B-skat

B-skat er den skat, du skal betale, hvis du har andre indkomster end dine primære indtægter. Har du det, kaldes det for B-indkomst. Honorarer for udført arbejde går også under betegnelsen B-indkomst.

  • Læsetid: 4 minutter

  • Sidst opdateret 10/05/2021

I Dinero har vi gjort bogføringen af din B-skat super enkel med vores skabelon til formålet.

Hvad er B-skat?

Når du arbejder og tjener penge, skal du bidrage til samfundet ved at betale skat. Hvis du eksempelvis er selvstændig med en enkeltmandsvirksomhed, freelancer med varierende arbejdsopgaver – eller hvis du får honorarer for at holde foredrag, har du en såkaldt B-indkomst, fordi du selvstændigt sender regninger for dit udførte arbejde. Og B-indkomsten skal du betale B-skat af. Din skatteprocent afhænger af mange ting så som din indtjening samt den kommune, du bor i.

Alle personer i Danmark betaler enten B-skat eller A-skat. Procentdelen af dine indtægter, som du skal betale til Skattestyrelsen, afhænger af, hvor høje dine indtægter er. Jo mere du tjener, jo mere skal du også af med i skat. Vi har dog alle nogle personlige fradrag, som har indflydelse på, hvor meget skat vi hver især skal betale.

B-skatten er fordelt på ti indbetalingskort fordelt over skatteåret. Det vil sige, at du skal betale hver måned – undtagen juni og december. Husk at rette løbende, hvis der sker større ændringer. Skattestyrelsen laver de ti indbetalingskort, når de laver din forskudsopgørelse, og de regner med, at din b-indkomst er den samme som sidste år. Hvis der er tale om engangsbeløb, kan du beregne og betale med det samme på skat.dk.

B-skat i enkeltmandsvirksomhed – sådan gør du.

Hvem skal betale B-skat?

Som freelancer eller selvstændig har du ikke nogen anden chef end dig selv til at holde styr på din skat. I modsætning til A-skat, der automatisk bliver fratrukket dine indtægter, vil det sige, at det er dit eget ansvar at betale skat og am-bidrag af din B-indkomst.

Men er dit personfradrag større, end det du tjener hver måned, skal du ikke betale skat.

Kan du både betale A-skat og B-skat?

Det danske skattesystem er opbygget af en A-skat og en B-skat. I princippet kan du godt betale begge dele, men det betyder ikke, at du betaler mere i skat end de, der kun betaler den ene af skatterne.

Hvis du er lønmodtager med fastansættelse, betaler du A-skat. Men hvis du i din fritid spiller koncerter eller andet, der bliver betalt som honorarer, skal du betale B-skat af det. Derfor kan du stå i en situation, hvor du både skal betale begge skatter.

Hvordan betaler man B-indkomst?

For at betale B-skat skal du selv sørge for, at Skattestyrelsen får oplysningerne omkring dine indtægter. Der er flere måder at betale skatten på. Hvis du eksempelvis kun får en lille indkomst, kan du vælge at betale dit skattebeløb med dit dankort.

Får du i stedet en fast B-indkomst, skal du føre den ind i din forskudsopgørelse. Du skal dog huske, at det kan blive nødvendigt for dig at ændre i opgørelsen, hvis din indkomst bliver større eller mindre. På den måde sikrer du dig, at du betaler det rigtige beløb i skat, så du ikke ender med at skulle betale et stort beløb, når årsopgørelserne er klar hvert forår.

Hvor meget skal du lægge til side?

Når du får udbetalt en indkomst, der ikke er trukket skat og am-bidrag fra, og du selv skal holde styr på den del, kan det være svært at finde ud, hvor meget du skal lægge til side hver måned.

Derfor er det en god idé nogenlunde præcist at regne ud, hvor mange penge du skal lægge til side. Dinero har en funktion, der kan hjælpe dig med at udregne beløbet ud fra dine indtægter, fradrag og andre personlige oplysninger. Der findes også flere værktøjer online, som kan bruges. På den måde lægger du hverken for meget eller for lidt til side.

Læs her, hvordan B-skat bogføres i Dinero.

Spørgsmål & svar

Hvad er b-skat?

Har du en B-indkomst, skal du betale B-skat. Du skal selv indberette din B-indkomst rettidigt til Skattestyrelsen, så du kan få betalt din B-skat til tiden.

Hvor meget er b-skat?

Det afhænger af din trækprocent. Træk først det beløb fra, du skal betale i am-bidrag, og find så din trækprocent på din forskudsopgørelse. Så kan du se, hvor meget du skal betale i B-skat.

Hvornår skal man betale b-skat?

Hvis du har fast B-indkomst, er det nemmest at betale B-skat via sin skat fordelt over ti gange på et år. Når Skattestyrelsen laver din forskudsopgørelse, laver de nemlig også ti indbetalingskort til din b-skat, som du skal betale (de regner med, at din B-indkomst, er den samme som sidste år). Det samlede beløb fordeles ud på de ti indbetalingskort. Husk at rette løbende, hvis der er større ændringer.

Selve betalingerne for B-skatten skal foretages den 20 i hver måned. Der er ikke indbetalings kort for juni og december. Du kan betale selv med en bankoverførsel eller tilmelde dig betalingsservice.

Hvis du har en lille B-indkomst eller engangsbeløb, kan du betale med det samme via Dankort eller netbank. Det gælder fx enkeltstående freelanceopgaver eller koncerter.

Hvordan betaler man B-skat?

Er der tale om et mindre beløb, kan du betale med dit betalingskort via Skattestyrelsens hjemmeside. Har du en fast B-indkomst, kan du også vælge at skrive den på din forskudsopgørelse for på den måde betale den gennem din almindelige skat.

Hvorfor skal man betale B-skat?

Når du har en B-indkomst, får du udbetalt dine penge, før der er trukket skat og am-bidrag fra. Derfor skal du efterfølgende betale B-skat og am-bidrag.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram