Regnskab for holdingselskab – eksempler og krav til indhold

Der er sjældent mange posteringer i et regnskab for et holdingselskab – modsat andre selskabstyper. Det indeholder typisk få udgifter til revisor og bank samt indtægter i form af udbytte. Vi har samlet alle krav og lavet praktiske eksempler, så du får helt styr reglerne.


Regnskab for holdingselskab

Alle virksomheder skal lave et regnskab på baggrund af den løbende bogføring. Det er dog ikke alle virksomheder, som skal indberette deres regnskab til fx Skattestyrelsen. 

Et holdingselskab er typisk et anpartsselskab eller et aktieselskab. Derfor er det også kravene til disse, der gælder ved et regnskab for holdingselskab. 

Holdingselskabets primære formål er at eje kapitalandele i andre selskaber. På den måde fungerer det som et indskudt led mellem det pågældende selskab og dig (som ejer). Selskabet, som holdingselskabet har andele i, kaldes for driftsselskabet, da det er her, den forretningsmæssige drift er.

Krav til regnskabet er de samme som for selskaber

Som vi tidligere nævnte, er et holdingselskab som regel et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S), og de skal overholde samme krav, som der stilles til selskaber. Der skal derfor laves en årsrapport, som virksomhedens regnskab for året er en del af.

Holdingselskabets årsrapport skal indeholde:

Er virksomheden en del af en koncern og har pligt til at udarbejde et koncernregnskab, skal det også laves ifm. regnskabet for holdingselskabet.

Alle selskaber skal lave en årsrapport

Husk, at du skal udarbejde en årsrapport for både holdingselskabet og driftsselskabet, hvis de begge er selskaber. Det er ikke nok kun at lave regnskab for holdingselskabet. Dinero hjælper dig.

Eksempel på regnskab i holdingselskab

Nedenfor kan du se et eksempel på, hvordan et regnskab ser ud i et holdingselskabet. Vi har bogført de typiske udgifter i Dinero – der er sjældent mange posteringer i et holdingselskab.

I regnskabseksemplet er der blandt andet udgifter til et regnskabsprogram og almindelige bankgebyrer. Der er tale om det første regnskabsår i holdingselskabet. Derfor er der også stiftelsesgebyr for ApS’et til Erhvervsstyrelsen og oprettelsesgebyr til banken i eksemplet. 

Eksempel på regnskab i holdingselskab – resultatopgørelse:

Eksempel på regnskab i holdingselskab – resultatopgørelse

Eksempel på regnskab i holdingselskab – balance:

Eksempel på regnskab i holdingselskab – balance:

Sådan opretter du et holdingselskab

Hvis du gerne vil stifte et holdingselskab, kan du bruge vores praktiske guide, som tager dig gennem hele processen trin for trin. Se guiden her.

Oftest stillede spørgsmål

Et regnskab for et holdingselskab indeholder som regel ikke mange posteringer. Der er i de fleste tilfælde kun få driftsudgifter samt indtægter fra diverse andele i driftsselskaber.

Holdingselskaber bruges typisk som en opsparing, da overskuddet fra driftsselskaberne overføres skattefrit til selskabet – efter der er betalt selskabsskat.

Hvis du vil trække penge ud af et holdingselskab, skal du enten gøre det ved at udbetale løn eller udbytte. Det kan ofte bedst betale sig at udbetale pengene som udbytte, hvis du er tæt på topskat, eller der er tale om mindre beløb – da der så kun skal betales udbytteskat på 27%.

Når du udbetaler penge til dig selv i form af udbytte fra holdingselskabet, skal du betale udbytteskat – skatteprocenten er på 27% og 42% afhængig af størrelsen på beløbet. Udbetaler du pengene i form af løn, skal du betale almindelig personskat af pengene.

Vær opmærksom på, at holdingselskabet også skal betale udbytteskat, hvis det ejer mindre end 10% af ejerandelene i driftsselskabet.

Du må trække lige så meget ud af holdingselskabet, som du vil. Det er dog en god idé altid at have en reserve i virksomheden.

Du skal dog være opmærksom på, at der er forskellige skattesatser ved udbetaling af udbytte – du skal kun betale 27% i udbytteskat op til et vist beløb. Du må også udbetale lige så meget løn til dig selv, som du ønsker. Her bliver du personbeskattet af hele beløbet.

Det specielle ved holdingselskaber er, at det som regel ikke har nogen forretningsmæssig drift – den finder sted i driftsselskaberne. Det ejer som regel kun anparter eller ejerandele i andre (drifts)selskaber samt værdipapirer.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

4 kommentarer

 1. Vi har et Holding selskab som ejer et Drift selskab. Skal vi i Dinero køre de 2 selskaber separat, dvs. med 2 abbonementer uafhængige af hinanden og “uden at de taler sammen” feks ved overførelse af penge ?

  1. Hej Poul

   Ja det er helt korrekt, de skal oprettes separat, der skal køres regnskab separat, og laves årsrapport separat. I får 33% rabat på det ene firmas Pro, når I har flere under samme bruger i Dinero.

   Dvs. hvis i har overførsler af penge mellem de to, så skal de bogføres i hvert regnskab, som fx. ved et lån.

   Jeg håber det giver mening!

   De bedste hilsner – Endrit, Dinero Support

 2. primitivt eksempel. Der er ingen nidtægt fra driftselskabet til holding og ingen anførsel af aktivet under aktiver i holding.

  1. Hej Steen

   Ja, det har du helt ret i. Der kan være mange scenerier, og det kan derfor være svært at lave et alt for avanceret. Vi har i ovenstående lavet et simpelt eksempel.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram