Penge tilbage i skat

Er du i tvivl om, hvornår du senest skal betale restskat? Og hvordan er det nu lige med den årsopgørelse? Der er en masse, du skal holde styr på. Derfor giver vi dig et overblik over det mest basale. Til sidst får du også nogle tips til, hvilke hjælpemidler du kan bruge for at undgå et skattesmæk.


Tjek, om du skal have penge tilbage i skat

Du kan i din årsopgørelse se, om du skal have penge tilbage i skat. Den finder du i TastSelv på skat.dk, hvor du derefter blot skal vælge det aktuelle år, du vil tjekke for.

Billede af skat.dk, hvor årsopgørelse og året 2021 er valgt

Du skal være opmærksom på, at hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed, en personlig ejet mindre virksomhed eller et interessentskab, skal du udfylde et oplysningsskema. 

Din årsopgørelse bliver regnet ud på baggrund af dit oplysningsskema, og derfor er det vigtigt, at du tjekker dit oplysningsskema igennem og sikrer dig, at alt er kommet med, og at alle tal stemmer. 

Hvis du skal have penge tilbage, vil der i din årsopgørelse stå “Du skal have penge tilbage:” efterfulgt af et tal i en grøn farve. Er tallet rødt, skal du desværre betale restskat i stedet for at have penge tilbage i skat.

Eksempel på penge tilbage i skat - resultat af årsopgørelsen

Hvis det viser sig, at du skal have penge tilbage, får du dem udbetalt indenfor en måned. Du behøver ikke at foretage dig noget, da du automatisk får pengene ind på din NemKonto.

Det offentlige vil typisk bruge din almindelige lønkonto som NemKonto, men det er ikke altid tilfældet. Hvis du vil se, hvilke af dine konti der er valgt til NemKonto, kan du klikke på linket. 

Hvornår skal jeg have styr på min restskat for 2022?

Hvis du bor i udlandet

Hvis du bor i udlandet, kan du stadig få skat indbetalt på din danske konto. Du kan også vælge at registrere en udenlandsk konto som din NemKonto. 

Alt, du skal gøre, er, at registrere, hvilken konto du ønsker, det offentlige skal indbetale til. Hvis du skal registrere en dansk konto som din NemKonto, kan du kontakte dit pengeinstitut, der også kan hjælpe dig. 

Hvordan betaler du penge tilbage i skat?

Det er også i din årsopgørelse, du kan se, om du skal betale restskat. Skal du det, foregår det i TastSelv på skat.dk, hvor du enten kan betale via netbank eller med dit Dankort. 

Når du har betalt restskat, vil du få en ny årsopgørelse, hvor din betaling nu er medregnet.

Eksempel på årsopgørelse, hvor betaling af restskat er regnet ind i den nye årsopgørelse.

Oversigt over vigtige datoer 

Der er en del datoer, der er værd at kende til. Vi har taget udgangspunkt i år 2022, men datoerne er stort set de samme år til år. 

DatoDet skal du være opmærksom på
11. martsDet er muligt at smugkigge i årsopgørelsen. 
14. martsDet er dog først på denne dato, at årsopgørelsen officielt er tilgængelig. 
8. aprilSkattestyrelsen udbetaler overskydende skat. Der er enkelte undtagelser, hvilket vi fortæller mere om i næste afsnit.
1. majDu har mulighed for at rette i din årsopgørelse helt frem til 1. maj. 
1. juliEfter 1. juli skal du betale et procenttillæg på 3,7% af din restskat.
1. juliDit oplysningsskema skal senest udfyldes d. 1. juli. 
NovemberFra midten af november kan du se din forskudsopgørelse.

Husk at være opmærksom på datoer og frister. På den måde undgår du stress og bøder.

Hvornår får du penge tilbage i skat?

Som du kan se i oversigten i tabellen, kan du typisk få penge tilbage i skat i starten af april – ca. en måned efter, du har fået din årsopgørelse. 

Hvis du skal have over 100.000 kr. tilbage, vil det dog tage lidt længere tid, før beløbet bliver udbetalt.

Hvis du eller din ægtefælle skylder penge til det offentlige, kan udbetalingen også blive udskudt lidt. Det skyldes, at den overskydende skat skal bruges til at betale af på gælden. Først derefter kan du få udbetalt det, der måtte være tilbage af beløbet.

Har du fx en SU-gæld, du ikke betaler af på, vil Gældsstyrelsen modregne det beløb, du får tilbage i skat, med det du skylder. Det betyder, at du risikerer ikke at få penge tilbage i skat, selvom du under normale omstændigheder stod til at få det. 

Hvordan undgår du et skattesmæk?

Hvis du vil undgå et skattesmæk, er det vigtigt, at du husker at rette i din forskudsopgørelse. Så ved Skattestyrelsen nemlig, om dine forhold har ændret sig. Når du ændrer på tallene, vil dine fradrag også ændre sig.

Billede af skat.dk, hvor forskudsopgørelse og året 2022 er valgt

Det samme gælder, hvis du betaler B-skat. Du betaler typisk B-skat, hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed, er freelancer, eller hvis du får honorarer, som fx musiker eller oplægsholder. 

Når du oplyser i din forskudsopgørelse, hvad du forventer at få i overskud eller underskud i din virksomhed, har du mulighed for at dele betalingen ud i ti rater årligt. På den måde undgår du at betale det hele på én gang. Du skal som ejer af en personlig ejet virksomhed typisk kun udfylde disse to ekstra rubrikker.

Billede af, hvilke rubrikker der skal udfyldes i forskudsopgørelsen.

Dog skal det nævnes, at hvis du kun tjener et mindre beløb få gange om året, kan det være nemmere at betale skatten med det samme.

Hvis du ejer et selskab

Ejer du derimod et selskab, skal du ikke betale B-skat. Et selskab fungerer nemlig som en selvstændig juridisk enhed. Det betyder, at du sandsynligvis har ansat dig selv, og at du får udbetalt løn af selskabet på lige fod med andre lønmodtagere.   

Hvis du ejer et selskab og skal udbetale løn til dig selv, kan du med fordel bruge Dinero Løn. Med Dinero Løn kan du nemlig lave én lønseddel om måneden – helt gratis. 

Det er ikke altid let at regne ud, hvor meget der skal indberettes, men heldigvis er der en del hjælp at hente. Det fortæller vi mere om i næste afsnit.

Få hjælp til at finde rundt i skattejunglen

Det kan være en stor hjælp at benytte nogle af de smarte tilbud, der findes på markedet. Hvis du fx er bekymret for, om du betaler for lidt i skat og derfor står til et stort skattesmæk.

Hvis du har brug for hjælp til at regne ud, hvor meget du skal indberette, kan du bruge Dineros Skattetest. Du tager testen ved at svare på nogle få spørgsmål, hvorefter programmet giver et bud på, om du har indberettet for meget eller for lidt.

Hvis du har haft problemer med at få tidligere års regnskab til at stemme med dine årsopgørelser, kan testen også gøre dig klogere på, hvor fejlen er opstået.

Skatteguiden er en app, der blev lanceret i december 2020. Med Skatteguiden får du bl.a. adgang til et estimat af din årsopgørelse, før den officielt er tilgængelig hos Skattestyrelsen. På den måde kan du løbende se, om din indtjening matcher din årsopgørelse, eller om der er brug for justeringer.

Den kan bl.a. også give dig svar på, hvilke fradrag du er berettiget til, så du ikke ender med at snyde dig selv.

Tax Helper kan også hjælpe dig med et overblik over dine fradrag. Det eneste, du skal gøre, er at svare på nogle spørgsmål. Så finder Tax Helper ud af, hvilke fradrag du er berettiget til og indberetter det til Skattestyrelsen.

Du betaler max 30% af besparelsen, de opdager for dig. Hvis de ikke finder en besparelse, skal du heller ikke betale noget.

Der findes altså flere gode hjælpemidler, du kan bruge, hvis du vil være sikker på, at du indberetter det rigtige beløb, vil smugkigge i årsopgørelsen, eller hvis du vil sikre dig, at du har fået alle fradrag med. 

Oftest stillede spørgsmål

Du kan se i din årsopgørelse, om du skal have penge tilbage i skat. Årsopgørelsen er typisk tilgængelig i løbet af marts, og den kan findes i TastSelv på skat.dk

Hvis du skal have penge tilbage i skat, skal du ikke foretage dig noget. Pengene kommer automatisk ind på din NemKonto, hvilket typisk vil være din almindelige lønkonto.

Hvis du skal have penge tilbage i skat, kommer de automatisk ind på din NemKonto omkring en måned efter, du har fået din årsopgørelse.

Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram