Spring til indholdet

Læsetid: 7 minutter

Enkeltmandsvirksomhed-fradrag – det kan du trække fra

Husker du dine enkeltmandsvirksomhed-fradrag? Du kan nemlig få fradrag for mange af udgifterne, du har til at sikre din indtægt – og endda flere i forbindelse med opstarten. Hvis udgiften er både erhvervsmæssig og privat, kan du trække erhvervsdelen fra.

Enkeltmandvirksomhed-fradrag

Det er ikke kun udgifter, der udløser enkeltmandsvirksomhed-fradrag. Du kan nemlig også trække momsen fra på nogle af dine udgifter. Bliv meget klogere på, hvad du kan trække fra, og hvordan du gør, i dette indlæg. 

Forslag til fradrag i enkeltmandsvirksomhed

Mange er ikke klar over, at der faktisk er mange muligheder for fradrag i en personlig ejet virksomhed. Det betyder, at de risikerer at snyde sig selv og betale for meget i skat. Men, “hvad kan jeg trække fra i skat”, tænker du så. 

Du kan få enkeltmandsvirksomhed-fradrag for blandt andet:

 • Udgifter til varer, du sælger (varekøb)
 • Maskiner og inventar
 • Advokat- og revisorudgifter
 • Internet- og telefonudgifter
 • Husleje (for lokaler til virksomheden – ikke din private)
 • Vedligeholdelse, reparation og rengøring af lokaler
 • Brug af privat bil i virksomheden
 • Software og hardware
 • El og varme
 • Forsikringer
 • Fragt

Du kan fradrag for hjemmekontor, som er en del af din private bolig – det er dog sjældent, det godkendes. Hvis et rum er indrettet til kontor i privaten, vil det næsten altid kunne bruges privat også og dermed ikke være fradragsberettiget. 

Find dine skattefradrag med vores fradragsguide. Det er vigtigt, at du kan dokumentere udgifterne, du trækker fra. Med Dinero kan du uploade bilag, så det hele er dokumenteret og bogført korrekt. 

Sådan får du fradrag

Det er egentlig ret ligetil, når du skal have dine enkeltmandsvirksomhed-fradrag. Du skal nemlig bare trække dem fra i dit årsregnskab ved at skrive dem ind som en udgift. Ved at gøre det på den måde vil alle dine fradragsberettigede udgifter være trukket fra årets resultat, som du oplyser på oplysningsskemaet (tidligere udvidet selvangivelse). 

Hvis du vil have dine enkeltmandsvirksomhed-fradrag og regnskab serveret på et sølvfad, kan du vælge Dinero Skatteopgørelsen. Så bliver alle dine skattetal beregnet automatisk, så du hverken snyder dig selv eller det offentlige – og de er lige til at kopiere ind på 0.5. Du behøver heller ikke en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen.

Du kan også helt slippe for alle de tidskrævende bogføringsopgaver. Med Dinero Total skal du bruge meget mindre tid på det administrative, så du i stedet får mere tid til virksomheden, familie og venner. 

Mulighed for fradrag for mad

Du kan som udgangspunkt ikke få enkeltmandsvirksomhed-fradrag for udgifter til mad. Hvis du har spist med en forretningsforbindelse eller ansatte, kan du dog få fradrag for 25% af udgiften. Det gælder både restaurantbesøg samt mad og drikke til fx jubilæum.

Du får ikke fradrag i enkeltmandsvirksomheden for:

 • Bespisning af medarbejdere – morgenmad, frokost etc. 
 • Gratis te/kaffe/frugt, som er til fri afbenyttelse
 • Sociale arrangementer – personalefester, fredagsbarer etc.
 • Generalforsamlinger

Serverer du mad under møder i din enkeltmandsvirksomhed, kan du få fuldt momsfradrag for selve indkøbet af maden. For at du kan få fradraget, skal serveringen foregå under selve mødet, ligesom mødet skal foregå inden for et fastsat mødetidspunkt. 

Momsfradraget gælder som udgangspunkt kursusaktiviteter og interne møder med fagligt indhold, bestyrelsesmøder samt møder med forretningsforbindelser. Der er desuden momsfradrag for mad ved konkret (uvarslet) beordret overarbejde. 

Hvis du har haft udgifter til logi, kost og andre mindre fornødenheder i forbindelse med arbejdet, kan du sandsynligvis få udbetalt en skattefri rejsegodtgørelse – såkaldte diæter. Vi har lavet en diæt-beregner, så du nemt og hurtigt kan se, om du kan få godtgørelsen.

Julefrokosten er et socialt arrangement – ingen fradrag

Skattestyrelsen kategoriserer julefrokosten som et socialt arrangement, hvor betingelserne for fradragsret for moms ikke er opfyldt. 

Hvis du holder julefrokost i virksomheden, er du derfor ikke berettiget til nogen fradrag i enkeltmandsvirksomheden. 

Der er fradrag i enkeltmandsvirksomhed for computeren

I dagens globale samfund er det næsten umuligt at drive en virksomhed uden en computer. Derfor får du også enkeltmandsvirksomhed-fradrag for din computer – faktisk både et moms- og skattefradrag.

Skattestyrelsen vil have en vurdering af, hvor meget du kommer til at bruge din computer i enkeltmandsvirksomheden og privat. Den skal du selv lave. Det er vigtigt, du er ærlig, da de fx sjældent vil godkende, at du udelukkende bruger computeren til erhverv. Typisk er der tale om 50/50, som Skattestyrelsen normalt godkender. 

Hvis du bruger den ligeligt i virksomheden og privat, har jeg lavet et hurtigt eksempel til dig. Køber du en computer til 10.000 kroner inklusiv moms, kan du trække 1.000 kroner fra, da det er halvdelen af købsmomsen

De fleste computere er multimedieudstyr. De giver derfor også et fradrag til skatten. Du får nemlig et skattefradrag for hele summen (uden moms). Det vil sige, at du kan trække de 8.000 kroner (beløbet uden moms) fra, så du i alt får et fradrag på 9.000 kroner – halvdelen af momsen + summen. Sådan bogfører du det i Dinero.

Husk dine enkeltmandsvirksomhed-fradrag for internet og telefon

Udgifter til internet og telefon er fuldt fradragsberettiget. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være, du skal betale skat af fri telefon og/eller internet. Husk at opdatere oplysningsskemaet.

Driver du din enkeltmandsvirksomhed fra hjemmet, skal du betale skat af fri telefon. Det gælder også, hvis du tager firmatelefonen med hjem bare én gang. Du skal skrive 3.000 kroner (2021-tal) i rubrik 462 i oplysningsskemaet. Du skal også lægge 3.000 kroner til virksomhedens resultat i skatteregnskabet – hvor du har fratrukket telefonomkostningerne.

Der er fuldt fradrag af fri internetforbindelse, hvis du driver virksomheden hjemmefra. Det gælder også, hvis du har adgang til virksomhedens netværk via computeren – adgang til stort set de samme funktioner og dokumenter, som når du er på arbejde i virksomheden. Opfylder du ikke de krav, skal du betale skat af 3.000 kroner årligt (2021-tal) – tilføj beløbet til rubrik 462 i oplysningsskemaet, og læg beløbet til virksomhedens resultat. 

Betaler du skat af både telefon og internet, skal du kun lægge 3.000 kroner til virksomhedens resultat og skrive 3.000 kroner i rubrik 462 på oplysningsskemaet. Hvis du og din ægtefælle begge betaler skat af fri telefon og/eller internet, kan I få 25% rabat. 

Enkeltmandsvirksomhed-fradrag før opstart af virksomhed

Har du haft udgifter, før du startede selve virksomheden? Så kan du i flere tilfælde faktisk få fradrag for mange af de omkostninger, du har haft i den periode. Det gælder fx:

 • Husleje
 • Telefon 
 • Løn
 • Reklame

Udgifterne skal du have haft inden for de seneste seks måneder, før du startede virksomheden. Sandsynligheden for at få de forskellige enkeltmandsvirksomhed-fradrag relateret til opstarten er større, jo tættere på opstarten udgifterne er betalt. Udgifter til fx markedsundersøgelser og advokater, er der ikke fradrag for i forbindelse med opstarten.

På skat.dk kan du læse mere om fradrag for virksomhedens udgifter, som både dækker opstart og drift. 

Fradrag for underskud i virksomheden

En enkeltmandsvirksomhed hænger sammen med dig og din private økonomi. Derfor har du fradrag i enkeltmandsvirksomheden for underskud. Det betyder, at du kan trække et eventuelt underskud fra i din egen personlige indkomstskat. Du fradrager med andre ord underskuddet i anden indkomst. 

Jeg har lavet et eksempel på, hvordan fradrag for underskud helt overordnet foregår. Lad os tage udgangspunkt i, at du har et fuldtidsjob, hvor du har tjent 400.000 kroner på et år, og din enkeltmandsvirksomhed har haft et underskud på 25.000 kroner. Så skal du kun betale skat af 375.000 kroner, da du kan trække de 25.000 kroner fra. 

Fradraget kan overføres til senere år, hvis underskuddet er større end dine indtægter. Der er også mulighed for, at enkeltmandsvirksomhed-fradraget kan overføres til den samlevende ægtefælle. 

Skat i enkeltmandsvirksomhed – træk renter fra 

Du skal ikke udbetale løn til dig selv som selvstændig erhvervsdrivende. Pengene, du tjener i virksomheden, er nemlig dine. Du skal dog stadig betale skat af det forventede resultat i virksomheden. Husk løbende at opdatere forskudsopgørelsen.

Der findes flere forskellige virksomhedsordninger, når det kommer til skat. Som alternativ til de almindelige skatteregler (personskat), vælger mange enkeltmandsvirksomheder virksomhedsordningen, hvor fx virksomhedens renteudgifter beskattes som personlig indkomst, og du kan spare op i virksomheden. 

Virksomhedsordningen fungerer ved, at du fra starten af indkomståret adskiller din privatøkonomi og virksomhedens økonomi. Du kan også trække renter af eventuel virksomhedsgæld fra som en driftsomkostning. 

Et andet alternativ til de almindelige skatteregler er kapitalafkastordningen. Ordningen omtales tit som en mere enkel udgave af virksomhedsordningen, hvor du får de samme fordele, mens der stilles færre krav til bogføringen. 

Det kan være en god idé at få hjælp af en revisor, hvis du vælger enten virksomheds- eller kapitalafkastordningen. Ordningerne stiller nemlig også større krav til din bogføring. Find revisor her.

Oftest stillede spørgsmål

Hvad er et fradrag i en enkeltmandsvirksomhed?

Et fradrag er et skattefrit beløb, du kan trække fra i din enkeltmandsvirksomhed, så du betaler mindre i skat. Mange skal du selv huske at udfylde på forskudsopgørelsen for at få dem. Nogle fradrag bliver dog automatisk trukket fra. 

Du kan få fradrag for mange af udgifterne i den daglige drift, ligesom der også er enkeltmandsvirksomhed-fradrag for flere af udgifterne i forbindelse med opstarten af virksomheden.

Hvordan får jeg enkeltmandsvirksomhed-fradrag?

Du får et fradrag ved at indberette dine fradrag til Skattestyrelsen. Udgifterne skal du trække fra i dit årsregnskab ved at skrive dem ind som en udgift. Du skal oplyse alle fradragsberettigede udgifter på dit oplysningsskema.

Er der enkeltmandsvirksomhed-fradrag for mad?

Som udgangspunkt er der ikke fradrag for mad. Der er dog alligevel nogle undtagelser til reglen. Det gælder fx, hvis du spiser med forretningsforbindelser eller ansatte. Så får du fradrag for noget af udgiften. 

Er der fradrag for opstartsudgifter i enkeltmandsvirksomhed?

Det er ikke kun udgifter til driften, du har mulighed for at trække fra. Der er nemlig også flere enkeltmandsvirksomhed-fradrag, som gælder i forbindelse med opstarten. Det gælder også udgifter, du har haft, før du startede selve virksomheden. 

Hvad er der ikke fradrag for i enkeltmandsvirksomhed?

Der er flere ting, du som udgangspunkt ikke kan trække fra i virksomheden. Du kan fx ikke trække private udgifter fra, ligesom det også sjældent er muligt at få fradrag for et hjemmekontor. 

Lasse Baagøe Hansen
Lasse Hansen
Lasse er content specialist hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

3 kommentarer

 1. Er der kørselfradrag til enkeltmandsvirksomhed? F.X Jeg lavet samearbejde aftale med et stor firma i københaven , og jeg kører 90 km hver dag så hvordan kan jeg få kørslfradrag ? MVH Wesam

  1. Hej Wesam

   Der er to forskellige kørselsfradrag kan man sige – Det første er når du kører fra hjem til arbejde. Befordring er det du får fra hjem til arbejde, så hvis det er det du gør her, så er det befordring du skal kigge på. Det er et privat fradrag. 💪

   Har du derimod transport fra dit arbejde til et andet arbejdssted, f.eks. hos en kunde. Det kunne også være dit scenarie her, så får du kørselsgodtgørelsen. Det er et højere fradrag og kræver du holder en kørebog. Så hvis det er dit scenarie skal du kigge efter det. 👍

 2. Kan i fortælle lidt om hvordan man bogfører indkøb af aktiver ved etablering af virksomhed som betales ved at hæve midler på iværksætterkonto. Såvidt jeg kan forstå giver disse aktiver ikke et skattemæssigt fradrag, så mit spørgsmål er hvorledes kan dette bogføres?

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?