Investering i aktier via selskab – Sådan gør du

Har du overvejet at investere i værdipapirer gennem et selskab? I denne artikel får du svar på, om det kan betale sig – og hvordan du bærer dig ad med at investere i aktier gennem et selskab.


Har du en virksomhed med overskud og intention om at investere overskuddet i værdipapirer, såsom aktier? Så er dette indlæg lige noget for dig.

Vi gennemgår nemlig muligheden for at oprette et aktiedepot i selskabet og investere direkte via dit selskab. Hvordan bærer man sig ad, og er det overhovedet en fordel? Alt dette kan du blive klogere på i dette indlæg.

Vidste du, at vi har lavet et samarbejde med Daniels Pengetips på YouTube? I denne video fortæller han om investering i aktier via selskab.

Hvilke virksomhedstyper kan investere i værdipapirer?

Du kan godt investere i værdipapirer via dit selskab. Det vil sige, at du sagtens kan investere i værdipapirer, hvis du fx har et anpartsselskab (ApS), aktieselskab (A/S) osv.

Det bliver dog lidt mere kringlet, hvis du har en virksomhed med personlig hæftelse. Har du en enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab (I/S), skal du gøre brug af virksomhedsskatteordningen (VSO), såfremt du vil have muligheden for at investere i aktier via virksomheden.

Det har nogle konsekvenser for din virksomhed, da virksomhedsskatteordningen indretter virksomhedens økonomi på samme måde, som selskabers. Så i stedet for, at din virksomheds økonomi hænger sammen med din privatøkonomi, er det i højere grad adskilt, som hvis du havde fx et ApS.

Har du en personlig ejet mindre virksomhed (PMV) kan du ikke benytte virksomhedsskatteordningen – og har dermed ingen mulighed for investering i værdipapirer gennem din virksomhed.

Hvordan man investerer i aktier via selskab?

Hvis du gerne vil investere i aktier via dit selskab, er der nogle bestemte faser, du skal igennem.

Helt konkret skal du sørge for en LEI-kode og et virksomhedsdepot. Dertil hedder det sig, at du skal være tilmeldt virksomhedsskatteordningen, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab.

Virksomhedsskatteordningen (for enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber)

For det første skal du sørge for, at du er tilmeldt virksomhedsskatteordningen, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab.

Er din virksomhed tilmeldt virksomhedsskatteordningen, er din virksomheds økonomi adskilt fra din privatøkonomi, og bliver derefter beskattet på samme niveau som større selskaber.

Har du et selskab, hvor du ikke hæfter personligt (fx anpartsselskab eller holdingselskab), behøver du ikke at blive tilmeldt virksomhedsskatteordningen.

LEI-kode til din investering via virksomhed

Næste skridt er at du skal have oprettet en LEI-kode. En LEI-kode er en unik identifikationskode, som din virksomhed skal have, hvis den vil handle med aktier.

Du kan købe en LEI-kode hos en officiel LEI-kode-udsteder. Der findes flere, og du bestemmer selv, hvilken du vil vælge. Du kan se en liste over udstedere (nederst på siden) på LEIs egen hjemmeside.

En LEI-kode koster typisk i omegnen af 200-500 kroner om året.

Virksomhedsdepot

Når du vil handle værdipapirer via et selskab, skal du bruge et særskilt depot til dette. På den måde holdes din virksomheds værdipapirer adskilt fra dine personlige.

Du kan få et virksomhedsdepot hos de fleste større handelsplatforme og banker. I denne proces skal du være opmærksom på eventuelle oprettelsesgebyr, handelskurtager og vekselgebyrer.

Fordele og ulemper ved investering i aktier via selskab

Men er det overhovedet en god idé? Hvornår kan det betale sig at investere i værdipapirer via et selskab?

Det er individuelt, hvorvidt det kan betale sig eller ej. Der er både fordele og ulemper ved løsningen, og du kan se de vigtigste nedenfor.

Fordele ved investering i aktier via selskab

 • Selskabsskatten på 22% er lavere end de personlige skattesatser ved kapitalgevinst (27% og 42%)
 • Du kan udskyde den personlige beskatning, som forekommer, når du trækker penge ud af selskabet (udbytte til dig selv). Det er især en fordel, hvis du personligt er over topskattegrænsen
 • Du kan trække relaterede udgifter fra, fx computer, skærme og andet, som er relateret til din investering
 • Du får en simplere model for beskatning via lagerbeskatning (lagerprincippet) kontra realisationsprincippet.

Ulemper ved investering i aktier via selskab

 • Alt afkast beskattes som lagerbeskatning (lagerprincippet) – hvilket betyder, at du løbende betaler skat af dit afkast frem for ved realisering
 • Du betaler løbende skat af dit afkast, som følge af lagerbeskatning – kontra ved realisering af afkastet, som du ellers gør, som privatinvestor.
 • Det kræver relativ stor kapital at starte et selskab (der er fx stiftelsesomkostninger og eventuel revision)
 • Der er andre små-omkostninger forbundet med at investere gennem et selskab, såsom LEI-kode
 • Der er administration forbundet med at have et selskab, hvilket kan være tidskrævende

Alt i alt kan man sige, at der sjældent vil være den helt store økonomiske gevinst at hente, hvis man ikke ejer et selskab i forvejen. Omkostningerne forbundet med stiftelse, vedligeholdelse og administration af selskabet er ganske enkelt for høje til, at det kan betale sig.

Har man til gengæld et selskab i forvejen, som allerede genererer et overskud, kan der dog godt være en skattemæssig fordel ved at investere pengene direkte via selskabet. Især hvis du skal betale topskat af overskuddet, når du trækker pengene ud til dig selv.

Bogføring af aktieinvestering via selskab

Når du køber værdipapirer, skal der først bogføres et køb af værdipapirer, som nu repræsenterer en værdi i din virksomhed, samt de omkostninger som er forbundet med selve købet.

Herefter skal de løbende kursreguleringer bogføres. Til sidst skal du bogføre når værdipapirerne sælges.

Vi har en uddybende guide til bogføring af værdipapirer/kapitalandele købt i virksomheden. Guiden er kun for Dinero Pro-brugere og viser, hvordan du bogfører det i Dinero.

Fradrag ved investering via selskab

Som med alle andre udgifter forbundet med dit selskab kan du trække store dele af det fra.

Når investering pludselig bliver en del af dit arbejde, kan du naturligvis trække udgifter fra forbundet med dette. Her er en kort liste over udgifter, du kan trække fra, hvis du investerer i aktier via selskab:

 • Kurtage ved handel (handelsgebyr)
 • Computer, skærme og andre nødvendige kontorelementer
 • Udgifter forbundet med deltagelse i større investeringsrelaterede arrangementer
 • Udgifter til software, abonnementer, nyhedsbreve etc., som er investeringsrelateret

Oftest stillede spørgsmål

 1. Du skal gennemgå en række ting for at få mulighed for at handle værdipapirer i din enkeltmandsvirksomhed. Du skal bl.a. sørge for at være tilmeldt virksomhedsskatteordningen, købe en LEI-kode og have oprettet et virksomhedsdepot.

 2. Vi har lavet en liste med fordele og ulemper. De største fordele er den lavere skattesats samt muligheden for at udskyde den personlige beskatning til et senere tidspunkt.

  Ulemperne er til gengæld, at der er en del omkostninger forbundet med at drive et selskab, som gør det vanskeligt at retfærdiggøre, hvis ikke du har et selskab i forvejen.

 3. En LEI-kode koster typisk mellem 200-500 kroner om året. Den kan købes hos en LEI-kode-udsteder. Du finder en liste over autoriserede udstedere på den officielle hjemmeside for LEI-systemet.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram