Udgivet 30/09/2021
Læsetid: 8 min.

Opret interessentskab (I/S) – Guide til oprettelse og stiftelse

En oprettelse af interessentskab (I/S) sker gennem Virk.dk. Opret dit interessentskab nemt og hurtig med vores guide, som tager dig gennem hele processen og de forskellige overordnede krav, du skal være opmærksom på.

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Skrevet af Lasse Hansen

Et interessentskab (I/S) minder på mange måder om en enkeltmandsvirksomhed. Virksomhedstypen er typisk personligt ejet, men det kan også være ejet af selskaber.

Et par af fordelene ved at oprette et interessentskab er, at der ikke er noget kapitalkrav, ligesom der ikke skal indsendes en årsrapport for virksomheden, hvis den ene af interessenterne er en person. Parterne hæfter dog personligt, ubegrænset og solidarisk.

Vi har sammenlignet interessentskab med enkeltmandsvirksomheder og ApS – du kan se sammenligningerne sidst i indlægget. Hvis du er lidt i tvivl om, hvilken virksomhedstype du skal oprette, kan du blive klogere på fordele og ulemper med disse.

Er du klar til at oprette din virksomhed? Så opret interessentskab ved at følge guiden her på siden, som tager dig gennem hele processen trin for trin.

Dinero er et godkendt regnskabsprogram

Alle pakker i Dinero er certificeret af Erhvervsstyrelsen. Du har fx mulighed for upload af bilag i skyen, bankafstemning og modtage og sende EAN-fakturaer. Fokusér 100% på virksomheden i stedet for støvede paragraffer. Læs mere her.

Krav ved oprettelse af interessentskab på Virk

Der er nogle overordnede krav til interessentskaber, der skal følges. Derudover er der også forskellige krav til registrering ved oprettelse af interessentskab afhængig af, om alle interessenter er selskaber eller ej.

Overordnede krav til oprettelse af interessentskab (I/S):

  • Der skal være minimum to ejere – kan være både virksomheder og personer (fysiske og juridiske personer)
  • Alle ejere hæfter personligt, ubegrænset og solidarisk
  • Der er ingen krav om kapital
  • Virksomheden har ikke pligt til at indsende årsrapport, hvis én af interessenterne er en person

Hvis alle interessenter i interessentskabet er selskaber, har virksomheden pligt til at indsende en årsrapport.

Inden du går i gang med oprettelse af interessentskab er det en god idé at overveje, om alle interessenter er okay med interessentskab-hæftelsen. Det betyder nemlig, at man kan sætte hinanden i gæld. Hvis I gerne vil slippe for solidarisk hæftelse, kan oprettelse af ApS være et godt alternativ.

Opret interessentskab (I/S) med denne guide

Oprettelse af interessentskab foregår på virk.dk. Her skal du følge processen, udfylde forskellige relevante oplysninger og eventuelt uploade relevante dokumenter.

Start processen ved at klikke på “Start virksomhed”.

Opret interessentskab - Start virksomhed

Hvis du har dit NemID klar, er det bare at klikke på “Start selvbetjening”, så du kan få registreret dit interessentskab og få et CVR-nummer. Du kan både bruge dit private NemID og en medarbejdersignatur.

Opret interessentskab - Start selvbetjening

Log ind med NemID.

Opret interessentskab - Log ind med NemID

Før du kan oprette dit interessentskab, skal du godkende betingelserne for brug. Når du har gjort det, kan du fortsætte med virksomhedsregistreringen.

Opret interessentskab - betingelser for virksomhedsregistrering

Nu er det blevet tid til at blive mere konkret med, hvad vi gerne vil oprette. Derfor skal du klikke på virksomhedsformerne “Interessentskab (I/S) og Kommanditselskab (K/S)“.

Opret interessentskab - Start virksomhed

Næste skridt er at vælge den specifikke form, vi skal oprette. Opret interessentskab (I/S) ved at trykke på “Vælg” under denne.

Opret interessentskab - Vælg IS

Som du måske læste tidligere, er et interessentskab typisk ejet af fysiske personer, men selskaber kan også eje denne virksomhedsform. Derfor skal du nu angive, om 1) interessenterne udelukkende består af (kapital)selskaber, eller om der er tale om 2) en blanding af selskaber og fysiske personer eller udelukkende fysiske personer.

Når du har valgt sammensætningen af den nye virksomhed, kan du fortsætte oprettelsen af dit interessentskab.

Opret interessentskab - Start interessentskab

Nu skal du i gang med den faktiske stiftelse af virksomheden. Der er en række forskellige trin, du skal gennem, hvor du skal udfylde og tilføje forskellige informationer og dokumenter.

I venstre side af skærmen kan du se alle trin, du skal gennem i forbindelse med stiftelsen af dit interessentskab.

Stamdata, interessenter og ledelse og mere i forbindelse med oprettelse af interessentskab

Tillykke. Du er nu helt færdig med at oprette og stifte dit interessentskab. Der kan gå lidt tid, inden registreringen går igennem, og du får dit CVR-nummer. Det skal du ikke være nervøs over.

Der er dog stadig lidt arbejde tilbage, før du kan koncentrere fuldt ud på at få kunder i biksen og skabe omsætning. Når du har modtaget mailen med, at registreringen er gået igennem, kan du nemlig med fordel lige få styr på firma-NemID, angive NemKonto og oprette virksomhedens digitale postkasse. Så er det nemlig overstået.

Få hjælp til oprettelsen af dit interessentskab

Føler du dig ikke helt tryg ved at skulle oprette dit I/S selv, kan du få hjælp af Legal Desk, som har mange års erfaring med at oprette virksomheder.

De sørger for hele oprettelsen, så du hurtigt og nemt får dit CVR-nummer og kan fokusere på at komme i gang med virksomheden.

Vil du registrere en anden virksomhedsform end et I/S eller omdanne senere?

Hvis du opretter et interessentskab, kan du sagtens omdanne virksomheden senere hen. Hvis der skal overflyttes aktiver, skal du lave en skattefri virksomhedsomdannelse (her skal du have en revisor ind over). Hvis der ikke er nogen aktiver i virksomheden, kan du nøjes med bare at lukke virksomheden og fx oprette et A/S.

Er du i tvivl om, et interessentskab egentlig er det rigtige, har vi sammenlignet virksomhedsformen med en enkeltmandsvirksomhed og et ApS. Det kan måske give dig et bedre overblik over dine muligheder, så du med ro i maven kan oprette den virksomhedstype, der passer bedst til dine behov.

I/S vs. enkeltmandsvirksomhed

Interessentskab (I/S)
Enkeltmandsvirksomhed
Krav til startkapital
0 kr.
0 kr.
Hæftelse
Solidarisk
Personligt
Ejerskab
Mindst to
Én ejer
Offentliggørelse af årsrapport
Nej – hvis min. én interessent er en person
Nej
Arbejdsskadeforsikring
Måske
Måske

I/S vs. ApS

Interessentskab (I/S)
ApS
Krav til startkapital
0 kr.
40.000 kr.
Hæftelse
Ubegrænset
Begrænset
Ejerskab
Mindst to
Én eller flere ejer
Offentliggørelse af årsrapport
Nej – hvis min. én interessent er en person
Ja
Arbejdsskadeforsikring
Nej
Ja

Oftest stillede spørgsmål

Du laver et interessentskab (I/S) ved at vælge “Start virksomhed” på Virk.dk. Du skal bruge dit NemID til at logge på, og så skal du ellers bare følge processen. Når du kommer til selve registreringen, skal du udfylde diverse informationer om virksomheden, ejerforhold etc.

Vi har lavet en trin for trin-guide, som tager dig gennem hele processen med at stifte og oprette et interessentskab.

Det koster ikke noget at oprette et interessentskab. Registreringen er gratis, og der er ikke noget krav om startkapital.

Du skal dog være opmærksom på, at der er solidarisk og ubegrænset hæftelse.

Ja, et ApS kan også eje et I/S. Et interessentskab er typisk ejet af personer, men selskaber (som fx anpartsselskaber) kan også eje denne virksomhedsform.

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Portræt af Lasse Baagoe Hansen
Lasse Hansen Dinero
Lasse er content manager hos Dinero. Han hjælper med at gøre tunge og svære regnskabsbegreber og -regler letforståelige samt udtænker indhold, der gør regnskabet lidt lettere for dig, som gerne vil være iværksætter eller allerede er i gang med at udleve iværksætterdrømmen.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Hvordan kan jeg fjerne tinglysningen af et gammelt I/S selskab, som jeg nu er eneejer af ifølge tingbogen ? Så det står som afmeldt. De to personer der stod som ejere af I/S i I/S kontrakten er begge døde

    1. Hej Annette

      Det er desværre ikke noget vi er bekendte med i Dinero og vi kan derfor ikke give dig et konkret svar.

      Jeg vil anbefale du tager direkte kontakt til de konkret offentlige myndigheder for spørg dem, så du får det helt korrekte svar 🙂

      De bedste hilsner – Lasse, Dinero Support

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram