Sådan bliver du medejer i en virksomhed – guide til medejerskab

Overvejer du at blive medejer af en virksomhed? Du kan investere i en virksomhed på flere måder, og det behøver ikke være med kontanter.


Indlægget er en del af vores ny virksomhed-univers

Du bliver medejer i en virksomhed ved at investere din viden, netværk og/eller kapital. Det kræver tid at finde den rigtige virksomhed, og der er mange ting, du skal overveje, inden du investerer. I dette blogindlæg viser vi dig, hvordan du bliver medejer i en virksomhed, og hvad du skal være særligt opmærksom på. 

Hvad betyder medejerskab egentlig?

Medejerskab betyder helt grundlæggende at have ejendomsretten til noget i fællesskab med andre. Som medejer af en virksomhed ejer du en del af virksomheden. Har du en aktie i et selskab, har du faktisk et medejerskab af den virksomhed. Du hedder bare en aktionær. 

Du kan investere i en virksomhed på flere måder. Typisk sker det ved, at du køber aktier eller anparter i en virksomhed. I stedet for kapital kan du bidrage med viden og netværk, som hjælper virksomheden med at udvikle sig. Størrelsen på medejerskabet afgør typisk, hvor meget medindflydelse du har. 

Det er heller ikke usædvanligt, at medarbejdere bliver medejere i virksomheder. Den store fordel ved det er især, at det er nemmere at fastholde gode og dygtige medarbejdere. Medarbejderaktier ses især i nystartede virksomheder, som ikke har mange penge til løn.

Du kan blive medejer af et anpartsselskab (ApS), interessentskab (I/S) og et aktieselskab (A/S). Læs mere under “Medejer af enkeltmandsvirksomhed”, hvis du har fundet en enkeltmandsvirksomhed, du gerne vil være en del af.

Men hvordan bliver man forretningspartner i en virksomhed? Der er flere ting, du skal være opmærksom på, inden du bliver partner i et firma – eller inviterer en forretningspartner ind i din egen virksomhed. Læs mere via linket.

Er en medejer og en investor det samme?

Helt overordnet er en medejer og investor det samme. Når en investor køber sig ind i en virksomhed, bliver han nemlig automatisk medejer af virksomheden. 

Der er dog alligevel en forskel på de to, hvis du ser på formålet med investeringen. En investor har som regel et mål og en tidshorisont med medejerskabet. Målet er typisk, at virksomheden fx skal sælges eller børsnoteres, så investoren får sin investering hjem igen.

En medejer er derimod en person, som typisk bliver en del af virksomheden på den længere bane. 

Aktivt eller passivt medejerskab?

Når du bliver medejer, er du enten en aktiv eller passiv en af slagsen. Det afhænger af, hvilke ressourcer du bidrager med. Du er en aktiv medejer/investor, hvis du bidrager med både penge, netværk og viden. Du er derimod en passiv medejer/investor, hvis du kun bidrager med kapital. 

Når du investerer i en virksomhed med kapital i bytte for ejerandele, kaldes det for egenkapitalinvestering. Det er en direkte investering i virksomheden, hvor du som medejer også tager del i de eventuelle risici, der er forbundet med virksomheden. Hvis virksomheden klarer sig godt, får du også del i fortjenesten. 

Det er op til dig – og virksomheden – om du vil være en aktiv eller passiv medejer. Hvis du er en aktiv medejer, er du med til at styre slagets gang. Et passivt medejerskab er et godt alternativ til andre investeringer, hvis du tror på virksomheden, men ikke har meget erfaring eller et stort netværk inden for det område.

Bliv medejer af en virksomhed

Bliv medejer af en virksomhed, og hjælp dem i den rigtige retning. Du skal overveje, hvor meget eller hvor lidt ejerskab, du er tilfreds med. Jo større medejerskabet er, jo mere indflydelse får du typisk.

Inden du kaster dig ud i medejerskabets mange glæder, skal du overveje, hvad du får ud af det, og hvor stor en risiko du er villig til at tage. Det vil selvfølgelig altid være en konkret vurdering, når muligheden byder sig, men det er vigtigt, du tænker over disse ting, inden du investerer i en virksomhed. 

Proces til at finde den rigtige virksomhed:

  • Hvad søger du helt specifikt efter?
  • Er der virksomheder i din branche eller personlige netværk matcher dine kriterier
  • Undersøg virksomhedens forretningsmodel og team grundigt
  • Hvor stærkt og unikt er konceptet?
  • Se nærmere på nøgletallene – fx værdiansættelse.
  • Snak med folkene bag – både medejere og ansatte
  • Kan I blive enige et samarbejde for virksomheden?
  • Underskrivelse af dokumenter

Vi anbefaler, at du altid sætter godt med tid af til at undersøge og vælge den rigtige virksomhed. Det kræver tålmodighed at finde den rigtige. Det er en god ide at få hjælp af fx revisorer og advokater, hvis du ikke er ekspert på de forskellige områder. 

Mange virksomheder leder efter nye medejere, som kan hjælpe dem med at tage det næste skridt i deres rejse. Hvis du er klar til at blive medejer af en virksomhed, finder du link til flere store og populære portaler under “Nye medejere af virksomheder søges flere steder”. 

Opret et holdingselskab til dine medejerskaber

Hvis du ikke allerede har et, anbefaler vi, at du opretter et holdingselskab og køber aktierne/anparterne gennem det. Et holdingselskab er designet til at eje aktier og anparter i andre virksomheder og har flere fordele. 

Når du sælger dine aktier eller anparter, er det fx skattefrit, da det er selskabet, der sælger dem. Hvis du personligt sælger dem, bliver du beskattet af hele avancen. Ejer du mere end 10% i en virksomhed, er udbyttet skattefrit, hvis det overføres til holdingselskabet.

Få hjælp til hele processen ved oprettelse af et holdingselskab. Lad os oprette selskabet for dig, så du slipper for besværet. 

Hvad skal jeg være opmærksom på som ny medejer?

Du skal selvfølgelig have styr på alt det juridiske og tekniske, inden du skriver under. Det gør du bedst med en ejeraftale, hvor I bliver enige om betingelserne for samarbejdet. Vi anbefaler, at du får hjælp af en advokat til denne proces.

Hvis du bidrager med unik og beskyttet viden, bør du overveje en Non Disclosure Agreement (NDA). Det er faktisk en god ide med en NDA allerede i forhandlingsfasen, så du beskytter fortrolig information bedst mulig – både din og virksomheden.

Du investerer ikke kun i virksomheden, når du bliver medejer. Du investerer også i personerne i og omkring virksomheden – lige fra manden på gulvet til de andre medejere. Derfor er det også en god ide at undersøge, hvad det er for nogle mennesker, du køber ind i. 

Hvad er en ejeraftale?

En ejeraftale sætter rammerne for samarbejdet i virksomheden. Det er især magt, økonomi og exit (hvis du eller en anden medejer forlader virksomheden), som er vigtigt at få styr på med en ejeraftale.

En ejeraftale indeholder typisk:

  • Hvilke (større) beslutninger der kræver enighed blandt alle medejerne, og hvilke beslutninger fx en direktør selv kan træffe
  • Hvordan udbyttebetaling foregår – skal en medejer med en lille andel kunne kræve udbytte?
  • Hvad der sker med medejerskabet, hvis en medejer dør
  • En konkurrenceklausul, hvis en medejer sælger sine anparter/aktier
  • Vilkår ved salg af aktier/anparter i virksomheden

Ejeraftalen skal skræddersys, så den passer til jeres specifikke situation og behov. Derfor er det en god ide at få hjælp af en advokat til at udfylde den korrekt. Det gælder også selve købs-/overdragelsesaftalen

Hvis du gerne vil undersøge virksomheden lidt mere grundigt, er en hensigtserklæring en god løsning. Du får typisk mulighed for at undersøge virksomheden nærmere, hvis du underskriver erklæringen, som  er ikke juridisk bindende.  

Medejer af enkeltmandsvirksomhed

Du kan ikke blive medejer af en enkeltmandsvirksomhed, da der kun kan være én ejer af denne virksomhedstype – som navnet også antyder. 

Men hvis du har snakket med ejeren af en enkeltmandsvirksomhed om at blive medejer, skal ejeren omlægge den til fx et I/S, ApS eller A/S, som du så kan blive medejer af. 

Nye medejere af virksomheder søges flere steder

Hvis du gerne vil være medejer af en virksomhed, har du to muligheder. Du kan enten kontakte en interessant virksomhed direkte eller besøge en virksomhedsbørs. 

Nye medejere af virksomheder søges fx på disse store virksomhedsbørser:

På virksomhedsbørserne finder du mange virksomheder, der mangler penge til deres projekter. Det er ikke alle virksomheder, du kan blive medejer af. Nogle sælger fx hele virksomheden og ønsker ikke en medejer. 

Det er ikke kun på virksomhedsbørser, at nye medejere til virksomheder søges. På fx Amino.dk finder du flere indlæg, hvor virksomhedsejere søger medejere.

Spørgsmål og svar

Hvad betyder medejerskab?

Medejerskab betyder, at du ejer noget i fællesskab med andre.

Hvordan bliver jeg medejer i en virksomhed?

Du bliver medejer i en virksomhed ved at investere penge, netværk og/eller penge. Du kan enten kontakte virksomheder direkte eller bruge en virksomhedsbørs, hvor virksomhedsejere søger investorer.

Er en medejer og en investor det samme?

En investor er også medejer af en virksomhed. En investor har dog typisk en kortere tidshorisont for investeringen end en klassisk medejer. Investorens mål er som regel et salg eller børsnotering af virksomheden.

Kan jeg blive medejer af en enkeltmandsvirksomhed?

Du kan ikke blive medejer af en enkeltmandsvirksomhed. Ejeren skal først omlægge sin virksomhed til et I/S, ApS eller A/S, før du kan blive medejer af virksomheden.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

8 kommentarer

  1. Hej Lasse jeg har et APS som producere emner jeg har fundet et firma der hjælpe med at sælge de emner, vi har lavet en aftale om at når vi har solgt x antal styk bliver de medejere i firmaet 50/50 det vil ca tage 2 år , nu vil de ikke vente længer og være medejerne nu. hvordan gør man det. den profit der kommer over de næste par år skal være med til købe maskiner så produktionen kan følge med og overskuddet gøre at de ikke skal betale noget for at blive medejere.

    1. Hej Jesper

      Dette ligger desværre lidt ud over hvad vi kan vejlede inden for her i Dinero 🙏

      Jeg vil derfor anbefale du kontakter en revisor omkring dette og rådfører dig hos 🙂

      Du må have en rigtig dejlig dag!

      De bedste hilsner, Theresa – Dinero support

  2. Hej Lasse. Jeg har et enkeltmandsfirma som jeg skal lave om til et interessentskab. Kan det nye firma have samme navn?

    1. Hej Brian

      Som udgangspunkt burde der ikke være noget i vejen for at føre navnet med over – dog får du et nyt CVR-nummer.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  3. Hej Lasse, Ejerskab på feks., 10 % og efter 2 år 25 % i nystartet dansk ApS. Hvordan er jeg stillet ved.: Et evt., underskud i et regnskabsår ?

    Er evt., overskud i et regnskabsår ?

    Ser frem til din tilbagemelding – på forhånd tak. Mvh. Henrik Christensen.

    1. Hej Henrik

      Det kræver nok en yderligere forklaring af din konkrete sag, før jeg kan give dig et helt præcist svar på ovenstående.

      Jeg er næsten også sikker på, det rækker en smule udover, hvad vi konkret kan vejlede dig i og jeg vil derfor anbefale du tager fat i en revisor, der kan give dig et mere konkret svar 🙂

      De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

  4. Hej Lasse Min mand er ejer af anpartsselskab (ApS) og ønsker, at starte et nyt firma op under det som SE. Min bror ønsker at blive medejer af SE firmaet, ved du om dette er muligt ?

    1. Hej Adila

      Det er muligt ja, men i skal desværre nok have fat i revisor der kan skabe jer den rigtig konstellation.

      De bedste hilsner Frederik Nielsen

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram