Udgivet 20/08/2024

Fleksjob – regler og muligheder for private, arbejdsgivere og selvstændige

Et fleksjob er et arbejde, du kan have, hvis du af helbredsmæssige grunde ikke kan have et almindeligt job. Sådan et job er der flere måder at få. Vi forklarer dig de forskellige muligheder og giver dig en beregner til at finde ud af, hvad du får i løn som fleksjobber.

Trine Roslev
Skrevet af Trine Roslev
Læsetid: 3 min.
Blogbillede til blogindlæg om fleksjob

Hvad er fleksjob?

Et fleksjob er en type arbejde, du kan have, hvis du af helbredsmæssige grunde ikke kan varetage et almindeligt job. I et fleksjob tager arbejdsgiveren nemlig hensyn til, at din evne til at arbejde er lidt eller meget begrænset.

Et fleksjob behøver ikke at være inden for det fag, du er uddannet i eller har erfaring med. Du kan få et fleksjob i alle brancher, og du kan både blive ansat i en privat, offentlig eller i din og/eller din ægtefælles virksomhed.

Sådan er reglerne for fleksjob

For at få et fleksjob i en af de typer virksomheder, vi nævnte før, er der nogle regler eller kriterier, som du skal opfylde: 

  • Du skal være under folkepensionsalderen
  • Kommunen skal vurdere, at din arbejdsevne er væsentligt nedsat for altid
  • Dine muligheder for at få en almindelig ansættelse skal være undersøgt til bunds

Hvis du er under 40 år og er begyndt i dit fleksjob efter 2023, har du som udgangspunkt kun jobbet i fem år. Det er nemlig sådan, at kommunen hvert femte år skal vurdere, om der stadig er grund nok til, at du kan have et fleksjob. Er der det, kan du blive i det samme fleksjob eller søge et nyt.

Er du fyldt 40 år, kan du få et permanent fleksjob fra din første arbejdsdag som fleksjobber. Du skal selvfølgelig stadig opfylde de krav, som vi beskrev lige før.

Fik du dit fleksjob før 1. januar 2013, skal kommunen ikke vurdere dine arbejdsevner hvert femte år. Så kan du bare beholde dit fleksjob. Skifter du til et nyt fleksjob, gælder de samme regler som for fleksjob, der er oprettet 1. januar 2013 og fremover.

Uanset om du er ansat før eller efter 1. januar 2013, om du er under eller over 40, så bliver du indkaldt til en opfølgningssamtale efter hver 2,5 år. Samtalen foregår på jobcentret.

Antal timer: Hvad er dit max timetal, og hvordan ændrer du dem? 

Dit lokale jobcenter er med dig hele vejen, når du skal have et fleksjob. De er med til at vurdere, hvordan du vil kunne løse dine arbejdsopgaver med de arbejdsevner, du har. De er derfor også med til at finde ud af, hvor mange timer du kan og skal arbejde.

Når I finder ud af det, skal I også finde frem til det antal pauser, du har brug for i løbet af din arbejdsdag. I skal derfor finde ud af, hvor mange timer, du kan arbejde effektivt, og hvor mange minutter/timer, du har brug for at holde pause. Din arbejdsgiver betaler kun for de timer, du arbejder effektivt.

Som vi skrev tidligere, indkalder dit jobcenter løbende til opfølgningssamtaler. I de samtaler taler I om timetallet, arbejdsopgaverne og intensiteten i dine opgaver. I alle emner skal I drøfte, om du har brug for, at I ændrer noget. 

Hvem står for vurdering af din arbejdsevne?

Jobcentret afgør, om dine arbejdsevner skal vurderes, før du kan få et fleksjob. Hvis dine ringe arbejdsevner skyldes, at du har en fremskreden sygdom, kan det være, at det ikke giver mening at vurdere dine arbejdsevner. 

I sådan en situation kan det være, at jobcentret afgør, at du ikke skal i arbejdsprøvning. Den beslutning tager jobcentret ud fra dine lægeattester.

Er du kommet til skade på dit arbejde?

Husk, at få din skade anmeldt, hvis du er kommet til skade på dit arbejde. Det kan både være en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom. Læs mere.

Hvis jobcentret derimod mener, at dine evner skal vurderes, før du kan få et fleksjob, sender de dig i arbejdsprøvning. Det betyder, at du skal prøve alle tilbud, der muligvis kan få dig i et ordinært arbejde. 

Når du er i arbejdsprøvning, vurderer jobcentret også, om en anden stilling på arbejdspladsen vil passe dig bedre, eller om omskoling kan være vejen for dig.

Hvad får du i løn som fleksjobber?

Du får løn for dine effektive arbejdstimer. Lønnen skal du, som ved almindelige ansættelsesaftaler, aftale med din arbejdsgiver ud fra den overenskomstmæssige løn, der eksisterer på dit arbejdsområde. Den løn betaler din arbejdsgiver.

Derudover får du et fleksløntilskud fra kommunen. Det er tilpasset din indtægt fra arbejdsgiveren, men kan ikke blive højere end 19.952 kr.

Lønnen og fleksløntilskuddet må ikke være højere end det, du normalt ville have fået i løn, hvis du var ansat i stillingen på fuld tid. Tilskuddet bliver ligesom lønnen udbetalt direkte til dig.

Beregn din indtægt som fleksjobber

Hvis du kender din timeløn inkl. pension og det timeantal, du skal arbejde, kan du beregne din indtægt som fleksjobber med vores beregner.

Vores beregning og din endelige beregning kan være forskellige pga. satser eller andet, der kan ændre det endelige beløb. Derfor skal du kun se vores beregning som et skøn.

Få et eksempel på en fleksjobløn

Kender du ikke din timeløn, vil vi i stedet vise dig et eksempel på, hvordan en fleksjobløn beregnes. Ud fra det eksempel kan du måske få en idé om, hvordan din fleksjobløn kan se ud.

Lad os sige, at du arbejder som forsikringskonsulent i en fleksjobstilling på 20 timer om ugen og har en timeløn på 300 kr. inkl. pension. 

For at finde ud af, hvad du får i månedsløn fra din arbejdsgiver, regner vi ud fra denne formel: 

Formel, der viser timeantal gange timeløn er lig med månedsløn

Så vil beregningen se sådan ud:

Formel, der viser 20 timer gange 300 kr. er lig med 26.000 kr.

Derefter skal vi finde ud af, hvad du ville få i månedsløn, hvis din stilling var en fuldtidsstilling. Den udregning laver vi, da det samlede beløb ikke må være højere end din månedsløn. 

Den formel vil se sådan ud: 

Formel, der viser 37 timer gange timeløn gange 52 uger divideret med 12 måneder er lig med månedsløn

Regnestykket i vores eksempel ser så sådan ud:

Så skal vi finde ud af, hvad du får i fleksløntilskud. Det gør vi ved at trække 30 % fra 16.323 kr. (2024-sats) og 55 % af det beløb, der er tilbage, når vi trukket de 16.323 kr. fra.

Så vil regnestykket se sådan ud:

Formel, der viser 30 procent af 16.323 kr. plus 55 procent af din månedsløn minus 16.323 kr. er lig med fleksløntilskud

I vores eksempel ser regnestykket sådan ud:

Formel, 30 procent af 16.323 kr. + 55 % af 26.000 kr. minus 16.323 kr. er lig med 9.733 kr.

Lægger du det beløb sammen med din løn, finder du ud af, hvad du samlet set får i løn i dit fleksjob.

Det regnestykke ser sådan ud:

Formel, der viser fleksløntilskud + din månedsløn er lig med den samlede løn

I vores eksempel ser regnestykket sådan ud:

Formel, der viser 9.733 kr. i fleksløntilskud + 26.000 kr. i løn er lig med 35.733 kr.

Eksemplet kan forhåbentligt give dig en god idé om, hvad du vil få udbetalt, hvis du får et fleksjob.

Får du pension i dit fleksjob?

Du sparer også op til pensionstilværelsen, når du er i fleksjob. I dit fleksløntilskud ligger nemlig en procentdel pension, som bliver indbetalt til ATP. I 2024 udgjorde andelen 1,5 %, men procentsatsen ændrer sig løbende

Din arbejdsgiver betaler også en procentdel til ATP. Skifter du til et fleksjob fra et almindeligt job, er det en god idé at tale med dit nuværende pensionsselskab, før du skifter. Der kan nemlig være fordele i at beholde din nuværende pensionsordning, da pensionsbidraget bliver mindre, når lønnen fra arbejdsgiveren bliver mindre. 

Det kan også være en god idé at få en forsikring, der sikrer, at du betaler lige så mange penge ind til en pensionsordning, som før du fik et fleksjob.

Hvilket skattekort skal du bruge i dit fleksjob?

Du skal bruge dit hovedkort der, hvor du tjener mest. I TastSelv kan du se, om det er din arbejdsgiver eller kommunen, der bruger dit hovedkort. Du skal selv sørge for, at det er den rigtige, der bruger det rigtige skattekort.

