Blogger, streamer eller influencer – Guide til skatte- og momsforhold

Det kan være noget af en jungle at lave regnskab og indberette til Skattestyrelsen, når du producerer indhold, såsom blogs, streaming, videoer og opslag på sociale medier. Derfor har vi lavet denne guide, som kan hjælpe til dig.


Forstå dine skatte- og momsforhold

Hvis du tjener penge på at producere indhold online, skal du være opmærksom på de forskellige regler fra Skattestyrelsen, som rammer dig.

Som blogger/influencer/streamer er du som udgangspunkt honorarmodtager og driver ikke selvstændig virksomhed i skattemæssig forstand – det er dog kun som udgangspunkt. 

Der er nemlig også scenarier, hvor du er selvstændig erhvervsdrivende, og ikke honorarmodtager, hvilket Skattestyrelsen sætter følgende krav for:

  • Opgaverne, som influencer, er din primære indtægtskilde
  • Du har selv kontrollen over, hvilke opgaver du vil løse
  • Du har opgaver hos flere forskellige samarbejdspartnere
  • Du arbejder for egen regning og risiko, hvilket betyder, at du risikerer et økonomisk tab, hvis dine udgifter i forbindelse med opgaverne overstiger dine indtægter

Passer kravene til dig, bliver du anset som selvstændig erhvervsdrivende, og du har derfor samme skatte- og momsforhold som andre selvstændige erhvervsdrivende. 

Momsmæssigt vil du, som blogger/influencer/streamer, højst sandsynligt være momsfritaget, da dit arbejde sammenlignes med journalistisk arbejde, da du selv bestemmer, hvad du skriver og snakker om.

For at være helt sikker på hvordan Skattestyrelsen anser dig, bør du få en afgørelse af din konkrete situation, hvilket der er to muligheder for:

  • Få en revisor til at udarbejde en skriftlig vurdering af dine skatte- og momsmæssige forhold
  • Få et bindende svar fra Skattestyrelsen

Er du honorarmodtager?

Hvis du er honorarmodtager, skal du ikke have et CVR-nummer, men blot oplyse dit CPR-nummer, når du modtager betaling fra dine samarbejdspartnere – denne kaldes for B-indkomst

Derefter skal du selv indberette dine indtægter og udgifter til Skattestyrelsen, så du kan betale skat og AM-bidrag

Du kan betale skat af B-indkomst på to måder:

  • Ved at skrive det forventede overskud af din virksomhed på din forskudsopgørelse i felt 221
  • Ved at skrive din B-indkomst på din forskudsopgørelse i felt 210

Beregn B-skat og AM-bidrag af engangsbeløb og lille B-indkomst

Du kan beregne, hvad du skal betale i skat og AM-bidrag af din B-indkomst ved først at trække 8% fra beløbet til AM-bidrag.

Herefter beregner du selve B-skatten af beløbet, efter AM-bidrag er fratrukket. Det gør du ved hjælp af den trækprocent, du finder i din forskudsopgørelse. 

Du skal derefter lægge AM-bidraget og B-skatten sammen. Summen af de to beløb skal du betale, hvilket kan gøres via Dankort eller netbank.

Hvis du vil bruge Dinero uden CVR-nummer, har vi lavet en guide, du kan bruge, så du bliver oprettet korrekt.

Moms som honorarmodtager

Momsmæssigt bliver du set som selvstændig erhvervsdrivende, men som influencer/blogger/streamer kan du sagtens være momsfritaget – da dit arbejde kan anses som journalistisk, hvis du skriver eller rapporterer om det, du oplever, og selv vælger, hvad du vil skrive.

Er du som influent mere styret af kommercielle partnere, som bestemmer over, hvad du skal skrive, kan dine ydelser godt være momspligtige. Dette vil også give dig mulighed for at trække købsmoms fra på dine udgifter.

Vi anbefaler altid en konkret vurdering af netop dine forhold fra Skattestyrelsen eller en revisor med speciale i disse områder.

Er du selvstændig erhvervsdrivende?

Hvis du, som influencer/blogger/streamer, bliver anset som selvstændig erhvervsdrivende, skal du selvfølgelig have et CVR-nummer. 

Hvis du endnu ikke har et CVR-nummer, kan du oprette et CVR-nummer online med det samme. Det eneste, du skal bruge, er dit NemID/MitID. Tryk på “Start virksomhed” på virk.dk for at komme i gang. Her skal du bare starte selvbetjening, og så tager systemet dig gennem hele processen.

Når du har et CVR-nummer, skal dine samarbejdspartnere blot sende betaling til din virksomhed, eller du kan sende en faktura via Dinero.

Det er en god idé at forskudsopgøre din virksomheds forventede overskud, så du betaler skat løbende fremfor en gang om året, når du indberetter.

Moms som selvstændig erhvervsdrivende

Du vil blive set som selvstændig erhvervsdrivende rent momsmæssigt, men det kan sagtens være, at du som influencer/blogger/streamer er momsfritaget. Det skyldes, at dit arbejde kan anses som journalistisk, hvis du rapporterer eller skriver om det, du oplever, og du selv vælger, hvad du vil skrive.

Det kan dog godt være, at dine ydelser er momspligtige, hvis du er mere styret af kommercielle partnere, der har indflydelse på, hvad du skal skrive. Det betyder også, at du kan trække købsmoms fra på dine udgifter.

Skat på gaver, donationer og sponsorater 

Modtager du gaver som influencer/blogger/streamer, skal du være opmærksom på, at du skal betale skat af disse ting.

Det samme gør sig gældende, hvis du bliver betalt af din samarbejdspartner i point, som du kan bruge til at “købe” andre produkter hos virksomheden. 

Du betaler skat ved at oplyse beløbet eller værdien af de produkter, oplevelser, gavekort eller engangsbeløb, du har modtaget, på din årsopgørelse.

Det gør du ved at oplyse:

  • Værdien af produktet, oplevelsen eller gavekortet i rubrik 20 på din årsopgørelse (felt 250 på forskudsopgørelsen)
  • Hvis du har modtaget et engangsbeløb, skal det oplyses i rubrik 15 på din årsopgørelse (felt 207 på forskudsopgørelsen)

Sådan fastsætter du værdien

Værdien af produktet, som du skal oplyse på din årsopgørelse eller forskudsopgørelse, afhænger af, om du har modtaget det som betaling eller gave. Der er tale om en gave, når du af gavmildhed modtager et engangsbeløb, produkter eller oplevelser, uden at der stilles krav om modydelse – du er altså ikke tvunget til at dele noget på fx sociale medier.

Hvis du har modtaget et produkt som betaling, skal du oplyse markedsværdien af produktet – altså pris i en butik/online. 

Har du derimod modtaget en gave, skal du selv vurdere, hvad gaven er værd for dig – det kalder Skattestyrelsen den subjektive værdi. Der er dog et men. Har du modtaget en gave, der let kan sælges til et beløb tæt på markedsværdien, vil der typisk ikke kunne fastsættes en subjektiv værdi, som er meget lavere end markedsværdien. 

Er du i tvivl om værdien, bør du kontakte Skattestyrelsen. 

Fradrag som influencer/blogger/streamer

Som honorarmodtager

Som honorarmodtager kan du få fradrag for udgifter, du har i forbindelse med honorararbejdet. Det kunne fx være kørselsomkostninger, hvis du skal ud til en samarbejdspartner for at lave dit indhold, eller hvis du har omkostninger til specielt udstyr, du kun bruger til at udføre dit arbejde, fx en ring light. 

Dine udgifter må ikke overstige selve honoraret, og du skal have dokumentation for udgifterne.

Som selvstændig erhvervsdrivende

Hvis du, som influencer/blogger/streamer, er selvstændig erhvervsdrivende, har du selvfølgelig også mulighed for at trække dine omkostninger fra i forbindelse med driften af din virksomhed. 

Køber du fx en ny computer til at redigere dit indhold på, får du et 100% skattefradrag – også selvom den er tilgængelig for dig i privaten.

Hvis du vil bruge computeren privat, skal du dog oplyse til Skattestyrelsen, hvor stor en procentdel af tiden du bruger den erhvervsmæssigt og privat. Bruger du den fx til arbejde 40% af tiden, får du et momsfradrag på 40% af momsbeløbet.

Har du planer om at outsource dele af dit arbejde, fx ved at bruge en fotograf til at tage billeder eller en video-editor til at redigere dit indhold, vil du kunne fratrække det fulde beløb, da ydelsen, du køber, er 100% relateret til dit arbejde som influencer/blogger/streamer.  

Vi har lavet en fradragsguide, du kan bruge til at se, hvilke fradragsregler du kan gøre brug af.

Clara Andreasen
Clara Andreasen
Clara Andreasen er marketing assistant hos Dinero. Hun hjælper med at tage de tunge og svære regnskabsbegreber og -regler ned på et niveau, hvor alle iværksættere kan forstå det - så du kan slippe for at gennemsøge nettet for at finde en tekst, som er forståelig uden en økonomisk baggrund.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. Hvordan laver man fradraget, når man er den der giver gaverne til bloggerne/influencerne? Hvordan bogføres de gaver/sponsortater man giver?

    1. Hej Marius

      Hvis du som virksomhed, har givet et produkt til en influencer med henblik på at få indtjening (salg), så vil du kunne kreditere dit vareforbrug /varelager og debitere reklameudgift.

      Har du brug for hjælp med din bogføring, kan du altid kontakte os på vores chat-support hvor vi giver bogføringhjælp til vores Dinero pro brugere.

      De bedste hilsner Rasmus – Dinero Support

  2. Hej Dinero. Jeg er lige faldet over jeres guide, og jeg synes det er uheldigt at I oplyser at influenter som udgangspunkt er momsfritaget, af to grunde: 1) Momsfritagelsen kommer af ét gammelt bindende svar, fra en journalist studerende der også bloggede. Hun mente at bloggen var journalistisk virksomhed. Det kan ikke afvises at SKAT bekræftede momsfritagelsen på baggrund af hendes uddannelse. 2) Da 100% af alle influenter handler med andre erhvervsdrivende (kunder, revisorer, telefonselskaber osv.), ville det være et skattemæssigt selvmål ikke at være momsregistreret. Yderligere vil de fleste influenter se deres arbejde som reklame, hvilket er momspligtigt.

    For nyere bindende svar vedr. beskatning af influenter kan henvises til SKM2021.445.SR.

    Vh Michael Tangstad, revisor med speciale i influenter

    1. Hej Michael

      Jeg er enig i, at vores artikel her blev for specifik omkring momsfritagelse, da det baserer sig på den ene afgørelse og kun er gældende hvis den ydelse man leverer kan betragtes som journalistisk virksomhed. Vi har omskrevet stykkerne omkring momspligt, for at specificere at det kan gå begge veje og vi altid vil anbefale at man får lavet en konkret vurdering af netop sin situation. I hvert fald indtil vi har nogle HELT klare retningslinjer at følge, og ikke alene tolker på afgørelser som måske/måske ikke passer ind i en konkrete kontekst.

      Mange tak for input.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram