Trækprocent på B-skat – 2018 og frem

Hvis du tjener penge ved siden af din primære indkomst, er det B-indkomst, som du skal betale B-skat af. Din trækprocent på B-skat beregnes ud fra flere forskellige skatter, og du kan finde den på din forskudsopgørelse.


Hvem skal betale B-skat? 

Når du arbejder og tjener penge, betaler du enten A-skat eller B-skat af din indkomst. Du betaler A-skat af din primære indtægt. Hvis du har andre indkomster ved siden af din primære, er det typisk B-indkomst, som du skal betale B-skat af. 

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du også betale B-skat af dit overskud. Overskuddet anses for at være en personlig indkomst, da en enkeltmandsvirksomhed ikke er en selvstændig juridisk enhed. 

Derudover skal du også betale B-skat, hvis du har selvstændigt arbejde, er freelancer med forskellige opgaver eller får honorarer for at holde fradrag, fordi du i disse situationer også får B-indkomst. 

Hvordan betales B-skat?

I modsætning til A-skat, der trækkes automatisk, skal du selv sørge for at betale B-skat til Skattestyrelsen. Der er flere måder, hvorpå du kan betale B-skat.

Du kan betale B-skat ved at:

Du finder din forskudsopgørelse på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du kan tilpasse din indkomst og skat, hvis denne ændrer sig.  

B-indkomst-typen er afgørende for, hvordan du betaler skat. Dette er beskrevet i følgende afsnit.

Har du en fast B-indkomst?

Hvis din B-indkomst er fast, betaler du skat ved at skrive din B-indkomst på din forskudsopgørelse i felt 210. Når du har gjort dette, trækker Skattestyrelsen dig i skat ved at hæve din trækprocent for B-skat og/eller ved at sænke dit månedsfradrag. 

Du kan derudover betale din B-skat ved at tilmelde betalingerne til betalingsservice på betalingsservice.dk eller i din bank/netbank. 

Har du en lille B-indkomst? 

Er din B-indkomst lille, er det nemmest at betale B-skat med dit Dankort eller via netbank. En lille B-indkomst kaldes også et engangsbeløb. Du skal huske, at beløbet altid skal rundes op til hele kroner. 

Du skal i dette tilfælde beregne, hvad du skal betale i B-skat af din B-indkomst. Dette er forklaret i følgende afsnit. 

Sådan beregner du B-skat

Når du skal beregne din B-skat, skal du trække AM-bidrag fra. Dette gøres ved at trække 8% fra din B-indkomst. 

Herefter kan du beregne selve skatten ved at bruge din trækprocent på det beløb, du står tilbage med, når AM-bidraget er beregnet. 

Herefter skal du lægge B-skatten sammen med AM-bidraget på 8%. Summen af dette, er det beløb, du skal betale med Dankort eller via netbanken. Du skal altså  betale både B-skat og AM-bidrag. 

Her får du et eksempel på, hvordan din B-skat beregnes:

Beløb før skat:5.000 kr.
AM-bidrag: 5.000 kr. x 0,08400 kr.
Skat: 4.600 kr. x 0,38 1.748 kr.
B-skat til betaling:400 kr. + 1.748 kr.2.148 kr.
Beløbet skal rundes op til hele kr.

I ovenstående eksempel er trækprocenten 38%. Trækprocenten afhænger bl.a. af din indkomst, og hvilken kommune du bor i. 

B-skat i Dinero

I Dinero har vi gjort det nemt for dig at bogføre din B-skat. Vi har derfor lavet en skabelon til, hvordan du bogfører B-skat i Dinero.

Hvad er trækprocenten på B-skat?

Din trækprocent på B-skat er den samme som trækprocenten på din A-skat, og du finder den på din forskudsopgørelse. 

Trækprocenten på B-skat afhænger af flere forskellige skatter, som er kommuneskat, statsskat (bundskat og topskat) og kirkeskat, såfremt du er medlem af Folkekirken. 

I nedenstående tabel får du et overblik over, hvordan statsskatten har udviklet sig fra 2018 til 2022, hvilket er en del af trækprocenten for B-skat.

Statsskat 2018201920202021202220232024
Statsskat (bundskat)11,13%12,13%12,11%12,09%12,09%12,09%12,06%
Statsskat (topskat)15%15%15%15%15%15%15%

Satsen for kommuneskat og kirkeskat er bestemt ud fra, hvilken kommune du er bosat i. Du kan her finde den nuværende sats for kommuneskatten og kirkeskatten i din kommune.

Ved beregning af den laveste skat indgår kommuneskat og bundskat, og ved beregning af den højeste skattesats (topskat) indgår kommuneskat, bundskat og topskat. 

Du skal dog være opmærksom på, at din indkomst har betydning for, hvad din trækprocent er. Det er derfor den trækprocent for B-skat, der oplyses på din forskudsopgørelse, som er den gældende.

I regeringsgrundlaget for SVM-regeringen er der lagt op til, at topskatten skal deles op tre skatter og satser – mellemskat, topskat og top-topskat.
De er dog ikke vedtaget endnu, og vi opdaterer bl.a. denne side, når de er.

Oftest stillede spørgsmål

B-skat er skat af din B-indkomst, som er den indkomst, du har ved siden af din primære indkomst. Du skal derudover også betale B-skat af overskuddet i din enkeltmandsvirksomhed, eller hvis du er freelancer eller selvstændig.

Trækprocenten på B-skat afhænger af din indkomst, og hvilken kommune du bor i. Den  beregnes ud fra flere forskellige skatter. Du kan finde din trækprocent for B-skat på din forskudsopgørelse.

Portræt af Laura Vestmark
Laura Juul Vestmark
Laura er vores Marketing Assistant. Hun hjælper bl.a. med at producere indhold om regnskabsrelaterede begreber og regler til dig, som ønsker at blive klogere på regnskab på en let forståelig måde.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram