Skal man betale skat af indtjening på YouTube?
Det korte svar er; ja. Du skal oplyse og betale skat af alle indtægter, du måtte have i forbindelse med YouTube.
Der skelnes mellem to typer af YouTubere, når det kommer til beskatning:
- Dem, som blot tjener et beskedent beløb på deres YouTube-kanal
- Dem, som driver en decideret virksomhed
Hvis du falder i YouTubere-kategorien, som ikke tjener særlig meget på YouTube reklamer, kan du nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst i din forskudsopgørelse. Du må tjene op til 50.000 kroner om året i B-indkomst.
Overstiger du 50.000 kroner om året, kan du ikke længere nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst. I dette tilfælde vil du skulle oprette en virksomhed.
Det er vigtigt at få med, at du ikke behøver at være YouTuber på fuld tid for at drive din kanal som virksomhed. Det kan sagtens betragtes som en virksomhed, selvom du driver din kanal ved siden af et studie eller fuldtidsarbejde.
CVR-nummer som YouTuber – er det et krav?
Har du ganske få indtægter, kan du nøjes med at indberette din indtægt som B-indkomst i din forskudsopgørelse. Gør du det på den måde, kan du slippe for at skulle registrere en virksomhed med et CVR-nummer.
Begynder indtægterne at være af en vis størrelse, og begynder du at drive virksomhed af en vis seriøsitet, skal du til at kigge på at få oprettet et CVR-nummer. Du får et CVR-nummer, når du registrere din virksomhed.
Skattestyrelsen bruger ordene “af en vis seriøsitet”, hvilket kan være svært at konkludere noget ud fra. En tommelfingeregel er dog, at din YouTube kanal betragtes som enhver anden form for virksomhed, hvis du tjener penge på den.
Du kan dermed stille dig selv spørgsmålet, om du ville have oprettet en virksomhed, hvis din indtjening kom igennem noget andet – fx som håndværker, grafiker eller gennem en webshop?
Skal YouTubere momsregistreres?
Som udgangspunkt skal selvstændige lade sig momsregistrere, når de forventer en omsætning på mere end 50.000 kroner i løbet af 12 måneder. Det gælder også YouTubere og andre former for influencere.
Når du momsregistreres, betyder det, at du også skal opkræve moms på dine fakturaer, når du fx indgår et samarbejde med en sponsor til din YouTube kanal.
Udover at opkræve moms på dine ydelser betyder det også, at du skal afregne og overholde momsfristerne på lige fod med alle andre erhvervsdrivende i Danmark. Her kan et regnskabsprogram være til stor nytte, så du sørger for at få gjort brug af de rigtige momssatser og momsfradrag.
Kan man blive momsfritaget som YouTuber?
Nogle YouTubere kan muligvis momsfritaget, selvom deres omsætning overstiger 50.000 kroner i løbet af 12 måneder.
Visse ydelser er nemlig fritaget for moms. Det gælder fx massører og tandlæger.
Et af de momsfritagede erhverv er også journalistik – og netop det kan måske have indflydelse på, hvorvidt du skal momsregistreres med din YouTube kanal.
Hvis du kan argumentere overfor Skattestyrelsen, at din YouTube kanal går under kategorien journalistisk erhverv, kan du nemlig slippe for at skulle momsregistreres. I praksis kan det eksempelvis være, hvis dit indhold omhandler nyheder eller dokumentation af begivenheder.
Gaver, donationer, sponsorater og lignende beskattes på lige fod med alle andre former for indtjening. Du skal altså betale skat af hele overskuddet.
Modtager du noget andet end penge – fx en rejse til Italien – bliver du beskattet af værdien af gaven. Det vil sige, at hvis du modtager en rejse til en værdi af 10.000 kroner, skal du betale samme beløb i skat, som hvis du modtog en kontant betaling på 10.000 kroner.
Det har ingen betydning, om det er en af dine følgere eller en større virksomhed, som sender dig produktet eller ydelsen.
Fradrag som YouTuber – hvad kan du trække fra?
Du vil altid kun blive beskattet af dit overskud – uanset om du er honorarmodtager (B-indkomst) eller registreret virksomhedsejer.
Det betyder i praksis, at du kan fratrække alle dine udgifter fra dine indtægter, inden du afregner din skattepligtige indkomst.
Det er vigtigt, at dine udgifter er direkte forbundet med dit arbejde, hvis du vil fratrække det fulde beløb af udgiften. Køber du en ny computer til at redigere dine videoer på, kan du altså kun fratrække hele computerens værdi, hvis computeren ikke er tilgængelig for dig i privaten.
Det er meget normalt for fx foredragsholdere at kunne fratrække omkring 10% af en computers værdi, hvis de bruger den til research, tekstforfatning og selve præsentationen. Resten af tiden er computeren tilgængelig i hjemmet til privat brug – og det vil være lidt det samme princip i forbindelse med YouTube.
Har du planer om at outsource dele af dit YouTube arbejde, fx ved brug af en grafiker eller video editor, vil du kunne fratrække det fulde beløb, da ydelsen, du køber, er 100% relateret til dit arbejde som YouTuber.
Hvis du er momsregistreret, skal du selvfølgelig også være opmærksom på diverse momsfradrag. Momsfradrag varierer både på baggrund af, hvilket produkt du har købt, og hvad du har købt det til.