Hvad er et kapitalafkast?
Når du driver en virksomhed som selvstændig erhvervsdrivende, kan du selv vælge, hvordan du vil beskattes. Vælger du at gå med kapitalafkastordningen, kan du ikke undgå at støde på begrebet kapitalafkast.
Med kapitalafkastordningen fungerer det på den måde, at du skal beregne et kapitalafkast af de aktiver, der er i virksomheden. Ud fra det kan du så beregne, hvor meget du skal betale i skat, og hvor meget din kapitalindkomst skal forhøjes.
For at forstå hvad et kapitalafkast er, bliver vi nødt til at dykke lidt længere ned i selve kapitalafkastordningen.
Hvad går kapitalafkastordningen ud på?
Kapitalafkastordningen er en af de muligheder, du har, når du skal vælge beskatningsordning som selvstændig erhvervsdrivende. Det er en ordning, som kan give dig en række af økonomiske fordele.
En af fordelene er, at du skal betale mindre i skat, når det kommer til en del af overskuddet i din virksomhed. Vi har her at gøre med den del, der bliver kaldt for et kapitalafkast. Kapitalafkastet bliver nemlig beskattet som en kapitalindkomst i stedet for at blive beskattet som personlig indkomst.
Dermed kan du opnå en besparelse på dit AM-bidrag, og så kan du også opnå en reduktion i forhold til den bundskat og den topskat, du skal betale.
Den administrative del fylder ikke meget, når du vælger at gå med kapitalafkastordningen, og du er ikke underlagt bogføringspligten. Du behøver heller ikke bekymre dig om, hvorvidt der er strenge krav, når det kommer til at skelne mellem din privatøkonomi og økonomien i din virksomhed. Det er nemlig ikke tilfældet med kapitalafkastordningen.
Beregning af kapitalafkast – sådan gør du
Når du skal i gang med at beregne dit kapitalafkast, så du kan finde ud af, hvor meget du skal betale i skat, skal du som det første have opgjort din virksomheds aktiver og værdien heraf. Det er netop det, der udgør kapitalafkastgrundlaget.
Du skal som udgangspunkt ikke tage hverken finansielle aktiver eller diverse gældsposter med i din beregning.
Eksempel på, hvordan du beregner dit kapitalafkast
Fast ejendom | 2.000.000 kr. |
Maskiner | 200.000 kr. |
Besætning | 400.000 kr. |
Nedskrivning | – 100.000 kr. |
Kapitalafkastgrundlag i alt | 2.500.000 kr. |
Når du har dit kapitalafkastgrundlag på plads, skal du have fat i taksten for kapitalafkast for det pågældende år. Den kan du finde hos SKAT.
I 2022 lå satsen på 0%, og på nuværende tidspunkt er satsen for 2023 endnu ikke blevet fastsat. Kommer satsen til at ligge på 0% igen, vil du ud fra ovenstående kapitalafkastgrundlag komme frem til et kapitalafkast på 0 kr.
Når du har regnet dit kapitalafkast ud, kan du nu trække det fra din personlige indkomst. Husk at du skal anføre det beløb, du har trukket fra i din personlige indkomst, i rubrikken for kapitalindkomst.
Da taksten for kapitalafkast i øjeblikket ligger på 0%, er der altså ingen skattemæssige fordele ved at bruge kapitalafkastordningen frem for personskatteloven.
Hvad har du af andre muligheder end kapitalafkastordningen?
Som selvstændig erhvervsdrivende kan du vælge frit mellem tre forskellige beskatningsordninger:
Spørgsmål & svar
Hvad er et kapitalafkast? Anvender du som selvstændig erhvervsdrivende kapitalafkastordningen, skal du beregne dit kapitalafkast. Så kan du drage nytte af en række af økonomiske fordele.
Hvad er kapitalafkastordningen? Som selvstændig erhvervsdrivende kan du vælge tre måder at blive beskattet på: Kapitalafkastordningen, virksomhedsordningen eller personskatteloven.
Hvordan beregner du dit kapitalafkast? Du beregner dit kapitalafkast ved at opgøre værdien af din virksomheds aktiver og holde den op imod den gældende sats for kapitalafkast. SKAT ændrer satsen hvert år.
Hvor skal du angive dit kapitalafkast? Det skal du på din selvangivelse. Her skal du have fat i rubrikken, der hedder kapitalindkomst.
Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Kapitalafkast – Hvad er det?