgjort i dødsboet. Da et dødsbo ikke kan anvende virksomhedsordningen, forsvinder de skattemæssige fordele. 

Det gælder også for det opsparede overskud, der kan blive beskattet helt op til 56%, hvor virksomhedsskatten, der allerede er betalt af beløbet, dog bliver fratrukket

Det kan den nye ejer dog undgå, hvis virksomheden bliver overdraget med succession. Det betyder, at hun direkte overtager den tidligere ejers position og skattemæssige fordele. 

For at kunne overtage virksomheden og det opsparede overskud med succession, skal den nye ejer have en nær forbindelse til den afdøde. Det er: 

  • Børn eller børnebørn 
  • Søskende og søskendes børn og børnebørn
  • Samlever eller nær medarbejder

Det er ikke altid, at en samlever eller nær medarbejder, kan overtage virksomheden med succession. Det afhænger af den specifikke sag. Du kan læse mere om overdragelse med succession via linket.

I regeringsgrundlaget for SVM-regeringen er der lagt op til, at topskatten skal deles op tre skatter og satser – mellemskat, topskat og top-topskat.
De er dog ikke vedtaget endnu, og vi opdaterer bl.a. denne side, når de er.

Oftest stillede spørgsmål

Opsparet overskud er en skattemæssig fordel, hvor du kan gemme et økonomisk overskud i virksomheden uden at skulle betale fuld skat af beløbet. Det er kun muligt, hvis du benytter dig af virksomhedsordningen.

Du kan overveje at vælge virksomhedsordningen, hvis du står til at betale topskat eller gerne vil geninvestere en stor del af dit overskud i virksomheden. Med ordningen har du nemlig mulighed for at gemme noget af din fortjeneste som opsparet overskud.

Det er altid en god idé at snakke med en revisor, hvis du overvejer at anvende virksomhedsordningen.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Opsparet overskud

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram