PMV eller enkeltmandsvirksomhed – forskel på PMV og EMV

Vil du oprette en lille virksomhed med kun dig som ejer? Så kan du overveje, om du skal have en enkeltmandsvirksomhed (EMV) eller en personligt ejet mindre virksomhed (PMV). I dette indlæg kan du læse om de to typer virksomheder og forskellene på dem.


Du kan altid bruge Dinero til din virksomhed

Uanset om du bruger PMV eller enkeltmandsvirksomhed, kan du bruge Dinero til dit regnskab.

Hvad er en PMV?

En PMV, eller en personligt ejet mindre virksomhed, er den mindste form for virksomhed, du kan have i Danmark. 

Når valget står mellem en enkeltmandsvirksomhed eller PMV, er det, fordi de to virksomhedstyper ligner hinanden meget. Dog er der nogle forskelle, vi vil komme nærmere ind på senere i artiklen.

Din virksomhed skal opfylde en række betingelser for at blive registreret som en PMV:

 • Din forventede omsætning overstiger ikke 50.000 kr. inden for en periode på 12 sammenhængende måneder
 • Du er den eneste ejer
 • Du har ingen ansatte
 • Du har ingen former for afgifter i din virksomhed – hverken lønsumsafgift eller punktafgift
 • Du skal forny registreringen af din PMV hvert tredje år
 • Du må kun eje én PMV

Ligesom i alle andre typer virksomheder skal du i en PMV bogføre og udarbejde et skatteregnskab. Og overskuddet skal du skrive på din årsopgørelse

Hvis du forventer, at din PMV får en omsætning på over 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, skal du lade dig momsregistrere. Det vil sige, at du ikke længere kan have en PMV, men skal omregistrere din virksomhed til en EMV. Når du gør det, beholder du dit CVR-nummer.

Derudover skal du være opmærksom på, at du hæfter personligt og ubegrænset for din PMV. Hvis din virksomhed har gæld, er det dig, der skal betale.

Hvad er en EMV?

En enkeltmandsvirksomhed (EMV) er en virksomhedstype med kun én ejer og mulighed for at blive momsregistreret. Det betyder, at du ikke kan starte en EMV, hvis du ønsker at starte din virksomhed sammen med en eller flere andre ejere.

En enkeltmandsvirksomhed kan være en god løsning for dig, hvis du gerne vil starte en virksomhed, men ikke har råd til at stifte et kapitalselskab. Den type virksomhed kræver en startkapital.

Du kan nemlig godt have ansatte i en enkeltmandsvirksomhed, ligesom du kan momsregistrere dig og få et CVR-nummer, der ikke skal fornyes. Når du ser på, om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed, skal du altså vælge EMV, hvis du vil have ansatte og/eller blive momsregistreret.

PMV eller enkeltmandsvirksomhed – Hvad er forskellen?

Der er flere forskelle på PMV og enkeltmandsvirksomheder. Overordnet kan du sige, at en PMV er en administrativt simplere udgave af en EMV. I en PMV må du fx ikke have ansatte eller nogen former for afgifter. Det må du gerne i en EMV. 

For overblikkets skyld har vi stillet PMV vs. enkeltmandsvirksomhed op i et skema:

EMVPMV
Der er maks. én ejerJaJa
Du skal bogføre, lave skatteregnskab og oplyse resultatJaJa
Du får et CVR-nummerJaJa
Du skal forny dit CVR-nummerNejJa, hvert 3. år
Maks. omsætningIntet maks.Din omsætning må ikke være højere end 50.000 kr. I løbet af 12 sammenhængende måneder.
Din virksomhed kan momsregistreresJa, det er en mulighedNej
Du skal føre momsregnskab og indberette momsJa, hvis du er momsregistreretNej
Din virksomhed har andre afgifter, fx lønsumsafgiftJa, det er en mulighedNej
Du må have ansatte i virksomhedenJaNej
Må handle med lande uden for EUJaNej

I skemaet kan du se, hvilke ting der er vigtige at have in mente, når du skal afgøre, om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed.

Administrationen er simplere for en PMV end for en EMV. Du skal ikke momsregistreres, du skal ikke føre momsregnskab, du skal ikke tænke på afgifter, og du må ikke have nogen ansatte.

Skal jeg vælge PMV eller enkeltmandsvirksomhed?

Om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed kommer først og fremmest an på din omsætning.

For hvis du forventer, at din omsætning kommer til at overstige 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, skal du have en enkeltmandsvirksomhed. Med en EMV kan du nemlig blive momsregistreret, og det er et lovkrav, hvis din omsætning overstiger 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder. Du kan dog også blive momsfritaget.

Forventer du ikke, at din omsætning bliver højere end 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, kan en PMV være den bedste mulighed for dig. Med en PMV slipper du for en del administration som momsregnskab og momsindberetning

Hvis du alligevel vil have en EMV, skal du være opmærksom på, at du skal have en anden grund end din omsætning for at være kvalificeret til en enkeltmandsvirksomhed frem for en PMV. Ellers vil Skattestyrelsen sige, at du skal have en PMV. En kvalificerende grund kan fx være, at du gerne vil have en ansat i din virksomhed.

Hvis du vil have en lille virksomhed ved siden af dit faste job, er det en PMV, du skal vælge. Vil du derimod gerne være selvstændig og leve af din lille virksomhed, er en EMV bedst for dig. Husk, at du altid kan starte med en PMV og omregistrere den til en EMV senere.

Stadig i tvivl om virksomhedstype? Tag vores test

Test, om en enkeltmandsvirksomhed eller PMV er bedst for dig.

Oftest stillede spørgsmål

 1. En personligt ejet mindre virksomhed (PMV) er en virksomhedstype, som er ejet af en enkelt person og kræver minimum administration. Det gør den, fordi den ikke kan blive momsregistreret, og derfor ikke kræver, at du fører et momsregnskab. Du kan heller ikke have ansatte eller nogen former for afgifter.

 2. En enkeltmandsvirksomhed (EMV) er en virksomhedstype, som er stiftet og ejet af en enkelt person. Derfor er den kun en mulighed, hvis du alene opretter den. Sammen med PMV er EMV en af de mest anvendte virksomhedstyper for iværksættere og start-ups.

 3. Den væsentligste forskel på en PMV og en EMV er, at en PMV ikke kan blive momsregistreret, mens en EMV kan. Derfor er der mindre administration forbundet med en PMV end en EMV.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist og har særlig interesse indenfor regnskab og økonomi. Som Content Specialist hos Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed - eller allerede har en.

2 kommentarer

 1. Hej Er det så korrekt forstået, at har man et PMV og er nyopstartet, så samlet man sine udgifter på alt hvad der har med virksomheden at gøre, og holder det op imod hvilken indtægt man har – derefter er det forskellen på udgifter og indtægter, der max må udgøre 50000 kr? Eller er det hele indtægten man går ud fra, når man forventer at tjene under de 50000 kr der skal registreres i regnskabet?

  1. Hej Rikke,

   Nej det er som udgangspunkt hvis du forventer at tjene mere end 50.000 kr. udelukkende i salg, at du i så fald skal lade dig momsregistrere. Det vil sige ja at dine indtægter korrekt ikke må overstige dette beløb, ellers skal du momsregistreres – så udgifter ser man bort fra i dette tilfælde. Håber det svarer på dit spørgsmål!

   Mvh Endrit – Dinero Support

Skriv en kommentar

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram