Fordele og ulemper ved hobbyvirksomhed

En hobbyvirksomhed er for dig, som ønsker at lave en mindre virksomhed ud af din personlige hobby, men uden at det er med et erhvervsmæssigt fokus. Det er altså ikke med en hobbyvirksomhed, at du får en bankkonto som Elon Musk.


Indlægget er en del af vores ny virksomhed-univers

Hvad er en hobbyvirksomhed egentlig?

En hobbyvirksomhed er en virksomhed, som ikke har et erhvervsmæssigt hovedfokus, men i stedet har fokus på din personlige hobby. Det vil sige, at du med en hobbyvirksomhed har mulighed for at sælge ud af de produkter, som du brænder for at bruge din fritid på.

Det kan fx være:

 • Uddannelses- og boligformål
 • Sportsinteresser såsom ridning, hestevæddeløb, sejlads, mv.
 • Dyrehold som ponyer, hunde, kaniner, høns og lign. 

Det kan også være, du er en haj til at strikke sweatre, eller du måske er den nye Vincent van Gogh og maler de flotteste malerier hjemme i garagen. Med en hobbyvirksomhed har du altså mulighed for at sælge ud af dine produkter.

Krav til en hobbyvirksomhed

Det eneste krav, der er til en hobbyvirksomhed, er, at det er din hobby og dermed ikke en indtægtskilde, som du er afhængig af. Det betyder dog ikke, at der er et loft for omsætningen i din hobbyvirksomhed. Der er nemlig ingen krav om, hvor stor en omsætning du må have. 

Du skal blot være opmærksom på at med en hobbyvirksomhed, må du kun trække omkostninger fra, som har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed. Det betyder, at garn og strikkepinde kan trækkes fra. 

Du kan også trække maling og lærred fra, men du kan eksempelvis ikke få lov til at trække dit arbejdstøj fra.

En anden ting du bør være opmærksom på, er, at du ikke kan få et personligt skattefradrag, hvis du har underskud i virksomheden. Det skyldes, at en hobbyvirksomhed ikke er en erhvervsmæssigt virksomhed.

Fordele ved en hobbyvirksomhed

Der er en lang række fordele ved at have en hobbyvirksomhed:

 • Du slipper for at oprette et CVR-nummer
 • Du kan trække de udgifter fra, som har at gøre med driften i din hobbyvirksomhed
 • Hvis du har underskud, skal du ikke indberette noget til Skattestyrelsen
 • Med en hobbyvirksomhed slipper du typisk for at bekymre dig om moms. Også selvom du kommer over den normale grænse på 50.000 kr.
 • Du betaler ikke AM-bidrag af indtægten, som ellers er normalt for lønmodtagere

Skatteregnskabet for en hobbyvirksomhed er dejlig nemt. Du skal blot trække udgifter fra indtægter for at få overskuddet. Dit overskud skal så indberettes i din selvangivelse

Du skal dog i visse tilfælde være opmærksom på, at selvom din virksomhed skattemæssigt anses som en hobbyvirksomhed, så er der enkelte tilfælde, hvor omstændighederne gør, at din hobbyvirksomhed anses som en økonomisk virksomhed i momslovens forstand.

Ulemper ved en hobbyvirksomhed

Der er ikke særlig mange ulemper ved en hobbyvirksomhed, hvis dit formål selvfølgelig bare er at fokusere på din hobby og ikke at tjene penge. Med en hobbyvirksomhed er der blot nogle få ting, du lige skal være opmærksom på:

 • Du kan ikke få et personligt skattefradrag, hvis du har underskud i din hobbyvirksomhed
 • Du kan kun trække omkostninger fra, som har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed

Det kan altså både være en fordel og ulempe for dig, at du kun kan trække omkostninger fra, som har en direkte forbindelse til det, du sælger – alt efter hvordan du vælger, at se på det.

Hvem beslutter, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed?

Er du i tvivl om en hobbyvirksomhed, er det rigtige for dig? Så skal du bare vide, at det er Skattestyrelsen, der tager den endelig beslutning om, din virksomhed er en hobbyvirksomhed eller en erhvervsvirksomhed. Denne beslutning tager Skattestyrelsen på baggrund af: 

 • Hvad formålet er med din virksomhed. Altså om du gør det for at skabe økonomisk gevinst eller bare for din egen interesses skyld. 
 • Hvor stor din virksomhed er. Du må fx ikke arbejde fuldtid i din hobbyvirksomhed, eller have lønnede ansatte.
 • Hvordan økonomien er i din virksomhed. Skattestyrelsen kigger på om, du har underskud eller overskud.

Sådan kommer du i gang

Det er helt simpelt at gøre din hobby til en virksomhed og dermed starte en hobbyvirksomhed. Du skal blot gemme dine kvitteringer, når du køber og sælger noget i virksomheden, så du kan beregne overskud og derefter betale skat af det.

Hvis du bruger Dinero i din hobbyvirksomhed, har du altid styr på indtægter og udgifter, ligesom du også nemt kan holde styr på kvitteringer og andre bilag

Så det er bare at komme i gang og lade andre få glæde af din hobby. 

Oftest stillede spørgsmål

 1. En hobbyvirksomhed er kendetegnet ved, at virksomheden har fokus på din personlige hobby og ikke har et erhvervsmæssigt fokus.

 2. Der er ikke noget loft for, hvor meget du må omsætte for i en hobbyvirksomhed. Virksomheden skal bare være drevet på baggrund af din hobby og ikke være en indtægtskilde, du er afhængig af. 

  Det er Skattestyrelsen, som bestemmer, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed eller erhvervsvirksomhed.

 3. Hvis du har overskud i din hobbyvirksomhed, skal du blot indberette det i selvangivelsen. Med en hobbyvirksomhed slipper du for at betale AM-bidrag.

Clara Andreasen
Clara Andreasen
Clara Andreasen er marketing assistant hos Dinero. Hun hjælper med at tage de tunge og svære regnskabsbegreber og -regler ned på et niveau, hvor alle iværksættere kan forstå det - så du kan slippe for at gennemsøge nettet for at finde en tekst, som er forståelig uden en økonomisk baggrund.

6 kommentarer

 1. Super fin artikel👍 Kan godt læse jeg ikke behøver et cvr nr , men må jeg godt få et? Samt må jeg gerne lave reklame for min hobby virksomhed på feks Instagram ?

 2. Hej Cecilie

  Du kan godt få et CVR-nr., men så bliver det oprettet som en PMV (Personligejet mindre virksomhed) hos Erhvervsstyrelsen. Reklameomkostninger må gerne trækkes fra, men igen ender det med et underskud i din hobbyvirksomhed, kan du ikke få fradrag for dette.

  De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

 3. Har er par spørgsmål. 1. Skal man bruge sin egen bankkonto, altså almindelige løn konto? 2. skal man registrere det nogen steder, så skat ved hvad det handler om, ligesom med cvr? så man får et nummer? 3. hvor præcist skal man betale skat, og hvordan ved man hvor meget?

  1. Hej Kalle

   1. Din bank kan kræve at du får oprettet dig en særskilt erhvervskonto. Det kommer dog an på fra bank til bank hvor grænsen går og noget du skal forhøre dem om. Der er dog ingen krav i loven til dig.

   2. Du skal ikke registrere din hobby virksomhed hverken på erhvervsstyrelsen eller andre steder. Så nej du får intet på det, det eneste du skal gøre er at indtaste det på din selvangivelse i forhold til indtjening.

   3. Din skat bliver beregnet på baggrund af ekstremt mange faktorer. Det er ikke nemt at sige og finde ud af præcist på hvor meget. Men det bliver automatisk udregnet på baggrund af det du indtaster på din selvangivelse. Hvis du allerede i starten af året indtaster hvad du forventer i omsætning på din forskudsopgørelse bliver skatten automatisk indregnet i dit personlige fradrag eller igennem din almindelige lønindkomst.

   Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen, Dinero Support

Skriv en kommentar

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram