NemHandel Fakturablanketten

NemHandel Fakturablanketten er en blanket, som virksomheder kan bruge til at sende e-fakturaer til offentlige myndigheder i Danmark. Det er nemlig et krav, at offentlige myndigheder og institutioner skal modtage fakturaer elektronisk, og at det skal ske via NemHandel. Du finder blanketten på virk.dk, og den er gratis at bruge.

  • Læsetid: 5 min.

  • Sidst opdateret 27/04/2023

Med Dinero kan du nemt og hurtigt sende elektroniske fakturaer.

Hvad er NemHandel Fakturablanketten?

På virk.dk kan du finde NemHandel Fakturablanketten. Den kan virksomheder bruge til at sende elektroniske fakturaer, også kaldet e-fakturaer, samt kreditnotaer til offentlige myndigheder gratis.

Du kan ikke bruge den til at sende andet end fakturaer og kreditnotaer. Og du kan heller ikke bruge den til at sende fakturaer og kreditnotaer til private.

For modsat offentlige myndigheder og institutioner er det ikke et lovkrav for private virksomheder at registrere sig i NemHandelsregistret. De må modtage fakturaer, som de vil.

Hvad er fordelene ved en elektronisk faktura?

For offentlige myndigheder og institutioner er det et krav at modtage den særlige type elektroniske fakturaer, der hedder EAN-fakturaer. Men mange virksomheder, også private, bruger e-fakturering i et eller andet format på grund af de mange fordele:

  • Du sikrer, at dine fakturaer havner i kundens system og ikke i en papirbunke på et rodet skrivebord
  • Du kan bogføre dine fakturaer automatisk
  • Det er nemt og hurtigt
  • Du undgår papirspild

Uanset om du bruger NemHandel Fakturablanketten eller et regnskabsprogram, kan du med e-fakturering sende og behandle fakturaer til kunden digitalt. På den måde undgår du krøllede kvitteringer og tykke ringbind. 

E-fakturering gør det både hurtigere og nemmere at holde styr på dine fakturaer. Og så sikrer du, at fakturaen ikke forsvinder i en bunke papirer på kundens skrivebord eller indbakke.

Det er i den forbindelse vigtigt at afklare, at e-fakturaer og EAN-fakturaer ikke er det samme. E-fakturaer, eller elektroniske fakturaer, er en betegnelse for alle fakturaer, der bliver sendt elektronisk – uanset format.

Det vil sige, at du kan sende e-fakturaer over fx mail, direkte fra økonomisystem til økonomisystem eller som PDF. EAN-fakturaer adskiller sig fra almindelige e-fakturaer ved, at de skal indeholde et EAN-nummer.

Mens e-fakturaer kan sendes i et hvilket som helst format, bliver EAN-fakturaer altid sendt i formatet OIOUBL – altså direkte fra økonomisystem til økonomisystem uden menneskelig indblanding. 

Offentlige myndigheder og institutioner skal modtage EAN-fakturaer. Men det er ikke et krav for private virksomheder.

Hvad er NemHandel?

NemHandel er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen og er et fælles, sikkert vejnet for offentlige myndigheder og institutioners handel på internettet. Alle offentlige myndigheder og institutioner skal være tilknyttet NemHandel.

NemHandel har selv lavet en gratis fakturablanket, NemHandel Fakturablanketten, som gør det muligt for virksomheder at sende fakturaer til offentlige myndigheder og institutioner via NemHandel. Men man skal ikke nødvendigvis bruge deres blanket – du kan også bruge et regnskabsprogram, der understøtter NemHandel, som fx Dinero.

Hvis du vil finde ud af, om din kunde bruger NemHandel, kan du tjekke, om kunden er tilmeldt NemHandelsregistret. NemHandelsregistret er det største register for elektronisk fakturering.

Sådan bruger du NemHandel Fakturablanketten

For at bruge NemHandel Fakturablanketten skal du bruge din modtagers EAN-nummer. Et EAN-nummer kan sammenlignes med en adresse, så Fakturablanketten sendes til den rigtige modtager. 

Et EAN-nummer er et nummer, som alle offentlige institutioner skal have. Ligesom et CPR- eller CVR-nummer kan et EAN-nummer identificere en køber, sender, leverandør, producent, leveringssted eller lignende. Et EAN-nummer er altså, ligesom et CPR-nummer, unikt.

Om du kalder det et EAN-nummer eller et GLN-nummer går ud på ét. Rent teknisk er det nemlig det samme. Oprindeligt blev systemet lavet til Europa, hvorfor det hed EAN (European Article Number), men siden er det blevet udvidet til at omfatte hele verden – derfor GLN (Global Location Number.)

Vær opmærksom på, at kommuner og offentlige virksomheder kan have flere EAN-numre tilknyttet. Brug vores EAN-nummer-register til at finde EAN-nummeret til den specifikke afdeling/lokation, der skal modtage Fakturablanketten. 

Udfyld Fakturablanketten med EAN og andre relevante oplysninger

Du finder NemHandel Fakturablanketten på virk.dk. Med dit NemID eller medarbejdersignatur logger du ind på selvbetjeningen, og når du er logget ind, kommer du til første del af NemHandel Fakturablanketten:

Her udfylder du felterne for at sende din faktura eller kreditnota direkte til en myndighed eller offentlig institution.

GLN/EAN-nummeret kan du enten finde via vores register, hvis nummeret ellers ligger tilgængeligt på nettet. Nogle steder har de ikke lagt dem på nettet, og der må du først bede om at få det udleveret.

Når du har tastet GLN/EAN-nummeret og din e-mail, kommer du videre til den anden del af NemHandel Fakturablanketten:

Opret faktura
NemHandel

Her kan du udfylde resten af blanketten på samme måde, som du normalt laver en faktura. Derefter sender du fakturaen. Får du brug for hjælp undervejs, har NemHandel en support, du kan kontakte.

Oftest stillede spørgsmål

Du skal bruge dit NemID eller medarbejdersignatur samt det EAN/GLN-nummer, du skal sende til. Først logger du ind på selvbetjeningen på virk.dk med dit NemID eller medarbejdersignatur. Derefter taster du det EAN/GLN-nummer, du skal sende fakturaen til, samt din e-mail. Til sidst udfylder du blanketten.

Først tilføjer du EAN/GLN-nummeret til din kunde. Så opretter du din EAN-faktura på samme måde, som du opretter en normal faktura. Det er nemt og hurtigt. Med Dinero Starter kan du lave begrænsede antal EAN-fakturaer, mens du med Dinero Pro har ubegrænset adgang.

Private virksomheder kan selv bestemme, hvor og hvordan de vil modtage deres fakturaer. Det kan offentlige myndigheder og institutioner ikke. De skal modtage dem digitalt via den sikre NemHandel infrastruktur, som Digitaliseringsstyrelsen står bag.

Det kan du kun gøre, hvis de er tilmeldt NemHandelsregistret. Men det er de færreste private virksomheder, der er det. Så derfor kan du altid sende med et regnskabsprogram som Dinero. Se her, hvordan du laver en faktura i Dinero. Du kan ikke bruge NemHandel Fakturablanketten til det.

 

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til NemHandel Fakturablanketten

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram