Udgivet 11/12/2020

Udbetaling af løn til sig selv i ApS

Det er nemt at udbetale løn til sig selv i et anpartsselskab (ApS). Det kræver bare, at du registrerer selskabet som arbejdsgiver og laver en månedlig lønseddel til dig selv.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Læsetid: 4 min.

Selskabet har fradragsret for din lønudgift. Med udbetaling af løn til dig selv fra dit ApS skal du være opmærksom på, at selskabet fx skal beregne skat og ATP samt tilbageholde den skat, du skal betale.

Du kan få løn i eget ApS samt udbetale udbytte

Hvis du har et anpartsselskab (ApS), må du ikke bare overføre penge fra virksomhedens konti til din egen private. Det er nemlig et krav, at selskabets økonomi og din privatøkonomi holdes helt adskilt. Det skyldes, at du og selskabet er to forskellige juridiske enheder – modsat en enkeltmandsvirksomhed.

Du skal derfor enten give dig selv løn eller få udbytte, hvis du vil have penge ud af selskabet. Som udgangspunkt er alle i et ApS lønmodtagere – også direktøren (dig). Det betyder, at du skal følgende nedenstående proces, hvis du vil udbetale løn til dig selv fra dit eget ApS:

  • Registrer selskabet som arbejdsgiver på Virk.dk
  • Udarbejd en direktør-/ansættelseskontrakt for dig selv
  • Lav en månedlig lønseddel til dig selv
  • Indberet lønnen til Skattestyrelsen, så du bliver korrekt beskattet

Du kan godt både få udbetalt løn fra dit eget ApS og udbytte. Selskabet har fradragsret for din lønudgift, men udbytte ikke er fradragsberettiget.

Vær opmærksom på skatteregler og topskat, når du udbetaler løn til dig selv eller får udbytte. Vi anbefaler, at du finder en revisor eller bogholder, som kan guide dig sikkert gennem reglerne. Som tommelfingerregel kan det bedst betale sig at få løn fra eget ApS, indtil du rammer topskattegrænsen. 

Udbetaling af løn til sig selv i eget ApS

Som vi har skrevet tidligere, skal selskabet være registreret som arbejdsgiver hos Virk.dk, før du kan udbetale løn til dig selv i dit ApS. Når selskabet er registreret, har du mulighed for at udbetale løn til dig selv, ligesom du vil udbetale løn til en medarbejder.

Er der en grænse for udbetaling af løn i et ApS, tænke du måske. Her er svaret både ja og nej. Du må ikke give dig selv en højere løn, end hvad du ville skulle betale en anden person for det tilsvarende arbejde. Hvis lønnen er væsentlig højere, er der risiko for, at skattemyndighederne vil betragte det overskydende beløb som udbytte, som der så skal betales udbytteskat af.

Det er en rigtig god idé med et lønsystem, når du vil udbetale løn til dig selv i et ApS. Det lyder måske som en stor omkostning, men du kan faktisk lave en gratis lønseddel hver måned, hvis du har lønsystemet fra Dinero

Systemet klarer automatisk bogføringen for dig – du (selskabet) skal bare overføre penge til Skattestyrelsen, ATP og FerieKonto, når det er. Selskabet skal samtidig tilbageholde den skat, du, som ansat, skal betale.

Hvis du i en måned ikke ønsker at udbetale løn til dig selv fra dit ApS, har du mulighed for det. Du skal blot fortælle til Skattestyrelsen, at du laver en såkaldt nulangivelse i den pågældende måned. Glemmer du at fortælle det, koster det en afgift på 800 kroner – Dinero Lønsystem laver automatisk en nulindberetning for måneden, hvis du ikke har udbetalt løn. 

Udbetaling af udbytte i anpartsselskab

Du har mulighed for at trække udbytte fra dit anpartsselskab ud til dig selv som et alternativ til løn. Udbytte er penge, som en virksomhed udbetaler til aktionærer og andre investorer – hvis de vil. Det kræver som regel en positiv egenkapital og en sund økonomi i selskabet.

Det er vigtigt, at du husker at bogføre udbyttet korrekt i dit regnskabsprogram. Faktisk skal du lave to udbetalinger, når du udbetaler udbytte til dig selv. Du skal nemlig lave en udbetaling til dig selv og en til Skattestyrelsen. Samtidig skal du bogføre en udlodning af udbyttet.

Hvis du er Dinero Pro-bruger, har vi lavet en guide til bogføring af udbytte i ApS til dig. Her kan du se eksempler, samt hvordan du konkret bogfører udbytte.

Indberet og betal udbytte og udbytteskat på skat.dk.

Skatteregler ved udbytte og udbetaling af løn fra eget ApS 

Uanset om du udbetaler løn til dig selv eller får udbetalt udbytte, skal der betales penge i skat. Det er selskabets pligt at indberette og afregne med Skattestyrelsen. Du kan bruge LetLøn på skat.dk, når du skal indberette. Her kan du indberette via beregningsordning og lønsystem.

Udbytte beskattes som hovedregel som aktieindkomst. De gældende satser ændrer sig hvert år. I 2021 er satserne 27% for beløb op til 56.500 kroner. Er udbyttet højere, skal du betale 42% for det beløb, som er over 56.500 kroner. Grænserne er højere, hvis du er gift.

Hvis der er overskud i selskabet – efter du har udbetalt løn til dig selv – skal selskabet betale selskabsskat af beløbet. Satsen er i 2021 på 22%. 

Du skal have en kontrakt som direktør i eget firma

Et selskab skal have en direktør, som er registreret ved Erhvervsstyrelsen. Der er ikke noget krav om, at direktøren skal have løn. Derfor er det ofte ejeren, som er direktør. Når en ejer også er direktør, er det lovpligtigt med en direktørkontrakt.

Direktørkontrakten kan sammenlignes med en almindelig ansættelseskontrakt – den fastslår dog overordnet, at direktøren har ansvaret for den daglige ledelse, og at alle regler og love er overholdt. Hvis du vil udbetale løn til dig selv i dit ApS, skal lønnen angives i kontrakten. Det er denne, Skattemyndighederne kigger på, når vurderer, om lønnen er rimelig eller for høj.

Oftest stillede spørgsmål

Hvordan udbetaler jeg løn til mig selv i et ApS?

Det er ret ligetil at udbetale løn til sig selv i et ApS. Selskabet skal dog først registreres som arbejdsgiver, inden du kan udbetale løn til dig selv i dit anpartsselskab. 

Hvor høj må løn fra eget ApS være?

Der er ikke nogen grænse for, hvor høj din løn må være. Den må dog ikke være højere end den, du vil skulle betale en anden person for det samme arbejde.

Skal jeg bruge et lønsystem til udbetaling af løn fra ApS?

Det er ikke et krav, men det vil spare dig for meget tid i dagligdagen. Med Dineros Lønsystem kan du lave en gratis lønseddel til dig selv hver måned – og bogføringen bliver automatiseret.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

5 kommentarer

  1. Hej Lasse.

    Må man modtage offentlig ydelse i en en periode, hvis man er ejer i en APS virksomhed? Altså hvis virksomheden i samme periode ikke udbetaler løn til ejeren?

    Kh

    1. Hej Ida

      Lad mig starte ud med at sige, at jeg ikke er 100% sikker, så jeg vil råde dig til at kontakte din kommune/fagforening/a-kasse og høre dem, hvordan du skal forholde dig 🙂

      Nu skriver du ikke, hvilken slags offentlig ydelse der er tale om – så jeg går ud fra, det er dagpenge. Som udgangspunkt vil jeg ikke tro, du kan få fuld dagpenge, da du ikke står fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet, da du har et ApS (hvor jeg formoder, du ligger nogle timer). Det vil måske være muligt med supplerende dagpenge, men det vil igen være en vurdering i det enkelte tilfælde.

      Derfor vil jeg anbefale dig at kontakte dem, der vil skulle udbetale pengene, så du ved, hvordan du står.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Hvis jeg opretter et ApS, og trækker udbytte ud på 56.000 pr.år betales der 27% i udbytteskat. Men skal der ikke først betales 22% viksomhdsskat? Det udbytte skal der så også betales personlig indkomstskat? Er bruger af Dinero

    1. Hej Povl

      Tak for dit spørgsmål.

      Udbytte fratrækkes dit resultat og bogføres, inden du afleverer årsregnskab. Så du bliver ikke beskattet af det to gange – du beskattes først af udbyttet og dernæst af dit overskud.

      De bedste hilsner

      Huda – Dinero Support

  3. Hej Lasse Jeg skal til at lave den første løn til mig selv via dinero løn. Selskabet er registreret den 12/7-2023 og den første driftsdag er den 14/8. min første løn er derfor fra den 14/8-31/8. Mit spørgsmål går på om jeg kan bruge Dinero lønmodul til dette eller jeg skal gøre det manuelt ? udenom jeres system for august måned og manuelt indberette til skat. Dinero Pro er først kommet op at køre i dag den 4/9 og når jeg opretter mig selv i jeres system kan jeg ikke få lov til at skrive ansættelsesstart før den 1/9. På forhånd tak for hjælpen Med venlig hilsen Michael

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram