Beskatning af hobbyvirksomhed – skatteregler og rubrikker

Du skal betale skat af overskuddet i din hobbyvirksomhed. Du beregner overskuddet ved at trække udgifter, der er direkte relateret til indtjeningen, fra dine indtægter. Overskuddet skal du oplyse på din selvangivelse i rubrik 20.


En hobbyvirksomhed er en lille virksomhed, der ikke i sig selv har til formål at tjene penge. Derimod er det interessen frem for økonomien, der er i fokus.

Hvis dit formål med virksomheden er at tjene penge, så skal du altså ikke have en hobbyvirksomhed. I stedet kan du overveje en PMV eller en enkeltmandsvirksomhed.

Det er altid godt at være opmærksom på skattereglerne, når du begynder at sælge noget. Heldigvis er økonomien i en hobbyvirksomhed let at håndtere, sammenlignet med en erhvervsdrivende virksomhed. I artiklen her kan du læse alt om skat i hobbyvirksomheder.

Skatteregler – Skal jeg betale skat i min hobbyvirksomhed?

Ja, du skal betale skat af det overskud, som din hobbyvirksomhed genererer. Den er altså ikke skattefri, og beskatningen sker efter Personskatteloven §4. Til gengæld er der ikke noget krav om, at du fører et regnskab efter bogføringsloven eller aflægger årsrapport. På den måde bliver der stillet færre krav til hobbyvirksomheder end til andre typer virksomheder.

Dog er det en god idé at kunne dokumentere, hvor meget du køber for, og hvor meget du sælger. Så du kan beregne overskuddet og se, hvor meget du skal betale skat af i din hobbyvirksomhed. Helt enkelt kan du stille det sådan op:

Overskuddet = Indtægter – udgifter, der er direkte relateret til indtjeningen

Hvis du vil sælge noget af ren interesse, kan du altså gå i gang med det samme. Bare du husker at gemme kvitteringer for udgifter, fakturaer og lignende. Du skal ikke oprette et CVR-nummer, da din hobbyvirksomhed ikke bliver betragtet som en erhvervsmæssig virksomhed.

Du kan godt få fradrag for de udgifter, der er direkte forbundet med din hobbyvirksomhed. Det er fx garn, hvis du strikker. Eller foder til dine høns, hvis du sælger æg. Men du kan ikke få fradrag for udgifter, som er indirekte forbundet med virksomheden. Fx hvis du betaler en anden for at lave dit logo.

Du kan altid bruge Dinero til din virksomhed

Hvis du vil have styr på dine kvitteringer m.m., kan du bruge Dinero til din hobbyvirksomhed.

Skat i hobbyvirksomhed – Regneeksempel

Lad os sige, at du er hobbyfotograf og tager til en bestemt lokation for at tage billeder. De billeder sælger du.

I sådan et tilfælde vil du kunne trække kørslen til lokationen fra indtægten. Du vil også kunne trække materiale som papir og blækpatroner til print fra indtægten.

Men du vil ikke kunne trække kameraet fra. For kameraet er ikke en udgift, der kan henføres direkte til dét produkt. Derimod er det en genstand, som du også kan – og højst sandsynligt vil – bruge privat.

Regnestykket bliver altså:

UdgifterMellemregningerDet skal du oplyse til Skattestyrelsen
Fotografier4.000 kr.
Kørsel til lokation-100 kr.
Printerblæk-300 kr.
Fotopapir-200 kr.
Overskud, som du skal betale skat af4.000 kr. – (100 kr. + 300 kr. + 200 kr.)3.400 kr.

De 4.000 kr. fratrukket udgifterne for det specifikke produkt bliver altså i alt 3.400 kr. Og det er det overskud, du skal oplyse til Skattestyrelsen.

I hvilken rubrik oplyses overskuddet i min hobbyvirksomhed?

Du skal oplyse din hobbyvirksomheds overskud for året på selvangivelsen i rubrik 20. Da din virksomhed ikke bliver betragtet som en del af arbejdsmarkedet, skal du ikke betale arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag).

Hvis du har et underskud i din hobbyvirksomhed, kan du ikke få et personligt fradrag for det. Underskuddet bliver nemlig betragtet som et privat forbrug, og det er der ikke fradrag for.

Moms i hobbyvirksomheder – Er de momsfritaget?

Hobbyvirksomheder er momsfritaget. Det vil sige, at du ikke skal betale moms i din hobbyvirksomhed – heller ikke selvom din omsætning overstiger 50.000 kr. Du kan dog heller ikke få momsfradrag.

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. I hobbyvirksomheder er det interessen frem for målet om omsætning, der driver værket. Og derfor er der ingen meromsætningsafgift.

Men husk, at du skal være helt sikker på, at din virksomhed nu også er en hobbyvirksomhed. For er den ikke det, kan det koste dig dyrt, hvis din omsætning har været over 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, og du ikke har betalt moms. For så er du nemlig momspligtig og skal momsregistreres

Vi anbefaler altid at få en vurdering baseret på din konkrete situation hos Skattestyrelsen.

Hvornår er der tale om en hobbyvirksomhed?

Vurderingen ligger hos Skattestyrelsen. Du kan ikke selv vælge hobbyvirksomhed som virksomhedstype.

For at afgøre om der er tale om en hobbyvirksomhed eller en erhvervsvirksomhed, vil Skattestyrelsen lægge vægt på følgende:

 • Formålet med virksomheden
 • Virksomhedens omfang
 • Virksomhedens økonomi

Hvis det primære formål med virksomheden er at skabe et økonomisk overskud, er der tale om en erhvervsvirksomhed. Men hvis virksomheden udspringer af ejerens personlige interesse, såsom tegning eller lignende, er der tale om en hobbyvirksomhed.

Hvis virksomhedens omfang gør, at det minder om en erhvervsvirksomhed, er der ikke tale om en hobbyvirksomhed. Her spiller forskellige forhold ind. Fx hvor meget tid du bruger på virksomheden, om du har ansatte eller lignende. Du må blandt andet ikke arbejde fuld tid i en hobbyvirksomhed.

Hvis du har et stort overskud hver måned, kan det have betydning for, om din hobbyvirksomhed fortsat kan anses som værende en hobby. Typisk vil et beskedent overskud eller et løbende underskud pege i retningen af en hobbyvirksomhed, mens et stort overskud vil veje tungere for en erhvervsvirksomhed.

Er du stadig i tvivl, har vi lavet en liste med eksempler over aktiviteter, der kan kategoriseres som hobbyvirksomhed:

 • Du sælger æg fra dine høns, jordbær fra haven, hjemmedyrkede kartofler eller lignende i en lille vejbod
 • Du sælger dit hjemmestrik, hækleri, keramik m.v.
 • Du hjælper folk med deres hundetræning

Hvis økonomien ikke er et biprodukt af din interesse, men derimod formålet med interessen, er der ikke tale om en hobbyvirksomhed.

Her er en liste med eksempler på aktiviteter, der ikke kan betegnes som hobbyvirksomhed:

 • Du videresælger varer, du har importeret fra fx Kina
 • Du udvikler en app, brugerne skal betale for at bruge (også selvom du er den eneste i virksomheden)
 • Du sælger serviceydelser, som fx rengøring, gartneri eller lignende (også selvom du er den eneste i virksomheden)

Vil du vide endnu mere om det at have en hobbyvirksomhed, kan du læse om fordele og ulemper ved hobbyvirksomheder via linket.

Oftest stillede spørgsmål

 1. Ja, du skal betale skat af det overskud, som din hobbyvirksomhed genererer. Overskuddet beregnes sådan:

   

  Overskuddet = indtægterne – udgifter, der er direkte relateret til indtjeningen

 2. Du skal oplyse overskuddet i hobbyvirksomheden i rubrik 20 i din selvangivelse.

 3. Nej. Du skal betale skat af overskuddet, som din hobbyvirksomhed genererer. Men du er momsfritaget.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

22 kommentarer

 1. Hej Hvis jeg ved siden af mit studie, som har med medier at gøre, en gang imellem optager lyd for en bekendt for at dygtiggøre mig. Kan det så være hobbyvirksomhed? Det er under 50.000 årligt.

  MVH

  Molly

  1. Hej Molly

   Det lyder som noget der godt kunne være på grænsen af, hvad SKAT vil tolke som hobbyvirksomhed og hvad der tolkes som virksomhed med forretning for øje.

   Jeg vil derfor anbefale du kontakter SKAT direkte og får et klart svar.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

 2. Hej.

  Hvis jeg hjælper en virksomhed med at udarbejde prislister mm og rådgive om databearbejdning – men på hobbyniveau, er det så en hobbyvirksomhed? Eller honorarmodtager? Eller erhvervsvirksomhed?

  Jeg er lidt forvirret over termerne da der også er forskellige skatteregler.. 🤔

  1. Hej Rudi

   Der vil først kunne være tale om en hobbyvirksomhed eller erhvervsvirksomhed, hvis man har stiftet et CVR-nr. Så hvis du ikke ejer et CVR-nr., vil du være honorarmodtager.

   Hvis din årlige indtægt, ifm. med freelance-arbejdet du udfører, overstiger 50 000 kr., vil man skulle momsregistreres og derfor være tvunget til at stifte virksomhed.

   Oftest vil det give mening, at man stifter virksomhed, da man derved kan fratrække sine udgifter i sin indtægt, og man beskattes derfor kun af ens af overskud. Hvis man er honorarmodtager, beskattes man af alle sine indtægter. Så der vil altså være en skattebesparelse ved stiftelse af virksomhed.

   Hvis du fortsat er i tvivl, om du klassificeres som honorarmodtager eller en virksomhed, vil jeg anbefale at kontakte SKAT. Det er nemlig deres skøn som er gældende 🙂

   De bedste hilsener, Thomas – Dinero Support

 3. Hej

  Hvis man køber lopper med henblik på videresalg og får et overskud på enkelte salg men har et stort varmelager, således at ens samlede virksomhed er “underskudsgivende”. Skal man så betale skat af salgene.

  Man kunne også spørge om man skal afregne overskud af de enkelte salg: ex en tallerken købt til 25 kr sælges for 100 kr. skal jeg så opgive de 75 kr som overskud.

  Mvh Morten

  1. Hej Morten

   Det er ens samlede resultat, som du beskattes af. Så hvis du har underskud for året, vil du ikke blive beskattet af dine salg. Så du bliver kun beskattet af et evt. overskud.

   De bedste hilsener, Thomas – Dinero Support

 4. Hej – Hvis formålet for en hobbyvirksomhed er dygtiggørekse i et traditionelt håndværk, kan man så have en indtjening hvis hovedformål er at blive investeret ind i kurser og uddannelse og trække kurserne og uddanelsen fra?

  1. Hej Emil

   Hvis det på sigt er med indtjening for øje, så vil jeg tvivle på at SKAT godkender det, som en hobbyvirksomhed, selvom indtægterne i starten geninvesteres i kurser og uddanelse.

   Hvis du vil have et helt konkret svar, så vil jeg anbefale du tager direkte fat i SKAT.

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 5. Kan man massere på hobby basis? Jeg har et fuldtidsjob ved siden af. Eller skal man oprette det som enkektmands firma?

  1. Hej Maja

   Det bliver lidt svært at gøre det man kalder for hobby virksomhed, fordi i en hobby virksomhed må man ikke have til formål at tjene penge.

   Det lyder for mig til at du skal oprette dig en personligt ejet mindre virksomhed (PMV). Der er man ikke momsregistreret og skal blot registrere sine salg og derved overskud.

   Rigtig god dag De bedste hilsner

   Frederik Nielsen, Dinero support

 6. Hej, Jeg er fuldtidsansat på mit arbejde men jeg skal i gang med at sy og reparere tekstiler til både i min fritid. Jeg er selv bådejer og har fået det som en hobby at gøre både hyggelige. Er syning en serviceydelse og dermed erhvervsvirksomhed? Mvh Michelle

  1. Hej Michelle

   Du kan både sælge varer og serviceydelser i alle slags virksomhedsformer. Hvis du er i tivl om, hvilken du skal vælge, kan du læse mere om det her: https://dinero.dk/tips/valg-virksomhedstype-hvilken-virksomhedstype-skal-jeg-vaelge-min-virksomhed/

   Er du i tvivl om hvilken virksomhedstype, som passer til dig , vil vi anbefale dig at du kontakter en revisor som vil kunne hjælpe dig 😊

   De bedste hilsner Rasmus – Dinero Support

 7. Er det hobbyvirksomhed, Hvis jeg køber brugte designer møbler, renovere dem, og sælger dem videre, mod profit?? Er der ikke noget med at de første 50.000 kr overskud er skattefri??

  1. Hej Max

   Det som definere en “hobbyvirksomhed” er, at formålet ikke er at opnår profit, men derimod, at tilgodese personlig betonede interesser.

   Der er ikke noget loft for, hvor meget du må omsætte for i en hobbyvirksomhed, og det vil være SKAT eller erhvervsstyrelsen som skal afgøre hvorvidt din virksomheden betragtes som en hobbyvirksomhed, eller om den har en form for erhvervsmæssig karakter.

   Hobbyvirksomhed beskattes efter praksis af nettoindkomsten (overskuddet), og vil blive betalt som B-skat, altså skatten korrigeres via. din personlige selvangivelse og derimod ikke som A-skat (selskabskat).

   Hvis du dog vil være 100% sikker på, hvorvidt der er tale om en hobbyvirksomhed eller om der er erhvervsmæssig karakter, så vil jeg anbefale dig at kontakte SKAT🙏

   Det kunne godt lyde som om, at der er tale om en privat ejet mindre virksomhed, og her vil du være momsfritaget, såfremt du omsætter for under 50.000 kr. i en 12-måneders periode i træk.

   Håber det var svar på dit spørgsmål – hvis du mangler uddybende svar, så skriv endelig!

   De bedste hilsner, Jonas – Dinero support

 8. Vil man se det som værende en hobbyvirksomhed, hvis man udlejer en lejlighed, som kører med underskud hvert år?

  1. Hej Peter

   Nej, det vil ikke være betegnet som en hobbyvirksomhed. Der vil her være tale om en erhvervsmæssig virksomhed, men med underskud.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

 9. Er tiden brugt på sin hobby ikke en faktor? Hvis mine udgifter er 100,- og jeg sælger for 500,- med 30 minutters arbejde Hvis mine udgifter er 100,- og jeg sælger for 500,- med 5 timers arbejde

  Kan den ekstra tid ikke ses som en udgift? Er det alene (i mit eksempel) salgspris minus udgifter til materialer? Kan/skal slid på maskineri og elforbrug medregnes? Hvis salgspris er samme, uanset tidsforbrug, er den der tager længst tid, så blot dårligere forretning?

  1. Hej Morten

   Det er ikke muligt, at definere tid som en form for udgift. Dvs. hvis du arbejder 5 timer med en udgift på 100 kr. og et salg på 500 kr., skal du tage udgangspunkt i udgiften og ikke den tid som du har lagt i dit arbejde.

   Som udgangspunkt, kan maskineri og elforbrug heller ikke trækkes fra. Men jeg vil dog anbefale, at du kontakter SKAT, så de kan hjælpe til med netop din konkrete sag.

   De bedste hilsner, Simone – Dinero Support

 10. Kan man være akupunktør på hobbybasis – hvis man i forvejen er fuldtidsansat i anden sammenhæng? og kun gør det for interessens skyld – MEN gerne vil have dækket udgifter til indkøb af behandlerbriks, apparater og nåle

  1. Hej Majbritt

   Jeg vil være i tvivl omkring, hvordan SKAT ser netop denne aktivitet, når det også er dit primære erhverv ved siden af virksomheden. Vil tror de vil ende med at kategorisere det som erhvervsmæssig virksomhed og ikke en hobbyvirksomhed.

   Hvis du vil være helt sikker, så vil jeg anbefale du kontakter SKAT og får en bekræftelse herpå – Evt. skal du bede om et bindende svar fra dem, således der ikke er nogen usikkerhed.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

 11. Hej Trine

  Nej, de 100 kr. er blot et fiktivt eksempel, der bruges her.

  De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram