Fordele og ulemper ved PMV (personligt ejet mindre virksomhed)

En personligt ejet mindre virksomhed – også kaldet PMV – er den mindste og mest simple type virksomhed, du kan oprette i Danmark. Men der er fordele og ulemper ved at vælge denne virksomhedstype.


Indlægget er en del af vores ny virksomhed-univers

En PMV bruges typisk til mindre projekter eller større hobbyvirksomheder. Det skyldes, at der er meget få regler, du skal forholde sig til med en PMV. Derudover er der et loft på, hvor meget du må tjene i din PMV, inden du skal lade dig momsregistrere.

Fordele ved PMV

Lad os gennemgå fordele og ulemper ved PMV. Vi starter med fordelene. Fordelene ved en PMV er bl.a., at du slipper for at bøvle med momsafregning og diverse afgifter.

Fordele ved PMV:

 • Gratis og nemt at oprette
 • CVR-nummer medfølger
 • Du sparer tid, fordi du slipper for at lave momsregnskab og indberette moms
 • Du kan sælge billigere til private, fordi du ikke skal opkræve moms på dine fakturaer
 • Få regler og krav

Alt i alt er personligt ejet mindre virksomheder nemme at oprette og simple at vedligeholde. Det er virksomhedstypen med mindst papirarbejde og administration, lige efter hobbyvirksomhed (som dog ikke har CVR-nummer). Det er blandt andet de simple skatteregler, der gør administrationen i hobbyvirksomheder så let.

Ulemper ved PMV

Med en PMV er det ret begrænset, hvor stort du kan gøre det. Du må fx ikke have ansatte, og der er en øvre grænse for, hvor stor omsætningen må blive.

Ulemper ved PMV:

 • Omsætningen må ikke overstige 50.000 kroner i løbet af 12 sammenhængende måneder
 • PMV’er kan kun være én ejer
 • Du må ikke have ansatte
 • Du hæfter personligt
 • Du kan kun have én PMV pr. person
 • Ingen import eller eksport med lande uden for EU

En af de største ulemper ved en PMV er, at omsætningen ikke må overstige 50.000 kroner i løbet af 12 sammenhængende måneder. Forventer du en større omsætning, skal du straks momsregistreres og omdanne din virksomhed. Oftest vil man omdanne sin virksomhed til en enkeltmandsvirksomhed eller anpartsselskab (ApS).

Hvem kan oprette en PMV?

Stort set alle kan komme i gang med en personlig ejet mindre virksomhed. De få krav, der stilles til oprettelsen af PMV, er krav, som de fleste lever op til.

 • Du skal være minimum 18 år
 • Du skal have en dansk adresse
 • Du skal have et dansk CPR-nummer
 • Du skal stå som ejer af den oprettede PMV

Der er ingen krav om, at du skal have en opholdstilladelse eller være dansk statsborger for at oprette en PMV.

Vær opmærksom på begrænsningerne forbundet med en PMV, som er nævnt i afsnittet som ulemper ved PMV. Hvis du overskrider nogle af grænserne, skal du omdanne din virksomhedstype. I de fleste tilfælde til en enkeltmandsvirksomhed eller ApS.

Hvis formålet med din virksomhed ikke er økonomisk, kan det være, at du bør starte en hobbyvirksomhed. Du kan læse om fordele og ulemper ved en hobbyvirksomhed her.

PMV eller enkeltmandsvirksomhed?

Er du i tvivl, om du skal have en PMV eller enkeltmandsvirksomhed (EMV)? For overblikkets skyld har vi lavet et skema.

Opret virksomhed

PMV
Enkeltmandsvirksomhed
Krav til startkapital?
0 kr.
0 kr.
Omsætningsgrænse?
50.000 kr.
Ingen
Skal momsregistreres?
Nej
Ja
Ejere?
Èn
Èn
Må have ansatte?
Nej
Ja
Må importere/eksportere?
Nej
Ja
Må være lønsumsafgiftspligtig?
Nej
Ja

Hvordan opretter man en PMV?

Det er gratis at oprette en PMV. Hvis du opfylder de førnævnte krav til at oprette en PMV, kan du gøre det på virk.dk. Har du opvejet fordele og ulemper – og er interesseret i at vide nærmere, har vi lavet en simpel guide til oprettelse af PMV.

Er en PMV noget for dig? Hvad venter du på – grib dit NemID, og registrer din virksomhed.

Oftest stillede spørgsmål

Den primære fordel ved en PMV er, at det er nemt og simpelt at opretholde. Der skal ikke afregnes moms, og der er ingen andre afgifter du skal forholde dig til. Se alle fordele i indlægget.

Der er en del begrænsninger på PMV’er. Det er fx ikke muligt at handle med lande uden for EU, og du kan ikke have nogle ansatte. Se alle eventuelle ulemper i indlægget.

Næsten alle kan oprette en PMV. Der stilles en række simple krav for at oprette virksomhedstypen. Fx skal ejeren være 18 år, have dansk adresse og dansk CPR-nummer.

Mikkel Lisse Vastila
Mikkel Vastila
Mikkel er content creator hos Dinero. Han laver video, lyd og tekst om dansk iværksætteri og regnskab. Du vil både støde på ham på bloggen og vores YouTube-kanal.

Skriv en kommentar

9 kommentarer

 1. Hej med jer Hvis jeg som psykolog har en PMV og tjener under 50.000/År. Så er det kun SKAT jeg skal informere, ikke? Er det relevant at forsøge at få momsfritagelse og hvordan gør man det? På forhånd tak

  1. Hej Iben

   Hvis du har et PMV, så er det kun SKAT du skal indberette dit oplysningsskema til og ikke andet.

   Du kan slet ikke have moms i et PMV og du er derfor helt automatisk momsfritaget. Du skal mindst have en enkeltmandsvirksomhed for at kunne have moms i dit regnskab.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

 2. Hej:-) Jeg har netop oprettet et PMV og kan se jeg har taget fejl….Da jeg er massør og ikke lægger moms på mine fakturaer, troede jeg dette var den rette firmaform for mig, da jeg ikke skal momsregistreres?! MEN jeg kommer helt sikkert til at omsætte for mere end 50.000kr. Mit spørgsmål er så…Kan jeg lave denne registrering om/slette den? Og hvad gør jeg ift. momsregistrering i enkeltmandsfirmaet? Kan jeg undgå at være momsregistreret? TAK for hjælpen. Ser frem til svar:-) Mvh Malene

  1. Hej Malene

   Ud fra det, du skriver, lyder det til, at du skal oprette en enkeltmandsvirksomhed og vælge “Min virksomhed vi have lønsumsafgiftspligtig eller anden aktivitet”, når du registrerer dig.

   Du kan læse mere i vores guide omkring oprettelse af enkeltmandsvirksomhed (ovennævnte er under afsnittet “Registrering af enkeltmandsvirksomheds”). Her kan du se, om det er den rigtige løsning for dig 🙂 https://dinero.dk/tips/start-enkeltmandsvirksomhed/

   Hvis du har spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte vores support, som sidder klar 8-23 hver dag året rundt.

   De bedste hilsner

   Lasse fra Dinero

 3. Hej Patrick,

  Det vil være muligt at få skattefradrag ved køb som er direkte forbindelse med virksomhedens drift. Du kan ikke få noget momsfradrag da virksomheden ikke er momspligtig. Du skal blot bogføre udgiften uden moms og så får du skattefradrag for hele udgiften.

  Der er ingen regler for, hvor lang tid tilbage i tiden det er muligt at få fradrag for omkostninger, som er opstået før oprettelsen af virksomheden. Det er derimod kendt, at SKAT har accepteret fradrag på omkostninger, som er opstået helt op til seks måneder før.

 4. Jeg har tænkt på at oprette en PMV, jeg regner ikke med at sælge for over 50.000,- foreløbigt.

  Kan jeg få fradrag for varer bestilt over nettet fra Tyskland og andre EU lande? Og er forsendelses omkostningerne også inkluderet i evt. fradrag?

  Kan man få fradrag hvis man køber software som f. Eks. Dinero for at bogføre?

  Nu har jeg købt maskine til at producere på og varer som skal sælges på en webshop, kan jeg trække det fra, selvom jeg ikke har oprettet en PMV endnu, eller er det først varer købt efter man har oprettet PMV?

  Kan man få fradrag for omkostningerne som det koster årligt at have sin webshop?

  Mvh. Patrick.

 5. Hvis jeg har en PMV og vil sælge mine varer til en enkeltmandsvirksomhed, hvad skal jeg så gøre? Fx. jeg syr tasker, som en garnbutik vil sælge. Jeg kan levere 10 tasker jeg skal have 300 kr for pr. styk, mens butikken sælger dem for 500 kr. Jeg forstår at butikken sælger inkl. moms, men har jo ikke betalt moms for købet hos mig.. hænger det sammen? Eller kan jeg “kun” sælge” til privatpersoner?

 6. Ved en PMV kan jeg forstå følgende : Du kan ikke trække momsen fra på køb, ( selvfølgelig ikke da man ikke er momsregisteret ) men du kan trække det samlede køb fra i dit skatteregnskab. Når nu man ikke kan trække momsen fra, ej heller fakturer med moms , skal det så forståes således at det samle køb er incl moms ? Det lyder jo lidt forkert for mig . Hvis jeg eksempelvis sælger en ydelse for 5000,- har haft varekøb ( incl. moms ) for 3000,- kan jeg så trække de 3000,- fra som udgifter eller kun de 2400,- ?

  1. Hej Charlotte

   Du har skattefradrag for hele udgiften på de 3.000,-, men som sagt intet momsfradrag, når du har en PMV. Regnestykket ser derfor således ud: Salg (indtægt) for 5.000,- Varekøb (udgift) for 3.000,- Dit resultat = 2.000,-

   Håber ovenstående giver mening.

   De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram