Hvad er moms?
Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. Det er en afgift til staten, som virksomheder skal lægge oven i de serviceydelser eller produkter, de sælger. Moms bliver lagt oven i salgsprisen på den pågældende vare eller ydelse.
Momssatsen i Danmark er 25% af salgsprisen. Der findes dog særlige tilfælde, hvor momssatsen kan være en anden. Et eksempel herpå er kunstnermoms, som er på 5%.
Hvem skal betale moms?
Virksomheder der sælger ydelser og produkter mod betaling, er momspligtige, hvis det momspligtige salg forventes at overstige 50.000 kr. Der findes dog undtagelser for, hvem der skal betale moms. Fx er banker, forsikringsselskaber og uddannelsesinstitutioner momsfritagede.
Virksomheder, der er momsfritaget, skal i stedet betale lønsumsafgift, som er et mindre beløb, der beregnes individuelt for hver virksomhed.
Hvis du er momspligtig, skal du selv stå for at momsregistrere din virksomhed, før du kan betale moms. Der gælder følgende regler for, hvornår din virksomhed skal momsregistreres:
- Hvis dit salg overstiger 50.000 kr. i løbet af et kalenderår, skal din virksomhed registreres for moms
- Hvis dit salg er under 50.000 kr. i løbet af et kalenderår, bestemmer du selv, om du vil momsregistreres
Du momsregistrerer din virksomhed på virk.dk.
Hvordan betaler du moms?
For at betale din moms skal du have styr på momsafregningen, som er en opgørelse over købsmoms og salgsmoms.
Momsafregningen er altså, hvad din virksomhed skylder i moms, og hvad den har til gode. Du skal i den forbindelse føre et momsregnskab, så du kan se, hvad du skal betale eller have tilbage i moms.
Du indberetter moms gennem TastSelv Erhverv. Hvis du er i tvivl om, hvordan du indberetter moms, har Skattestyrelsen lavet en god guide til at indberette moms.
Tidligst fem dage før betalingsfristen, har virksomheden mulighed for at betale. Det kan gøres på flere forskellige måder:
- Leverandørservice. Tilmeld dig automatisk betaling i TastSelv Erhverv
- Netbank. Betal med betalingslinket der står på kvitteringen du får ved indberetning
- Visa/Dankort og MobilePay. Når du får kvitteringen for indberetning af din moms, får du mulighed for at betale med kort eller MobilePay
- Udenlandsk konto. Du kan betale med en udenlandsk konto ved at tilføje dit SE-nummer
Frister for indberetning og betaling af moms
Der er frister for, hvornår du skal have indberettet moms, og den afhænger af, om du har halvårlig, kvartalsvis eller månedsvis afregning af moms – nye virksomheder vil dog typisk skulle afregne moms hvert kvartal det første stykke tid..
Det er din omsætning, der afgør, hvornår du skal indberette moms:
- Omsætning 0-5 mio. kr Halvårlig momsafregning
- Omsætning 5-50 mio. kr. Kvartalsvis momsafregning
- Omsætning over 50 mio. kr. Månedlig momsafregning
Fristen for indberetning af moms afhænger altså af din omsætning. Du kan se de gældende momsfrister her.
Betaling af moms før tid og rettidig betaling
Hvis du overholder momsfristerne, indberetter og betaler du din moms rettidigt. Du betaler til tiden, hvis nedenstående er opfyldt:
- Hvis du betaler gennem din netbank, skal beløbet trækkes på din konto senest på dagen for fristen for indberetning og betaling
- Hvis du betaler ved hjælp af et indbetalingskort, skal det ske senest på dagen, hvor fristen for indberetning og betaling udløber
- Hvis du betaler gennem Nets Leverandørservice, og du har godkendt betalingen på TastSelv Erhverv senest kl. 16 dagen før betalingsfristen
- Hvis du betaler ved at lade din bank overføre beløbet, skal beløbet være overført fra din konto senest på dagen, hvor fristen for indberetning og betaling udløber.
Det er vigtigt at skelne imellem betalingsperioden og indberetningsfristen. Du kan godt indberette din moms i god tid før fristen, hvis du ønsker det. Du kan dog først betale din moms til betalingsfristen og tidligst fem hverdage før det rettidige betalingstidspunkt.
Manglende og for sen betaling af moms
Hvis betingelserne for rettidig betaling ikke er opfyldt, har du ikke overholdt betalingsfristen. I det tilfælde lægges der renter på fra den dag, hvor betalingen skulle være sket og frem til, at betalingen rent faktisk sker. Renten ligger på under 1%.
Hvis du skylder over 5.000 kr., får du en rykker, hvor der også opkræves et rykkergebyr på 65 kr. Rykkeren skal betales inden for otte hverdage, og hvis der ikke er betalt efter tre hverdage, vil hele din saldo blive overdraget til inddrivelse.
Hvis du indberetter og betaler for sent, kan du ringe til Skattestyrelsen, og få oplyst, hvordan din saldo inklusiv renter ser ud.