B-skat i enkeltmandsvirksomheder kan betales på to måder. Du kan betale den én gang om måneden, hvis du fx har faste aftaler med kunder. Er det kun få gange om året, du har en mindre indkomst, kan du overveje at betale den med det samme. Læs mere om B-skat, vigtige datoer, hvornår du skal betale, og hvor nemt det faktisk er her i indlægget.
Hvem skal betale B-skat?
Tommelfingerreglen er, at du skal betale B-skat, hvis du bliver betalt helt eller delvist i honorarer, samt hvis du er selvstændig eller freelancer. Med andre ord gælder det for dig, som udover dit primære job fx laver mindre opgaver i en enkeltmandsvirksomhed eller holder foredrag.
Derfor skal du også betale B-skat i en enkeltmandsvirksomhed – og på et tidspunkt lave en udvidet selvangivelse. Du skal som udgangspunkt selv indberette din B-skat til Skattestyrelsen. Mange med mindre enkeltmandsvirksomheder betaler både A-skat (af lønnen fra deres primære arbejde) og B-skat.
Husk, at hvis din B-indkomst er over 50.000 kroner om året, skal du typisk momsregistreres.
Hvad er forskellen på A- og B-skat?
Den helt overordnede forskel er, at når du arbejder som lønmodtager, får du løn fra din arbejdsgiver. Du betaler A-skat af den løn. Det kaldes for B-skat i enkeltmandsvirksomhed, når du betaler skat af overskuddet.
Som selvstændig erhvervsdrivende skal du ikke udbetale løn til dig selv. Pengene, du tjener, er dine – overskuddet betragtes som din “løn”. Du skal dog løbende betale B-skat i enkeltmandsvirksomheden af overskuddet, da det beskattes som personlig indkomst. Det fortæller jeg mere om i de næste afsnit.
Løn i enkeltmandsvirksomheder kaldes i stedet for en “Privat hævning”. Hvis du gerne vil udbetale almindelig løn til dig selv, kan du overveje fx et anpartsselskab (ApS). Hvis du bruger Dineros Lønsystem, kan du lave én gratis lønseddel om måneden.
Vigtige datoer i forbindelse med B-skat i enkeltmandsvirksomheder
Der er to helt overskyggende ting, når det kommer til B-skat i enkeltmandsvirksomheder og skat af egen virksomhed generelt. Det drejer sig om din forskudsopgørelse samt oplysningsskemaet/årsopgørelsen.
Du skal registrere dit forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Bare rolig, det er ikke noget, du bare skal gætte dig til i starten af året. Du kan nemlig løbende ændre den, så din B-skat i enkeltmandsvirksomheden bliver så præcis som muligt i løbet af året.
- November – forskudsopgørelsen (for det kommende år) kommer som regel her
- Marts – her får du typisk årsopgørelsen (for året før)
- Den 20. i hver måned – her skal B-skat i enkeltmandsvirksomhed betales (undtagen juni og december). Er det en weekend/helligdag, skal du betale første hverdag herefter.
Skattestyrelsen skønner typisk, at du tjener det samme som året før. Så vi anbefaler, at du altid kigger den igennem, når du får forskudsopgørelsen samt løbende retter til. Se årsopgørelsen på skat.dk. Du skal oplyse det endelige resultat i virksomheden senest den 1. juli.
Du betaler B-skat hver måned – dog ikke i juni og december
Der er ikke tale om en slåfejl. Du betaler B-skat i din enkeltmandsvirksomhed 10 gange i løbet af året. Når Skattestyrelsen laver din forskudsopgørelse, laver de nemlig samtidig 10 indbetalingskort – B-skatterater.
Skattestyrelsen deler helt lavpraktisk det forventede resultat fra forskudsopgørelsen op i 10 lige store dele, så du betaler det fulde beløb i 10 rater i løbet af året. Det er derfor, det er vigtigt, du løbende justerer, så du fx ikke ender med en stor restskat.
Når du retter i forskudsopgørelsen, laves der automatisk nye indbetalingskort. Hvis du fx gør det i foråret, og allerede har betalt B-skat i enkeltmandsvirksomheden i nogle måneder, er det kun de resterende B-skatterater, der bliver ændret. Der kan gå et par dage, før du kan se dine nye B-skatterater på skat.dk, når du ændrer i forskudsopgørelsen.
På grund af corona er nogle frister udsat. Det gælder fx betalingen for april og maj i 2020. De er rykket til juni og december i 2020, som normalt er betalingsfrie.
Forskel på fast indkomst og engangsbeløb
Skattestyrelsen skelner selv mellem fast indkomst og engangsbeløb, når det kommer til B-skat i enkeltmandsvirksomhed. Hvis du har en fast B-indkomst, fx en fast aftale med en kunde, skriver de, at det er nemmest, hvis du skriver hele beløbet på forskudsopgørelsen med det samme. Så hæver de enten din trækprocent og/eller sænker månedsfradraget.
Hvis der er er tale om en sjælden indtægtskilde eller et meget lille beløb, har du en anden mulighed. I stedet for at skrive det på forskudsopgørelsen kan du betale B-skatten med det samme til Skattestyrelsen. Det gør du via netbank eller med Dankort.
Når du betaler et mindre beløb med Dankort eller via netbank, skal du selv beregne B-skatten. Det gør du ved først at trække AM-bidraget (8%) fra beløbet og herefter bruge din trækprocent til at beregne din B-skat i enkeltmandsvirksomheden.
Jeg har lavet et eksempel, hvor du har en B-indkomst på 2.000 kroner og en trækprocent på 38%.
Eksempel på udregning af B-skat | Beløb |
AM-bidrag: 2.000 kr. X 8% | 160 kr. |
Skat: 1.840 kr. X 38% | 699,20 kr. |
Skyldigt beløb: 160 kr. + 699,20 kr. | 859,20 kr. |
Sådan betaler du B-skat i enkeltmandsvirksomhed
Det er faktisk utroligt nemt at betale de månedlige B-skatterater. Du kan nemlig tilmelde dem Betalingsservice, så B-skatten i enkeltmandsvirksomheden automatisk betales hver måned. B-skatteraterne ændres automatisk i Betalingsservice, hvis du retter i forskudsopgørelsen.
Hvis du foretrækker at gøre det manuelt, skal du gøre følgende:
- Log på TastSelv Borger med NemID
- Find betalingsdato, betalingslinje og beløb under “Din B-skat for 20XX”
- Betal din B-skat i bank eller netbank (du kan ikke betale med Dankort)
Du skal altid gennem ovenstående proces første gang, du betaler B-skat for enkeltmandsvirksomheden. Først herefter kan du nemlig melde den til Betalingsservice, hvis du ønsker det.
Hvis du lige har ændret i forskudsopgørelsen, kan der gå nogle dage, inden du kan se de nye skatterater. Det kan være grunden til, du eventuelt ikke kan se dem, når du logger ind.
Husk at bogføre B-skattebetalingen, så regnskabet stemmer.
Oftest stillede spørgsmål
Hvordan beregnes B-skat i enkeltmandsvirksomheder? B-skat i enkeltmandsvirksomheder beregnes ud fra virksomhedens forventede overskud (eller underskud). Du får en forskudsopgørelse, som du løbende skal rette i, hvis der sker større ændringer. Skatten fordeles så ud på rater i løbet af året baseret på beløbet, du indberetter.
Hvornår skal jeg betale B-skat i enkeltmandsvirksomhed? Du skal betale B-skat i din enkeltmandsvirksomhed 10 gange i løbet af året. Det foregår typisk på fastsatte tidspunkter i løbet af året, men på grund af corona er nogle frister udskudt. Du kan melde betalingen til Betalingsservice, så det hele kører automatisk.
Skattestyrelsen skelner selv mellem faste beløb og mindre/sjældne beløb. Hvis du fx har en fast aftale med en kunde hver måned, bør du betale B-skatten af det hver måned med B-skatteraterne. Men har du modtaget et mindre beløb, kan du med fordel betale det med det samme, så det er ude af verden.
Hvordan betaler jeg B-skat for min enkeltmandsvirksomhed? Det gør du på skat.dk. Det er utroligt nemt at betale – og det er en god idé at tilmelde dig Betalingsservice, så det hele ordnes automatisk hver måned.
Hvad sker der med B-skat i min enkeltmandsvirksomhed, hvis mit overskud går op? Hvis du sætter dit overskud op, skal du betale mere i skat. Det kommer næppe som nogen overraskelse. Det betyder, at dine B-skatterater stiger, så de passer til de nye tal i forskudsopgørelsen.
I nogle tilfælde kan skatten trækkes via anden indkomst. Det sker ved, at Skattestyrelsen hæver din trækprocent eller sænker dit fradrag.
Hvad sker der med B-skat i min enkeltmandsvirksomhed, hvis mit overskud går ned? Du skal betale mindre i skat, hvis overskuddet bliver mindre – som du nok har gættet.
Det betyder, at dine B-skatterater enten falder eller helt bortfalder, hvis skatten af det faldende overskud kan trækkes via anden indkomst – eller hvis du allerede har betalt nok B-skat på tidspunktet for ændringen.
Hvorfor har jeg betalt B-skat i min enkeltmandsvirksomhed i december 2020? På grund af corona har Skattestyrelsen udsat nogle frister for betaling. Det gælder blandt andet betalingen for B-skat for månederne april og maj i 2020. De er rykket til juni og december i 2020, som normalvis er “skattefrie”, når det kommer til B-skat.