Erhvervsansvarsforsikring – Sådan sikrer du dig mod erstatningsansvar

Hvis du eller dine medarbejdere er skyld i en skade, der er sket i forbindelse med arbejdet, kan virksomheden risikere at stå til ansvar for erstatning. Her er det god idé at have en erhvervsansvarsforsikring. Læs mere om erhvervsansvarsforsikringer, og hvordan du sikrer dig mod erstatningsansvar for skader sket i forbindelse med arbejdet i dette blogindlæg.


Hvad er en erhvervsansvarsforsikring?

En erhvervsansvarsforsikring er en forsikring til virksomheder, der dækker i situationer, hvor en ansat er skyld i en skade på ting eller personer i forbindelse med jobbet. Med forsikringen sikrer virksomheden sig altså mod det eventuelle erstatningsansvar, som følger med skaden.

Det er kun i situationer, hvor virksomheden har et juridisk erstatningsansvar for skaden, at forsikringen dækker skadens omkostninger. 

En erhvervsansvarsforsikring betaler den erstatning, som virksomheden ellers selv skulle have dækket uden en forsikring. 

Hvornår er der krav om erstatningsansvar?

Når det skal vurderes, om virksomheden har juridisk erstatningsansvar, er der er forskel på, om skaden er sket ved en fejl eller med vilje. 

Du har fx ikke erstatningsansvar, hvis du har opført dig, som det normalt forventes, du ville gøre i situationen. Hvis du har gjort, som andre normalt ville have gjort, taler man om en hændelig skade.

Hvis du derimod påfører en skade ved en fejl, som er sket, fordi du eller din medarbejder har gjort noget forkert, har virksomheden erstatningsansvar, og så dækker din erhvervsansvarsforsikring.

Det kan fx være, at du eller en medarbejder er på besøg hos en kunde og ved et uheld vælter en vase, som går i stykker. Da vasen væltes ved en fejl, har virksomheden erstatningsansvar, hvilket betyder, at erhvervsansvarsforsikringen dækker omkostningerne – medmindre medarbejderen har handlet uagtsomt.

Når man taler om erstatningsansvar, skelnes der mellem forskellige typer af hændelser:

HændelseDækker forsikringen?Forklaring
Hændeligt uheld
(tilfældighed)
Nej*Ved hændelige uheld og skader er virksomheden ikke juridisk erstatningsansvarlig, og skal dermed ikke erstatte skaden.
Uagtsomhed
(ikke tilstrækkeligt opmærksom og påpasselig)
Ja/Nej*Hvis skaden er sket som følge af uagtsomhed, er det graden af uagtsomhed, der afgør, om din virksomhed er juridisk erstatningsansvar. Hvis der er tale om grov uagtsomhed, dækker forsikringen ikke
Forsæt
(med vilje)
Nej*Hvis du eller en medarbejder har været skyld i en skade, som er sket med vilje, dækker forsikringen ikke. Virksomheden skal selv erstatte skaden.

*Der kan være undtagelser til den generelle regel omkring din erhvervsansvarsforsikring. Det er derfor altid en god idé at tage fat i dit forsikringsselskab, når skaden er sket, for at få svar på, om din virksomhed er erstatningsansvarlig eller ej.

Er det lovpligtigt at have en erhvervsansvarsforsikring? 

En erhvervsansvarsforsikring er ikke en lovpligtig erhvervsforsikring. Du kan dog potentielt spare en masse penge ved at tegne forsikringen. Det er nærmest umuligt at undgå, at ansatte i en virksomhed kommer ud for situationer, hvor der laves fejl, og der sker uheld.

Derudover kræver mange brancheforeninger, at virksomheden har tegnet en erhvervsansvarsforsikring, hvis de skal være medlem. 

Hvis din virksomhed ikke har en erhvervsansvarsforsikring, er det virksomheden selv, der har ansvaret for at erstatte eventuelle skader – og det kan tage hårdt på økonomien.

Hvad koster en erhvervsansvarsforsikring?

Der findes en lang række forsikringsselskaber, som udbyder forskellige erhvervsansvarsforsikringer. 

Virksomheder har forskellige behov og krav til en forsikring, og derfor kan priserne også variere. Du kan med fordel indsamle et par tilbud fra forskellige forsikringsselskaber og sammenligne.

Det kan dog være forvirrende at navigere rundt i alle de forsikringer, din virksomhed bør have. Det er en god idé at sammenligne forskellige forsikringsselskaber, når du skal finde den rigtige erhvervsansvarsforsikring.

Vi har i den forbindelse lavet en oversigt over forskellige erhvervsforsikringer. Her kan du sammenligne priser og finde den bedste og billigste erhvervsforsikring

Du får også her en oversigt over nogle af de forsikringsselskaber, der tilbyder erhvervsansvarsforsikringer:

ErhvervsforsikringTrustpilot Score ↓
Thisted Forsikring4,8 ⭐️ (1.959 anmeldelser)
GF Forsikring4,7 ⭐️ (24.697 anmeldelser)
Storstrøms Forsikring4,4 ⭐️ (558 anmeldelser)
Købstædernes Forsikring4,1 ⭐️ (2.411 anmeldelser)
If4,0 ⭐️ (14.600 anmeldelser)

Sidst opdateret januar 2024

Det er ikke kun ovenstående forsikringsselskaber, der har denne forsikring. Du kan også prøve at høre dit nuværende forsikringsselskab, om det er noget, de tilbyder – og om de kan lave en god pris til dig.

Bogføring af erhvervsforsikring

Det er nemt at bogføre en erhvervsforsikring i Dinero. Vi har lavet en guide, som guider dig gennem processen, der ikke tager mere end et minut eller to. Sådan gør du.

Hvilke andre erhvervsforsikringer skal jeg have? 

Der er mange forskellige erhvervsforsikringer på markedet, og der er flere, der er lovpligtige. Vi har lavet et overblik, så du nemt kan finde dem, som er lovpligtige og nice-to-have. 

Lovpligtige erhvervsforsikringer

De lovpligtige forsikringer er de forsikringer, som dansk lovgivning kræver, din virksomhed tegner. 

Følgende erhvervsforsikringer er i de fleste tilfælde lovpligtige for alle virksomheder:

Vær opmærksom på, at lovpligtige erhvervsforsikringer kan variere inden for forskellige brancher. Det er derfor altid en god idé at tage fat i et forsikringsselskab og undersøge, hvilke forsikringer der er lovpligtige inden for dit erhverv. 

Frivillige erhvervsforsikringer

De frivillige forsikringer er, som navnet antyder, frivillige. Det er dog altid en god idé at overveje, om du burde tegne nogle af disse alligevel. 

Du kan spørge dit forsikringsselskab til råds og få lavet en risikovurdering. En risikovurdering vurderer, hvor stor risikoen er for, at bestemte situationer sker.  

Nogle af de vigtige frivillige erhvervsforsikringer, som er gode at overveje, er:

Du kan her få et samlet overblik over nogle af de lovpligtige og frivillige erhvervsforsikringer. Klik på info-ikoner for at læse mere om den specifikke forsikring. 

ForsikringLovpligtigFrivilligTekst til info-ikonet
ArbejdsskadeforsikringArbejdsskadeforsikringen er lovpligtig, hvis du har ansatte i virksomheden. Forsikringen dækker personskader og sikrer erstatning til de ansatte og pårørende ved ulykker i forbindelse med arbejdet.
Ansvarsforsikring for køretøjerHvis du har et køretøj, er du forpligtet til at have en ansvarsforsikring. Forsikringen dækker skader, der sker på andre mennesker eller ting i trafikken.
Forsikring til arbejdsmaskinerForsikring til arbejdsmaskiner dækker skader, som en af dine arbejdsmaskiner er skyld i.
ErhvervssygdomsforsikringErhvervssygdomsforsikringen sikrer erstatning til dine ansatte, hvis de bliver syge i forbindelse med udførsel af deres arbejde.
RådgiveransvarsforsikringHvis din virksomhed rådgiver, er det lovpligtigt, at du har en rådgiveransvarsforsikring. Forsikringen dækker kundernes økonomiske tab ved forkert rådgivning.
ErhvervsansvarsforsikringEn erhvervsansvarsforsikring dækker, hvis en ansat er skyld i en skade på ting eller personer i arbejdsmæssig sammenhæng. Virksomheden sikrer sig mod det juridiske erstatningsansvar ved at tegne forsikringen.
ProduktansvarsforsikringProduktansvarsforsikringen dækker, hvis der er fejl på virksomhedens produkter, og fejlen fører til skade på ting eller personer.
BygningsbrandforsikringBygningsbrandforsikring dækker økonomiske tab i forbindelse med brand i en bygning. De fleste banker kræver, at du har denne forsikring, hvis du har gæld i ejendommen.

Ovenstående forsikringer gælder for alle virksomheder. Så selvom du har en enkeltmandsvirksomhed, er det de samme forsikringer, der er lovpligtige og frivillige for dig som for andre virksomhedstyper. 

Der er dog ofte flere risici ved større virksomheder – som fx selskaber – og derfor er erhvervsforsikringer til enkeltmandsvirksomheder i mange tilfælde mere simple.

Oftest stillede spørgsmål

En erhvervsansvarsforsikring er en forsikring, der hjælper virksomheder i situationer, hvor virksomheden har et juridisk erstatningsansvar i forbindelse en skade. Virksomheden har erstatningsansvar, når ansatte er skyld i skader, der er sket ved en fejl.

En erhvervsansvarsforsikring sikrer virksomheden mod det erstatningsansvar, som virksomheden kan få i forbindelse med skaden.

En erhvervsansvarsforsikring er ikke en lovpligtig erhvervsforsikring. Selvom forsikringen er frivillig, er det dog ofte god idé at tegne en erhvervsansvarsforsikring alligevel, da det er umuligt at undgå at ansatte begår fejl. Det kan blive dyrt for virksomheden at skulle dække omkostningerne ved et uheld.

Der findes mange forskellige erhvervsforsikringer til virksomheder, og det er sjældent at virksomhederne har brug for det samme. Derfor varierer priserne for forskellige erhvervsforsikringer.

Du kan med fordel sammenligne priser på forskellige erhvervsforsikringer for at finde den rette til din virksomhed. Sammenlign de bedste erhvervsforsikringer ved at klikke på linket.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram