Udgivet 02/12/2020

Moms i enkeltmandsvirksomhed – registrering, indberetning og betaling

Få helt styr på moms i enkeltmandsvirksomheder. Skal jeg momsregistrere min virksomhed, hvordan indberetter jeg moms, hvordan betaler jeg momsen til Skattestyrelsen, og hvad med skatten? Det, og meget mere, giver vi dig svar på her.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen
Læsetid: 6 min.

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed er ikke et lovkrav, hvis du omsætter for under 50.000 kr. Det er dog alligevel en god idé, da det giver dig flere fordele, når du handler med andre momsregistrerede virksomheder. 

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed – er det et krav?

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du typisk også betale moms. Derfor skal du momsregistreres, hvis du har en momspligtig omsætning på over 50.000 kroner inden for en 1-årig periode – med tilbagevirkende kraft. 

Sådan momsregistrerer du din enkeltmandsvirksomhed:

  • Registrer virksomheden for moms på virk.dk
  • Udfyld registreringsblanketten
  • Godkend med NemID

Det koster ikke noget for enkeltmandsvirksomheder at blive momsregistreret. Ovenstående forudsætter dog, at du allerede har oprettet din enkeltmandsvirksomhed. Har du ikke oprettet din virksomhed endnu, har vi lavet en nem guide til dig – sådan stifter du en enkeltmandsvirksomhed.

Når du er momsregistreret, skal du lave momsindberetninger til Skattestyrelsen. Det fortæller vi mere om under “Indberet moms som enkeltmandsvirksomhed”.

Det er en fordel at momsregistrere din enkeltmandsvirksomhed, hvis du handler med andre momspligtige virksomheder. Som momsregistreret virksomhed kan du som hovedregel også trække momsen fra, hvis du køber varer eller ydelser, som du enten videresælger eller bruger til virksomhedens drift. Læs mere om personlige fradrag i vores fradragsguide.

Enkeltmandsvirksomhed uden moms

Hvis du ikke sælger varer og ydelser for over 50.000 kroner om året, er der ikke noget krav om, at du skal momsregistreres. Men hvis du på et tidspunkt overstiger den årlige grænse, er det et krav, at du bliver momsregistreret – og det skal gøres med tilbagevirkende kraft. Så overvej, om frivillig momsregistrering ikke er en god idé på sigt.

Momsfri Dinero er det oplagte valg, hvis du er fritaget for moms. Beskæftiger du dig med ydelser inden for fx sundhedsbehandling eller undervisning i din enkeltmandsvirksomhed, kan der være tale om momsfrie ydelser. Det betyder, virksomheden kan blive momsfritaget  – i stedet skal du dog typisk betale lønsumsafgift..

En personlig ejet mindre virksomhed (PMV) er momsfritaget. Derfor kan denne virksomhedstype være et alternativ, hvis din omsætning er under 50.000 kroner om året, og du ikke regner med, den kommer over. Du må dog ikke handle med lande uden for EU, og din PMV skal registreres på ny hvert tredje år.

Indberet moms som enkeltmandsvirksomhed

Som momsregistreret virksomhed skal du betale moms minimum to gange om året. Det afhænger af din omsætning, hvad dine momsfrister er. Omsætter du fx for under fem millioner kroner om året, kan du nøjes med at gøre det halvårligt – du må dog gerne gøre det oftere. Husk at overholde fristerne, så du undgår renter, gebyrer og eventuelt rykkere.

Du skal lave et momsregnskab, hvor du beregner, hvor meget du enten skal betale i moms eller have tilbage. Momsregnskabet skal indberettes til Skattestyrelsen, når du skal momsafregne for en periode. Hvis du ikke har haft nogen omsætning i perioden, skal du stadig indberette moms. Det kaldes en nulindberetning.

Bruger du Dinero? Så holder regnskabsprogrammet automatisk styr på momsen, og det kan også bogføre din moms med ét simpelt klik. På den måde sparer du tid, og du skal ikke selv rode rundt i din moms og lave fejl til Skattestyrelsen. Du kan dog beregne momsen selv med vores momsberegner, hvis dit regnskabsprogram ikke gør det for dig.

Vil du have et samlet overblik over virksomhedens momsindberetninger og ud- og indbetalinger til Skattestyrelsen? Så skal du logge ind på din Skattekonto, hvor det hele står. Vær opmærksom på, at du har en Skattekonto for hvert CVR- og SE-nummer, virksomheden har. 

Sådan betaler du moms for din enkeltmandsvirksomhed

Når du skal betale moms for din enkeltmandsvirksomhed, skal du tidligst gøre det fem hverdage før fristen for indbetaling. Skattestyrelsen sender nemlig pengene retur til din bankkonto, hvis du gør det før.

Proces for betaling af moms manuelt på skat.dk:

  • Se dit momsregnskab for den pågældende periode
  • Log ind på skat.dk (Erhverv), og klik på “Indberet moms”
  • Klik på “Indberet” ved den pågældende periode
  • Udfyld momsangivelsen med de relevante tal (for salgsmoms, købsmoms etc.) – hvis du bruger Dinero, finder du oversigten over alle relevante tal under “Skat” -> “Moms”
  • Husk at afslutte indberetningen med en betaling til Skattekontoen

Du kan betale momsen på mange måder – fx via PBS (Nets), netbank, Visa/Dankort og MobilePay.

Hvis du opdager, du har lavet en fejl, skal du efterindberette moms. Det er en god idé løbende at have et overblik over, hvad du skylder i moms. Så slipper du for at stå med en tom bankkonto, når momsfristen pludselig banker på døren. Det er også en god idé at have en separat konto til moms og skat, hvis det er muligt. 

Når du har indberettet og betalt momsen, er du færdig for denne periode.

Negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed

Negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed betyder, at du har indberettet mere købsmoms end salgsmoms. Den negative moms får du udbetalt. Differencen udbetaler Skattestyrelsen til din NemKonto, når du indberetter moms for din enkeltmandsvirksomhed. 

Du indberetter og “betaler” negativ moms for en enkeltmandsvirksomhed på almindelig vis. Der er ingen forskel på, hvordan du indberetter sammenlignet med en almindelig momsindberetning. Forskellen er i bund og grund, at du får penge udbetalt i stedet for at skulle af med dem.

En sund virksomhed har typisk ikke negativ moms. Der kan dog være flere gode grunde til, at det er tilfældet i en periode. Hvis du har investeret i virksomheden ved at købe et stort varelager – fx op til jul eller en anden vigtig periode for virksomheden – kan du i en periode have mere købsmoms end salgsmoms. Det skulle dog gerne udligne sig på et helt år.

Virksomhedens sidste moms – indberet frem til virksomheden er afmeldt

Hvis du lukker din enkeltmandsvirksomhed, skal du fortsætte med at indberette (og betale) moms, indtil virksomheden er afmeldt for moms. Du skal med andre ord opgøre og indberette moms helt frem til den dag, du holder op med at drive momspligtig virksomhed. 

Afmelder du en personlig ejet virksomhed for moms, bliver virksomhedens CVR-nummer automatisk også lukket – hvis den ikke er registreret for andet end moms. Du skal stadig følge de sædvanlige frister ved afregning af den sidste moms. Sådan indberetter du virksomhedens sidste moms

Husk at få alt med på den sidste momsindberetning. Der gælder fx forskellige regler, afhængig af om du sælger virksomheden eller lukker den. Du skal stadig gemme dine momsbilag i fem år, selvom du lukker virksomheden.

Moms og skat i en enkeltmandsvirksomhed

Nu har du styr på moms – registrering, indberetning og betaling. Nu er det tid til at kigge på skat i din enkeltmandsvirksomhed. Her har du flere forskellige muligheder for at beregne og betale.

Dine tre muligheder for at betale skat i en enkeltmandsvirksomhed:

Med de almindelige skatteregler betaler du B-skat af virksomhedens overskud, mens et eventuelt underskud kan trækkes fra din eller din ægtefælles lønindkomst (A-skat). 

Der er størst arbejde ved virksomheds- og kapitalafkastordningen, men det kan alligevel være den rigtige løsning for dig og din virksomhed. De kræver dog begge typisk hjælp fra en revisor, da de stiller større krav til din regnskabsførelse og bogføring. 

Få styr på din skat med Dinero skatteopgørelsen.

Med Dinero skatteopgørelsen behøver du dog slet ikke en revisor, når du skal indberette dit regnskab til Skattestyrelsen. Du får alle tallene serveret på et sølvfad, så de er lige til at sætte ind i oplysningsskemaet. Så slipper du for at bekymre dig om, du snyder dig selv eller det offentlige.

På den måde klarer Dinero både din moms og skat i enkeltmandsvirksomheden, så du bare skal sætte tallene ind, når du skal indberette. Nemmere bliver moms og skat ikke.

Spørgsmål og svar

Skal en enkeltmandsvirksomhed momsregistreres?

Det er ikke et krav, at du momsregistrerer din enkeltmandsvirksomhed, hvis du tjener under 50.000 kroner over en 1-årig periode. Det er dog en god idé at gøre alligevel, da det giver dig flere fordele, når du handler med andre momsregistrerede virksomheder.

Hvordan indberetter jeg moms for min enkeltmandsvirksomhed?

Du indberetter moms for din enkeltmandsvirksomhed på skat.dk – tidligst fem hverdage før fristen. Hvis du har styr på dit momsregnskab, tager det ingen tid at udfylde momsangivelsen og indberette momsen for den pågældende periode.

Hvad er negativ moms i en enkeltmandsvirksomhed?

Negativ moms betyder helt overordnet, at du har købt for mere, end du har solgt. Det er typisk ikke et sundt tegn, men der kan være flere gode grunde til, at der er negativ moms i en virksomhed i en periode. 

Hvordan betaler jeg moms for en enkeltmandsvirksomhed?

Når du har indberettet momsen, betaler du ved at overføre penge til din Skattekonto, hvor du har et samlet overblik over fx indberetninger, hvad du skylder i moms og selskabsskat. Du har en Skattekonto for hvert CVR- og SE-nummer, virksomheden har.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

24 kommentarer

  1. Hej igen. Er det datoerne for udbetaling/indbetaling der står på ens skattekonto (under kontostatus) der skal bruges når jeg bogfører momsafregningerne eller …? I et enkelt tilfælde har jeg også en udbetaling – her er datoen de går ind på min virksomhedskonto en anden end den der står som udbetaling på skattekontoen – hvilken skal så bruges? Tak – vh. Stine

    1. Hej Stine

      Du skal kontakte os via supporten, så skal vi nok besvare dine spørgsmål.

      De bedste hilsner Samuel – Dinero Support

  2. Hej. Jeg har en enkeltmandsvirksomhed. I forbindelse med bogføring af moms i Dinero er jeg kommet til at lave en fejl. Jeg er kommet til at bogføre de enkelte momsafregninger på konto bank, men det skulle så vidt jeg har forstået bogføres på skattekonto. Hvordan kan jeg ændre det? Det gælder for de sidste 3 bogførte momsbetalinger og det gælder både hvor jeg har penge tilgode og hvor jeg skal betale. På forhånd tak. Stine

    1. Hej Stine

      Skriv til supporten. Så hjælper de dig i mål med det hele 🙂

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  3. Hvis man bruger Dinero som PMV men lader sig momsregistrere, kan man så rette sine firmaindstillinger?

    1. Hej Trine

      Ja, du kan godt ændre dit regnskab i Dinero til at være momsregistreret efterfølgende 🙂

      De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

  4. Jeg er ny, hvordan bogfører jeg skyldig moms , den er indberet og betalt, man kan også se beløb i åbningsbalancen.

    1. Hej Lycyna

      Hvis det er fordi, i er skiftet til Dinero fra et andet system og skal bogføre betaling af moms fra tidligere regnskabssystem, så kan dette gøres som vist i guiden her: https://dinero.dk/support/momsbetaling-fra-gammelt-bogforingssystem/

      Hvis du har nogle uddybe spørgsmål til dette, er du meget velkommen til at kontakte os over vores online chat eller mail, så kan vi tage et kig på det 😀

      Hav en rigtig dejlig dag ☀️

      De bedste hilsner, Theresa – Dinero support

  5. Hvis jeg ikke er momsregistreret og køber for 1250kr inkl moms og har betalt via mellemregningskontoen, så bogføre jeres skabelon udgiften på det fulde beløb i resultopgørelsen. Den læste selv beløbet via upload af kvitteringen os krav 0 i moms. Burde den ikke kun bogføre nettobeløbet da man jo ikke har fradrag for moms?

    1. Hej Lene

      Du skal bogføre den fulde udgift i dit regnskab (1250 kr.) hvilket også er det beløb du har betalt og der er trukket på din bank. Når du ikke er momsregistreret har du skattefradrag for den fulde udgift i stedet for.

      Du er velkommen til at kontakte os på chatten, hvis du skulle have yderligere spørgsmål.

      Du ønskes en god dag 😊

  6. Hej Sune

    Du skal ikke betale moms af det du allerede har omsat for da du ikke var momspligtig. Hvis du gerne vil momsregistrer dig så skal du gøre det på virk.dk og her kan du evt. tage fat til deres support med hjælp til dette.

    Håber det svarede på spørgsmålet

    De bedste hilsner

  7. Hej Dinero

    Jeg står og skal skifte min PMV over til en virksomhed, da min omsætning ser ud til at overstige 50.000 kr.

    Har i en nem oversigt over denne type overgang?

    Mest specifikt er jeg i tvivl om hvorvidt (og hvordan) jeg betaler moms af det jeg allerede har omsat for, og hvor langt tilbage? (Jeg stiftede i december 2022, så der er allerede skiftet skatte-år).

    Håber i kan hjælpe!