Det er også i TastSelv, du skal ændre din forskudsopgørelse, hvis du er blevet ansat i et fleksjob. Der skal du skrive, hvis du fx har haft ordinær lønindkomst i noget af året, eller hvis du har modtaget andre ydelser, inden du startede i fleksjobbet.

Vejledning til fleksjob som selvstændig

Er du selvstændig, findes der forskellige måder at gribe et fleksjob an på. Vi har forsøgt at samle alle scenarierne nedenfor, så du kan få svar på dine spørgsmål.

Fleksjob i egen virksomhed

Har du din egen virksomhed, kan du få tilskud af kommunen til din selvstændige virksomhed. Tilskuddet skal ses som en støtte til dig, der aldrig mere vil kunne arbejde, som du kunne før. Det vil altså sige, at dine begrænsninger skal være varige og væsentlige.

For at få sådan et tilskud, skal du også kunne sætte hak ved disse to punkter:

  • Din virksomhed skal være din hovedbeskæftigelse
  • Inden for de seneste 24 måneder skal du have arbejdet, hvad der svarer til mindst 30 timer om ugen i din virksomhed i sammenlagt 12 måneder

Hvad du får i tilskud, kan vi ikke komme med et bud på. Det kommer an på, hvad dit overskud lyder på. Du kan få mere at vide om tilskuddet i den kommune, du bor i. Det er nemlig dem, der bevilger og udbetaler lønskuddet.

Havde du en virksomhed, før du søgte om at få fleksjob, kan du beholde den som selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, selvom du er i fleksjob. 

Kan du sige ja til følgende, kan du formentligt få flekstilskud:

  • Din virksomhed skal have været din hovedbeskæftigelse i mindst et år før tilkendelsen af tilskuddet
  • Din samlede arbejdstid i virksomheden må ikke overstige 400 timer pr. kalenderår
  • Din virksomheds indtægt må ikke overstige 89.976 kr. pr. regnskabsår

Du må altså ikke starte en virksomhed eller udvide virksomheden med bevidst fokus på at få fleksløntilskud. Tilskuddet skal nemlig ses som en mulighed for at drive din virksomhed videre, selvom du har fået varig og væsentlig nedsat arbejdsevne. Det er ikke en mulighed for at få en virksomhed kørt i gang. 

Din indkomst fra bibeskæftigelsen nedsætter ligesom lønindtægten fra dit fleksjob dit fleksløntilskud. Kommunen beregner så, hvad du kan få. Derfor skal du løbende fortælle kommunen om ændringer i mængden af arbejde og opgaver i din virksomhed. 

Ud fra de oplysninger tager de også stilling til, om du stadig kan have et fleksjob ved siden af din virksomhed. 

Mener kommunen, at din bibeskæftigelse påvirker din evne til at passe dit fleksjob, kan de vælge ikke at indstille dig til et fleksjob. Gør de det, er det muligt for dig i stedet at få et ordinært deltidsjob.

Fleksjob og hobbyvirksomhed

Ønsker du at drive en hobbyvirksomhed ved siden af dit fleksjob, skal du først kontakte din kommune. De vurderer nemlig, om der bare er tale om en hobbyvirksomhed.

I en hobbyvirksomhed må du nemlig ikke fokusere på at sælge mest muligt. I stedet skal motivet have rod i dine interesser, og du må kun sælge det, du elsker at bruge din tid på i din fritid. Det kan være hjemmestrik eller sportsinteresser. 

Omvendt er en selvstændig virksomhed som psykoterapeut blevet afvist som en hobbyvirksomhed. 

Fleksjob i ægtefælles virksomhed

Har din ægtefælle en virksomhed, kan du blive ansat som medarbejdende ægtefælle. Du kan også blive ansat i en virksomhed, som I begge ejer. I begge scenarier skal du deltage i driften af virksomheden. 

Vil du og din ægtefælle indgå en aftale om fleksjob, skal I lave en lønaftale, som lever op til kravene i Kildeskattelovens § 25 A, stk. 7, fx om at betale A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.

Kan du gå fra fra fleksjob til førtidspension?

Et fleksjob er ikke en åben dør til førtidspension. Det er kommunen, der afgør, om du kan få tilkendt førtidspension. Afgørelsen baseres på din arbejdsevne.

Er din arbejdsevne nedsat i sådan en grad, at du ikke kan tjene penge nok til at kunne klare dig selv, fx ved et fleksjob, kan de vurdere, at du skal have førtidspension.

Processen kan være lang, for kommunen skal behandle din henvendelse om førtidspension i forhold til alle de muligheder, der findes. Det vil sige, at du skal igennem et ressourceforløb eller et jobafklaringsforløb, som er skræddersyet til dig. Det forløb kan vare op til tre år.

Ferie i et fleksjob

Du kan holde ferie som almindelige lønmodtagere, selvom du er ansat i fleksjob. Du er nemlig omfattet af ferielovens regler og optjener derfor 25 dages betalt ferie – ligesom almindelige ansatte. Ferien bliver enten betalt med løn eller med feriegodtgørelse. 

Når du holder ferie, får du både løn fra din arbejdsgiver og fleksløntilskud, ligesom de dage, hvor du arbejder.

Har du ikke været ansat længe nok til, at du har optjent nok feriedage til din ferie, er der hjælp at hente. I sådan en situation kan du få ledighedsydelse for de dage, du ikke har optjent. 

Du skal bare huske at give kommunen besked om, at du holder ferie og gerne vil have ledighedsydelse.

Tillæg til din ansættelseskontrakt – download skabelon

Bliver du ansat i et fleksjob, skal du ligesom dine kolleger have en ansættelseskontrakt. Til kontrakten vil det være en god idé, at din arbejdsgiver laver en fleks-tillægsaftale. I den aftale laver I en klar forventningsafstemning. 

Vi har lavet en skabelon til en tillægsaftale, som din arbejdsgiver kan bruge.

"*" indikerer påkrævede felter

Vedlægger I også din aftale om fleksjob med kommunen, er der ingen tvivl om, hvad jeres aftale indeholder, og hvad dit job går ud på.

Når din arbejdsgiver har lavet ansættelseskontrakten, skal der sendes en kopi til jobcentret og eventuelt til din fagforening, hvis du ønsker det.

Oftest stillede spørgsmål

Et fleksjob en jobtype, du kan få, hvis din arbejdsevne er har varige og væsentligt nedsat.

Kommunen vurderer, om du kan få et fleksjob. Det gør de ved at sende dig i arbejdsprøvning.

Der gælder de samme regler for dig som for andre lønmodtagere.

Er du ansat efter 2012 og under 40 år, kan du have fleksjobbet i fem år ad gangen. Er du over 40 år, kan du få et permanent fleksjob efter dit første fleksjob.

Blev du ansat i en fleksjobstilling før den 1. januar 2013, skal kommunen ikke vurdere din berettigelse hvert femte år.

Vil du søge et fleksjob, skal du kontakte dit jobcenter.

Kommunen bestemmer, hvem der kan få et fleksjob. De vurderer ud fra disse kriterier: Du skal være under pensionsalderen, du må ikke modtage førtidspension, din arbejdsevne skal være varig og væsentligt nedsat, du skal have afprøvet alle relevante arbejdstilbud, før du søger.

Lønloftet for et fleksjob er den løn, som du ville have haft i samme stilling på fuld tid.

Et skånejob er tiltænkt førtidspensionister, der i x antal timer kan arbejde under særlige vilkår. I et fleksjob må du ikke modtage førtidspension.

Jobcentret afgør, hvor mange timer du kan arbejde. De timer bliver opgjort i effektiv tid og pauser. Der er ingen nedre grænser for, hvor mange timer du må arbejde.

Kommunen visiterer dig til et fleksjob, når du har været igennem en arbejdsprøvning.

Fleksydelse er en tilbagetrækningsydelse. Det betyder, at du har mulighed for at trække dig fra arbejdsmarkedet, før du når folkepensionsalderen.

For at få fleksydelse skal du være godkendt til et fleksjob og være tilmeldt til fleksydelseordningen. Fleksjob er derimod et arbejde, hvor der tages hensyn til dit helbred.

Der går den tid, som det tager kommunen at behandle din sag, herunder også et jobafklaringsforløb og rehabiliteringsplan.

Et permanent fleksjob er et fleksjob, du kan have uden at skulle til samtale med jobcentret for at få forlænget din ansættelse. Du skal være fyldt 40 år eller have været ansat i dit første fleksjob før 1. januar 2013 for at få et permanent fleksjob.

Trine Roslev
Trine Roslev
Trine er vores content writer. Hun forklarer de krøllede og komplicerede regnskabsbegreber i et letforståeligt sprog, så regnskabslivet føles så let som muligt for dig som iværksætter.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram