Opret holdingselskab i virk – Sådan stifter du et holding

Der findes ikke en virksomhedstype, der hedder holdingselskab. I stedet oprettes som regel et anparts- eller aktieselskab til formålet, som så bruges som holdingselskab. Opret et holdingselskab i virk nemt og hurtigt med vores simple guide.


Oprettelse af et holdingselskab er en lidt speciel størrelse. Der findes nemlig ikke en selskabsform, der hedder holding. I stedet bruges som regel et aktieselskab eller et anpartsselskab til at eje anparter eller aktier i andre selskaber. Med et godt regnskabsprogram til dit holdingselskab har du altid overblik over økonomien.

På den måde er et ApS eller et A/S både den respektive selskabsform samt et holdingselskab. I denne guide vil vi vise dig, hvordan du opretter et holdingselskab som et ApS. Er du interesseret i de skattemæssige aspekter ved at have et holdingselskab, kan du læse om dem her.

Med et holdingselskab minimerer du risikoen for tab og kan sikre skattemæssige fordele. Som regel oprettes et holdingselskab som moderselskab i en holdingstruktur, hvor selskabet typisk også er en pengetank.

Er du stadig ikke sikker på, om et holdingselskab er det rigtig for dig? Vi har samlet en komplet oversigt over fordele og ulemper, du kan bruge til at tage den store beslutning.

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Find dit NemID frem til oprettelsen af dit holdingselskab

Du skal bruge dit NemID (eller NemID medarbejdersignatur), når du vil oprette en virksomhed på virk.dk. Opret dit holdingselskab ved at trykke på “Start virksomhed” på forsiden.

Opret holdingselskab - Start virksomhed

Herfra skal du registrere dit holdingselskab ved at trykke på “Start selvbetjening”. Du skal have dit NemID klar til at logge ind, når du har trykket. Så hvis du ikke har det ved hånden, bør du finde det frem, inden du trykker.

Opret holdingselskab - Start selvbetjening

Log ind med dit eget private NemID eller medarbejdersignatur.

Opret holdingselskab - Log ind med NemID

Du skal acceptere betingelserne for brug, inden du kan oprette dit holdingselskab. Det er et krav for at oprette et holdingselskab (og en hvilken som helst anden virksomhed).

Opret holdingselskab - Virksomhedsregistrering

Opret holdingselskab ved at vælge ApS, A/S, P/S og SE-selskab.

Opret holdingselskab - Vælg ApS, A/S, P/S og SE-selskab

Herefter kan du nemlig trykke “Vælg” under Anpartsselskab (ApS), som vi opretter vores holdingselskab som.

Opret holdingselskab - Vælg anpartsselskab (ApS)

Det er nu, du skal i gang med den faktiske stiftelse af holdingselskabet. Du skal angive en række obligatoriske oplysninger, før selskabet kan blive oprettet. Husk, at du også skal have styr på kapitalkravet.

Ude i venstre side kan du se, hvilke oplysninger du skal udfylde i forbindelse med stiftelsen af virksomheden. Du skal fx igennem stamdata, branche, kapital og ejerforhold.

Du skal bare trykke på “Næste” for at komme videre i processen. Så bliver du automatisk ført videre og kan udfylde de oplysninger, der er krav om.

Opret holdingselskab - Udfyld stamdata

Tillykke, du har nu oprettet et holdingselskab. Når du har udfyldt alle ovenstående oplysninger, har du nemlig gjort det, du skal gøre for officielt at stifte dit holdingselskab og få et CVR-nummer.

Der kan gå noget tid, inden registreringen går igennem. Du modtager en mail i din indbakke, når holdingselskabet er oprettet. Når det er det, kan du blandt andet bestille firma-NemID, angive NemKonto og oprette en digital postkasse til holdingselskabet.

Vi har lavet en guide til regnskab for holdingselskab, hvor du finder eksempler og krav til indhold.

Opret holdingselskab som anden virksomhedsform

Som vi skrev tidligere, er et holdingselskab i bund og grund en hvilken som helst virksomhed, der ejer anparter eller aktier i andre virksomheder. Det behøver ikke være et ApS. Opret A/S som holdingselskab via linket, hvis du hellere vil have et aktieselskab som dit holdingselskab.

Hvis du klikker på linket, kommer du til en lige så nem og grundig guide. Guiden er lavet til oprettelse af aktieselskaber specifikt og tager dig gennem hele processen. Husk dog, at kapitalkravet for aktieselskaber er højere end anpartsselskaber.

Jeg vil gerne have hjælp til at oprette mit holdingselskab

Er du ikke helt tryg ved selv at skulle oprette et holdingselskab med vores trin for trin-guide? Så er der også hjælp at hente. Legal Desk har stor erfaring med at oprette holdingselskaber, hvor der er styr på alle regler og detaljer. Det gør det nemt og hurtigt at komme i gang med virksomheden.

Billigselskab.dk kan også hjælpe dig med at oprette et holdingselskab. De tager sig blandt andet af bekræftelsen af selskabskapitalen og alle juridiske dokumenter, og holdingselskabet er oprettet inden for 24 timer. Hvis du vil have oprettet et ApS og holdingselskab på samme tid, kan de også hjælpe med det til en billig pris.

Oftest stillede spørgsmål

Du opretter et holdingselskab på virk.dk. Typisk er et holdingselskab et ApS eller et A/S. Tryk på “Start virksomhed” på forsiden, så tages du gennem hele processen.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du opretter et holdingselskab, kan du bruge vores trin for trin-guide, der tager dig gennem det hele.

Det koster 670 kroner at stifte et holdingselskab i virk. Det er nemlig størrelsen på gebyret til Erhvervsstyrelsen ved oprettelse af et ApS.

Derudover kommer selvfølgelig kapitalkravet på 40.000 kroner, du også skal indskyde i selskabet, når du opretter dit holdingselskab.

Med et holdingselskab minimerer du fx risikoen for tab, hvis din virksomhed kommer i økonomisk uføre.

En enkeltmandsvirksomhed er en personlig ejet virksomhed. Ejeren af en enkeltmandsvirksomhed og selve virksomheden betragtes som én og samme juridiske enhed. Derfor kan et holdingselskab ikke eje en enkeltmandsvirksomhed – eller en hvilken som helst anden personlig ejet virksomhed.

Et holdingselskab ejer aktier eller anparter i andre selskaber. Holdingselskaber er ikke momsregistrerede, da de ikke har nogen selvstændig produktion af nogen art.

Et moderselskab er fx et holdingselskab, som ejer en bestemmende indflydelse i et andet selskab (som kaldes for datterselskab). Mange opretter et holdingselskab, samtidig med at de opretter et andet selskab.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

10 kommentarer

 1. Hej Lasse Hvordan kan man bogføre et forlænget opstartsår f.eks fra 01.06.21 til 21.12.23

  1. Hej Torben

   Når du opretter din virksomhed i Dinero, skal du vælge perioden for første regnskabsår – her kan du maksimalt vælge 1.5 år. Så der skal oprettes flere regnskabsår under alle omstændigheder 🙂

   Hvis det er i forbindelse med flytning af regnskab, kan du få hjælp her: https://dinero.dk/flyt-regnskab/

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 2. Hej Lasse. Kan man udgøre startkapitalen i materialer fremfor kroner og øre ? Med det tænkes der køretøj og trailer

  1. Hej Jacob

   Ja, det kan du i udgangspunktet godt, hvis du fx opretter et ApS – det kaldes for et apportindskud, som du kan læse mere om her: https://dinero.dk/tips/opretaps/

   Du skal dog have en revisor indover, da da ikke selv kan sætte værdien af aktiverne.

   Håber, det gav mening. Ellers er du velkommen til at skrive til os via chat eller mail for en uddybning.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 3. Hej Lasse. Ved oprettelse af henholdsvis et holding selskab og et underliggende anpartselskab, vil det så være muligt at anvende startkapitalen på 40.000kr. i holding til startkapitalen i anpartselskabet, og på den måde genbruge kapitalen?

  1. Hej Thea

   Ja det kaldes for rullende kapital og er muligt. Jeg ville dog få hjælp fra en revisor til det.

   Se mere om rullende kapital her hvor vi har skrevet lidt om det -> https://dinero.dk/support/bogfoering-rullende-kapital/

   De bedste hilsner Frederik Nielsen , Dinero support

 4. Hej Kirstine

  Ved oprettelse af holding selskaber og ejerandele skulle det hele godt kunne lade sig gøre af de ting som du nævner. Du skal dog have en revisor inde over til godkendelse af kapitalandel ja.

  Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen

 5. Hej Lasse, to spørgsmål: 1: kan man oprette to holding selskaber med det samme, eller evt. kun en der ejer 50% af Aps selskaber, når man er to ejere? 2: hvis jeg selv står for stiftelsen, skal jeg så selv finde en 3. part til godkendelse af kapital, eller sker det automatisk ved indbetaling af kapital på virk? Tak for svar

  mvh Kirstine

  1. Hej Sarah

   Ja, det skulle der ikke være udfordringer med, der kan dog være nogle særlige forhold du skal være opmærksomme på i sådan situation og jeg vil derfor anbefale du tager kontakter til en revisor der kan hjælpe dig med denne proces.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram