Udgivet 16/05/2022

PMV eller enkeltmandsvirksomhed – forskel på PMV og EMV

Vil du oprette en lille virksomhed med kun dig som ejer? Så kan du overveje, om du skal have en enkeltmandsvirksomhed (EMV) eller en personligt ejet mindre virksomhed (PMV). I dette indlæg kan du læse om de to typer virksomheder og forskellene på dem.

Savanna Ankjær
Skrevet af Savanna Ankjær
Læsetid: 5 min.
Tænker over om hun skal vælge PMV eller enkeltmandsvirksomhed

Du kan altid bruge Dinero til din virksomhed

Uanset om du bruger PMV eller enkeltmandsvirksomhed, kan du bruge Dinero til dit regnskab.

Hvad er en PMV?

En PMV, eller en personligt ejet mindre virksomhed, er den mindste form for virksomhed, du kan have i Danmark. 

Når valget står mellem en enkeltmandsvirksomhed eller PMV, er det, fordi de to virksomhedstyper ligner hinanden meget. Dog er der nogle forskelle, vi vil komme nærmere ind på senere i artiklen.

Din virksomhed skal opfylde en række betingelser for at blive registreret som en PMV:

 • Din forventede omsætning overstiger ikke 50.000 kr. inden for en periode på 12 sammenhængende måneder
 • Du er den eneste ejer
 • Du har ingen ansatte
 • Du har ingen former for afgifter i din virksomhed – hverken lønsumsafgift eller punktafgift
 • Du skal forny registreringen af din PMV hvert tredje år
 • Du må kun eje én PMV

Ligesom i alle andre typer virksomheder skal du i en PMV bogføre og udarbejde et skatteregnskab. Og overskuddet skal du skrive på din årsopgørelse

Hvis du forventer, at din PMV får en omsætning på over 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, skal du lade dig momsregistrere. Det vil sige, at du ikke længere kan have en PMV, men skal omregistrere din virksomhed til en EMV. Når du gør det, beholder du dit CVR-nummer.

Derudover skal du være opmærksom på, at du hæfter personligt og ubegrænset for din PMV. Hvis din virksomhed har gæld, er det dig, der skal betale.

Hvad er en EMV?

En enkeltmandsvirksomhed (EMV) er en virksomhedstype med kun én ejer og mulighed for at blive momsregistreret. Det betyder, at du ikke kan starte en EMV, hvis du ønsker at starte din virksomhed sammen med en eller flere andre ejere.

En enkeltmandsvirksomhed kan være en god løsning for dig, hvis du gerne vil starte en virksomhed, men ikke har råd til at stifte et kapitalselskab. Den type virksomhed kræver en startkapital.

Du kan nemlig godt have ansatte i en enkeltmandsvirksomhed, ligesom du kan momsregistrere dig og få et CVR-nummer, der ikke skal fornyes. Når du ser på, om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed, skal du altså vælge EMV, hvis du vil have ansatte og/eller blive momsregistreret.

PMV eller enkeltmandsvirksomhed – Hvad er forskellen?

Der er flere forskelle på PMV og enkeltmandsvirksomheder. Overordnet kan du sige, at en PMV er en administrativt simplere udgave af en EMV. I en PMV må du fx ikke have ansatte eller nogen former for afgifter. Det må du gerne i en EMV. 

For overblikkets skyld har vi stillet PMV vs. enkeltmandsvirksomhed op i et skema:

EMVPMV
Der er maks. én ejerJaJa
Du skal bogføre, lave skatteregnskab og oplyse resultatJaJa
Du får et CVR-nummerJaJa
Du skal forny dit CVR-nummerNejJa, hvert 3. år
Maks. omsætningIntet maks.Din omsætning må ikke være højere end 50.000 kr. I løbet af 12 sammenhængende måneder.
Din virksomhed kan momsregistreresJa, det er en mulighedNej
Du skal føre momsregnskab og indberette momsJa, hvis du er momsregistreretNej
Din virksomhed har andre afgifter, fx lønsumsafgiftJa, det er en mulighedNej
Du må have ansatte i virksomhedenJaNej
Må handle med lande uden for EUJaNej

I skemaet kan du se, hvilke ting der er vigtige at have in mente, når du skal afgøre, om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed.

Administrationen er simplere for en PMV end for en EMV. Du skal ikke momsregistreres, du skal ikke føre momsregnskab, du skal ikke tænke på afgifter, og du må ikke have nogen ansatte.

Skal jeg vælge PMV eller enkeltmandsvirksomhed?

Om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed kommer først og fremmest an på din omsætning.

For hvis du forventer, at din omsætning kommer til at overstige 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, skal du have en enkeltmandsvirksomhed. Med en EMV kan du nemlig blive momsregistreret, og det er et lovkrav, hvis din omsætning overstiger 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder. Du kan dog også blive momsfritaget.

Forventer du ikke, at din omsætning bliver højere end 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængende måneder, kan en PMV være den bedste mulighed for dig. Med en PMV slipper du for en del administration som momsregnskab og momsindberetning

Hvis du alligevel vil have en EMV, skal du være opmærksom på, at du skal have en anden grund end din omsætning for at være kvalificeret til en enkeltmandsvirksomhed frem for en PMV. Ellers vil Skattestyrelsen sige, at du skal have en PMV. En kvalificerende grund kan fx være, at du gerne vil have en ansat i din virksomhed.

Hvis du vil have en lille virksomhed ved siden af dit faste job, er det en PMV, du skal vælge. Vil du derimod gerne være selvstændig og leve af din lille virksomhed, er en EMV bedst for dig. Husk, at du altid kan starte med en PMV og omregistrere den til en EMV senere.

Stadig i tvivl om virksomhedstype? Tag vores test

Test, om en enkeltmandsvirksomhed eller PMV er bedst for dig.

Oftest stillede spørgsmål

En personligt ejet mindre virksomhed (PMV) er en virksomhedstype, som er ejet af en enkelt person og kræver minimum administration. Det gør den, fordi den ikke kan blive momsregistreret, og derfor ikke kræver, at du fører et momsregnskab. Du kan heller ikke have ansatte eller nogen former for afgifter.

En enkeltmandsvirksomhed (EMV) er en virksomhedstype, som er stiftet og ejet af en enkelt person. Derfor er den kun en mulighed, hvis du alene opretter den. Sammen med PMV er EMV en af de mest anvendte virksomhedstyper for iværksættere og start-ups.

Den væsentligste forskel på en PMV og en EMV er, at en PMV ikke kan blive momsregistreret, mens en EMV kan. Derfor er der mindre administration forbundet med en PMV end en EMV.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

26 kommentarer

 1. Hejsa – jeg har lige to spørgsmål 🙂

  1: hvis jeg har en PMV, der ikke er momsregisteret. Vil det så sige, at jeg ikke skal lægge moms til prisen på det, som jeg gerne vil sælge til min kunde? Men at jeg så samtidig heller ikke, kan trække moms fra, hvis jeg skal købe noget til virksomheden? (er det muligt at have en PMV, hvor man kan trække momsen fra på sine køn til virksomheden?)

  2: Hvis det jeg ønsker at sælge, kan høre ind under en lønsumsafgift – er jeg så forpligtiget til at betale denne afgift og dermed oprette en EMV fremfor en PMV? Eller kan man godt fortsat vælge en PMV der ikke er momsregistreret, og så undgå lønsumsafgiften (så frem man omsætter for under 50.000kr)?

  1. Hej Malene

   1. Du skal være momsregistreret for at kunne trække moms fra. 2. Hvis grundlaget er under 80.000 kr., skal du ikke betale lønsumsafgift.

   Du skal dog være opmærksom på splitmoms – hvis din omsætning består af både momsfrie og momspligtige elementer. Du kan læse mere om lønsumsafgift her: https://dinero.dk/ordbog/loensumsafgift/

   Det er ikke muligt at trække købsmoms fra i en PMV, da denne virksomhedstype ikke kan momsregistreres.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 2. Hej Savanna Jeg er i gang med at registrere mit konsulentfirma hos virk.dk som enkeltmandsvirksomhed og på siden med Pligter er jeg i tvivl om hvilken momsregistrerings mulighed jeg skal vælge. Jeg skal nok yde konsulentbistand til andre EU-lande, er det så “Særlige momsforhold: EU erhvervelsesmoms” jeg skal vælge eller et andet punkt?

  På forhånd tak

  1. Hej Siavash

   Jeg er ikke helt sikker på, hvad det præcist er du skal igennem her hos virk og om du skal tilvælge f.eks. EU erhvervelsesmoms eller man automatisk bliver tilmeldt til det, men vi vil meget gerne guide dig lidt mere konkret, hvis du fanger hos via vores live-chat 🙂

   De bedste hilsner – Lasse – Dinero support

 3. Hej

  Jeg har er ansat i en virksomhed og laver ved siden af original kunst, som sælges som unika og er signeret og nummereret. Jeg skal nu vælge om jeg til at starte med at oprette en PMV eller en EMV. Jeg har hørt at der er en særlig kunstnermoms på originaler. Og jeg ved at en PMV må sælge for 50.000 inden den skal moms registreres, men er det ikke også noget med at man på originaler kan nøjes med at betale 5% på salg af originaler og at kunstnermomsen er 300.000 samlet set? Jeg er lidt forvirret over ‘at falde inden for denne kategori’

  Et andet spørgsmål: Jeg har en ordre der ligger til en offentlig virksomhed (ude i fremtiden) og som skal faktures med EAN kan man gøre det fra en PMV?

  På forhånd tak og god dag.

  Venligst Camilla

  1. Hej Camilla.

   Hvis du skal momsregistreres skal du vælge EMV, da du ikke kan momsregistere dig i en PMV. Selvom du ikke forventer at sælge for over 300.000 kr. i et kalenderår, kan det være en fordel at blive momsregistreret. Udover kunstnermoms på 5% kan du nemlig også få fuldt momsfradrag på materialer, husleje og andre nødvendige omkostninger.

   Derudover kan du læse mere om kunstermoms her: https://dinero.dk/tips/kunstnermoms/

   Du kan godt sende EAN-faktura ud med Dinero. Dette kræver dog at du benytter vores pro-version.

   Hvis du har flere spørgsmål og detaljer omkring din situation, vil jeg anbefalde dig at du kontakter en revisor. Der kan nemlig være mange forskellige faktorer der spiller ind om du skal være PMV eller EMV.

   Med venlig hilsen Melina – Dinero Support

 4. Hello, How I can change from PMV to EMV in the middle of the tax year? From last month my income started to increase and I have trespassed the 50.000 dkk limit. How can I do the change? And this change affects the whole year or, I have to make two different tax return, until September as PMV and from September as EMV? Thanks

  1. Hi! Yes, you are actually required to perform the change. You can do it through virk.dk. Taxation is identical whether you got a PMV or an EMV, why there is no difference on tax returns. However, you will be VAT-registered once you transition to EMV. If you got any questions on how to change your business type, I will recommend reaching out to the Danish business authorities (tel. 72 20 00 30).

   Best regards, Thomas – Dinero Support

 5. Hej, Tak for jeres gode råd og overblik! Jeg overvejer at starte en virksomhed for at vælge smykker, men er i tvivl om hvilken af disse to typer virksomhed, der vil være mest hensigtsmæssig, også selvom jeg ikke regner med en omsætning på mere end 50.000 pr. år til start. Da der vil være relativt høje udgifter (ædelmetaller, ædelsten, årlig afgift til ædelmetalkontrol, kursusdeltagelse), så er jeg i tvivl om det økonomisk giver mest mening at kunne trække momsen fra disse udgifter. Jeg forstår heller ikke helt hvordan fradrag for udgifter i en PMV fungerer, når man ikke skal betale skat eller moms af indtjeningen – er det et personligt fradrag man får? På forhånd tak!

  1. Hej Nina

   Tak for dit spørgsmål. I forhold til om du skal momsregistreres eller ej, så kan man sige, at du i hvert fald har muligheden, også selvom du ikke forventer at overstige 50.000 i omsætning i løbet af en 12 måneders periode. Bliver du momsregistreret, så kan du med fordel trække dine udgifter fra, som har dansk købsmoms, dvs. køber du metal til smykkerne i udlandet, kan du ikke trække momsen fra, men har derimod kun skattefradrag for udgiften.

   I forhold til beskatningen, så afhænger det af om du beskattes efter de almindelige personskatteregler, som er den typiske beskatningsform i en PMV. Her bliver du altså beskattet som privatperson af virksomhedens overskud, hvilket betyder, at du betaler skat af indkomsten, som var det et almindeligt lønmodtagerjob. Er du yderligere i tvivl om hvilken beskatningsform du skal vælge, anbefaler jeg at du rådfører dig med en revisor 🙂

   De bedste hilsner, Endrit – Dinero Support

 6. Hvis man opretter en PMV, hvor man tjener under 50.000 årligt, og samtidig er lønmodtager og heraf betaler skat, skal man så betale skat af den indkomst man har gennem sin PMV?

  1. Hej Sandie

   Ja, du skal betale SKAT af dit resultat i din PMV. Så har du f.eks. et overskud på 10.000 kr., så skal du betale SKAT af dette beløb.

   Hvis du har forskudsregistreret din indtægt på din forskudsopgørelse, så skulle der gerne være taget højde for det i den SKAT, som du allerede har betalt igennem din indkomst som lønmodtager.

   Såfremt du ikke har forskudsregistret noget på din forskudsopgørelse, så vil du skulle betale restskat af resultatet og du vil kunne se, hvor meget du skal betale i SKAT når du har udfyldt dit oplysningskema/selvangivelse hos SKAT.

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 7. Hej, Til efteråret starter jeg som Partner hos en insurance broker, vores ydelser er fritaget for moms, mine fremtidige partner “kollegaer” siger jeg skal oprette et PMV. Jeg skal lige forstå omsægtningen på 50.000 kr årligt. Jeg regner med at have en indtjening (fra vederlag/moms fritaget) på min. 1.200.000 kr årligt, skal jeg stadig oprette et PMV?

  1. Hej Jan

   Hvis du omsætter for over 50.000 på en 12 måneders periode, så skal du oprettes som enkeltmandsvirksomhed og ikke PMV. Også selvom dine ydelser er fritaget for moms, så skal du blot være opmærksom på ikke at registere dig for moms.

   Jeg håber det var svar på dit spørgsmål.

   De bedste hilsner Dinero support

 8. Jeg er ved at uddanne mig til massør (momsfritaget) og har oprettet en PMV, da jeg bare er mig. Jeg er i tvivl om dette er den rigtige løsning, da der jo står at man ikke er pålagt afgifter, ex lønsum. Men skal jeg blot indberette lønsum som 0, når jeg trækker løn ud til mig selv?

  1. Hej Maria

   Hvis du omsætter for over 50.000 på en 12 måneders periode, så skal du oprettes som enkeltmandsvirksomhed og ikke PMV, blot så du er opmærksom på det.

   Lønsumsafgiftspligtige virksomheder skal først registreres for lønsumsafgift, hvis lønsumsafgiftsgrundlaget overstiger 80.000 kr. årligt.

   Det betyder helt konkret, at hvis du forventer en omsætning på mere end 50.000 kr. årligt, så skal du have en enkeltmandsvirksomhed og det vil selvfølgelig være uden moms, hvis du er fritaget jf. din uddanelse.

   De bedste hilsner, Lasse – Dinero Support

 9. Hej, jeg er deltidsansat musiker + honorarmodtager. Jeg er blevet bevilget penge fra en fond til at lave nogle projekter med et band. Min plan er at oprette en PMV, modtage fondspengene på dette CVR og derefter udbetale honorarer til de andre medvirkende musikere og kunstnere fra min PMV. Så mit spørgsmål er: kan jeg med en PMV udbetale honorarer? Og må jeg udbetale honorar til min personlige NemKonto eller er det unødvendigt/ulovligt/andet jeg skal være opmærksom på?

  I sådan et projekt er pengene min PMV modtager udelukkende beregnet til udgifter i forbindelse med projekterne (musikere, teknikere, lys og lyd). PMV’en vil derfor aldrig have et overskud eller underskud. Er det lovligt at drive PMV på denne måde og vil det påvirke min egne personlige lønforhold (lønmodtager+honorarmodtager)

  1. Hej Anna

   Tak for din henvendelse. Du skal som udgangspunkt være arbejdsgiver registreret for at kunne udbetale nogen former for honorar til privatpersoner. Det vil sige du skal ind på virk.dk og få dig registreret som b-honorar udbetaler. Dette kræver dog som minimum at du har en enkeltmandsvirksomhed. PMV virksomheder må ikke have ansatte eller udbetale penge i forbindelse med honorar og kan derfor som standard heller ikke få lov til at arbejdsgiver registrere sig.

   Så mit svar må i denne omgang være at nej – det må du ikke før du får registreret dig som en enkeltmandsvirksomhed. Når det er sagt kan dine fondindtægter du får, dog stadig sagtens være momsfritaget indtægt selvom du er enkeltmandsvirksomhed, så jeg ser ikke umiddelbart noget problem i at du lader dig registrere som en enkeltmandsvirksomhed 🙂

   De bedste hilsner Frederik Nielsen – Dinero support

 10. Hej med jer. Jeg overvejer at lave et udlejningsfirma, i meget lille skala. Den skal udleje “færdigpakker” med alt materiel til at lægge fliser, fælde træer etc. Ved opstart er der en del investeringer i omegnen af 50 – 75.000.- som jeg selv har. Må jeg have større udgifter end 50.000.- pr. år, når omsætningen blot holdes under 50.000.- I hvor mange år må jeg have underskud? Og må jeg afskrive maskinerne over 5 år, så underskuddet de første år ikke bliver for stort.

  1. Hej Carsten

   Der findes mangle regler og undtagelser når det kommer til udlejning. Vi anbefaler derfor at du vender dette med en revisor som arbejder inden for netop dette fag.

   Jeg håber du finder ud af det 😊 Du ønskes en rigtig god dag!

   De bedste hilsner Sana fra Dinero

 11. Hej, Er det egentligt nødvendigt med en PMV hvis man omsætter for under 50.000 kr. ? eller kan man bare huske at opdatere sin årsopgørelse? Var det ikke sådan man gjorde førhen?

  1. Hej Morten

   Du må godt have B-indkomst med en omsætning for under 50.000 kr. på en sammenhængende 12 måneders periode, uden at oprette en virksomhed og så skal du blot indberette det til SKAT som b-indkomst helt som du også selv nævner det.

   De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

 12. Hvis jeg har en EMV, men ikke får tjent de 50000 kr på 12 måneder, hvad har det så af konsekvenser?

  1. Hej Frederik!

   Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, men ikke får tjent de 50 000 kr. på 12 måneder, så har det ingen konsekvenser 🙂 Man kan sagtens have en EMV uden ens omsætning overstiger 50 000 kr.

   De bedste hilsener, Thomas Dinero Support

 13. Hej Er det så korrekt forstået, at har man et PMV og er nyopstartet, så samlet man sine udgifter på alt hvad der har med virksomheden at gøre, og holder det op imod hvilken indtægt man har – derefter er det forskellen på udgifter og indtægter, der max må udgøre 50000 kr? Eller er det hele indtægten man går ud fra, når man forventer at tjene under de 50000 kr der skal registreres i regnskabet?

  1. Hej Rikke,

   Nej det er som udgangspunkt hvis du forventer at tjene mere end 50.000 kr. udelukkende i salg, at du i så fald skal lade dig momsregistrere. Det vil sige ja at dine indtægter korrekt ikke må overstige dette beløb, ellers skal du momsregistreres – så udgifter ser man bort fra i dette tilfælde. Håber det svarer på dit spørgsmål!

   Mvh Endrit – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram