Udgivet 07/03/2025
Læsetid: 12 min.

Crowdfunding-platforme: De bedste muligheder for projektfinansiering i 2025

Har du nogensinde drømt om at realisere din kreative idé, men manglede pengene til at gøre det? Crowdfunding kunne være svaret. Det er en spændende måde at samle penge ind fra en stor gruppe mennesker, der tror på dit projekt.

Avatar til AI
Skrevet af AI
Sådan sælger du møbler online: Effektive tips til hurtig afsætning

Med crowdfunding kan du ikke bare finansiere din drøm, men også teste markedet for din idé. Du tilbyder måske særlige belønninger til dine støtter, som forbestillinger eller eksklusivt indhold. 

Det giver dig mulighed for at skabe opmærksomhed og opbygge et fællesskab omkring dit projekt, inden det overhovedet er lanceret. Så hvis du har en idé, der bare venter på at blive til virkelighed, er crowdfunding værd at overveje.

Hvad er crowdfunding?

Crowdfunding er en innovativ måde at rejse kapital på. Du kan tænke på det som en kollektiv indsamling, hvor mange mennesker bidrager med små beløb for at støtte et projekt eller en virksomhed. 

Det adskiller sig markant fra traditionelle finansieringsmetoder, hvor færre investorer typisk bidrager med større summer.

En mangfoldig gruppe af mennesker samles omkring en computer, hvor hver bidrager med penge til en digital platform. Skærmen viser forskellige crowdfunding-sider.

Hvordan fungerer crowdfunding?

Crowdfunding-platforme danner rammen om denne finansieringsform. Her kan du præsentere dit projekt og sætte et indsamlingsmål. Bidragsydere, også kaldet “backers”, støtter dit projekt med mindre beløb.

Som tak for støtten tilbyder du ofte incitamenter:

  • Tidlig adgang til produktet
  • Mulighed for at forudbestille og give feedback
  • Eksklusive belønninger (rabatter, loyalitetsstatus etc.)
  • Kontakt med grundlæggerne
  • Aktier i virksomheden
  • Unikt indhold

Crowdfunding-websites tager typisk et gebyr for at hoste din kampagne. Dette kan omfatte:

  1. Platformsgebyr
  2. Transaktionsgebyr
  3. Betalingsbehandlingsgebyr

Det varierer fra platform til platform, så undersøg gerne dette, inden du ligger dig fast på en. Der kan potentielt være mange penge at spare, hvis du har store kampagner eller ofte kører mindre kampagner.

Vigtige elementer i en crowdfunding-kampagne:

  • Klart defineret mål
  • Fastsat tidsramme
  • Engagerende præsentation
  • Aktiv promovering

Du bør vælge den platform, der passer bedst til dit projekt. Undersøg forskellige crowdfunding-sider for at finde den rette match til dine behov og din målgruppe – det kan også være, din segmentering viser, at en særlig gruppe foretrækker crowdfunding, hvis de skal købe et nyt produkt.

Der er fire forskellige

Når vi snakker crowdfunding, er der overordnet fire forskellige typer. Der er forskellige krav og regler til bl.a. skat og tilbagebetaling, så det er vigtigt, at du vælger den rigtige for dig. Se typerne.

11 bedste crowdfunding-platforme

Der er mange forskellige platforme, og de har hver deres fordele og ulemper. Vi lister de 11 bedste crowdfunding-platforme, så du nemt kan få det store overblik.

Et travlt digitalt marked med 10 forskellige crowdfunding-platforme præsenteret på computerskærme, hver med sin egen unikke branding og funktioner

1. Kickstarter

Kickstarter er en af de mest kendte crowdfunding-platforme. Den har hjulpet med at finansiere over 250.000 projekter siden 2009. Platformen bruger en belønningsbaseret model, hvor støtter får eksklusive rabatter eller gaver.

Kampagner på Kickstarter er alt-eller-intet. Du modtager kun midler, hvis du når dit mål. Dette kan motivere folk til at donere.

Kickstarter er ideel til kreative og innovative projekter. Støtter har ofte tillid til projekterne på grund af alt-eller-intet-modellen.

Gebyrer inkluderer 5% platformsgebyr plus transaktionsgebyrer på 3-5% og 30 øre pr. donation.

2. Indiegogo

Indiegogo støtter virksomheder, kunstnere og nonprofitorganisationer. Du kan vælge mellem fleksible eller faste finansieringsmål. Med fleksibel finansiering beholder du alle donationer, uanset om du når dit mål.

InDemand-funktionen lader dig fortsætte med at rejse penge efter kampagnens afslutning. Dette kan være nyttigt til ekstra produktions- eller forsendelsesomkostninger.

Indiegogo opkræver 5% af alle indsamlede midler plus et transaktionsgebyr på 3% + cirka 1.50 kroner.

3. Fundable

Fundable er en del af Startups.com-platformen. Den tilbyder både belønnings- og aktiebaseret crowdfunding for amerikanske startups.

Du kan vælge mellem selvadministreret fundraising eller få hjælp til at skabe et pitch deck og identificere potentielle investorer.

Belønningsbaserede kampagner får typisk flere støtter men mindre kapital. Aktiebaseret crowdfunding rejser ofte mere kapital fra færre investorer.

Fundable koster 179 USD om måneden uden ekstra gebyrer ved succes.

4. Crowdfunder

Crowdfunder lader dig omdanne produktsider til crowdfunding-sider med fremskridtsbjælker og forudbestillingsknapper.

Appen er ideel til at validere ideer, teste nye produkter eller lancere begrænsede produktserier. Du betaler et fast månedligt gebyr i stedet for provisioner.

Crowdfunder koster 24 USD om måneden.

5. Patreon

Patreon er designet til digitale skabere som podcastere, musikere og videografer. Det fungerer på abonnementsbasis, hvor fans betaler for eksklusive fordele.

Du kan vælge, om støtter skal betale månedligt eller pr. kreation. Patreon tilbyder forskellige integrationer til at understøtte indhold på platformen.

Gebyrer varierer mellem 8% og 12% af din indtjening plus behandlingsgebyrer på op til 6% og omkring 1.50 kroner.

6. Crowdcube

Crowdcube er en britisk aktiebaseret crowdfunding-platform for europæiske virksomheder. Du kan opsætte forskellige typer aktiebaseret crowdfunding, herunder private og opfølgende runder.

Platformen understøtter almindelige opgaver som at håndtere opfølgningsrunder og udbetale udbytte.

Virksomheder, der lykkes med deres indsamlingsmål, kan tilslutte sig Crowdcubes Funded Club og nyde eksklusive fordele.

Crowdcube opkræver 7% af det indsamlede beløb plus 0,75% til 1,5% i gebyrer.

7. GoFundMe

GoFundMe er populær til personlige indsamlinger og velgørende formål. Platformen er nem at bruge og tillader donationer af enhver størrelse.

Du kan oprette en kampagne på få minutter og dele den via sociale medier. GoFundMe tilbyder også muligheden for at indsamle penge på vegne af andre.

Der er ingen tidsbegrænsning for kampagner, og du beholder alle donationer, selv hvis du ikke når dit mål.

GoFundMe opkræver et transaktionsgebyr på 2,9% plus omkring 2.10 kroner pr. donation.

8. Mightycause

Mightycause er specialiseret i at hjælpe nonprofitorganisationer med at rejse penge. Platformen tilbyder værktøjer til at engagere støtter og spore donationer.

Du kan oprette tilpassede donationssider og integrere dem på din hjemmeside. Mightycause tilbyder også funktioner til at håndtere frivillige og planlægge events.

Der er forskellige prisniveauer tilgængelige, startende fra 59 USD om måneden for grundlæggende funktioner.

9. CrowdStreet

CrowdStreet fokuserer på ejendomsinvesteringer. Platformen forbinder akkrediterede investorer med kommercielle ejendomsprojekter.

Investorer kan gennemgå detaljerede oplysninger om hvert projekt og vælge investeringer baseret på deres præferencer.

CrowdStreet opkræver gebyrer fra sponsorer af ejendomsprojekter, ikke fra investorer.

10. StartEngine

StartEngine er designet til hurtigt voksende startups. Platformen tillader både aktie- og belønningsbaseret crowdfunding.

Du kan rejse op til 5 millioner USD årligt gennem equity crowdfunding på StartEngine. Platformen tilbyder også support til markedsføring og investorrelationer.

StartEngine opkræver 6-8% af det indsamlede beløb plus aktieoptioner i din virksomhed.

11. Booomerang

Booomerang er en dansk crowdfunding-platform, der tillader reward crowdfunding, men også arbejder på investerings- og låne-crowdfunding.

Platformen er til både store og mellemstore virksomheder, og projekterne er alt-eller-intet, men du betaler intet, hvis dit projekt ikke når målet.

Booomerang opkræver 9% af det fulde indsamlede beløb, og der opkræves også 10% i administrationsgebyr betalinger fra støtter.

Sådan blev listen over crowdfunding-platforme til

Vi gennemgik over mange forskellige crowdfunding-platforme for at skabe en omfattende liste, der dækker forskellige behov for selvstændige og investorer. Du finder både kendte navne og nichetjenester på listen.

Brugervenlighed er et vigtigt kriterium. Platforme med intuitive grænseflader, som Patreon, scorede højt. Prissætning blev også nøje vurderet. Tjenester med gennemsigtige gebyrer, som Crowdfunder, er blevet foretrukket.

Funktioner og værktøjer spillede en rolle i evalueringen. Mightycause udmærkede sig med sine fundraising- og donationsstyringsværktøjer. Projekternes succesrate på hver platform har vi også taget i betragtning.

Støtte efter investeringen er også vigtig. Indiegogo’s InDemand-funktion, der hjælper med at opretholde momentum efter en kampagne, blev værdsat højt. Variationen af investeringsmuligheder for backere var et andet fokuspunkt.

Du finder platforme som Fundly, Wefunder, Classy, FundRazr, CircleUp, GoGetFunding og Chuffed på listen. Hver af disse tilbyder unikke fordele for forskellige typer af projekter og mål.

Målet er at skabe en alsidig liste, der dækker personlige sager, forretningsidéer, nonprofitorganisationer og nystartede virksomheder. Du kan bruge denne liste til at finde den platform, der passer bedst til dine specifikke behov.

Fordele ved at bruge crowdfunding til dit projekt

Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved det meste. Crowdfunding hjælper virksomheder med flere ting, de ellers ikke ville kunne løfte selv.

Adgang til forskellige finansieringskilder

Crowdfunding åbner døren til tusindvis af potentielle støtter verden over. Du kan få opbakning fra et globalt fællesskab, der tror på din idé. Nogle investorer kan endda blive loyale kunder. 

Denne metode giver dig mulighed for at undgå traditionel finansiering som banker og investorer.

Validér din forretningsidé

Når folk er villige til at støtte dit projekt økonomisk, er det et bevis på, at der er efterspørgsel efter dit produkt eller din tjeneste. 

Du får værdifuld feedback, som du kan bruge til at forbedre din idé, før du investerer yderligere ressourcer. Dette er en effektiv måde at teste markedet på.

Skriv det i din forretningsplan

Uanset om du vil bruge crowdfunding i starten til at teste markedet eller løbende teste nye produkter på en crowdfunding-platform, bør du skrive det i din forretningsplan. Det hjælper til med at overbevise både investorer og banken. Lav din plan her.

Øg synlighed og markedsføringsindsats

Crowdfunding handler ikke kun om at rejse penge. Det er også en fantastisk måde at markedsføre dit produkt på. Din kampagne får eksponering over for et stort publikum, som ellers måske aldrig ville have opdaget dig. 

Når folk støtter dit projekt, deler de det ofte med deres netværk, hvilket skaber en mund-til-mund effekt. Derfor er det vigtigt, du har lavet en grundig og effektiv markedsføringsplan, der skaber hype omkring din kampagne.

En vellykket kampagne skaber buzz og forbinder dig med din målgruppe. Dette kan hjælpe med at opbygge et fællesskab omkring dit brand, selv før du lancerer. Du kan bruge denne opmærksomhed til at skabe momentum for dit projekt.

Skaf penge til din virksomhed i dag

Crowdfunding er en effektiv måde at rejse kapital til din forretning. Du kan nå ud til investorer, potentielle kunder og fans for at finansiere din opstart eller fremskynde produktudviklingen. Mange har oplevet succes gennem crowdfunding-platforme.

Overvej at kombinere crowdfunding med andre finansieringsmuligheder:

  • Små erhvervstilskud (kræver ikke tilbagebetaling)
  • Erhvervslån

For at lykkes med crowdfunding er det vigtigt at:

  1. Præsentere din produktidé overbevisende
  2. Målrette din kampagne mod de rigtige personer
  3. Have en solid forretningsplan

Vurder dine muligheder og vælg den finansieringsstrategi, der passer bedst til din virksomheds behov og vækst.

Oftest stillede spørgsmål

Ja, der er specifikke regler at følge. For donationsbaseret crowdfunding skal du overholde skatteregler og levere lovede belønninger. Equity crowdfunding kræver overholdelse af særlige værdipapirregler.

Platforme skal også følge visse regler. Det er vigtigt at sætte sig ind i de gældende love, før man starter en kampagne.

Crowdfunding giver hurtig adgang til kapital. Det fungerer som et markedsføringsværktøj og hjælper med at bevise konceptet. Du kan opbygge en kundebase af tidlige brugere.

Det giver også mulighed for at teste interessen for dit produkt. Succesfulde kampagner kan tiltrække yderligere investorer.

Det afhænger af typen:

  • Donationer: Ingen tilbagebetaling nødvendig 
  • Belønningsbaseret: Levér lovede belønninger 
  • Equity: Del overskud med investorer

Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at kontakte Skattestyrelsen.

Populære platforme inkluderer:

  • Kickstarter 
  • Indiegogo 
  • Patreon 
  • GoFundMe 
  • Crowdcube

Vælg platform baseret på dit projekts behov og målgruppe.

Hovedforskellen ligger i udbetalingen.

Kickstarter Indiegogo
Udbetaler kun ved opnået mål Fleksibel udbetaling mulig
Alt-eller-intet model Vælg mellem fleksibel eller fast funding
Fokus på kreative projekter Bredere udvalg af projekter

Kickstarter har strengere godkendelsesprocesser. Indiegogo tillader flere projekttyper.

Begge platforme tager et gebyr af det indsamlede beløb. Overvej kampagnens art og mål, når du vælger platform.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Avatar til AI
AI Dinero
Indholdet er skrevet af AI. Indholdet i vores inspirationsunivers har robotterne stået for - men vi har selvfølgelig også haft et par menneskeøjne til at kigge den over skulderen, så den ikke er ved at lære dig at skabe det næste Skynet.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram