Statsautoriseret revisor

De højest uddannede revisorer kan få den beskyttede titel statsautoriseret revisor. Det, at titlen er beskyttet, betyder, at ikke alle revisorer kan kalde sig for statsautoriserede revisorer. Det kræver en særlig revisoreksamen, som tilbydes af Erhvervsstyrelsen.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 16/03/2022

Leder du efter en statsautoriseret revisor, som er tæt på dig og kender Dinero? I vores oversigt kan du nemt finde en lokal statsautoriseret revisor, som kan hjælpe dig.

Hvad er en statsautoriseret revisor?

Titlen revisor er ikke beskyttet. Det vil sige, at enhver i princippet kan kalde sig for revisor. Men det er ikke, hvem som helst der kan kalde sig for statsautoriseret revisor. Det er en beskyttet titel, som kun de, der har gennemgået en særlig uddannelse, kan kalde sig.

En statsautoriseret revisor må udføre revision på regnskaber for de børsnoterede selskaber og får i mange tilfælde en højere løn end de andre revisorer uden titlen inden for branchen.

Hvis du leder efter en professionel revisor eller bogholder, har vi gjort det nemt for dig. Klik på linket, og find en nær dig.

Hvordan uddanner du dig til statsautoriseret revisor?

En ting er at uddanne dig til revisor. En anden ting er at uddanne dig til statsautoriseret revisor. Vejen til at blive statsaut. revisor er en længere uddannelse med flere trin undervejs.

Det første skridt på vejen er, at du tager uddannelsen cand.merc.aud. Herefter skal du ud i erhvervslivet og have praktisk erfaring inden for revisorfaget. Når du har optjent praktisk erfaring på et godkendt revisionskontor i 1-3 år, kan du gå op til en særlig revisoreksamen, som bliver afholdt af Erhvervsstyrelsen. Her skal du op i både tre skriftlige og en mundtlig prøve. Består du disse revisoreksamener, kan du kalde dig for statsautoriseret revisor.

Hvad er en registreret revisor?

Som revisor har du flere forskellige muligheder, hvis du gerne vil have en beskyttet titel.

En registreret revisor er en beskyttet titel lige såvel som autoriseret revisor. Måden, som du får titlen på, er dog anderledes. For at blive registreret revisor er det ikke et krav, at du har en cand.merc.aud. Du kan blive indstillet til kvalifikationseksamen, hvis du for eksempelvis har en HA-uddannelse, en HD-uddannelse eller en kandidateksamen i økonomi. Består du Erhvervsstyrelsens kvalifikationseksamen, får du tildelt titlen registreret revisor.

Der er stadig masser af registrerede revisorer inden for branchen, men de vil langsomt blive udfaset. De sidste kvalifikationseksamener bliver afholdt fra 2017-2019. Derefter vil der ikke blive udklækket flere registrerede revisorer. De, der allerede har fået titlen, vil dog fortsat have ret til at bruge den.

Hvad er en godkendt revisor?

En godkendt revisor er en beskyttet titel på samme vis som statsautoriseret revisor og registreret revisor. Det er en såkaldt samlebetegnelse for de to andre titler, og er du statsaut. revisor, er du automatisk også en godkendt revisor. Det samme gælder, hvis du er tildelt titlen registreret revisor. Så er du også automatisk en godkendt revisor.

Det at kunne kalde sig for godkendt revisor er et kvalitetsstempel, og især de større virksomheder anvender udelukkende godkendte revisorer til at stå for deres revisionsopgaver.

Foreningen for statsautoriseret revisorer

En statsautoriseret revisor vil ofte være medlem af foreningen for statsautoriserede revisorer – FSR. Der findes også en anden revisorforeninger – FDR, som er for både godkendte og ikke-godkendte revisorer.

En revisors medlemskab i en af foreningerne er din sikkerhed for, hvilken uddannelsesbaggrund, din revisor har. Samtidig vil et sådan medlemskab som regel være din sikkerhed mod revisor fejl.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram