Udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed (guide)

I en udvidet selvangivelse til din enkeltmandsvirksomhed skal du indberette din indkomst fra virksomheden. Det kaldes en udvidet selvangivelse, da du skal udfylde oplysninger om både virksomhedens og dit private regnskab.


Hvis du har en omsætning på over 300.000 kroner om året, skal du udfylde en udvidet selvangivelse. Her skal du blandt andet udfylde rubrikker, hvor du fortæller om virksomhedens overskud eller underskud, renteindtægter og -udgifter og varebeholdning.

Hvad er en udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed?

En udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed er et skema, du skal bruge til at indberette din indkomst fra virksomheden samt eventuel brug af virksomhedsordninger. Det kaldes for en udvidet selvangivelse, da du både skal udfylde oplysninger for dit private skatteregnskab samt virksomhedens skatteregnskab.

Alle erhvervsdrivende med en omsætning på over 300.000 kroner om året skal udfylde en udvidet selvangivelse. 

Den udvidede selvangivelse har skiftet navn til “Oplysningskema”, men vi bruger udvidet selvangivelse i dette blogindlæg, da de fleste stadig kalder den det. Det er præcis samme indberetning, der er tale om. 

Tidligere skulle du vedlægge skatteregnskabet, men det behøver du ikke længere – du skal dog stadig lave skatteopgørelsen, hvis Skattestyrelsen på et tidspunkt skal bruge det.

Læs mere om regnskabsreglerne for enkeltmandsvirksomheder her.

Hvordan udfylder jeg min udvidede selvangivelse?

Der er faktisk kun tale om tre simple trin, når du skal udfylde den udvidede selvangivelse:

  1. Lav regnskab
  2. Oplys resultatet
  3. Betal eventuel restskat

Når du har lavet regnskabet, er du klar til at udfylde din udvidede selvangivelse – så er det nemlig bare et spørgsmål om at skrive tallene i de korrekte rubrikker. Hvis du bruger Dinero, får du alle tallene med vores Skatteopgørelse, så de er lige til at kopiere ind. Så tager det ikke lang tid at udfylde en udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed.

Har du styr på alle regler til en udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed? Så kan du udfylde den selv. Det gør du på skat.dk, men sæt godt med tid af til det. Du kan også betale en revisor eller bogholder for at gøre arbejdet – prisen vil dog ofte være højere end prisen for Skatteopgørelsen.

Hvilke rubrikker skal du så egentlig udfylde i den udvidede selvangivelse? Her skal du fx oplyse dit overskud (rubrik 111) eller underskud i virksomheden (rubrik 112). Du skal også skrive, om virksomheden har haft renteindtægter (rubrik 114) eller renteudgifter (rubrik 117). Flere af rubrikkerne er allerede udfyldt, men det er en god idé at tjekke efter.

Du skal altid udfylde rubrikkerne 300-304. Rubrik 305 og 306 er kun, hvis en godkendt revisor har foretaget revision, review eller en udvidet gennemgang af dit regnskab. Da Skattestyrelsen ikke kan skelne mellem din private økonomi og virksomhedens økonomi, er deres forslag til rubrik 31 og 42 ofte forkerte. Derfor skal du rette dem i din personlige selvangivelse samt rubrikkerne 114 og 117 i den udvidede selvangivelse.

Når du har udfyldt den udvidede selvangivelse for enkeltmandsvirksomhed – og den er godkendt – får du din årsopgørelse. I årsopgørelsen kan du se, om du skal have penge eller betale restskat. Du kan løbende rette, så skat af egen virksomhed løbende betales.

Hvis du omsætter for under 300.000 kroner, skal du kun oplyse nedenstående i selvangivelsen (oplysningsskemaet):

  • Dit CVR-nummer
  • Skyldig eller tilgodehavende moms, hvis du er momsregistreret
  • Om du er fritaget for at afgive regnskabsoplysninger (rubrik 301 og eventuelt 302)
  • Oplysninger om revisorbistand

Har du underskud i din enkeltmandsvirksomhed? Se, hvordan du håndterer det, via linket.

Hvornår skal jeg aflevere min udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed?

Fra skatteårets afslutning har du seks måneder til at aflevere den udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomheder. Det vil med andre ord sige, at fristen er d. 1. juli (den var forlænget i 2020 pga. corona). På skat.dk finder du en tidsplan for den udvidede selvangivelse og årsopgørelse på skat.dk.

Fristen for indbetaling af eventuel restskat uden procenttillæg er d. 1. juli. Du kan allerede tilgå din selvangivelse i midten af maj måned, så du har god tid til at få den udfyldt (korrekt) og indsendt til tiden.

Det er en god idé at aflevere din udvidede selvangivelse for din enkeltmandsvirksomhed og betale eventuel restskat hurtigst muligt. Du skal nemlig betale en rente på 2,0% regnet fra 1. januar til den dag, du betaler. Betaler du efter d. 1. juli, skal du betale et fast procenttillæg på 4,0%.

Hvis jeg afleverer den udvidede selvangivelse for sent – hvad så?

Hvis du ikke afleverer den udvidede selvangivelse for din enkeltmandsvirksomhed til tiden, skal du betale et såkaldt skattetillæg – en bøde. Du får derudover ikke fradrag for skattetillægget, hvis du afleverer den udvidede selvangivelse for sent. 

Det er 200 kroner per dag, du overskrider fristen, men der er et loft på 5.000 kroner i alt. Er din skattepligtige indkomst under 531.000 kroner (2020-tal), er bøden på det halve – 100 kr. per dag og maksimalt 2.500 kroner.

Hvis indleveringen af din udvidede selvangivelse for enkeltmandsvirksomhed skyldes særlige omstændigheder, kan du ansøge om at blive helt eller delvist fritaget for skattetillægget. Reglerne for fritagelse er dog meget restriktive.

I 2019 blev der udskrevet bøder for omkring 32 millioner kroner, fordi folk indberettede for sent. 

Hvad betaler jeg skat af?

Du betaler skat af dit resultat – altså dine indtægter fratrukket dine udgifter, hvis du har en personlig virksomhed, der bliver beskattet efter den almindelige beskatningsmodel. Når det kommer til skat i en enkeltmandsvirksomhed, har du flere muligheder, men vi fokuserer på den almindelige beskatningsmodel i dette afsnit..

Der findes to typer resultater. Der er det regnskabsmæssige resultat og det skattemæssige resultat. Det regnskabsmæssige resultat er det helt simple, hvor udgifterne trækkes fra indtægterne

Skattestyrelsen er dog interesseret i dit skattemæssige resultat, som også indeholder dine skattefradrag. Her tager vi nemlig dine indtægter og trækker udgifterne fra og slutter af med at krydre det med diverse skattefradrag – fri telefon, kørselsfradrag, gave til forretningsforbindelse, eller hvis du inviterer en forretningsforbindelse på restaurant.

Hvis du bruger Dinero, sørger Dinero Crowd for, at du får korrekt fuldt, delvist eller intet fradrag, når du bogfører. Reglerne kan være svære at finde rundt i – det ved vi. Hvis du vil dykke dybere ned i, hvad du betaler skat af i forbindelse med din udvidede selvangivelse for enkeltmandsvirksomhed, forklarer vi det i videoen nedenfor. Det tager kun 8 minutter.

(Indlægget fortsætter under videoen)

Udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed, hvis jeg betaler løn til mig selv

Vær opmærksom på, at dette afsnit kun passer til enkeltmandsvirksomheder, der bliver beskattet efter den almindelige beskatningsmodel

I en personlig virksomhed er dit skattemæssige resultat lig med din løn. Det betyder, at hvis du har et skattemæssigt resultat på 100.000 kroner, skal du betale skat af de 100.000 kroner, uanset hvor meget du udbetaler til dig selv i løbet af året. Det betyder også, at du kan hæve lige så meget, du vil. 

Du betaler skat ved at forskudsregistrere hos Skattestyrelsen. Her skal du fortælle, hvor meget du forventer at tjene i løbet af året. På baggrund af dine oplysninger danner de nogle b-skattekort til dig, som du så bruger til at betale din skat.

Hvis du bruger Dinero, har vi lavet en guide til dig. Her kan du se, hvordan du bogfører løn som ejer af enkeltmandsvirksomhed..

Få hjælp til den udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed i Dinero

Som du har kunne læse, har vi sørget for godt med hjælp til dig, når du skal udfylde den udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed. 

Med Skatteopgørelsen får du alle relevante tal serveret, så de er lige til at kopiere ind i den udvidede selvangivelse. På den måde slipper du for at bruge en revisor. Samtidig sørger regnskabsprogrammet for, at dit regnskab hele tiden stemmer og er bogført korrekt. 

Oftest stillede spørgsmål

Hvad er en udvidet selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed?

Den udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomheder er et skema, hvor du indberetter indkomsten fra virksomheden samt eventuel brug af virksomhedsordning. Du skal fx oplyse overskud/underskud, renteindtægter/-udgifter, varebeholdning og meget andet.

Hvordan udfylder jeg min udvidede selvangivelse?

Når du har lavet dit regnskab, er det ligetil at udfylde din udvidede selvangivelse. Du skal nemlig bare indtaste de forskellige tal i de rette rubrikker. 
Hvis du har Dinero Skatteopgørelsen, får du alle tallene, så de er lige til at kopiere ind.

Hvornår skal jeg aflevere min udvidede selvangivelse til enkeltmandsvirksomhed?

Du skal senest aflevere en udvidet selvangivelse for enkeltmandsvirksomhed seks måneder efter skatteårets afslutning. Afleverer du for sent, får du dagbøder.

Hvis jeg afleverer den udvidede selvangivelse for sent – hvad så?

Hvis du ikke afleverer til tiden, skal du betale et såkaldt skattetillæg. Det er dagbøder, som varierer afhængig af din skattepligtige indkomst. Der er nemlig to satser, som dog begge har et loft.

Theis Jørgensen
Theis Jørgensen Dinero
Theis er ansat hos Dinero, hvor han hver dag arbejder for at sikre glade Dinero-brugere. Han er velbevandret i økonomiske termer og har været en del af Dinero-holdet en god portion år efterhånden.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram