Hvad er en hobbyvirksomhed egentlig?
En hobbyvirksomhed er en virksomhed, som ikke har et erhvervsmæssigt hovedfokus, men i stedet har fokus på din personlige hobby. Det vil sige, at du med en hobbyvirksomhed har mulighed for at sælge ud af de produkter, som du brænder for at bruge din fritid på.
Det kan fx være:
- Uddannelses- og boligformål
- Sportsinteresser såsom ridning, hestevæddeløb, sejlads, mv.
- Dyrehold som ponyer, hunde, kaniner, høns og lign.
Det kan også være, du er en haj til at strikke sweatre, eller du måske er den nye Vincent van Gogh og maler de flotteste malerier hjemme i garagen. Med en hobbyvirksomhed har du altså mulighed for at sælge ud af dine produkter.
Krav til en hobbyvirksomhed
Det eneste krav, der er til en hobbyvirksomhed, er, at det er din hobby og dermed ikke en indtægtskilde, som du er afhængig af. Det betyder dog ikke, at der er et loft for omsætningen i din hobbyvirksomhed. Der er nemlig ingen krav om, hvor stor en omsætning du må have.
Du skal blot være opmærksom på at med en hobbyvirksomhed, må du kun trække omkostninger fra, som har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed. Det betyder, at garn og strikkepinde kan trækkes fra.
Du kan også trække maling og lærred fra, men du kan eksempelvis ikke få lov til at trække dit arbejdstøj fra.
En anden ting du bør være opmærksom på, er, at du ikke kan få et personligt skattefradrag, hvis du har underskud i virksomheden. Det skyldes, at en hobbyvirksomhed ikke er en erhvervsmæssigt virksomhed.
Fordele ved en hobbyvirksomhed
Der er en lang række fordele ved at have en hobbyvirksomhed:
- Du slipper for at oprette et CVR-nummer
- Du kan trække de udgifter fra, som har at gøre med driften i din hobbyvirksomhed
- Hvis du har underskud, skal du ikke indberette noget til Skattestyrelsen
- Med en hobbyvirksomhed slipper du typisk for at bekymre dig om moms. Også selvom du kommer over den normale grænse på 50.000 kr.
- Du betaler ikke AM-bidrag af indtægten, som ellers er normalt for lønmodtagere
Skatteregnskabet for en hobbyvirksomhed er dejlig nemt. Du skal blot trække udgifter fra indtægter for at få overskuddet. Dit overskud skal så indberettes i din selvangivelse.
Du skal dog i visse tilfælde være opmærksom på, at selvom din virksomhed skattemæssigt anses som en hobbyvirksomhed, så er der enkelte tilfælde, hvor omstændighederne gør, at din hobbyvirksomhed anses som en økonomisk virksomhed i momslovens forstand.
Ulemper ved en hobbyvirksomhed
Der er ikke særlig mange ulemper ved en hobbyvirksomhed, hvis dit formål selvfølgelig bare er at fokusere på din hobby og ikke at tjene penge. Med en hobbyvirksomhed er der blot nogle få ting, du lige skal være opmærksom på:
- Du kan ikke få et personligt skattefradrag, hvis du har underskud i din hobbyvirksomhed
- Du kan kun trække omkostninger fra, som har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed
Det kan altså både være en fordel og ulempe for dig, at du kun kan trække omkostninger fra, som har en direkte forbindelse til det, du sælger – alt efter hvordan du vælger, at se på det.
Hvem beslutter, om din virksomhed er en hobbyvirksomhed?
Er du i tvivl om en hobbyvirksomhed, er det rigtige for dig? Så skal du bare vide, at det er Skattestyrelsen, der tager den endelig beslutning om, din virksomhed er en hobbyvirksomhed eller en erhvervsvirksomhed. Denne beslutning tager Skattestyrelsen på baggrund af:
- Hvad formålet er med din virksomhed. Altså om du gør det for at skabe økonomisk gevinst eller bare for din egen interesses skyld.
- Hvor stor din virksomhed er. Du må fx ikke arbejde fuldtid i din hobbyvirksomhed, eller have lønnede ansatte.
- Hvordan økonomien er i din virksomhed. Skattestyrelsen kigger på om, du har underskud eller overskud.
Sådan kommer du i gang
Det er helt simpelt at gøre din hobby til en virksomhed og dermed starte en hobbyvirksomhed. Du skal blot gemme dine kvitteringer, når du køber og sælger noget i virksomheden, så du kan beregne overskud og derefter betale skat af det.
Hvis du bruger Dinero i din hobbyvirksomhed, har du altid styr på indtægter og udgifter, ligesom du også nemt kan holde styr på kvitteringer og andre bilag.
Så det er bare at komme i gang og lade andre få glæde af din hobby.
Oftest stillede spørgsmål