Ikke-erhvervsmæssig virksomhed

Det er ikke helt ligetil at slå fast, hvornår der er tale om en ikke-erhvervsmæssig virksomhed. Der er nemlig flere forhold, der er afgørende. Det handler blandt andet om din motivation for at drive virksomheden og måden, det kommer til udtryk i driften. Vi gør dig klogere på, hvad der karakteriserer en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, og hvordan det forholder sig med skat og moms.


Hvad er en ikke-erhvervsmæssig virksomhed?

En ikke-erhvervsmæssig virksomhed er som udgangspunkt en virksomhed, der ikke er drevet med det formål at tjene penge. For at finde ud af, om din virksomhed er ikke-erhvervsmæssig, må du dog kigge på flere forhold. 

Det er nemlig ikke altid ligetil at afgøre, og det kræver ofte en individuel vurdering. Overordnet kan du dog regne med, at det afhænger af din grund til at drive virksomheden og måden, du driver den på. 

Som nævnt anses din virksomhed typisk for at være ikke-erhvervsmæssig, hvis du ikke har din virksomhed for at tjene penge, men derimod for at dyrke en hobby eller på anden måde tilfredsstille et personligt formål, der ikke handler om økonomisk gevinst. I det tilfælde vil der ofte være tale om en hobbyvirksomhed.

Der er også stor sandsynlighed for, at du har en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, hvis du ikke arbejder intenst og seriøst, men derimod kun arbejder på projektet engang imellem, når du har lyst, eller når det lige passer ind i hverdagen. Du driver, med andre ord, din virksomhed som et hobbyprojekt på linje med andre interesser som tennis eller hækling. 

Det er også afgørende, hvor stort et overskud virksomheden kan generere. Hvis du har indrettet din virksomhed sådan, at du ikke har udsigt til et overskud, der er stort nok til at dække udgifter som husleje, udstyr, løn osv., vil der typisk være tale om ikke-erhvervsmæssig virksomhed.

Der er altså to overordnede forhold, der er afgørende: 

  • Hvor seriøst du driver din virksomhed.
  • Hvor meget du tjener, eller har udsigt til at tjene, på din virksomhed. 

Der findes som sagt ikke en fast formel, og Skattestyrelsen vil ofte sammenligne din virksomhed med tilsvarende virksomheder i branchen. 

Hvor seriøst driver du din virksomhed?

Når det handler om, hvor seriøst du driver din virksomhed, er der nogle forhold der tæller med i vurderingen. Herunder, om din virksomhedsledelse er forsvarlig. 

Hvis du ikke får købt de varer hjem, du skal bruge, eller hvis du ikke har foretaget de investeringer, der er nødvendige for at få det hele til at løbe rundt, er der typisk tale om en ikke-erhvervsmæssig virksomhed. 

Det samme gælder, hvis du ikke reklamerer tilstrækkeligt for din virksomhed og fx ikke offentligt oplyser om åbningstider, adresse osv., hvis du driver en fysisk butik.

Det tæller også med i vurderingen, om du har de faglige forudsætninger, der skal til for at drive virksomheden.  

Er din virksomhed økonomisk rentabel?

Størrelsen på din virksomhed er med i vurderingen. Er du fx kun deltidsbeskæftiget i virksomheden, peger det i retning af en ikke-erhvervsmæssig virksomhed. 

I forlængelse heraf er det, som nævnt, afgørende for vurderingen, om din virksomhed giver overskud eller har udsigt til at gøre det. Her tæller det også med i vurderingen, hvilken virksomhed du har. Der er nemlig forskel på, hvor stort et overskud der forventes alt efter hvilken virksomhed du driver. 

Hvis du fx sælger dine varer fra en webshop, behøver dit overskud typisk ikke at være lige så stort, som hvis du ejer en fysisk butik. I en fysisk butik har du ofte flere store udgifter, som husleje og arbejdsløn, i de timer, butikken er åben. Der er derfor større beløb i spil, hvilket kræver et større overskud. 

Hvis dit overskud ikke er stort nok, kan der dermed være tale om en ikke-erhvervsmæssig virksomhed. Men hvis du lige har startet din virksomhed, kan den dog godt være erhvervsmæssig, selvom du har underskud. Du skal nemlig have været i gang i noget tid, før det er rimeligt at forvente et økonomisk overskud.  

Hvor længe din virksomhed skal køre med underskud, før den bliver karakteriseret som ikke-erhvervsmæssig, afhænger af flere individuelle forhold. Der er derfor ikke en bestemt tidsfrist, du kan regne med. 

Det bliver også taget med i vurderingen, hvis der er sket noget uforudset, der kan forklare, hvorfor du har kørt med underskud i en længere periode. 

Det kan fx være, at du har mistet dele af dit lager på grund af brand eller en vandskade. Personlige årsager som sygdom, dødsfald i familien osv. bliver typisk ikke regnet for en gyldig grund.

Hvordan betaler man skat i en Ikke-erhvervsmæssig virksomhed?

Når du har en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, skal du betale skat af overskuddet, ligesom med al anden personlig indkomst. Du skal dog ikke betale AM-bidrag

Du betaler skat ved årligt at notere overskuddet fra din ikke-erhvervsmæssige virksomhed i dit oplysningsskema i rubrik 20. Det er nemlig dit ansvar at sørge for, at det bliver registreret. 

For at du kan beregne og betale skat af overskuddet, er det derfor nødvendigt, at du holder styr på, hvor meget du tjener i virksomheden. Der er ikke noget krav om, at du skal føre regnskab. Det er dog en god idé løbende at holde styr på, hvad du køber og sælger for og at du gemmer alle regninger og kvitteringer. 

Har du brug for hjælp til at holde styr på kvitteringerne?

Med Dineros funktion Bilag i skyen kan du uploade billeder af dine kvitteringer til dit regnskab. På den måde undgår du rod i kvitteringerne. Læs mere her.

Der stilles dermed færre krav til en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, til gengæld kan du ikke få et personligt skattefradrag, hvis der er underskud. Som nævnt bliver din virksomhed betragtet som en personlig hobby, og et underskud regnes derfor som privatforbrug. 

Du kan dog godt få fradrag for udgifter, der er direkte forbundet med virksomhedsdriften. 

Det betyder, at hvis du fx sælger hjemmehæklede sweatre, kan du godt trække garn og hæklenåle fra, men du kan ikke få fradrag for din cykel, selvom du bruger den til at hente nye forsyninger i garnbutikken. Du bruger nemlig sandsynligvis også din cykel til private formål. 

Moms i en ikke-erhvervsmæssig virksomhed

En ikke-erhvervsmæssig virksomhed er typisk ikke momspligtig. De fleste erhvervsmæssige virksomheder skal momsregistreres, når omsætningen forventes at overstige 50.000 kr. Men det gælder ikke, hvis du fx ejer en hobbyvirksomhed – så uanset hvor meget du omsætter for, skal der ikke moms på dine varer eller ydelser. 

Der er dog undtagelser. Når det handler om moms, er det ikke nødvendigvis afgørende, om din virksomhed er erhvervsmæssig eller ej. 

I stedet vil Skattestyrelsen vurdere, hvorvidt der er tale om en selvstændig økonomisk virksomhed – og er det tilfældet, er den momspligtig. Det er derfor altid en god idé at kontakte Skattestyrelsen, der kan hjælpe dig med en individuel vurdering af din virksomhed. 

Oftest stillede spørgsmål

En ikke-erhvervsmæssig virksomhed er som udgangspunkt en virksomhed, der ikke er drevet med det formål at tjene penge. Det kan fx være, at du har valgt at starte din virksomhed, for at dyrke en personlig interesse.

Der er dog flere forhold, der er afgørende for, om din virksomhed er ikke-erhvervsmæssig.

Når du skal betale skat i en ikke-erhvervsmæssig virksomhed, skal du skrive dit overskud ind i dit oplysningsskema en gang om året. Det er dit ansvar at sørge for, at Skattestyrelsen får de korrekte oplysninger.

Det er ikke lovpligtigt at føre regnskab, når du ejer en ikke-erhvervsmæssig virksomhed. Men det er stadig en rigtig god idé at gemme alle regninger og kvitteringer, så du har styr på, hvad du skal indberette.

Pernille Madelaire – Visma Dinero
Pernille Madelaire Dinero
Pernille er content writer hos Dinero. Sammen med sine dygtige kollegaer producerer hun artikler og indlæg til hjemmesiden. Hendes fornemmeste opgave er at formidle kompliceret regnskabsrelateret indhold, så du kan blive klogere på alle de vigtige begreber og regler, der er værd at kende til som selvstændig.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Kære Jer. Jeg har en PMV men har svært ved at sælge mine bøger til forretninger da jeg ikke er moms registreret. Ville det være en fordel for mig at ændre mi firma til en enkeltmandsvirksomhed? Og kan jeg overhovedet det når jeg har underskud og nok vil have det et stykke tid endnu?

    Hvis jeg bliver momsregistreret virker det så med tilbagevendende kraft?

    På forhånd tak

    1. Hej Michelle

      Ja, du kan sagtens lade dig momsregistrer helt frivilligt. Det gør man normalt ikke bagudrettet, medmindre ens omsætning er oversteget grænsen for de 50.000 DKK, man må omsætte for i en PMV.

      Jeg tænker klart det vil være en fordel, som du også selv nævner er der nok nogle der slet ikke vil handle med dig uden du er momsregistreret.

      De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram