Finansiering til køb af virksomhed

Står du og skal overtage en virksomhed, men er i tvivl om, hvordan du finansiere købet? Vi har undersøgt mulighederne for dig – læs med her, og bliv klogere på dine muligheder for finansiering.


Hvad er mine muligheder?

Der findes efterhånden forholdsvis mange måder at indhente kapital på til finansiering til køb af virksomhed. Det er de færreste, der har pengene til at betale kontant, når de vil gøre virksomhedsejer-drømmen til virkelighed. 

Hvis du på et tidspunkt skal have adgang til følsomme oplysninger, kan det være, at virksomheden vil have, du underskriver en NDA. Det er dog meget almindeligt i den slags situationer.

Vi har samlet relevante finansieringsmuligheder, som er værd at undersøge, inden du tager springet. Bliv klogere på finansiering og de forskellige muligheder i de kommende afsnit.

Sælgerfinansiering – bryd betaling op i flere dele

Sælgerfinansiering eller “udskudt købesum” betyder, at du kan bryde betalingen af virksomheden op i mindre bidder. Sælgerfinansiering kan typisk deles op i to typer:

Ved earn-out bygger aftalen på, hvordan virksomheden performer. Derfor er sælgerfinansieringen her varierende og kan fx være 50% af virksomhedens overskud, indtil gælden er indfriet.  

Med sælgerfinansiering ved kredit er du ikke afhængig af, hvordan virksomheden klarer sig fremover – aftalen er typisk forrentet og uden bankgaranti. Med andre ord betaler du altså en fast ydelse over en periode, indtil prisen på virksomheden er betalt af. 

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge muligheder, hvor vi anbefaler dig at drøfte det med professionelle rådgivere. Hvis du er i tvivl om værdien af en virksomhed, kan du beregne værdien af en virksomhed med forskellige værdiansættelsesmetoder.

Investor – mere end bare penge

En investor er en eller flere personer, der kan bidrage med ressourcer som kapital, netværk og/eller viden. Det kan deles op i to typer:

  • Aktiv/strategisk investor – bidrager med viden, netværk og/eller kapital.
  • Passiv investor – bidrager udelukkende med kapital.

Det er væsentligt at huske på, at det er sjældent, nogen bare kommer med penge uden at forvente noget retur. En investor er interesseret i, at indskuddet giver et godt afkast, og du kan derfor risikere, at de vil blande sig i driften af virksomheden. 

Det kan både være godt og skidt. Du har mulighed for at få en god sparringspartner, men det kan også være tidskrævende og omstændigt. 

Banklån eller erhvervslån – klassikeren

Nok ikke det mest chokerende punkt på listen, da de fleste kender til et godt gammeldags banklån. Det kan dog være rigtig svært at få godkendt et lån hos banken, og det tager tid. 

Dine chancer for et godkendt lån vil uden tvivl blive bedre, hvis du kan fremvise tidligere regnskaber med overskud og eventuelt en god forretningsplan for din nye virksomhed. 

Står du derimod og har akut brug for kapital, kan alle Dinero-brugere søge erhvervslån hos vores samarbejdspartner, Qred. Det tager under et minut at ansøge, og du kan låne op til 1.000.000 kr. Derudover er det gratis at ansøge, og der er intet oprettelsesgebyr eller omkostninger hvis du vil indfri lånet før tid.

Crowdfunding – flere små investorer

Du har nok hørt “mange bække små”-udtrykket før – og det er groft sagt essensen ved crowdfunding. Det fungerer på den måde, at personer, der er interesseret i dit projekt/idé, kan byde ind med det beløb, de ønsker at bidrage med. 

Det foregår typisk online på en crowdfunding-platform, hvor du præsenterer din idé og dermed tiltrækker investorer.

Oftest stillede spørgsmål

Beløbet, du kan låne, afhænger af, hvilken form for finansiering du vælger til købet af din virksomhed. I Dinero samarbejder vi med Qred, hvor du kan ansøge gratis på under et minut og låne op til 1.000.000 kr.

Der er mange muligheder, hvis du ønsker finansiering til din virksomhed. Det kan enten foregå ved et klassisk banklån, en investor, crowdfunding eller noget helt fjerde.

Du behøver ikke nødvendigvis kontanter for at købe dig ind i en virksomhed. For at blive medejer i en virksomhed kan du investere dit netværk, viden og/eller kapital og få en anpart eller aktier i virksomheden.

Hvis du finder en virksomhed, du finder interessant, kan du selv tage kontakt til ejer. Ellers kan du bruge en virksomhedsbørs, hvor virksomhedsejere søger investorer/medejere.

Portræt af Nicklas Aabech
Nicklas Aabech Dinero
Nicklas er Digital Marketing Manager hos Dinero. Han sørger for, at vores løsninger og relevante tilbud når ud til såvel nuværende som potentielle Dinero-brugere, og hjælper i ny og næ til med at producere brugbart indhold til såvel Dinero-brugere og andre, der sidder med gode spørgsmål derude.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram