Fordele og ulemper ved PMV (personligt ejet mindre virksomhed)

En personligt ejet mindre virksomhed – også kaldet PMV – er den mindste og mest simple type virksomhed, du kan oprette i Danmark. Men der er fordele og ulemper ved at vælge denne virksomhedstype.


En PMV bruges typisk til mindre projekter eller større hobbyvirksomheder. Det skyldes, at der er meget få regler, du skal forholde sig til med en PMV. Derudover er der et loft på, hvor meget du må tjene i din PMV, inden du skal lade dig momsregistrere.

Fordele ved PMV

Lad os gennemgå fordele og ulemper ved PMV. Vi starter med fordelene. Fordelene ved en PMV er bl.a., at du slipper for at bøvle med momsafregning og diverse afgifter.

Fordele ved PMV:

 • Gratis og nemt at oprette
 • CVR-nummer medfølger
 • Du sparer tid, fordi du slipper for at lave momsregnskab og indberette moms
 • Du kan sælge billigere til private, fordi du ikke skal opkræve moms på dine fakturaer
 • Få regler og krav

Alt i alt er personligt ejet mindre virksomheder nemme at oprette og simple at vedligeholde. Det er virksomhedstypen med mindst papirarbejde og administration, lige efter hobbyvirksomhed (som dog ikke har CVR-nummer)

Ulemper ved PMV

Med en PMV er det ret begrænset, hvor stort du kan gøre det. Du må fx ikke have ansatte, og der er en øvre grænse for, hvor stor omsætningen må blive.

Ulemper ved PMV:

 • Omsætningen må ikke overstige 50.000 kroner i løbet af 12 sammenhængende måneder
 • PMV’er kan kun være én ejer
 • Du må ikke have ansatte
 • Du hæfter personligt
 • Du kan kun have én PMV pr. person
 • Ingen import eller eksport med lande uden for EU

En af de største ulemper ved en PMV er, at omsætningen ikke må overstige 50.000 kroner i løbet af 12 sammenhængende måneder. Forventer du en større omsætning, skal du straks momsregistreres og omdanne din virksomhed. Oftest vil man omdanne sin virksomhed til en enkeltmandsvirksomhed eller anpartsselskab (ApS).

Hvem kan oprette en PMV?

Stort set alle kan komme i gang med en personlig ejet mindre virksomhed. De få krav, der stilles til oprettelsen af PMV, er krav, som de fleste lever op til.

 • Du skal være minimum 18 år
 • Du skal have en dansk adresse
 • Du skal have et dansk CPR-nummer
 • Du skal stå som ejer af den oprettede PMV

Der er ingen krav om, at du skal have en opholdstilladelse eller være dansk statsborger for at oprette en PMV.

Vær opmærksom på begrænsningerne forbundet med en PMV, som er nævnt i afsnittet som ulemper ved PMV. Hvis du overskrider nogle af grænserne, skal du omdanne din virksomhedstype. I de fleste tilfælde til en enkeltmandsvirksomhed eller ApS.

PMV eller enkeltmandsvirksomhed?

Opret virksomhed

PMV
Enkeltmandsvirksomhed
Krav til startkapital?
0 kr.
0 kr.
Omsætningsgrænse?
50.000 kr.
Ingen
Skal momsregistreres?
Nej
Ja
Ejere?
Èn
Èn
Må have ansatte?
Nej
Ja
Må importere/eksportere?
Nej
Ja
Må være lønsumsafgiftspligtig?
Nej
Ja

Hvordan opretter man en PMV?

Det er gratis at oprette en PMV. Hvis du opfylder de førnævnte krav til at oprette en PMV, kan du gøre det på virk.dk. Har du opvejet fordele og ulemper – og er interesseret i at vide nærmere, har vi lavet en simpel guide til oprettelse af PMV.

Er en PMV noget for dig? Hvad venter du på – grib dit NemID, og registrer din virksomhed.

Oftest stillede spørgsmål

 1. Den primære fordel ved en PMV er, at det er nemt og simpelt at opretholde. Der skal ikke afregnes moms, og der er ingen andre afgifter du skal forholde dig til. Se alle fordele i indlægget.

 2. Der er en del begrænsninger på PMV’er. Det er fx ikke muligt at handle med lande uden for EU, og du kan ikke have nogle ansatte. Se alle eventuelle ulemper i indlægget.

 3. Næsten alle kan oprette en PMV. Der stilles en række simple krav for at oprette virksomhedstypen. Fx skal ejeren være 18 år, have dansk adresse og dansk CPR-nummer.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram