Spring til indholdet

Læsetid: 6 minutter

Moms i enkeltmandsvirksomhed – registrering, indberetning og betaling

Få helt styr på moms i enkeltmandsvirksomheder. Skal jeg momsregistrere min virksomhed, hvordan indberetter jeg moms, hvordan betaler jeg momsen til Skattestyrelsen, og hvad med skatten? Det, og meget mere, giver vi dig svar på her.

Moms i enkeltmandsvirksomhed

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed er ikke et lovkrav, hvis du omsætter for under 50.000 kr. Det er dog alligevel en god idé, da det giver dig flere fordele, når du handler med andre momsregistrerede virksomheder. 

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed – er det et krav?

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du typisk også betale moms. Derfor skal du momsregistreres, hvis du har en momspligtig omsætning på over 50.000 kroner inden for en 1-årig periode – med tilbagevirkende kraft. 

Sådan momsregistrerer du din enkeltmandsvirksomhed:

 • Registrer virksomheden for moms på virk.dk
 • Udfyld registreringsblanketten
 • Godkend med NemID

Det koster ikke noget for enkeltmandsvirksomheder at blive momsregistreret. Ovenstående forudsætter dog, at du allerede har oprettet din enkeltmandsvirksomhed. Har du ikke oprettet din virksomhed endnu, har vi lavet en nem guide til dig – sådan stifter du en enkeltmandsvirksomhed.

Når du er momsregistreret, skal du lave momsindberetninger til Skattestyrelsen. Det fortæller vi mere om under “Indberet moms som enkeltmandsvirksomhed”.

Det er en fordel at momsregistrere din enkeltmandsvirksomhed, hvis du handler med andre momspligtige virksomheder. Som momsregistreret virksomhed kan du som hovedregel også trække momsen fra, hvis du køber varer eller ydelser, som du enten videresælger eller bruger til virksomhedens drift. Læs mere om personlige fradrag i vores fradragsguide.

Enkeltmandsvirksomhed uden moms

Hvis du ikke sælger varer og ydelser for over 50.000 kroner om året, er der ikke noget krav om, at du skal momsregistreres. Men hvis du på et tidspunkt overstiger den årlige grænse, er det et krav, at du bliver momsregistreret – og det skal gøres med tilbagevirkende kraft. Så overvej, om frivillig momsregistrering ikke er en god idé på sigt.

Momsfri Dinero er det oplagte valg, hvis du er fritaget for moms. Beskæftiger du dig med ydelser inden for fx sundhedsbehandling eller undervisning i din enkeltmandsvirksomhed, kan der være tale om momsfrie ydelser. Det betyder, virksomheden kan blive momsfritaget  – i stedet skal du dog typisk betale lønsumsafgift..

En personlig ejet mindre virksomhed (PMV) er momsfritaget. Derfor kan denne virksomhedstype være et alternativ, hvis din omsætning er under 50.000 kroner om året, og du ikke regner med, den kommer over. Du må dog ikke handle med lande uden for EU, og din PMV skal registreres på ny hvert tredje år.

Indberet moms som enkeltmandsvirksomhed

Som momsregistreret virksomhed skal du betale moms minimum to gange om året. Det afhænger af din omsætning, hvad dine momsfrister er. Omsætter du fx for under fem millioner kroner om året, kan du nøjes med at gøre det halvårligt – du må dog gerne gøre det oftere. Husk at overholde fristerne, så du undgår renter, gebyrer og eventuelt rykkere.

Du skal lave et momsregnskab, hvor du beregner, hvor meget du enten skal betale i moms eller have tilbage. Momsregnskabet skal indberettes til Skattestyrelsen, når du skal momsafregne for en periode. Hvis du ikke har haft nogen omsætning i perioden, skal du stadig indberette moms. Det kaldes en nulindberetning.

Bruger du Dinero? Så holder regnskabsprogrammet automatisk styr på momsen, og det kan også bogføre din moms med ét simpelt klik. På den måde sparer du tid, og du skal ikke selv rode rundt i din moms og lave fejl til Skattestyrelsen. Du kan dog beregne momsen selv med vores momsberegner, hvis dit regnskabsprogram ikke gør det for dig.

Vil du have et samlet overblik over virksomhedens momsindberetninger og ud- og indbetalinger til Skattestyrelsen? Så skal du logge ind på din Skattekonto, hvor det hele står. Vær opmærksom på, at du har en Skattekonto for hvert CVR- og SE-nummer, virksomheden har. 

Sådan betaler du moms for din enkeltmandsvirksomhed

Når du skal betale moms for din enkeltmandsvirksomhed, skal du tidligst gøre det fem hverdage før fristen for indbetaling. Skattestyrelsen sender nemlig pengene retur til din bankkonto, hvis du gør det før.

Proces for betaling af moms manuelt på skat.dk:

 • Se dit momsregnskab for den pågældende periode
 • Log ind på skat.dk (Erhverv), og klik på “Indberet moms”
 • Klik på “Indberet” ved den pågældende periode
 • Udfyld momsangivelsen med de relevante tal (for salgsmoms, købsmoms etc.) – hvis du bruger Dinero, finder du oversigten over alle relevante tal under “Skat” -> “Moms”
 • Husk at afslutte indberetningen med en betaling til Skattekontoen

Du kan betale momsen på mange måder – fx via PBS (Nets), netbank, Visa/Dankort og MobilePay.

Hvis du opdager, du har lavet en fejl, skal du efterindberette moms. Det er en god idé løbende at have et overblik over, hvad du skylder i moms. Så slipper du for at stå med en tom bankkonto, når momsfristen pludselig banker på døren. Det er også en god idé at have en separat konto til moms og skat, hvis det er muligt. 

Når du har indberettet og betalt momsen, er du færdig for denne periode.

Negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed

Negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed betyder, at du har indberettet mere købsmoms end salgsmoms. Den negative moms får du udbetalt. Differencen udbetaler Skattestyrelsen til din NemKonto, når du indberetter moms for din enkeltmandsvirksomhed. 

Du indberetter og “betaler” negativ moms for en enkeltmandsvirksomhed på almindelig vis. Der er ingen forskel på, hvordan du indberetter sammenlignet med en almindelig momsindberetning. Forskellen er i bund og grund, at du får penge udbetalt i stedet for at skulle af med dem.

En sund virksomhed har typisk ikke negativ moms. Der kan dog være flere gode grunde til, at det er tilfældet i en periode. Hvis du har investeret i virksomheden ved at købe et stort varelager – fx op til jul eller en anden vigtig periode for virksomheden – kan du i en periode have mere købsmoms end salgsmoms. Det skulle dog gerne udligne sig på et helt år.

Virksomhedens sidste moms – indberet frem til virksomheden er afmeldt

Hvis du lukker din enkeltmandsvirksomhed, skal du fortsætte med at indberette (og betale) moms, indtil virksomheden er afmeldt for moms. Du skal med andre ord opgøre og indberette moms helt frem til den dag, du holder op med at drive momspligtig virksomhed. 

Afmelder du en personlig ejet virksomhed for moms, bliver virksomhedens CVR-nummer automatisk også lukket – hvis den ikke er registreret for andet end moms. Du skal stadig følge de sædvanlige frister ved afregning af den sidste moms. Sådan indberetter du virksomhedens sidste moms

Husk at få alt med på den sidste momsindberetning. Der gælder fx forskellige regler, afhængig af om du sælger virksomheden eller lukker den. Du skal stadig gemme dine momsbilag i fem år, selvom du lukker virksomheden.

Moms og skat i en enkeltmandsvirksomhed

Nu har du styr på moms – registrering, indberetning og betaling. Nu er det tid til at kigge på skat i din enkeltmandsvirksomhed. Her har du flere forskellige muligheder for at beregne og betale.

Dine tre muligheder for at betale skat i en enkeltmandsvirksomhed:

 • De almindelige skatteregler for enkeltmandsvirksomheder
 • Virksomhedsordningen
 • Kapitalafkastordningen

Med de almindelige skatteregler betaler du B-skat af virksomhedens overskud, mens et eventuelt underskud kan trækkes fra din eller din ægtefælles lønindkomst (A-skat). 

Der er størst arbejde ved virksomheds- og kapitalafkastordningen, men det kan alligevel være den rigtige løsning for dig og din virksomhed. De kræver dog begge typisk hjælp fra en revisor, da de stiller større krav til din regnskabsførelse og bogføring. 

Få styr på din skat med Dinero skatteopgørelsen.

Med Dinero skatteopgørelsen behøver du dog slet ikke en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen. Du får alle tallene serveret på et sølvfad, så de er lige til at sætte ind i oplysningsskemaet. Så slipper du for at bekymre dig om, du snyder dig selv eller det offentlige.

På den måde klarer Dinero både din moms og skat i enkeltmandsvirksomheden, så du bare skal sætte tallene ind, når du skal indberette. Nemmere bliver moms og skat ikke.

Spørgsmål og svar

Skal en enkeltmandsvirksomhed momsregistreres?

Det er ikke et krav, at du momsregistrerer din enkeltmandsvirksomhed, hvis du tjener under 50.000 kroner over en 1-årig periode. Det er dog en god idé at gøre alligevel, da det giver dig flere fordele, når du handler med andre momsregistrerede virksomheder.

Hvordan indberetter jeg moms for min enkeltmandsvirksomhed?

Du indberetter moms for din enkeltmandsvirksomhed på skat.dk – tidligst fem hverdage før fristen. Hvis du har styr på dit momsregnskab, tager det ingen tid at udfylde momsangivelsen og indberette momsen for den pågældende periode.

Hvad er negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed?

Negativ moms betyder helt overordnet, at du har købt for mere, end du har solgt. Det er typisk ikke et sundt tegn, men der kan være flere gode grunde til, at der er negativ moms i en virksomhed i en periode. 

Hvordan betaler jeg moms for en enkeltmandsvirksomhed?

Når du har indberettet momsen, betaler du ved at overføre penge til din Skattekonto, hvor du har et samlet overblik over fx indberetninger, hvad du skylder i moms og selskabsskat. Du har en Skattekonto for hvert CVR- og SE-nummer, virksomheden har.

Lasse Baagøe Hansen
Lasse Hansen
Lasse er content specialist hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?