Hvad koster et ApS i oprettelse og indskud?
At oprette et ApS koster 670 kr. i gebyr til Erhvervsstyrelsen. Derudover koster et ApS også et indskud på 40.000 kr. i startkapital samt en udgift til din revisor, advokat eller bank. Der skal nemlig en revisor, advokat eller bank til at bekræfte stiftelseskapitalen.
Derudover kan et ApS koste udgifter til en eventuel advokat og revisor, hvis du vil have rådgivning i forbindelse med stiftelsen.
Før d. 9. april 2019 kostede det 50.000 i startkapital at oprette et ApS. Men efter ændringerne i selskabsloven er det kapitalkrav blevet sat ned til 40.000 kr. Det betyder, at indskuddet i sig selv koster dig – eventuelt sammen med andre stiftere – 40.000 kr.
Du kan også overveje at oprette et holdingselskab i forbindelse med dit ApS, hvis det skal være et driftsselskab. Det vælger mange at gøre, fordi det i mange tilfælde er en økonomisk fordel.
Privat indskud i ApS – Hvad kan skydes i et ApS?
Du kan vælge at betale indskuddet helt eller delvist med aktiver, fx en firmabil eller computer, som du skal bruge i virksomheden. Aktiverne skal have relevans for virksomheden, for de må ikke bruges privat. Den type indskud, hvor du bruger andre værdier end kontanter, kaldes apportindskud.
Hvis du gerne vil ændre din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab, kan du også vælge at bruge værdien af din enkeltmandsvirksomhed som indskud i dit ApS. Den værdi vil også tælle som startkapital. Her vil der være tale om en virksomhedsomdannelse. På den måde kan et ApS også koste værdien fra en anden virksomhed eller aktiver.
Hvis du bruger anden kapital end kontanter som startkapital i din virksomhed, skal du have hjælp fra en revisor, advokat eller bank til at godkende, at din enkeltmandsvirksomhed eller aktiver har den rette værdi.
Fradrag for indskud i ApS
Hvis du er lønmodtager og ved, at du på sigt gerne vil oprette et selskab, kan du spare op til at starte din egen virksomhed.
Du har to muligheder for at gøre det:
- Etableringskontoordningen
- Iværksætterordningen
De indskud, du sætter på din etableringskonto eller iværksætterkonto, kan du trække fra i skat. Formålet med reglerne er, at det bliver hurtigere at spare op til at oprette en virksomhed. Om du skal bruge etableringskontoordningen eller iværksætterordningen afhænger af, om du betaler topskat.
Betaler du ikke topskat, skal du bruge etableringskontoordningen. Indskud på den konto har en fradragsværdi på ca. 27 %. Det vil sige, at du skal betale 27 % skat af de penge, der går ind på den konto. Betaler du topskat, skal du bruge iværksætterordningen, hvor indskud har en fradragsværdi på ca. 52 %.
Du kan bruge midlerne på din etablerings- eller iværksætterkonto til at betale, hvad dit ApS koster – dvs. til stiftelsen af dit selskab. Men der gælder nogle lidt mere teknisk komplicerede regler for det. Du skal nemlig anses som “etableret”.
Der er blandt andet en grænse for, hvornår du bliver anset som etableret, ligesom der er regler for, hvordan afskrivningen foregår efterfølgende. Men reglerne er tekniske, og derfor anbefaler vi at få konkret rådgivning af en revisor.
Kan jeg trække indskuddet ud af mit ApS?
Det indskud på 40.000 kr., som dit ApS koster, og som du derfor har betalt som startkapital, kan du ikke trække ud igen, så længe selskabet eksisterer.
Du kan først få det tilbage, når du opløser selskabet. Indtil da skal de stå i selskabet til sikkerhed for investorer og andre, der har økonomisk interesse i virksomheden.
Du hæfter nemlig begrænset, når du er medejer af et ApS. Det vil sige, at du kun hæfter med de 40.000 kr., som du har lagt i virksomheden som startkapital, hvis virksomheden skulle komme i økonomiske problemer.
Oftest stillede spørgsmål