Søger...

Øv! Der var ingen artikler, der matchede din søgning.

Hvad gør jeg, hvis min bank ikke stemmer?

 • Læsetid: 2 minutter

 • Sidst opdateret 28/06/2021


Det sker for alle erhvervsdrivende, at de en dag opdager, at der er en difference på bankkontoen. Det kan være uoverskueligt og træls at lede efter en fejl i bogføringen manuelt – men heldigvis har vi et par redskaber og vejledninger til at hjælpe dig på vej!

Step 1 – Afstem indeværende år

Det første og mest oplagte sted at starte, når du finder en difference, er i indeværende regnskabsår. Her kan du lave en ganske almindelig bankafstemning for at finde frem til, om alt det bogførte stemmer med det, der er sket på banken.

Der er to muligheder for at lave bankafstemning:

 • Brug vores bankafstemningsmodul (kræver Dinero Pro)
 • Lav afstemningen manuelt ved at holde et kontoudtog fra banken op mod et bankudtog fra Dinero og sætte hak ved hver post, som stemmer.

Du kan blive meget klogere på, at afstemme, finde og rette differencer her.

Step 2 – Afstem startsaldo

Hvis banken fortsat ikke stemmer, ligger fejlen nok længere tilbage end indeværende regnskabsår. For at være helt sikker på det er det altid klogt at afstemme startsaldoen på banken.

I Dinero findes det under Regnskab -> Rapporter -> Åbningsbalance. Her kan du tjekke saldoen. Se evt. skærmbillede nedenfor.

Det beløb kan du så holde op mod beløbet på din faktiske bank den 31. december året før, altså det du endte sidste år med og starter indeværende år med.

 1. Hvis det stemmer, ligger fejlen nok i indeværende år.
 2. Hvis det ikke stemmer (med samme forskel som din saldo i dag) så ligger fejlen længere tilbage.
 3. Stemmer det hverken med forskellen i dag eller startsaldoen, så ligger der nok fejl begge steder.

Denne proces kan for øvrigt også bruges til at indsnævre en difference på banksaldoen. Hvis du tjekker, om det stemmer den 1. i hver måned, kan du hurtigt finde den måned, hvor en forskel opstår, så du slipper for at lede længere.

Step 3 – Jeg kan ikke finde differencen?

Her bliver det lidt forskelligt, alt efter om du har en personlig ejet virksomhed eller et selskab. Det skal dog siges, at du altid bør finde en difference i regnskabet.

 1. Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, personlig ejet mindre virksomhed eller et interessentskab, er der en metode til at få “udlignet” din forskel.

  Du skal – i nyeste regnskabsår – bogføre, at du enten hæver eller indskyder penge privat for at udligne differencen (uden faktisk at gøre det).

  Lad os sige, at der i regnskabet  1.1. stod 13.450 kroner på banken, men på din faktiske bank samme dag kun stod 13.225 kroner. Så har du altså en forskel på 225 kroner.

  Samtidigt kan du se, at din saldo i Dinero er for høj – så du er nødt til at “hæve penge” i dit regnskab for at komme ned på den faktiske saldo i banken.

  Det kan du gøre med vores skabelonen hertil på fanen Bogføring -> Skabeloner i Dinero og udfylde Hævet Privat som følger:

  Billede som viser hvordan man udligner en difference i Dinero

 2. Der er desværre ingen mulighed for at afskrive eller fjerne en bankdifference, når du har et selskab. Ejeren og selskabet er to forskellige enheder, og derfor kan ejeren ikke bare vælge at hæve eller indskyde differencen så let som i en personligt ejet virksomhed.

  Hvis du har ledt og ledt og ikke kan finde forskellen, hverken med bankafstemning, tjek på startsaldo, evt. på månedsbasis osv. så er det nok tid til at hive fat i en professionel.

  En bogholder eller revisor burde kunne hjælpe dig med at afstemme regnskabet og finde forskellen.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram