Hvad koster det at oprette et anpartsselskab – se indskud i ApS

Der er flere udgifter, du skal tage højde for, når du skal afgøre, hvad et ApS koster. Blandt andet et gebyr til Erhvervsstyrelsen, en startkapital til selskabet på 40.000 kr. og gebyret til den fagperson, der skal bekræfte stiftelseskapitalen.


Hvad koster et ApS i oprettelse og indskud?

At oprette et ApS koster 670 kr. i gebyr til Erhvervsstyrelsen. Derudover koster et ApS også et indskud på 40.000 kr. i startkapital samt en udgift til din revisor, advokat eller bank. Der skal nemlig en revisor, advokat eller bank til at bekræfte stiftelseskapitalen.

Derudover kan et ApS koste udgifter til en eventuel advokat og revisor, hvis du vil have rådgivning i forbindelse med stiftelsen.

Før d. 9. april 2019 kostede det 50.000 i startkapital at oprette et ApS. Men efter ændringerne i selskabsloven er det kapitalkrav blevet sat ned til 40.000 kr. Det betyder, at indskuddet i sig selv koster dig – eventuelt sammen med andre stiftere – 40.000 kr.

Du kan også overveje at oprette et holdingselskab i forbindelse med dit ApS, hvis det skal være et driftsselskab. Det vælger mange at gøre, fordi det i mange tilfælde er en økonomisk fordel.

Privat indskud i ApS – Hvad kan skydes i et ApS?

Du kan vælge at betale indskuddet helt eller delvist med aktiver, fx en firmabil eller computer, som du skal bruge i virksomheden. Aktiverne skal have relevans for virksomheden, for de må ikke bruges privat. Den type indskud, hvor du bruger andre værdier end kontanter, kaldes apportindskud.

Hvis du gerne vil ændre din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab, kan du også vælge at bruge værdien af din enkeltmandsvirksomhed som indskud i dit ApS. Den værdi vil også tælle som startkapital. Her vil der være tale om en virksomhedsomdannelse. På den måde kan et ApS også koste værdien fra en anden virksomhed eller aktiver.

Hvis du bruger anden kapital end kontanter som startkapital i din virksomhed, skal du have hjælp fra en revisor, advokat eller bank til at godkende, at din enkeltmandsvirksomhed eller aktiver har den rette værdi.

Fradrag for indskud i ApS

Hvis du er lønmodtager og ved, at du på sigt gerne vil oprette et selskab, kan du spare op til at starte din egen virksomhed.

Du har to muligheder for at gøre det:

  • Etableringskontoordningen
  • Iværksætterordningen

De indskud, du sætter på din etableringskonto eller iværksætterkonto, kan du trække fra i skat. Formålet med reglerne er, at det bliver hurtigere at spare op til at oprette en virksomhed. Om du skal bruge etableringskontoordningen eller iværksætterordningen afhænger af, om du betaler topskat.

Betaler du ikke topskat, skal du bruge etableringskontoordningen. Indskud på den konto har en fradragsværdi på ca. 27 %. Det vil sige, at du skal betale 27 % skat af de penge, der går  ind på den konto. Betaler du topskat, skal du bruge iværksætterordningen, hvor indskud har en fradragsværdi på ca. 52 %.

Du kan bruge midlerne på din etablerings- eller iværksætterkonto til at betale, hvad dit ApS koster – dvs. til stiftelsen af dit selskab. Men der gælder nogle lidt mere teknisk komplicerede regler for det. Du skal nemlig anses som “etableret”. 

Der er blandt andet en grænse for, hvornår du bliver anset som etableret, ligesom der er regler for, hvordan afskrivningen foregår efterfølgende. Men reglerne er tekniske, og derfor anbefaler vi at få konkret rådgivning af en revisor.

Kan jeg trække indskuddet ud af mit ApS?

Det indskud på 40.000 kr., som dit ApS koster, og som du derfor har betalt som startkapital, kan du ikke trække ud igen, så længe selskabet eksisterer. 

Du kan først få det tilbage, når du opløser selskabet. Indtil da skal de stå i selskabet til sikkerhed for investorer og andre, der har økonomisk interesse i virksomheden.

Du hæfter nemlig begrænset, når du er medejer af et ApS. Det vil sige, at du kun hæfter med de 40.000 kr., som du har lagt i virksomheden som startkapital, hvis virksomheden skulle komme i økonomiske problemer.

Oftest stillede spørgsmål

Det koster 670 kr. at registrere et ApS ved Erhvervsstyrelsen. Derudover koster det 40.000 kr. i startkapital. Og så kan det også koste noget at få juridisk vejledning i forbindelse med stiftelsen.

Du betaler ikke noget for at lukke dit ApS, medmindre du får en revisor til at lukke det for dig. Så koster det revisorens pris.

Savanna Ankjær
Savanna Ankjær Visma Dinero
Savanna er uddannet journalist. Hos Visma Dinero gør hun sit bedste for at formidle svært stof på en måde, så det bliver hurtigt og nemt at forstå. Sammen med resten af teamet udvikler hun også nyt indhold til dig, der gerne vil i gang med din egen virksomhed – eller allerede har en.

Skriv en kommentar

14 kommentarer

  1. Hej 🙂 Jeg har et ApS med min mand (vi er de eneste to ejere og ansatte), som jeg skal trække mig ud af. Der kommer ikke andre ind i firmaet, så det skal altså overdrages alene til ham. Kan I fortælle hvad proceduren er? Tak 🙂

    1. Hej Fie

      Dette ligger desværre lidt ud over, det vi kan vejlede inden for. Jeg vil derfor anbefale, at du kontakter en revisor omkring proceduren for denne proces 🙂

      Du må have en rigtig dejlig dag!

      De bedste hilsner

      Theresa – Dinero support

    1. Hej Christian

      Det kan du godt, men du skal have en revisor indover.

      Det nemmeste vil dog være at sælge aktierne og herefter bruge pengene som indskud.

      De bedste hilsner

      Lasse fra Dinero

  2. Hej. Jeg har en udlejningsejendom som bliver beskattet efter virksomhedsordningen. Jeg ønsker at indskyde ejendommen i forbindelse med oprettelse at et Aps. Hvordan beregner jeg værdien af dette indskud?

    1. Hej Per

      Det lyder som en mere kompleks sag, at få det indskudt helt korrekt og det er ikke noget vi konkret kan vejlede dig i. Der er nok tale om en form for apportindskud i dit nye selskab, men mere konkret kan vi ikke vejlede dig.

      Jeg vil anbefale du tager kontakt til en revisor, der nok også skal lave en erklæring på værdien af ejendommen, inden den faktisk kan bruges til indskud i dit nye selskab.

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  3. Har oprettet et ApS i december 2022 og indbetalt 40000kr på en erhvervskonto. Kan beløbet fratrækkes på min private selvangivelse for 2022? Har betalt diverse gebyrer i forbindelse med oprettelsen. Kan jeg trække de gebyrer fra i selskabet?

    1. Hej Dorthe

      Nej, der er ikke fradrag personlig for indbetalt selskabskapital, så det kan du ikke trække fra på din private selvangivelse.

      Du kan fratrække omkostningerne til advokat/revisor i forbindelse med oprettelsen af selskabet. Gebyret til Erhvervsstyrelsen er der ikke fradrag for og det skal bogføres på en konto uden fradrag.

      Vi har faktisk lavet en konkret guide til, hvordan det skal gøres i Dinero og den kan du finde lige her: https://dinero.dk/support/anpartskapital/

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  4. Hej, jeg har et par spørgsmål i forbindelse med, at jeg vil oprette et ApS. Spg. 1) Jeg har 40.000 kr. af mine private penge, som jeg vil bruge som indskudskapital, og opretter en erhvervskonto i min nuværende bank. De 40.000 kr. skal de stå på en særskilt konto, altså så jeg både skal have en driftskonto og en “kapitalkonto”? og hvem har kontrollen af at man faktisk ikke bruger af disse 40.000 kr. til almindelig drift? Spg. 2) Hvis jeg på et tidspunkt vil lukke Aps’et igen, vil jeg så blive beskattet af de 40.000 kr.

    1. Hej Anette

      1. De 40.000 kr skal ikke stå på en 3. konto i banken. De skal stå på din erhvervskonto. Du må gerne bruge de 40.000 kr i virksomheden. Du fører løbende regnskab, som SKAT til enhver tid kan efterspørger.

      2. De 40.000 kr skal beskattes igen, hvis de skal trækkes ud af virksomheden.

      Du må have en rigtig god dag 😊

      De bedste hilsner

  5. Hej Kan jeg oprette en etablerings konto hvor jeg i indsætter 40.000kr, derefter bruger pengene på den konto til at købe et aktiv, som jeg så bruger som start kapital i et nyt aps selvskab. Hvorefter jeg stadig modtager skatte fradraget (27% skat) og så faktisk har “sparret” de resterende skatteprocenter “op til” min normale skattefradrag ? 🙂

    1. Hej Frederik

      Dette er ikke en mulighed. Når du indskyder kapital i form af en aktiv, så har du ikke fradrag for selve købet, idet værdien er indsat som kapital.

      Etableringskontoen skal bruges til at spare op til kapitalen, hvor dette beløb så skal bruges til at indskyde direkte i selskabet. Det vil derfor nok ikke være muligt at bruge beløbet til at købe noget først.

      Du må have en rigtig god dag 😊

      De bedste hilsner

  6. Hej,

    Hvis man ikke har mulighed for at sætte 40.000 kr ind på en bank inden man har CVRnummer, kan man så sende en kopi af at man har en konto hvor de 40.000 står på`?

    Vi vil gerne have Lunar bank, og jer som regnskabsprogram.

    håber i kan hjælpe hurtigst muligt.

    1. Hej Osvald

      Reglen er at du skal indskyde 40.000 DKK i selskabet. Du kan dog godt lave et indskud i form af værdier. Det vil vi opfordre dig til at vende med en revisor.

      Du må have en rigtig god dag 😊

      De bedste hilsner

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram