B-skat i enkeltmandsvirksomhed – sådan gør du

B-skat i en enkeltmandsvirksomhed er den skat, som ejeren af virksomheden betaler af sit overskud. B-skat i enkeltmandsvirksomheder betales af B-indkomsten 10 gange om året via såkaldte B-skatterater. Dem udregner Skattestyrelsen baseret på forskudsopgørelsen. Derfor er det vigtigt, at denne opdateres løbende.


B-skat i enkeltmandsvirksomheder kan betales på to måder. Du kan betale den én gang om måneden, hvis du fx har faste aftaler med kunder. Er det kun få gange om året, du har en mindre indkomst, kan du overveje at betale den med det samme. Læs mere om B-skat, vigtige datoer, hvornår du skal betale, og hvor nemt det faktisk er her i indlægget.

Hvem skal betale B-skat?

Tommelfingerreglen er, at du skal betale B-skat, hvis du bliver betalt helt eller delvist i honorarer, samt hvis du er selvstændig eller freelancer. Med andre ord gælder det for dig, som udover dit primære job fx laver mindre opgaver i en enkeltmandsvirksomhed eller holder foredrag.

Derfor skal du også betale B-skat i en enkeltmandsvirksomhed – og på et tidspunkt lave en udvidet selvangivelse. Du skal som udgangspunkt selv indberette din B-skat til Skattestyrelsen. Mange med mindre enkeltmandsvirksomheder betaler både A-skat (af lønnen fra deres primære arbejde) og B-skat. 

Husk, at hvis din B-indkomst er over 50.000 kroner om året, skal du typisk momsregistreres.

Hvad er forskellen på A- og B-skat?

Den helt overordnede forskel er, at når du arbejder som lønmodtager, får du løn fra din arbejdsgiver. Du betaler A-skat af den løn. Det kaldes for B-skat i enkeltmandsvirksomhed, når du betaler skat af overskuddet.

Som selvstændig erhvervsdrivende skal du ikke udbetale løn til dig selv. Pengene, du tjener, er dine – overskuddet betragtes som din “løn”. Du skal dog løbende betale B-skat i enkeltmandsvirksomheden af overskuddet, da det beskattes som personlig indkomst. Det fortæller jeg mere om i de næste afsnit. 

Løn i enkeltmandsvirksomheder kaldes i stedet for en “Privat hævning”. Hvis du gerne vil udbetale almindelig løn til dig selv, kan du overveje fx et anpartsselskab (ApS). Hvis du bruger Dineros Lønsystem, kan du lave én gratis lønseddel om måneden. 

Vigtige datoer i forbindelse med B-skat i enkeltmandsvirksomheder

Der er to helt overskyggende ting, når det kommer til B-skat i enkeltmandsvirksomheder og skat af egen virksomhed generelt. Det drejer sig om din forskudsopgørelse samt oplysningsskemaet/årsopgørelsen. 

Du skal registrere dit forventede overskud eller underskud på forskudsopgørelsen. Bare rolig, det er ikke noget, du bare skal gætte dig til i starten af året. Du kan nemlig løbende ændre den, så din B-skat i enkeltmandsvirksomheden bliver så præcis som muligt i løbet af året.

  • November forskudsopgørelsen (for det kommende år) kommer som regel her
  • Marts – her får du typisk årsopgørelsen (for året før)
  • Den 20. i hver måned – her skal B-skat i enkeltmandsvirksomhed betales (undtagen juni og december). Er det en weekend/helligdag, skal du betale første hverdag herefter.

Skattestyrelsen skønner typisk, at du tjener det samme som året før. Så vi anbefaler, at du altid kigger den igennem, når du får forskudsopgørelsen samt løbende retter til. Se årsopgørelsen på skat.dk. Du skal oplyse det endelige resultat i virksomheden senest den 1. juli. 

Du betaler B-skat hver måned – dog ikke i juni og december

Der er ikke tale om en slåfejl. Du betaler B-skat i din enkeltmandsvirksomhed 10 gange i løbet af året. Når Skattestyrelsen laver din forskudsopgørelse, laver de nemlig samtidig 10 indbetalingskort – B-skatterater. 

Skattestyrelsen deler helt lavpraktisk det forventede resultat fra forskudsopgørelsen op i 10 lige store dele, så du betaler det fulde beløb i 10 rater i løbet af året. Det er derfor, det er vigtigt, du løbende justerer, så du fx ikke ender med en stor restskat. 

Når du retter i forskudsopgørelsen, laves der automatisk nye indbetalingskort. Hvis du fx gør det i foråret, og allerede har betalt B-skat i enkeltmandsvirksomheden i nogle måneder, er det kun de resterende B-skatterater, der bliver ændret. Der kan gå et par dage, før du kan se dine nye B-skatterater på skat.dk, når du ændrer i forskudsopgørelsen.

På grund af corona er nogle frister udsat. Det gælder fx betalingen for april og maj i 2020. De er rykket til juni og december i 2020, som normalt er betalingsfrie.

Forskel på fast indkomst og engangsbeløb

Skattestyrelsen skelner selv mellem fast indkomst og engangsbeløb, når det kommer til B-skat i enkeltmandsvirksomhed. Hvis du har en fast B-indkomst, fx en fast aftale med en kunde, skriver de, at det er nemmest, hvis du skriver hele beløbet på forskudsopgørelsen med det samme. Så hæver de enten din trækprocent og/eller sænker månedsfradraget.

Hvis der er er tale om en sjælden indtægtskilde eller et meget lille beløb, har du en anden mulighed. I stedet for at skrive det på forskudsopgørelsen kan du betale B-skatten med det samme til Skattestyrelsen. Det gør du via netbank eller med Dankort. 

Når du betaler et mindre beløb med Dankort eller via netbank, skal du selv beregne B-skatten. Det gør du ved først at trække AM-bidraget (8%) fra beløbet og herefter bruge din trækprocent til at beregne din B-skat i enkeltmandsvirksomheden. 

Jeg har lavet et eksempel, hvor du har en B-indkomst på 2.000 kroner og en trækprocent på 38%.

Eksempel på udregning af B-skatBeløb
AM-bidrag: 2.000 kr. X 8%160 kr.
Skat: 1.840 kr. X 38%699,20 kr.
Skyldigt beløb: 160 kr. + 699,20 kr.859,20 kr.

Sådan betaler du B-skat i enkeltmandsvirksomhed

Det er faktisk utroligt nemt at betale de månedlige B-skatterater. Du kan nemlig tilmelde dem Betalingsservice, så B-skatten i enkeltmandsvirksomheden automatisk betales hver måned. B-skatteraterne ændres automatisk i Betalingsservice, hvis du retter i forskudsopgørelsen. 

Hvis du foretrækker at gøre det manuelt, skal du gøre følgende: 

  • Log på TastSelv Borger med NemID
  • Find betalingsdato, betalingslinje og beløb under “Din B-skat for 20XX”
  • Betal din B-skat i bank eller netbank (du kan ikke betale med Dankort)

Du skal altid gennem ovenstående proces første gang, du betaler B-skat for enkeltmandsvirksomheden. Først herefter kan du nemlig melde den til Betalingsservice, hvis du ønsker det. 

Hvis du lige har ændret i forskudsopgørelsen, kan der gå nogle dage, inden du kan se de nye skatterater. Det kan være grunden til, du eventuelt ikke kan se dem, når du logger ind.

Husk at bogføre B-skattebetalingen, så regnskabet stemmer. 

Oftest stillede spørgsmål

Hvordan beregnes B-skat i enkeltmandsvirksomheder?

B-skat i enkeltmandsvirksomheder beregnes ud fra virksomhedens forventede overskud (eller underskud). Du får en forskudsopgørelse, som du løbende skal rette i, hvis der sker større ændringer. Skatten fordeles så ud på rater i løbet af året baseret på beløbet, du indberetter.

Hvornår skal jeg betale B-skat i enkeltmandsvirksomhed?

Du skal betale B-skat i din enkeltmandsvirksomhed 10 gange i løbet af året. Det foregår typisk på fastsatte tidspunkter i løbet af året, men på grund af corona er nogle frister udskudt. Du kan melde betalingen til Betalingsservice, så det hele kører automatisk.

Skattestyrelsen skelner selv mellem faste beløb og mindre/sjældne beløb. Hvis du fx har en fast aftale med en kunde hver måned, bør du betale B-skatten af det hver måned med B-skatteraterne. Men har du modtaget et mindre beløb, kan du med fordel betale det med det samme, så det er ude af verden.

Hvordan betaler jeg B-skat for min enkeltmandsvirksomhed?

Det gør du på skat.dk. Det er utroligt nemt at betale – og det er en god idé at tilmelde dig Betalingsservice, så det hele ordnes automatisk hver måned.

Hvad sker der med B-skat i min enkeltmandsvirksomhed, hvis mit overskud går op?

Hvis du sætter dit overskud op, skal du betale mere i skat. Det kommer næppe som nogen overraskelse. Det betyder, at dine B-skatterater stiger, så de passer til de nye tal i forskudsopgørelsen.

I nogle tilfælde kan skatten trækkes via anden indkomst. Det sker ved, at Skattestyrelsen hæver din trækprocent eller sænker dit fradrag.

Hvad sker der med B-skat i min enkeltmandsvirksomhed, hvis mit overskud går ned?

Du skal betale mindre i skat, hvis overskuddet bliver mindre – som du nok har gættet. 

Det betyder, at dine B-skatterater enten falder eller helt bortfalder, hvis skatten af det faldende overskud kan trækkes via anden indkomst – eller hvis du allerede har betalt nok B-skat på tidspunktet for ændringen.

Hvorfor har jeg betalt B-skat i min enkeltmandsvirksomhed i december 2020?

På grund af corona har Skattestyrelsen udsat nogle frister for betaling. Det gælder blandt andet betalingen for B-skat for månederne april og maj i 2020. De er rykket til juni og december i 2020, som normalvis er “skattefrie”, når det kommer til B-skat.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

22 kommentarer

  1. Jeg har både et fuldtidsarbejde og en nyopstartet enkeltmandsvirksomhed som jeg forventer har et overskud på omkring 200.000kr – men jeg bliver forvirret når jeg skal skrive det ind på min forskudsopgørelse. Når jeg skriver mit forventet overskud ind i rubrik ‘221’, og trykker beregn, så forsvinder mit fradrag fra den løn jeg modtaget fra mit fuldstidsarbejde. Er det mig som indberettet forkert, eller er det sådan det fungere, når jeg både modtager penge fra arbejdsgiver og tjener penge igennem mit firma? Og skal jeg medregne mit overskud fra mit firma i min lønindkomst ‘rubrik 201’ sammen med min årlige løn fra arbejdsgiver? Håber mit spørgsmål giver mening 😉

    1. Hej Magnus

      Det er helt korrekt. Der er nemlig tale om B-indkomst, som først bliver reguleret ved at ændre på dine fradrag – A-indkomsten er dit fuldtidsarbejde. Hvis det ikke kan dække skatten af det forventede overskud (som jeg forventer er tilfældet her), skal du betale løbende B-skat (10 gange om året) – som du kan læse om i indlægget.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Bør B-skatten betales med virksomhedens konto, eller kan den betales med ens private konto? Min B-skat indeholder pt primært ejendomsskat – som jo er “privat”

    1. Hej Rikke

      Du kan gøre begge dele. Det er dermed helt op til dig, om du vil betale din b-skat med virksomhedskonto eller privatkonto 🙂

      Du må have en rigtig dejlig dag!

      De bedste hilsner Theresa – Dinero support

  3. Hejsa Dinero! Jeg håber du kan hjælpe mig med mit spørgsmål. Jeg har en lille enkeltmandsvirksomhed og betaler faste B- rater 10 gange om året. Jeg vil bare høre om du kan forklare mig hvor i beregningen af denne, SKAT bruger mit personfradrag ( jeg har ingen A-indkomst). Dbh Kristine

    1. Hej Kristine

      Dit personfradrag deles ud på de 10 rater og “trækkes fra” din B-indkomst, inden beregningen af B-skatten sker. Det vil sige, at hvis dit personfradrag er større end beløbet, du skal betale i B-skat, vil du ikke skulle betale noget. Hvis det omvendt er større, vil du skulle betale B-skat af beløbet, der er tilbage, efter personfradraget er fratrukket.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  4. Jeg har lige startet min enkeltmandsfirma efter jeg er gået på pension. Jeg for indkomst i firmaet som jeg skal betale B skat (og AM bidrag og Moms), men jeg har også pensions indkomst fra udlandet, som jeg skal betale B i skat af. Kan jeg på nogen måde sikre at jeg kan adskille de 2 B-skat opkrævninger, så det der er relevant for firmaet bliver betalt af fra min firmakonto og dermed rapporteret korrekt i Dinero, og den B-skat som jeg betaler grundet min udenlandske pensioner bliver betalt fra min private konto og holdt helt unden for mit firmaregnskab.

    1. Hej Michael

      Når du har en Enkeltmandsvirksomhed er dig og din virksomhed juridisk set en samlet enhed. Det er desværre ikke til vores kendskab muligt, at adskille dine to B-skat opkrævningerne. Men dertil gør det ikke noget, hvis begge betales fra firmakonto, eller hvis begge betales fra privatkonto. Det er helt op til dig.

      Betaler du B-skatten som ikke vedrører firmaet med firmakonto skal det bogføres under ‘bogføring’ -> ‘skabeloner’ -> ‘hævet privat’. Og den B-skat der vedrører firmaet skal bogføres under ‘bogføring’ -> ‘skabeloner’ -> ‘Betaling af B-skat’.

      Det du dog skal være obs. på ift. regnskabet vedrørende de to forskellige ‘typer’ B-skat du betaler er, at du ikke kan benytte vores forskudsopgørelse i overblikket 🙏

      De bedste hilsner

      Theresa – Dinero support

  5. Goddag, skal man både betale skat af overskuddet i enkeltmandsvirksomheden og når du udbetaler løn til dig selv? Eller kan man nøjes med at betale skat af overskuddet og derefter udskrive løn uden skat? Hvornår er det bedst og senest at lave forskudsopgørelse? Hvornår er det bedst og senest at lave selvangivelse? Tusind tak på forhånd:)

    1. Hej Max

      I en enkelmandsvirksomhed bliver du beskattet personligt. Det vil sige at du kun betaler b-skat for din virksomhed. Derfor vil det have ingen betydning om du hæver løn til dig selv inden eller efter at havde indberettet, da det alligevel skal fremgå af din forskudsopgørelse. Hvis du laver en lønsedel til dig selv, vil jeg gøre opmærksom på dette er forkert. Du skal bolt udbetale dig selv pengene. Det er korrekt at du betaler skat af dit overskud og ikke bliver beskattet af de lønudbetalinger du laver til dig selv, da du i et personligt ejet firma må indskyde og hæve penge som du har lyst til. Det vil sige at det i realiteten ikke er løn men “bare” penge du hæver for virksomheden til dig selv.

      De bedste hilsner

      Melina – Dinero Support

  6. Hej. Tak for en god oversigt. Hvilken bankkonto (virksomhedskonto eller privat konto) anbefaler i at jeg tilmelder betalingsservice til raterne på B-skat? Gør det en forskel, eller hvad er nemmest? Tak

    1. Hej igen Alberte 🙂

      Det gør faktisk ikke den store forskel. Hvis du gerne vil betale via. din private konto, så skal du blot bogføre b-skat på beholdning = mellemregning, og hvis du bruger din erhvervskonto, så bruger du beholdning = bank.

      Håber det giver mening.

      Rigtig god søndag.

      De bedste hilsner, Jonas – Dinero support

  7. Hej Tina

    Nej man bliver ikke beskattet af den hævning der sker, man beskattes i stedet udelukkende af overskuddet du har i din enkeltmandsvirksomhed, da hævningen finder sted i balancen, og ikke påvirker dit resultat, dvs. det du skal betale skat af 🙂

    Jeg håber dette svarer på spørgsmålet!

    De bedste hilsner Endrit – Dinero Support

  8. Hej, Vedr. enkelmandsvirksomhed. Der bliver automatisk fratrukket B-skat 10 gange årligt, altså en hævning fra firmakontoen. Kan det passe at man bliver beskattet af hævningen??

    De bedste hilsner Tina

  9. Tak for en god side med mange nyttige informationer. Jeg kan dog ikke se hvad der sker hvis man fx et år tjener mere end 50.000kr ?? Kan I opklare hvorledes det så skal gribes an? Jeg kan godt regne ud man skal betale mere i B-skat ved en øgning i indtjening, men helt konkret kan man så inden man indberette indtægt, fratrække de udgifter man har i forbindelse med det stykke arbejde man har udført?? Kommer med fx arbejde udført 2000,- / udgift til kørsel+frokost 500,- indberetter man så 1500kr eller hvordan er reglerne omkring dette??

    1. Hej Anne

      I personligejet virksomheder bliver man beskattet af overskuddet. Så har du 2.000 kr. i indtægter og 500 kr. i udgifter, så vil det samlede resultat blive 1.500 kr., som du skal beskattes af og det vil være de 1.500 kr. der skal indberettes til SKAT.

      Lige i forhold til frokost, så er det typisk svært at opnå fradrag for i en personligejet virksomhed, hvis du er ejer af virksomheden. Andre omkostninger som f.eks. vareforbrug osv. kan man selvfølgelig trække fra, som omkostninger i virksomhedens regnskab.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

  10. Jeg har ikke egen virksomhed længere, tegnestuen er lukket for flere år siden, men jeg betaler stadigvæk B-skat – sidst har jeg fået en rykker – men jeg tror at det er mig der har penge tilgode Har prøvet at rette rubrik 71, men får ikke noget frem

    1. Hej Joel

      Jeg har ikke rigtig mulighed for, at hjælpe dig ret meget her.

      Det er SKAT som konkret kan svare dig på, hvorfor du fortsat får disse opkrævninger og jeg vil derfor anbefale du tager direkte kontakt til dem og får hjælp til at løse det.

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

  11. Hej Dinero

    Skal der betales B-skat, hvis ens enkeltmands virksomhed har under 50.000kr i indtægt om året?

    De skulle eftersigende gerne være skattefrie, eller tager jeg helt fejl.

    Med venlig hilsen Aksel

    1. Hej Aksel

      Ja man skal betale skat af alle de penge man tjener i Danmark. Du har et naturligt frikort og månedligt fradrag, hvor der ikke skal betales skat af – men hvis du allerede har brugt dette på en anden indtjening, vil du skulle beskattes af de 50.000 kr. Din enkeltmandsvirksomhed skal derfor også udfylde sit oplysningskema (selvangivelse)

      Når det kommer til de 50.000 kr er det formentlig moms du tænker på. Man skal ikke momsregistreres så længe man omsætter for under 50.000 om året.

      Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen

  12. Hej Dinero God information om B- skat. Der er dog stadig noget jeg ikke kan forstå, hvis man er lønmodtager og samtidig har et enkeltmandsfirma som bijob. På SKAT tast selv forskudsopgørelse bliver overskuddet i enkeltmandsfirmaet modregnet i det personlige fradrag. Men det bliver modregnet 1 til 1, hvilket vil sige, at det overskud jeg måtte have bliver direkte modregnet fradraget. Har jeg et overskud på 50.000 kr. på et år, får jeg 50.000 kr. mindre i fredrag pr. år. Men det regnestykke kan det jo ikke betale sig at have en selvstændig virksomhed ved siden af et lønmodtager job?

    1. Hej Mikkel

      Det burde ikke være tilfældet at din indkomst fra selvstændig virksomhed 1-1 spiser dit fradrag, men det er meget almindeligt at det sænkes for at sikre du betaler den rigtige skat over din løn for din samlede indkomst, fremfor både at betale a-skat og b-skat.

      Du bør blive beskattet af denne indkomst ligesom du bliver af din lønindtægt. Vi er dog ikke eksperter i personskat, men det kan være vores venner hos https://taxhelper.dk/ kan hjælpe med en god forklaring. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram