Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

B-skat

B-skat er den skat, du skal betale, hvis du har andre indkomster end dine primære indtægter. Har du det, kaldes det for B-indkomst. Honorarer for udført arbejde også går under betegnelsen B-indkomst.

I Dinero har vi gjort bogføringen af din B-skat super enkel med vores skabelon til formålet.

Hvad er B-skat?

Når du arbejder og tjener penge, skal du også bidrage til samfundet ved at betale skat. Hvis du eksempelvis er selvstændig med en enkeltmandsvirksomhed, freelancer med varierende arbejdsopgaver, eller du får honorarer for at holde foredrag eller andet, får du en B-indkomst, fordi du selvstændigt sender regninger for dit udførte arbejde.B-indkomsten skal du betale B-skat af. Din skatteprocent afhænger af mange ting så som din indtjening samt hvilken kommune du bor i.

Alle personer i Danmark betaler enten A- eller B-skat. Procentdelen af dine indtægter, som du skal betale til Skattestyrelsen, afhænger af, hvor høje dine indtægter er. Jo mere du tjener, jo mere skal du også af med i skat. Vi har dog alle nogle personlige fradrag, som også har indflydelse på, hvor meget skat, vi hver især skal betale.

Hvem skal betale B-skat?

Som freelancer eller selvstændig har du ikke nogen anden chef end dig selv til at holde styr på din skat. I modsætning til A-skat, der automatisk bliver fratrukket dine indtægter, vil det sige, at det er dit eget ansvar at sørge for at betale skat og am-bidrag af din B-indkomst.
Men er dit personfradrag større, end det du tjener hver måned, skal du ikke betale skat.

Kan du både betale A-skat og B-skat?

Det danske skattesystem er opbygget af en A-skat og en B-skat. Og i princippet kan du godt betale begge dele. Men det betyder ikke, at du betaler mere i skat, end de, der kun betaler den ene af skatterne.

Hvis du er lønmodtager med fastansættelse betaler du A-skat. Men hvis du i din fritid spiller koncerter eller andet, der bliver betalt som honorarer, skal du betale B-skat af det. Derfor kan du stå i en situation, hvor du både skal betale A- og B-skat.

Hvordan betaler?

For at betale B-skat skal du selv sørge for, at Skattestyrelsen får oplysningerne omkring dine indtægter. Der er flere måder at betale skatten på. Hvis du eksempelvis kun får en lille indkomst, kan du vælge at betale dit skattebeløb med dit dankort.

Får du i stedet en fast B-indkomst, skal du føre den ind i din forskudsopgørelse. Du skal dog huske, at det kan blive nødvendigt for dig at ændre i opgørelsen, hvis din indkomst bliver større eller mindre. På den måde sikrer du dig, at du betaler det rigtige beløb i skat, så du ikke ender med et stort skattesmæk, når årsopgørelserne er klar hvert forår.

Hvor meget skal du lægge til side?

Når du får udbetalt en indkomst, der ikke er trukket skat og am-bidrag fra, og du selv skal holde styr på den del, kan det være svært at finde ud, hvor meget du skal lægge til side hver måned.

Derfor er det en god idé at regne nogenlunde præcist ud, hvor mange penge, du skal lægge til side. Dinero har en funktion, der kan hjælpe dig med at udregne beløbet ud fra dine indtægter, fradrag og andre personlige oplysninger. Der findes også flere værktøjer online, som kan bruges. På den måde lægger du hverken for meget eller for lidt til side.

Læs her hvordan B-skat bogføres i Dinero

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 01/04/2020

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?