Hvad er netto?
Termen netto bliver brugt i flæng, når du har med regnskab eller lønkørsler at gøre.
Du kan ikke undgå at støde på ordet, hvis du dykker ned i et regnskab, eller hvis du går månedens lønseddel efter i sømmene. Når vi skal forklare, hvad netto dækker over, kommer vi nemmest omkring det, hvis vi også introducerer dig for termen brutto.
Netto og brutto går hånd i hånd, selvom de dækker over to forskellige tal. Både i forbindelse med et regnskab og på en lønseddel. Kommer du i tvivl om, hvad der er hvad? Så kan du altid læne dig op ad følgende huskeregel: Brutto er altid højere end netto.
Det er lige så sikkert som amen i kirken.
Netto vs. brutto – hvad er forskellen?
Når talen falder på løn eller regnskab, dukker termer som netto og brutto typisk op.
Det kan være i forbindelse med nettoløn og bruttoløn. Det kan dreje sig om nettoomsætning og bruttoomsætning. Eller der kan være tale om en nettopris og en bruttopris.
Hvis vi tager regnskabsbrillerne på og zoomer ind på brutto- og nettoomsætningen i en virksomhed, har vi at gøre med følgende:
Bruttoomsætning = det samlede salg gennem regnskabsåret, før der er blevet fratrukket moms, afgifter og skat.
Nettoomsætning = det samlede salg gennem regnskabsåret, efter der er blevet fratrukket moms, afgifter og skat.
Hvad er forskellen på nettoløn og bruttoløn?
Hvis vi ser på netto og brutto i forbindelse med udbetaling af løn, stifter vi i stedet bekendtskab med termer som bruttoløn og nettoløn.
Det er to tal, der fremgår på din lønseddel hver måned, og som du måske allerede genkender. Hvor din bruttoløn er din samlede lønindkomst før skat, er din nettoløn din lønindkomst, når skat og andet er trukket fra.
Netto er med andre ord lig med det beløb, der bliver overført til din konto, og som du reelt set har til rådighed.
Oftest stillede spørgsmål