  8. Hej Nynne

    Du skal momsregistreres hvis omsætningen overstiger 50.000 ja, men når du opfylder betingelserne for at sælge ydelser uden moms skal ikke registreres for moms, men typisk for lønsumsafgift.

    Håber det svarer på spørgsmålet!

    De bedste hilsner

    Endrit – Dinero Support

  9. Hej jeg er i tvivl om jeg skal ændre sin PMV til momsregistreret EMV, når jeg forventer at sælge momsfri ydelser (uddannelse og foredrag) for over 50.000. Som jeg forstår det, er jeg monsfritaget. Skal jeg så lave et momsregnskab som går i nul, eller kan jeg fortsætte som PMV?

    Hilsen Nynne

  10. Jeg er Skuespiller og siden det hører indenfor “Kunst” er der ikke moms på mine regninger til kunderne, og det vil der aldrig være. Når jeg køber inventar som computer, Kamera osv for at kunne drive min forretning vil jeg vel altid kunne trække momsen fra og derfor altid få negativ moms og derfor altid på momsen tilbage fra SKAT…? (Jeg er momsregistreret siden jeg tjener over 50.000 kr.) Gør jeg det rigtigt eller har jeg misset noget? Synes det er svært at læse om disse ting når ens ydelser er momsfrie. 🙂 God dag!

    1. Hej Mark

      Det er ikke noget vi lige har haft en specifik viden herinde omkring, men vi har undersøgt det lidt.

      Som udgangspunkt er der ikke momsfradrag på dine udgifter, når du er en kunstnerisk virksomhed som er helt fristillet for moms.

      “”Som udgangspunkt er der ikke fradragsret for købsmoms i forbindelse med aktiviteter fritaget efter ML § 13.” skrives der på Skats egen hjemmeside. https://skat.dk/skat.aspx?oID=1981514

      Jeg refererer også lige til momsloven paragraf 13 del 7 “Følgende varer og ydelser er fritaget for afgift:… 7) Forfatter- og komponistvirksomhed samt anden kunstnerisk virksomhed.”

      Ud fra dette, mener vi at du gør det forkert og skal bogføre alt helt momsfritaget

      Med venlig hilsen Frederik Nielsen

  11. Kan min ægtefælle og jeg sammen sælger varer for 99.999 kr. (i en 12 måneders periode) uden at være momsregisreret? Altså har vi begge et max på 50.000 kr.? (Jeg får halvdelen af indtægten på min konto, og min ægtefælle får halvdelen på hendes konto).

    1. Hej Nicolai

      Hvis i driver det som to virksomheder, så kan i fint gøre det. Men så skal det hele også køres som to virksomheder. Hvis i gerne vil køre det sammen som en virksomhed, så nej desværre.

      Husk også at der skal registreres for moms når i kan se at omsætningen indenfor en vilkårlig 12-måneders periode vil komme til at overstige 50.000 kroner. Så i praksis er det nok ret umuligt at ramme lige på 49.999. Jeg ville nok lade mig momsregistrerer omkring 45.000, allersenest, hvis man har små salg, for at sikre at man ikke når over og ender man at skulle aflevere 10.000 kroner i salgsmoms af de første 50.000. 👍

  12. Kan man afmelde sin virksomhed fra moms når man kan se, at omsætninger ikke kommer over 50.000? Den er tilmeldt moms nu og jeg fik negativ moms retur sidste år.

    1. Hej Pia

      Ja på erhvervsstyrelsens hjemmeside, virk.dk, kan du afmelde dig fra moms hvis du ikke længere skal være momsregistreret.

      Afmelder du dig moms nu, kan det dog være du skal betale den negative moms tilbage igen. Så godt er jeg ikke inde i reglerne desværre, men blot til info. Jeg ville nok kontakte erhvervsstyrelsen direkte hvis jeg var i dine sko. 👍

  13. Når man moms registrerer sin allerede lille kørende biks, hvor lang tid kan man så gå tilbage ift. at modregne moms og udgifter ? Vh jakob

    1. Hej Jakob,

      Det kommer an på fra hvilken dato du er momsregisteret ved skat, hvis du er momsregistreret med tilbagevirkende kraft kan du godt ændre det tilbage i regnskabet og ellers er det fra dags dato hvor du er momsregisteret.

  14. Hej Lasse. Når man betaler moms manuelt, hvilken konto skal det så konteres under i regnskabet. kan ikke finde en der hedder Momsafregning. Når jeg køber brændstof er der en konto til dette, men g´hvad med momsen

    1. Hej Uffe

      Jeg synes det ville være lettere hvis du skrev til vores support omkring dette hvis du anvender Dinero og har Pro udgaven. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram