Spring til indholdet

Læsetid: 2 minutter

Bloggere, Streamere, og andre Influencere

Forstå dine skatte- & momsforhold:

Det er noget af en jungle at lave regnskab og indberette til Skattestyrelsen, når man producerer indhold såsom blogs, streaming, videoer og opslag på sociale medier. 

Alle reglerne baseres på én enkelt afgørelse fra 2016, hvor en blogger var honorarmodtager og ikke selvstændig erhvervsdrivende i skattemæssig forstand, men selvstændigt erhvervsdrivende med journalistisk virksomhed i momsmæssigt forstand. 

Det gjorde en hulens til forskel i forhold til reglerne. Men regler kan ændre sig – og er du i tvivl, anbefaler vi dig derfor enten:

 1. At få en revisor til at udarbejde en skriftlig vurdering af dine skatte- og momsmæssige forhold – eller: 
 2. At få et bindende svar fra Skattestyrelsen selv. 

Du er honorarmodtager

Skattemæssigt er du honorarmodtager. Og hvad betyder det så? Jo, det betyder, at du faktisk ikke driver selvstændig virksomhed. Det betyder også, at du derfor ikke skal have et CVR-nummer, men oplyse dit CPR-nummer, når du får udbetaling fra dem, som betaler dig for dine ydelser. 

Der kan være scenarier, hvor du er selvstændigt erhvervsdrivende og altså ikke honorarmodtager. Hvis dit arbejde er meget omfattende, og du har en vis økonomisk risiko, er det ofte tilfældet. 

Momsmæssigt er du selvstændig – men momsfritaget jævnfør journalistisk virksomhed. Du skriver eller rapporterer om det, du oplever, og du vælger selv, hvad du vil skrive. Derfor skal du ikke være momsregistreret.

Indtægter

Indtægter er alt det, du får ind på det, du laver.

Det gælder:

 • Penge fra reklamer (Youtube, Twitch osv.)
 • Udbetalinger fra firmaer
 • Affiliate indtægter
 • Gaver
 • Produkter, som skal anmeldelse/skrives om/vises frem.
  Værdien er markedsprisen. Det vil sige salgspris inkl. moms før eventuelle tilbud, nedslag m.v.

Disse skal opgøres i rubrik 12 (forudfyldt) og rubrik 15 (udfyldes af dig) på oplysningsskemaet (det, der før hed den udvidede selvangivelse). Hvis en virksomhed allerede har indberettet din indtægt, fremgår det af rubrik 12 – og så skal du ikke taste det i rubrik 15 igen. Rubrik 15 bruges med ord til det, som ikke står i rubrik 12 i forvejen.

Udgifter

Her taler vi om de udgifter, som udelukkende bruges til bloggen/streamen og IKKE anvendes privat. Der kan fx være tale om webhosting, mikrofon, webcam, kamera osv. 

Denne detaljer betyder også, at du skal tænke over brugen af dine ting. Fx er det vigtigt, at du ikke tager dit kamera med på ferie, da kameraet så regnes som en privat udgift i stedet. Afvej derfor, om det skal bruges virksomheden – eller til begge formål.

Du kan også få fradrag for de produkter, du modtager, hvis de ikke anvendes privat. Får du fx en taske, som du kun anmelder for derefter at bortskaffe, skal du ikke beskattes. Oftest vil betalingen dog være tasken i sig selv, og så er det den, du skal anmelde, så du beskattes af taskens værdi.

Disse skal opgøres i rubrik 29 på oplysningsskemaet (tidl. selvangivelsen)

Hvad skal jeg gøre i Dinero?

 1. Du skal først og fremmest oprette dig som honorarmodtager uden CVR-nummer og moms. Se hvordan her.
  • Bemærk, at grænsen på 50.000 ikke gælder dig, da du er momsfritaget under andre regler.
   Har du allerede oprettet dig med moms, kan det slås fra igen.
 2. Du skal bogføre dine indtægter
  • Hvis du udsteder faktura, skal de laves som en normal faktura i Dinero
  • Hvis du modtager affiliate indtægter elle reklamepenge, kan de bogføres sådan her.
   Husk at bruge konto 1050, da du ikke opkræver eller afregner moms.
 3. Udgifter bogføres som almindelige udgifter. (Husk, at moms skal være slået fra).

Når det hele er bogført, kan du se de indtægter og udgifter, som du skal indrapportere til Skattestyrelsen, når du laver dit oplysningsskema en gang om året.

For både fakturering og almindelige udgifter anbefaler vi vores Kom godt i gang-kursus, som udstyrer dig med en generel introduktion til Dinero.

 • Var denne artikel nyttig?
 • JaNej

Sidst opdateret 15/01/2021

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?