Skatteregler for YouTubere – Hvordan beskattes YouTube-indtægter?

Der er mange regler for skat, moms og fradrag. Det gælder også, når det kommer til YouTube. I dette indlæg besvarer vi de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med at drive en YouTube-kanal.


Skal man betale skat af indtjening på YouTube?

Det korte svar er; ja. Du skal oplyse og betale skat af alle indtægter, du måtte have i forbindelse med YouTube.

Der skelnes mellem to typer af YouTubere, når det kommer til beskatning:

  • Dem, som blot tjener et beskedent beløb på deres YouTube-kanal
  • Dem, som driver en decideret virksomhed

Hvis du falder i YouTubere-kategorien, som ikke tjener særlig meget på YouTube reklamer, kan du nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst i din forskudsopgørelse. Du må tjene op til 50.000 kroner om året i B-indkomst.

Overstiger du 50.000 kroner om året, kan du ikke længere nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst. I dette tilfælde vil du skulle oprette en virksomhed.

Det er vigtigt at få med, at du ikke behøver at være YouTuber på fuld tid for at drive din kanal som virksomhed. Det kan sagtens betragtes som en virksomhed, selvom du driver din kanal ved siden af et studie eller fuldtidsarbejde.

CVR-nummer som YouTuber – er det et krav?

Har du ganske få indtægter, kan du nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst i din forskudsopgørelse. Gør du det på den måde, kan du slippe for at skulle registrere en virksomhed med et CVR-nummer.

Begynder indtægterne at være af en vis størrelse, og begynder du at drive virksomhed af en vis seriøsitet, skal du til at kigge på at få oprettet et CVR-nummer. Du får et CVR-nummer, når du registrere din virksomhed.

Skattestyrelsen bruger ordene “af en vis seriøsitet”, hvilket kan være svært at konkludere noget ud fra. En tommelfingeregel er dog, at din YouTube kanal betragtes som enhver anden form for virksomhed, hvis du tjener penge på den.

Du kan dermed stille dig selv spørgsmålet, om du ville have oprettet en virksomhed, hvis din indtjening kom igennem noget andet – fx som håndværker, grafiker eller gennem en webshop?

Skal YouTubere momsregistreres?

Som udgangspunkt skal selvstændige lade sig momsregistrere, når de forventer en omsætning på mere end 50.000 kroner i løbet af 12 måneder. Det gælder også YouTubere og andre former for influencere.

Når du momsregistreres, betyder det, at du også skal opkræve moms på dine fakturaer, når du fx indgår et samarbejde med en sponsor til din YouTube kanal.

Udover at opkræve moms på dine ydelser betyder det også, at du skal afregne og overholde momsfristerne på lige fod med alle andre erhvervsdrivende i Danmark. Her kan et regnskabsprogram være til stor nytte, så du sørger for at få gjort brug af de rigtige momssatser og momsfradrag.

Kan man blive momsfritaget som YouTuber?

Nogle YouTubere kan muligvis momsfritaget, selvom deres omsætning overstiger 50.000 kroner i løbet af 12 måneder.

Visse ydelser er nemlig fritaget for moms. Det gælder fx massører og tandlæger.

Et af de momsfritagede erhverv er også journalistik – og netop det kan måske have indflydelse på, hvorvidt du skal momsregistreres med din YouTube kanal.

Hvis du kan argumentere overfor Skattestyrelsen, at din YouTube kanal går under kategorien journalistisk erhverv, kan du nemlig slippe for at skulle momsregistreres. I praksis kan det eksempelvis være, hvis dit indhold omhandler nyheder eller dokumentation af begivenheder.

Skat på gaver, donationer og sponsorater som YouTuber

Gaver, donationer, sponsorater og lignende beskattes på lige fod med alle andre former for indtjening. Du skal altså betale skat af hele overskuddet.

Modtager du noget andet end penge – fx en rejse til Italien – bliver du beskattet af værdien af gaven. Det vil sige, at hvis du modtager en rejse til en værdi af 10.000 kroner, skal du betale samme beløb i skat, som hvis du modtog en kontant betaling på 10.000 kroner.

Det har ingen betydning, om det er en af dine følgere eller en større virksomhed, som sender dig produktet eller ydelsen.

Fradrag som YouTuber – hvad kan du trække fra?

Du vil altid kun blive beskattet af dit overskud – uanset om du er honorarmodtager (B-indkomst) eller registreret virksomhedsejer.

Det betyder i praksis, at du kan fratrække alle dine udgifter fra dine indtægter, inden du afregner din skattepligtige indkomst.

Det er vigtigt, at dine udgifter er direkte forbundet med dit arbejde, hvis du vil fratrække det fulde beløb af udgiften. Køber du en ny computer til at redigere dine videoer på, kan du altså kun fratrække hele computerens værdi, hvis computeren ikke er tilgængelig for dig i privaten.

Det er meget normalt for fx foredragsholdere at kunne fratrække omkring 10% af en computers værdi, hvis de bruger den til research, tekstforfatning og selve præsentationen. Resten af tiden er computeren tilgængelig i hjemmet til privat brug – og det vil være lidt det samme princip i forbindelse med YouTube.

Har du planer om at outsource dele af dit YouTube arbejde, fx ved brug af en grafiker eller video editor, vil du kunne fratrække det fulde beløb, da ydelsen, du køber, er 100% relateret til dit arbejde som YouTuber.

Hvis du er momsregistreret, skal du selvfølgelig også være opmærksom på diverse momsfradrag. Momsfradrag varierer både på baggrund af, hvilket produkt du har købt, og hvad du har købt det til.

Dinero for YouTubere

Oftest stillede spørgsmål

  1. Det afhænger bl.a. af din kanals størrelse og seriøsitet, om du skal CVR-registreres. Tjener du ikke særlig meget på din YouTube kanal, kan du betragte dig selv som honorarmodtager (B-indkomst).

    Er din YouTube kanal at sammenligne med enhver anden form for selvstændig erhvervsdrivende – altså af en vis seriøsitet – skal du CVR-registreres.

  2. Indtægter forbundet med en YouTube kanal beskattes på lige fod med alle andre former for indtægter. Svaret er altså ja, du skal betale skat af overskuddet forbundet med din YouTube kanal.

    Dette gælder uanset om du modtager reklameindtægter, sponsorater, gaver, donationer eller andet.

  3. Som udgangspunkt skal du lade dig momsregistrere, hvis du forventer en omsætning på 50.000 kroner i løbet af 12 måneder.

    Der er en undtagelse, hvis din YouTube kanal kan betragtes som værende af journalistisk karakter – da journalistik er en momsfritaget ydelse i Danmark.

Mikkel Lisse Vastila
Mikkel Vastila
Mikkel er content creator hos Dinero. Han laver video, lyd og tekst om dansk iværksætteri og regnskab. Du vil både støde på ham på bloggen og vores YouTube-kanal.

Skriv en kommentar

14 kommentarer

  1. Hej Dinero.

    I skriver følgende: ”Du vil altid kun blive beskattet af dit overskud – uanset om du er honorarmodtager (B-indkomst) eller registreret virksomhedsejer.”

    Hvordan skal det forstås i praksis?

    Jeg har en lille kanal, hvor jeg får udbetalt et par tusinde kroner årligt i reklameindtægter fra YouTube. Jeg kan dog NEMT finde udgifter der overstiger det beløb som udbetales.

    Er det korrekt forstået, at hvis jeg får 1.000kr. udbetalt af YouTube, men samtidig også har 1.000kr. i udgifter, så er der ikke noget at indberette som B-indkomst, da der ikke er et overskud?

    Hvilken dokumentation kræves der i det sammenhæng? Idet der vel skal føres en eller anden form for regnskab.

    1. Hej Rasmus M.

      Det skal forstås sådan, at hvis du tjener under 50.000 i form af Youtube indtægter, så skal du indberette det som B-indkomst. I forhold til dit eksempel, så er det korrekt, at selvom det er usandsynligt, at med 0 i resultat vil du ikke skulle betale skat. Hvis dine udgifter overstiger dine indtægter, vil du have underskud, og så vil du ikke skulle betale skat, men kan i stedet modregne underskuddet i din personlige indkomst. Det vil resultere i, at du får et større fradrag, og skal dermed betale mindre i skat. Skat mener dog, at der skal være tale om en erhvervsmæssig virksomhed, hvor det ikke er afgørende for dig at du har overskud, før dette er gældende. Er du i tvivl, så kan du se skats guide her: https://skat.dk/data.aspx?oid=10984

      Dokumentation vil være krævet i form af de indtægter du får fra Youtube, som de typisk sender en opgørelse over kan jeg forestille mig. Der bør du kunne se hvor meget du har tjent på annoncer og views,, og hvad der ellers måtte være. Udgifter skal du bogføre i regnskabet, og der skal du bruge fakturaer og kvitteringer som dokumentation, så du kan få dine fradrag i forbindelse med virksomhedens drift.

      Jeg håber dette svarer på spørgsmålet ellers må du endelig sende os en mail 🙂

      De bedste hilsner Endrit – Dinero Support

  2. Hej Hendrik

    Dette afhænger af flere parametre, hvorfor mere information kræves. I bund og grund afhænger fradragsværdien af udgifterne i har i forbindelse med youtube-kanalen af flere ting af, hvilken kategori i hører til. Altså, betegnes kanalen som en erhvervsmæssig virksomhed? Kan udgifterne henføres direkte til virksomheden heraf?

    Der er altså flere ting man skal tage højde for, før man vurderer fradragsværdien af udgifterne, hvorfor mit bedste bud vil være at tjekke op med SKAT for at bindende svar 🙏

    De bedste hilsner

    Endrit – Dinero Support

  3. Hej. Jeg har en youtube kanal hvor jeg og min kone tager rundt og prøver restauranter og pølsevogne, vi laver også YouTube video med ferie og weekend ophold både indland og udland, nu er det blevet sådan at vi får henvendelser fra restauranter om at komme og spise hos dem hvor vi ikke skal betale for maden, vi er også begyndt at få Adsens indtægt, spørgsmålet er så: kan vi trække udgifter fra på restaurant maden som vi selv betaler, ligesom udgifter når vi laver ferie og weekend ophold video????

  4. Hej Mikkel Hvis man laver en video som hedder “Prøver alle burgere fra Maccen på youtube” Er det muligt fratrække det moms mæssigt og eller skattemæssigt? Vh, Thomas

    1. Hej Thomas

      Jeg har ikke helt sikker på, hvad det præcis er for nogle omkostninger du vil trække fra. Så er det også afgørende om du er momsregistret eller ej, i forhold til fratrækning af moms.

      Vi vil meget gerne komme med et konkret svar til dig, men så får vi brug for yderligere informationer. Jeg vil foreslå dig, at du kontakter os via vores live-chat eller på mail, så skal vi nok tage et kig på din konkrete sag 🙂

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

  5. Jeg bor hos min mor siden jeg var barn og nu er jeg 25 år men jeg får ingen indtægter siden jeg var 18 år fordi jeg vil kun være en rapper, ldag efter så mange år tjent jeg 70000 fra youtu.be, er det noget jeg ska betal skat af selvom jeg ha ikke fået hjælp hverken kontant hjælp eller noget,

    1. Hej Sabah,

      

Ja du skal som udgangspunkt betale skat af dit overskud forbundet med de indtægter du får fra YouTube. Såfremt du sælger ydelser for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 måneder, skal du betale moms af dine indtægter. Det gælder uanset, om dine youtube-indtægter er b-indkomst, eller om du driver erhvervsmæssig eller ikke-erhvervsmæssig virksomhed. Hvis du skal betale moms, skal du først momsregistreres. 

Håber dette svarer på dit spørgsmål, og ellers må du endelig skrive igen 🙂

      

De bedste hilsner



      Endrit – Dinero Support

  6. “Du vil altid kun blive beskattet af dit overskud – uanset om du er honorarmodtager (B-indkomst) eller registreret virksomhedsejer.

    Det betyder i praksis, at du kan fratrække alle dine udgifter fra dine indtægter, inden du afregner din skattepligtige indkomst.”

    Kan man trække fra selvom man ikke har CVR (Altså som privatperson)? Altså fradrag på div. pc, spil og andet der bidrager til driften på youtuben kanalen.

    1. Hej TM

      Du skal som minimum have en PMW virksomhed med CVR nummer for at kunne trække ting fra i forbindelse med virksomhedsbrug.

      Rigtig god dag De bedste hilsner Frederik Nielsen

  7. Er du uddannet indenfor revision? Det er dejligt at se der endelig kommer lidt hjælp til youtubere, men jeg tænker det er lidt kritisk at give vejledning til folk, hvis du ikke selv har styr på reglerne. Angående “Hvis du SÆLGER YDELSER for mere end 50.000kr…” – Jeg har snakket med samtlige revisorer der er eksperter indenfor dette område, og reklameindtægter ses ikke som at “sælge en ydelse”. Hvis du sælger merchandise, sender fakturaer/regninger osv. DET er at sælge en ydelse. En youtuber der tjener over 50.000kr om året udelukkende fra adsense reklameindtægter kategoriseres ifølge revisorer ikke som en ydelse, så hvad er det du påstår de skal betale moms af, og hvilken revisor har du været i kontakt med for at nå frem til det? Kan du venligst få dine oplysninger tjekket af en revisor der ved hvad han snakker om indenfor dette område, og få det rettet omgående hvis det skulle vise sig at være forkert, så folk ikke står med de forkerte oplysninger.

    1. Hej Nguyen

      Vi har skrevet følgende indlæg på baggrund af de oplysninger, vi har fundet frem til hos SKAT og vi finder det i overenstemmelse med vores indlæg her. Så vi står selv inde for ovenstående informationer, dog med undtagelse af særlige regler.

      Der kan være særlige regler indenfor området, som du f.eks. er blevet vejledt i. Så hvis din revisor har vejledt dig anderledes, så anbefaler jeg du følger det.

      Du ønskes en rigtig god dag 🙂

      Lasse – Dinero Support

  8. Hejsa Mikkel! – Min søn har tjent 102.000 kr. som YouTuber fra januar til september 2021. Derefter blev hans konto suspenderet på manglende kunstnerisk indhold. Han kommer ikke igang igen. Hvad gør han rent skattemæssigt med det beløb han har tjent ? Mvh Jan Kloster

    1. Hej Jan

      Det er et ret komplekst spørgsmål, da der vil være flere ting i spil. Bl.a. om din søn har haft en virksomhed eller han har tjent dem, som privat person.

      Jeg vil derfor anbefale i kontakter SKAT og finder ud af, hvordan han skal indberette denne indtægt og afregne skatten heraf.

      De bedste hilsner Lasse – Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram