Regnskabspligt

Regnskabspligt betyder pligten til at føre regnskab og for nogle selskabers vedkommende også at offentliggøre deres regnskaber.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 24/07/2023


Hvem har pligt at føre regnskab?

Alle registrerede virksomheder har pligt til at føre et retvisende regnskab. Det gælder både små som store virksomheder og alle virksomhedstyper.

Du har pligt til at føre regnskab, da du, for at føre virksomhed på ansvarlig vis, har behov for at vide, hvordan økonomien ser ud. Staten har på samme måde brug for at kende til din virksomheds indtægter og udgifter for at kunne beregne den andel af penge, som Skattestyrelsen skal indkræve.

Det er din pligt at kunne fremvise et retvisende regnskab. Om du vælger at udarbejde det selv eller får en revisor til det, er op til dig selv. Du skal huske at opbevare alle bilag samt regnskabsdata fem år tilbage. Bilag og data, der er over fem år gamle, behøver du kun opbevare, hvis du selv ønsker det.

Hvem har pligt til at udarbejde et årsregnskab?

Mens alle virksomheder har pligt til at føre regnskab, er det langt fra alle virksomheder, der har pligt til at udforme et årsregnskab eller en årsrapport. 

Mindre personlige virksomheder, som eksempelvis en enkeltmandsvirksomhed, kan nøjes med at udforme data til en udvidet selvangivelse; altså det, der i dag hedder oplysningsskemaet hos Skattestyrelsen.

Er der derimod tale om et selskab, er der ingen vej udenom: Alle selskaber skal udforme et årsregnskab – uanset om der er tale om et anpartsselskab eller et aktieselskab.

Regnskabspligt for selskaber

Har du et selskab, enten anpartsselskab eller aktieselskab, skal du være opmærksom på, hvad regnskabspligt betyder for dig.

Med et selskab har du nemlig pligt til at udarbejde og indsende en årsrapport en gang om året med tilhørende årsregnskab til Erhvervsstyrelsen.

Få hjælp til dit årlige regnskab

Regnskabspligt for foreninger

Der er forskellige regnskabsregler, som gør sig gældende, for foreninger alt efter hvilken type af forening, der er tale om.

Foreninger med begrænset ansvar (F.M.B.A.)

Foreninger med begrænset ansvar betegnes som erhvervsdrivende og har pligt til at føre regnskab og indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen.

Frivillige foreninger

Frivillige foreninger har som udgangspunkt ikke nogen afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige. Det betyder dermed, at frivillige foreninger ikke ved lov er tvunget til at udarbejde et årsregnskab. 

Ofte vil det dog være en vedtægt i den enkelte forening, at der skal udarbejdes et årsregnskab, så medlemmerne kan få indblik i foreningens økonomi.

Almindelige foreninger

Almindelige foreninger kaldes også “ikke-erhvervsdrivende foreninger” og har afgifts- eller oplysningspligt over for det offentlige. 

Hvis foreningen dermed har erhvervsmæssige indtægter, skal foreningen opstille et årsregnskab i overensstemmelse med årsregnskabsloven.

Andelsboligforeninger

Andelsboligforeninger er som udgangspunkt selskabsskattepligtige. Det betyder dermed, at andelsboligforeninger skal udarbejde en årsrapport med dertilhørende årsregnskab.

Regnskabspligt for enkeltmandsvirksomheder

Med en enkeltmandsvirksomhed er der ikke noget lovmæssig krav om, at du skal udarbejde og offentliggøre et årsregnskab. Du har dog pligt til at føre regnskab.

For nogle enkeltmandsvirksomheder vil det alligevel være en god idé at udarbejde et årsregnskab, hvis du fx har meget aktivitet i din virksomhed. Vælger du at få udarbejdet et årsregnskab, skal det følge årsregnskabsloven for regnskabsklasse A

Regnskabspligt for I/S

Hvis minimum én interessent er en person i dit interessentskab, er du ikke forpligtet til at udarbejde og indsende en årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Du er dog forpligtet til at føre regnskab.

Hvis interessentskabet er ejet 100% af selskaber, er der krav om udarbejdelse og indsendelse af årsrapport.

Regnskabspligt for PMV

En personligt ejet mindre virksomhed har ikke pligt til at indsende årsrapport til Erhvervsstyrelsen, men kun skatteregnskab til Skattestyrelsen via oplysningsskemaet.

Få hjælp til dit årlige regnskab

Oftest stillede spørgsmål

Regnskabspligt betyder pligten til at føre regnskab og for nogle selskabers vedkommende at offentliggøre deres regnskaber.

Alle registrerede virksomheder har pligt til at føre et retvisende regnskab. Det gælder både små og store virksomheder samt alle virksomhedstyper.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Regnskabspligt

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram