Moms på konsulentydelser – Regler for moms på konsulentydelser

Hvis du er konsulent og fx arbejder som selvstændig i en enkeltmandsvirksomhed, skal der som udgangspunkt moms på dine konsulentydelser. Der er dog en del forhold, der spiller ind, når det kommer til moms. Bliv klogere på reglerne, og læs mere om, hvordan du indberetter moms for konsulentydelser.


Er der moms på konsulentydelser?

Ja, som udgangspunkt er der moms på konsulentydelser. I Danmark tillægges de fleste ydelser og varer en moms på 25%. Om der skal moms på dine ydelser afhænger dog af, hvor meget du tjener som konsulent. 

Som det er tilfældet med de fleste virksomheder, skal du nemlig først momsregistreres, når din samlede momspligtige omsætning overstiger 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. 

Omsætter du for mindre end 50.000 kr., kan du selv bestemme, om du vil momsregistreres og dermed, om der skal tillægges moms på konsulentydelsen. 

Når der ikke skal moms på konsulentydelser 

Der skal altså som udgangspunkt moms på konsulentydelser, men der er undtagelser. Tilbyder du finansiel rådgivning, vil det nemlig i nogle tilfælde være momsfrit

Det gælder, hvis din rådgivning er en biydelse til en momsfri ydelse. Det vil sige, at din rådgivning ikke må udgøre et mål i sig selv for dine kunder. Din ydelse vil derfor være momsfritaget, hvis dit formål fx er at guide kunderne til at tage et bestemt lån, hvor lånet udgør hovedydelsen.

Der skal altså, med få undtagelser, moms på konsulentydelser. I hvert fald hvis du driver din virksomhed med det formål at tjene penge. Er der derimod tale om en hobbyvirksomhed, er du nemlig som udgangspunkt ikke momspligtig – også selvom din omsætning overskrider grænsen på 50.000 kr. 

Du har en hobbyvirksomhed, hvis dit primære formål er at dyrke en interesse – og ikke tjene penge. Derudover er der andre kriterier, der skal med i vurderingen. Det vil blandt andet pege i retning af en hobbyvirksomhed, hvis:

  • Omfanget af din virksomhed ikke er særlig stort, og du fx har et fuldtidsjob ved siden af. Du skal altså ikke være afhængig af indtægtskilden fra din virksomhed
  • Der løbende er underskud i din virksomhed, og der ikke bare er tale om opstartsvanskeligheder i en ung virksomhed

I sidste ende er det Skattestyrelsen, der afgør, om der er tale om en hobbyvirksomhed. 

Det kan også være, at Skattestyrelsen anser dig for at være lønmodtager, og så skal der heller ikke moms på dine konsulentydelser. Det kan ske, hvis du er ansat som konsulent hos en arbejdsgiver, der blandt andet bærer den økonomiske risiko ved dit arbejde, og som bestemmer, hvordan dit arbejde skal udføres

På den måde kan du fejlagtigt tro, at du fx er konsulent i din egen enkeltmandsvirksomhed, selvom du faktisk kategoriseres som lønmodtager på grund af dit ansættelsesforhold. 

Der er altså flere forhold, der spiller ind, når du skal afgøre, om der skal moms på dine konsulentydelser eller ej. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din virksomhed skal momsregistreres, kan du altid kontakte Skattestyrelsen og høre nærmere om, hvad der gælder for dig. 

Du skal være opmærksom på, at hvis du ikke skal eller kan momsregistreres, er du typisk pålagt at betale lønsumsafgift i stedet. 

Hvordan indberetter du moms på konsulentydelser?

Hvis du er momsregistreret, skal du indberette moms til Skattestyrelsen. Du kan enten lade Dinero overføre dine momstal til skattestyrelsen for dig, eller du kan gøre det selv.

Hvis du vælger at gøre det selv, skal du logge på TastSelv Erhverv og derefter klikke på “Moms” → “Momsindberetning” → “Indberet moms”.

1.

TastSelv Erhverv, "Moms" er valgt.

2.

TastSelv Erhverv, "Momsindberetning" er valgt.

3.

TastSelv Erhverv, "Indberet moms" er valgt.

Her skal du oplyse salgsmomsen, altså hvor meget du sammenlagt har modtaget i moms for konsulentydelserne.
Det er også her, du skal registrere eventuel købsmoms, som er det beløb, der er lagt til prisen på en vare/ydelse, du selv har købt.

Dinero kan bogføre din moms

Når du fører momsregnskab, er det vigtigt, at det fremgår tydeligt, hvilke varer og ydelser du har købt og solgt, og det er vigtigt, at du holder købs- og salgsmomsen adskilt. Dinero hjælper dig med at bevare overblikket. Læs mere her.

Hvor ofte du skal indberette moms, afhænger af, hvor meget du omsætter for. Nystartede virksomheder skal indberette moms pr. kvartal, men efter minimum 1,5 år skal du indberette: 

  • Halvårligt, hvis du omsætter for mindre end 5 mio. kr. om året.
  • Hvert kvartal, hvis du omsætter for mellem 5-50 mio. kr. om året.
  • Hver måned, hvis du omsætter for mere end 50 mio. kr. om året. 

Når du har indberettet moms, ved Skattestyrelsen, om du skal betale eller har moms til gode, alt efter hvor meget du har købt og solgt. Hvis du skal betale moms, kan du betale det skyldige beløb med det elektronisk indbetalingskort, du får med din momskvittering. 

Hvis du sælger konsulentydelser i udlandet

Hvis du sælger dine konsulentydelser til virksomheder i andre EU-lande, gælder omvendt betalingspligt. Fordi der er omvendt betalingspligt, kan du undlade moms, når du sender regningen. 

Dermed overlader du det til din kunde at betale korrekt moms af din konsulentydelse. Så behøver du ikke at sætte dig ind i andre landes fremmede momsregler. Omvendt betalingspligt er altså til for at gøre livet lettere for dem, der sælger varer og ydelser på tværs af landegrænser.

Fordi der er omvendt betalingspligt, behøver du heller ikke at momsregistrere din konsulentvirksomhed i det land, du sælger din ydelse i. 

Du får dog kun glæde af reglerne om omvendt betalingspligt, når det gælder moms på konsulentydelser til virksomheder. Sælger du dine ydelser til private, er du som udgangspunkt selv ansvarlig for at opkræve moms. 

Der er altid undtagelser, og er du i tvivl om, hvorvidt der skal moms på dine konsulentydelser, når du handler med udlandet, er det en god idé at spørge en revisor til råds.

Husk momsfradraget

Hvis du som virksomhed køber en konsulentydelse, har du i mange tilfælde ret til at trække momsen fra. Der er dog en del regler, du skal holde styr på, når det handler om momsfradrag. Læs mere her.

Oftest stillede spørgsmål

Der er som udgangspunkt moms på konsulentydelser, men det kommer dog an på en del forhold. Hvis du som konsulent fx har en momspligtig omsætning på under 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode, behøver du ikke at blive momsregistreret. Når du ikke er momsregistreret, skal der heller ikke moms på dine konsulentydelser.

Du skal indberette moms på konsulentydelser i TastSelv Erhverv på Skattestyrelsens hjemmeside. Her skal du oplyse den moms, du har modtaget for dine ydelser (salgsmoms). Derudover skal du oplyse den moms, du har betalt for varer/ydelser, du har købt (købsmoms). Det er vigtigt, at du holder salgs- og købsmoms adskilt, og at du kan dokumentere, hvilke varer/ydelser du har købt og solgt. 



Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

  1. Hej Michael H

    For at svare på dit spørgsmål mangler vi lidt flere informationer, så vi ikke risikerer at give dig et forkert svar. Jeg vil derfor anbefale at du uddyber dit spørgsmål og skriver til os enten på vores chat mellem 8-23 eller på vores mail support@dinero.dk.

    Vi ser frem til at høre fra dig 🙏

    De bedste hilsner

    Endrit – Dinero Support

  2. Er der moms på udenlandsk konsulent arbejde. Fx. hvis jeg får hjælp til en kode eller noget grafisk design?

    1. Hej Jette

      Når to virksomheder handler på tværs af landegrænser, altså som i dit tilfælde her f.eks. køber hjælp til at få lavet noget kode, så skal du ikke betale moms. Du oplyser den sælgende virksomhed om dit CVR-nr. og så sender de dig en faktura uden moms.

      Der vil være tale om erhvervsmoms, hvor du skal afregne salgsmoms af det købte, men du har på samme tid fradrag for denne salgsmoms i din købsmoms, hvilket betyder at du ikke skal betale denne moms, men det samlet set giver 0.

      Du kan læse mere om det lige her: https://dinero.dk/support/erhvervelsesmoms/

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram