Hvad er et underskud?
Et underskud er, når dine udgifter er større end indtægterne. Hvis du fx har købt udstyr og brugt penge på at reklamere for din nye virksomhed, kan det godt være, at du har et underskud, da du endnu ikke har fået nok ordrer til at skabe et overskud.
Underskud er meget normalt i opstartsfasen. Du har også mulighed for at trække udgifter fra i enkeltmandsvirksomheden, hvis de er relateret til opstarten – og du overholder gældende betingelser.
Du kan som udgangspunkt ikke få fradrag for underskud, hvis du er lønmodtager, honorarmodtager eller driver en ikke-erhvervsmæssig virksomhed.
Fradrag for underskud i enkeltmandsvirksomhed
Du skal selvfølgelig betale skat af overskuddet i din enkeltmandsvirksomhed. Men du får også fradrag for underskuddet i virksomheden, hvis du beskattes efter reglerne i personskatteloven (se reglerne for VSO og kapitalafkastordningen længere nede i indlægget).
Du skal dog være opmærksom på, hvilken kategori Skattestyrelsen placerer dig i:
- Erhvervsmæssig virksomhed – du kan trække underskud i enkeltmandsvirksomhed fra i din personlige indkomst
- Ikke-erhvervsmæssig virksomhed – du kan ikke trække underskud fra
Forskellen på de to er primært, om du driver din virksomhed med det formål at opnå et overskud. En ikke-erhvervsmæssig virksomhed bruges fx til at dyrke ens fritidsinteresser. Skattestyrelsen har lavet et par eksempler på virksomheder, hvor du ikke får fradrag for underskuddet.
Det kan godt være, at du betragtes som en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, selvom målet er at få overskud. Hvis det er tilfældet, kan du ikke få fradrag for underskuddet, men du skal stadig betale skat af overskuddet.
Er underskuddet større end dine indtægter? Her har du to muligheder, så du stadig kan udnytte fradraget. Du kan enten overføre det til næste år eller overføre det til en samlevende ægtefælle, som så kan modregne det i sin personlige indkomst.
I tvivl om, du har en erhvervsmæssig virksomhed? Få svaret her
Hvis du er i tvivl om, du kan få fradrag for underskud i din enkeltmandsvirksomhed, har Skattestyrelsen lavet en test, du kan bruge. Den består af et par spørgsmål omkring formålet med virksomheden samt forventet omsætning.
Du skal bl.a. svare på:
- Risikerer du at tabe penge i din virksomhed?
- Giver din virksomhed overskud, eller er det realistisk, at den snart kommer til det?
- Får du en væsentlig del af din indkomst fra din virksomhed, eller er det realistisk, at du kan få det inden for 2-3 år?
- Er det realistisk, at du omsætter for over 50.000 kr. inden for de næste 12 måneder?
Grænsen på de 50.000 kr. er ikke kun relevant i forhold til, om du skal momsregistreres eller ej. Det kan også være relevant i forhold til, om du vurderes til reelt at have en hobbyvirksomhed eller en personligt ejet mindre virksomhed (PMV).
Der gælder andre regler for underskud i EMV med virksomhedsordningen
Underskud i enkeltmandsvirksomhed modregnes på en anden måde, hvis du bruger virksomhedsskatteordningen (VSO). Her er der nemlig en særlig rækkefølge, underskuddet skal modregnes på:
- Opsparet overskud med tillæg af virksomhedsskat
- Positiv nettokapitalindkomst
- Anden personlig indkomst uden for virksomhedsordningen
- I senere indkomstår efter reglerne i PSL § 13.stk. 3 og 4
Som du kan se, bliver underskud i enkeltmandsvirksomheden altså ikke automatisk modregnet i din personlige indkomst. Det skal altid modregnes i ovenstående rækkefølge. Du kan se eksempler på modregning via linket.
Underskud i enkeltmandsvirksomhed med kapitalafkastordningen skal først udlignes
Beskattes du efter reglerne i kapitalafkastordningen, får du heller ikke automatisk fradrag, som du kan modregne i din personlige indkomst. Her er nemlig også en særlig rækkefølge for, hvordan underskuddet skal håndteres:
- Underskuddet udlignes ved, at en eventuel henlæggelse til konjunkturudligning indtægtsføres
- Modregnes i øvrig personlig indkomst inden modregning i positiv nettokapitalindkomst
- Fortsat underskud modregnes efter PSL § 13.stk. 3 og 4
Underskuddet i sidste trin skal i samme omfang trækkes fra i bidragsgrundlaget, som det er tilfældet ved beskatning efter de almindelige regler i personskatteloven.
Skal du lukke enkeltmandsvirksomhed med gæld? Sådan gør du
Du kan nemt lukke en enkeltmandsvirksomhed med underskud. Der er nemlig ikke forskel på, om den er solvent eller insolvent. Det er dog en anden sag, hvis der er gæld i virksomheden.
Hvis der er gæld til kreditorer, skal du få styr på denne, før du kan lukke virksomheden. Det er nemlig ikke muligt at lukke en enkeltmandsvirksomhed med gæld – medmindre du vil erklæres personlig konkurs, hvilket giver andre udfordringer og problemer.
Husk, at du stadig skal oplyse overskud og underskud for regnskabsåret, selvom du har lukket din virksomhed. Der skal som regel også laves moms og ordnes andre ting – som du kan læse mere om via linket i starten af afsnittet.
Oftest stillede spørgsmål