Begrænset hæftelse i et aktieselskab
En af fordelene ved aktieselskabet er, at aktionærerne ikke hæfter personligt for tabet ved en eventuel konkurs. Det skyldes, at et aktieselskab ses som en selvstændig juridisk enhed.
Der er begrænset hæftelse i et aktieselskab. Det er en hæftelsesform, hvor ens privatøkonomi ikke er bundet op på virksomhedens økonomi.
Hvis din virksomhed skulle gå konkurs, hæfter du som ejer kun for den kapital, du skød ind i virksomheden ved oprettelsen. Det betyder altså, at ejerne af et konkursramt aktieselskab mister indskuddet på 400.000 kr.
Udover aktieselskaber er der også andre selskabsformer, hvor ejerne hæfter begrænset. Ligesom aktieselskaber anses anpartsselskaber (ApS) nemlig også for at være en selvstændig juridisk enhed, og derfor hæfter ejerne også begrænset.
I et anpartsselskab er startkapitalen 40.000 kr., og du kan som ejer altså ikke miste mere end de 40.000 kr., du skød ind i virksomheden.
Fordele og ulemper ved begrænset hæftelse
En af de klare fordele ved begrænset hæftelse er, at ejernes privatøkonomi ikke indblandes i virksomhedens økonomi. Dermed er din personlige formue beskyttet, hvis du står i en situation, hvor du ikke kan betale dine kreditorer tilbage.
Det kan være en stor fordel at stifte et selskab med begrænset hæftelse, hvis du starter en virksomhed, hvor du er afhængig af mange samarbejdspartnere, eller hvor der er mange risikoelementer.
Der er også andre former for hæftelse, som er gode at kende til, hvis du står og skal stifte en virksomhed. Hæftelsesformen har nemlig betydning for, om din privatøkonomi påvirkes, hvis der opstår situationer, hvor du ikke kan tilbagebetale dine kreditorer. Disse hæftelsesformer er beskrevet i de følgende afsnit.
Personlig hæftelse – du hæfter personligt for gæld
I en enkeltmandsvirksomhed hæfter du personligt og ubegrænset. Det betyder, at du kan risikere en personlig konkurs, hvis du ikke kan betale dine kreditorer. Du mister altså råderet over din formue og kan miste din bolig og bil ved personlig hæftelse. Der er dog ikke mange krav til driften af en enkeltmandsvirksomhed, og den er gratis at oprette.
I et interessentskab er hæftelsesformen ligeledes personlig. Et interessentskab har altid to eller flere ejere, og der gælder derfor lidt andre regler for hæftelse end i en enkeltmandsvirksomhed. Dette forklares i følgende afsnit.
Solidarisk hæftelse – når flere parter stifter gæld sammen
I et interessentskab hæfter du både personligt, ubegrænset og solidarisk, hvilket betyder, at den ene af virksomhedens ejere kan komme ud for at skulle af med hele sin formue, hvis virksomheden går konkurs. Du hæfter potentielt for det hele, hvis den anden part fx nægter at betale sin gæld eller ikke har mulighed for det.
Hæftelse i et interessentskab er både personlig og solidarisk, hvilket altså kan få stor betydning for ejerne, hvis virksomheden går konkurs.
Det er mange overvejelser, du skal gøre dig, inden du vælger virksomhedstype eller selskabsform. Virksomhedstypens hæftelsesform er en central af del af valget, da den kan få betydning for din privatøkonomi.
Der er fordele og ulemper ved alle virksomhedstyper, og det er derfor en god idé at sætte sig ind i dette, inden du opretter en virksomhed.
Det kan være, at du ikke har mulighed for at lægge 40.000 i startkapital til et anpartsselskab, og så kan en enkeltmandsvirksomhed måske være det rigtige for dig. Du kan her læse mere om, hvordan du opretter en enkeltmandsvirksomhed.
På den anden side er din privatøkonomi og virksomhedens økonomi blandet sammen i en enkeltmandsvirksomhed, hvilket i stedet kan tale for at vælge et selskab, hvor hæftelsen er begrænset.
Det kan måske være, at du har behov for større samarbejdspartnere og har tilstrækkelig kapital til at oprette et A/S. I et aktieselskab er hæftelsen begrænset, og du kan dermed ikke miste mere end det du har indskudt, da du oprettede dit aktieselskab.
Det kan være svært at jonglere med fordele og ulemper for valg af virksomhedstype. Hvis du er i tvivl om, hvilken virksomhedstype du skal vælge, kan du læse vores blogindlæg om virksomhedstyper, hvor der ligeledes er en test, der hjælper dig med at finde den helt rigtige virksomhedstype.
Oftest stillede spørgsmål